FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 november 2011

Zwaargewonde bij ontploffing plezierjacht

Een 52-jarige man uit Rijen is maandagavond zwaargewond geraakt bij een explosie op een plezierjacht in Raamsdonk. De man sloeg door de ontploffing overboord. Met behulp van omstanders kon hij uit het water komen. De man is naar een ziekenhuis gebracht. Hij liep ernstige verwondingen op, maar was wel bij kennis, meldt een politiewoordvoerder.

De explosie vond omstreeks 21.00 uur door nog onbekende oorzaak plaats in jachthaven Hermenzeil. De man was de enige persoon aan boord van het plezierjacht. De brandweer is omstreeks 22.30 uur nog bezig met nablussen. Door rondvliegende brokstukken en de brand zijn ook omliggende vaartuigen beschadigd geraakt.

Hoeveel andere vaartuigen schade hebben opgelopen en hoe ernstig die schade is, wordt pas dinsdag duidelijk, zegt de politiewoordvoerder. "Vanwege de mist is dat nu niet goed te zien."

Roger Waters trouwt na verloving van zeven jaar

Roger Water stapt na een verloving van zeven jaar eindelijk in het huwelijksbootje. De 68-jarige Pink Floyd-zanger heeft een datum geprikt in januari. Hij belooft dan eeuwige trouw aan filmmaker Laurie Durning.

"Het voelt goed om voor zijn toer te trouwen", vertelt Durning aan de Amerikaanse krant New York Post. Waters start eind januari met een internationale toer. De rockmuzikant stond in april nog in het Gelredome. Onder anderen prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren naar Arnhem gekomen om Waters op te zien treden.

Het koppel is momenteel nog op zoek naar een nieuwe verlovingsring. Durning verloor haar ring nadat Waters in Londen voor haar op zijn knieën was gegaan. Waters en zijn aanstaande laten weten een kleine bruiloft te organiseren, waar alleen familie en goede vrienden voor zijn uitgenodigd. De muzikant trouwt voor de vierde keer.

[Premier League] Tottenham derde na zege op Aston Villa

Tottenham Hotspur heeft maandag een simpele 2-0 zege geboekt op Aston Villa. Emmanuel Adebayor maakte beide goals op White Hart Lane, in de veertiende en de veertigste minuut. De Londense ploeg klimt door de overwinning naar de derde plaats in de Premier League met 25 punten uit elf duels, negen punten minder dan koploper Manchester City. Die ploeg speelde echter een wedstrijd meer.

In Londen was het de thuisploeg die de wedstrijd vanaf het begin domineerde. Na een klein kwartier opende Adebayor met een halve omhaal de score. De Togolese spits was vervolgens bij nog een aantal kansen betrokken en ook Rafael van der Vaart, die zijn rentree maakte nadat hij bij het Nederlands elftal een blessure opliep, kwam dichtbij een treffer.

Uiteindelijk besliste Adebayor de wedstrijd al voor rust nadat een voorzet van Gareth Bale tussen doelman en verdediger inviel. De Spurs-spits twijfelde geen moment en tikte binnen. Na rust was de wedstrijd duidelijk al gespeeld. Adebayor ging nog op jacht naar zijn derde treffer, maar die viel niet.


Tottenham derde na zege op Aston Villa (Foto: Novum)

Mist plaagt verkeer ook dinsdag

Het verkeer heeft ook dinsdagochtend te kampen met mist. De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een zware ochtendspits van maximaal 350 kilometer file. Ook maandag had het verkeer te kampen met fikse files vanwege de mist.

Maandagochtend werd aanvankelijk gerekend op een spits met driehonderd kilometer file, maar stond er uiteindelijk rond 08.00 uur 450 kilometer file. Ook maandagavond was het vanwege de mist druk op de weg. Toen stond er op het hoogtepunt 305 kilometer file.

Ook het vliegverkeer had maandag last van de mist. Schiphol kampte met annuleringen en vertragingen en vanaf Eindhoven en Rotterdam Airport waren passagiersvluchten vrijwel helemaal stilgelegd.

Dinsdagochtend is de mist naar verwachting nog in het grootste deel van Nederland aanwezig. Ook kan de mist op enkele plaatsen aanvriezen, waarschuwt de VID.


