Assad schuift schuld voor geweld af op medewerkers

De Syrische president Bashar Assad acht zich niet verantwoordelijk voor het bloedige optreden van het Syrische leger tegen demonstranten. Assad zei in een woensdag uitgezonden interview met het Amerikaanse televisiestation ABC dat hij het bevel niet voert over de strijdkrachten.

De Syrische president hield staande dat hij het leger nooit heeft bevolen 'te moorden en wreedheden te begaan'. "Het zijn mijn troepen niet", verweerde de Syrische president zich. "Het zijn troepen die onder de regering vallen. Ik bezit ze niet. Ik ben president. Het land is niet mijn eigendom." Die stelling is opmerkelijk, omdat de president in Syrië ook het opperbevel heeft over de strijdkrachten. De Verenigde Naties schatten dat, sinds de opstand tegen het bewind van Assad in maart aanving, meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen. Assad veegde die schattingen en aantijgingen van marteling van tafel. "Wie zegt dat de Verenigde Naties een geloofwaardige instelling zijn?" Hij bezwoer dat hij nog altijd de steun van het Syrische volk geniet. "Zonder hun steun kun je deze positie niet bekleden. Syrië is niet gemakkelijk (...) het is zonder steun van de bevolking een erg moeilijk bestuurbaar land."

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken ontduikt Assad zijn verantwoordelijkheid. "Het is te gek voor woorden dat hij tracht zich te verschuilen achter de bewering dat hij het in zijn eigen land niet voor het zeggen heeft", aldus het ministerie


Assad schuift schuld voor geweld af op medewerkers (Foto: Novum)