Vijftigduizend euro voor ondernemers 't Loon

Ondernemers die door de verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen schade ondervinden, kunnen een vergoeding van maximaal vijftigduizend euro krijgen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Heerlen dinsdag bepaald. De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel.

Ondernemers van alle vijftig winkels in het winkelcentrum kunnen een vergoeding krijgen van kosten die ze moeten maken om hun schade te beperken. Als ze door de gedwongen ontruiming niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen kunnen ze bovendien een aanvullende vergoeding krijgen.

De ondernemers van de tien winkels die moeten worden gesloopt, krijgen daarnaast een vergoeding voor de kosten die ze moeten maken om naar een andere locatie in Heerlen te verhuizen. Op de uiteindelijke vergoeding kunnen de winkeliers ook alvast een voorschot krijgen.

De gemeente heeft in totaal drie miljoen euro uitgetrokken. Een woordvoerder legt uit dat er in het maximum van vijftigduizend euro voor de vijftig ondernemers een speling van een halve ton zit voor 'zeer uitzonderlijke gevallen'. Inmiddels hebben zich al drie ondernemers gemeld. De gemeente is met hen in gesprek.

Zestien ondernemers hebben daarnaast voor vooralsnog 75 medewerkers aanspraak gemaakt op de regeling werktijdverkorting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierdoor zou personeel tijdelijk een werkloosheidsuitkering krijgen tot ze weer aan de slag kunnen bij hun werkgever. De regeling werd oorspronkelijk in het leven geroepen om bedrijven te helpen, die vanwege de crisis tijdelijk minder personeel konden inzetten. De regeling kan echter ook aangesproken worden bij een calamiteit.

Een deel van winkelcentrum 't Loon is aan het verzakken door instabiele grond. Door de verzakking zijn momenteel alle winkels in het complex gesloten, evenals de flat bij 't Loon. De sloop van tien winkels in het onveilige deel begint woensdag. Uiterlijk 23 december moet dit klaar zijn. Als de sloop gereed is, kunnen de overige veertig winkels waarschijnlijk weer open.