Anonymous

Eén van de grootste schrijvers ooit is de Brit William Shakespeare. Onder andere de meesterwerken Romeo & Juliet, Macbeth en Hamlet zijn enorm bekend en zijn ook een aantal keren verfilmd. Maar wie zegt dat het echt Shakespeare was die de stukken schreef? Was het bijvoorbeeld geen pseudoniem of kwamen de verhalen eigenlijk van iemand anders? Regisseur Ronald Emmerich (2012) geeft antwoord in Anonymous.

Edward de Vere (Rhys Ifans, Notting Hill), de zeventiende graaf van Oxford is een fanatieke dichter en toneelschrijver voor Koningin Elizabeth I (Vanessa Redgrave, Deep Impact) in de zestiende eeuw. Honderden jaren later ontstaan er geruchten dat De Vere de werkelijker schrijver is van de werken van Shakespeare. Wat is het verhaal achter de geruchten en belangrijker nog, zijn ze waar?

Emmerich laat zien wat een mogelijke optie zou zijn als de stukken niet van Shakespeare zijn geweest. In zijn versie is Shakespeare namelijk een dronken pauper, die eigenlijk niet zoveel kan. Helaas worden er aan het begin veel te veel personages aan de kijker voorgesteld en wordt het al snel verwarrend. In een oogwenk komen en gaan er personages uit beeld, waardoor het lastig is om het verhaal goed te volgen.

Het verhaal is echter wel boeiend en vooral door de vele twists blijft het interessant. De karakters worden sterk en geloofwaardig neergezet en na de eerst helft vergeet je de warrigheden. Dan heb je als kijker meer waardering voor de film en blijft er een aardig schouwstuk over. De regisseur is er vooral in geslaagd om de sfeer uit die tijd na te bootsen en ook het klassieke Globe Theatre mag niet ontbreken.

Verwacht zeker geen 2012-achtige praktijken met computergemaakte effecten in Anonymous. Het is Emmerich zeker gelukt om een degelijke sfeer neer te zetten zonder over-the-top te gaan. Alleen echt overtuigen dat Shakespeare een bedrieger was komt niet geheel over. Dat is voornamelijk te danken aan de stroom aan personages in de eerste akte.