Verstappen: "Schumacher had hulpmiddelen in 1994"

Volgens Jos Verstappen heeft Michael Schumacher zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 niet op eerlijke wijze verkregen. Volgens de Limburger maakte zijn voormalige Benetton-teamgenoot in 1994 gebruik van verboden elektronische hulpmiddelen als launch control en traction control.

Dat de rentree van Schumacher tegenvalt verbaast Verstappen niets. "Je ziet nu: Michael is ook gewoon afhankelijk van het materiaal. Voor de meeste mensen was hij God. Dat is nu toch een beetje aan het verdwijnen. Hij is geen superman. Nooit geweest. Als ik met hem ging karten won hij nooit van mij. Ik weet wat er is gebeurd toen wij in 1994 samen bij Benetton reden," zei de Nederlander tegen NUsport.

Zelf kende Verstappen in zijn debuutjaar met tien punten vergeleken met zijn teamgenoot een matig seizoen. "Dan denken de mensen dat ik een excuus aan het zoeken ben. Ik weet gewoon dat zijn auto destijds anders was dan mijn auto. Ik dacht steeds: dit kan gewoon niet! Ik rem op de limiet en ga zo hard mogelijk de bocht in. Wat moet ik nog meer doen? Bij Schumacher lukte het wel en bij mij niet. Dat klopte niet."

De Limburger weet wel waar het aan lag. "Elektronische hulpmiddelen. Ze zullen dat nooit toegeven, maar ik ben daar van overtuigd. Ik heb het later nog eens aan Flavio Briatore gevraagd, die mij naar Benetton had gehaald en daar toen teammanager was. Hij zei: 'Laten we er maar niet over praten.' Dan weet ik genoeg. Ik heb dat jaar een paar keer in Michaels auto gereden, zoals in Hockenheim, toen ik er af spinde. Zoals die auto was afgesteld, kon hij nooit zo hard gaan. Maar ja, dat systeem waar hij dan mee reed, zat er toen net even niet in."

Voor de start van het seizoen 1994 werden hulpmiddelen zoals launch control, traction control en ABS verboden. De software die veel hulpmiddelen mogelijk maakte was echter nog wel in de motoren van onder meer Benetton en Ferrari aanwezig. Autosportfederatie FIA kon echter niet bewijzen dat het systeem in races was ingezet en sprak de teams vrij.