Mist plaagt verkeer ook dinsdag (Foto: Novum)

Vliegtuigen botsen in Argentinië

Een vliegtuig van de Argentijnse luchtmacht is bij nadering van een luchthaven in de lucht in botsing gekomen met een Cessna, waarin twee mensen zaten. Hierbij vielen twee doden. Het ongeluk vond plaats in het stadje Mercedes, zo'n honderd kilometer ten westen van Buenos Aires. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd.

De twee inzittenden van de Cessna vonden de dood. Het militaire toestel, een Piper PA-28 Dakota, wist wel veilig te landen.

Onderzoeksraad bekijkt fataal ongeval filefuik A2

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt deze week of de instantie onderzoek gaat doen naar het fatale ongeval na een benzinediefstal vorige maand op de A2. Een woordvoerder van de raad bevestigt maandagavond berichtgeving hierover van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het ongeval ontstond, nadat de politie op de snelweg een file had laten creëren om een benzinedief op te pakken. De verdachte was met zijn zoon zonder te betalen voor de getankte benzine weggereden bij een tankstation in Culemborg. De benzinedieven klapten op de auto van een 35-jarige Maastrichtenaar, die hierbij om het leven kwam.

Advocate Geertruid van Wassenaer van de nabestaanden van de 35-jarige man heeft de Onderzoeksraad gevraagd het ongeval te onderzoeken. In Nieuwsuur stelde de raadsvrouw zich af te vragen of het verstandig is dat de rijksrecherche het optreden van de politie onderzoekt. "Het is natuurlijk zo dat de rijksrecherche een slager is die zijn eigen vlees moet keuren." Daarom heeft ze de Onderzoeksraad gevraagd zich over de kwestie te buigen.

Van Wassenaer wil dat de raad gaat kijken of de politie de juiste methode heeft gehanteerd om de benzinedief op te pakken. De veiligheid van burgers is volgens haar opgeofferd om deze dader op te kunnen pakken.

Na het voorval was er al veel kritiek op de beslissing van de politie een filefuik in te zetten. Zo vroeg ANWB-directeur Guido van Woerkom zich af of de politie weet wat voor effect een dergelijke actie kan hebben. "Uiteindelijk valt een dode omwille van een paar liter benzine. Je moet je afvragen of doel en middel nou goed met elkaar in evenwicht waren."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wees er echter op dat de maatregel al talloze keren met succes is toegepast. "Het is vreselijk dat het ongeluk is gebeurd, maar het optreden van de politie was niet disproportioneel", aldus Teeven.

Ilse DeLange zingt themalied Serious Request

Ilse DeLange is dit jaar verantwoordelijk voor het themalied van Serious Request. Doluv2luvu is de titel van het nummer voor de goededoelenactie van 3FM. Dat is maandag bekendgemaakt in de radioshow van Giel Beelen.

Doluv2luvu is niet alleen het themalied van Serious Request, het is bovendien een voorproefje van het nieuwe album van DeLange. De zangeres slaat een nieuwe weg in op de cd. Het album verschijnt waarschijnlijk rond maart, de maand waarin ze een concert geeft in het Arnhemse Gelredome.

Met Serious Request wordt geld ingezameld voor het goede doel, door drie dj's op te sluiten in het Glazen Huis. Dit jaar staat het huis van 18 tot en met 24 december in Leiden. Er wordt geld ingezameld voor de actie Help een Moeder, Red een Gezin van het Rode Kruis.


Ilse DeLange zingt themalied Serious Request (Foto: Novum)

Aanklacht tegen Van der Sloot blijft staan

De aanklacht tegen Joran van der Sloot hoeft niet te worden veranderd. Dat heeft de hoogste Openbaar Aanklager in de Peruaanse hoofdstad Lima bepaald. Niets staat het begin van het proces tegen van der Sloot nu meer in de weg. De rechtbank moet een datum bepalen, aldus Van der Sloots ex-advocaat Máximo Altez maandag.

De familie van Stephany Flores had bezwaar gemaakt tegen de aanklacht moord gevolgd door diefstal, die het Openbaar Ministerie (OM) had geformuleerd. Het OM eiste daarvoor 30 jaar celstraf en een boete van ongeveer 50.000 euro. De advocaat van de familie Flores, EdwardÁlvarez, meende dat de aanklacht roof gevolgd door moord moest luiden. Hiervoor staat 35 jaar tot levenslang.

Máximo Altez zei te verwachten dat Van der Sloot nu 20 tot 30 jaar gevangenisstraf zal krijgen. Ook acht hij het waarschijnlijk dat het proces binnen een maand begint. ,,Dat zullen ze zeker proberen omdat begin december de maximale termijn van 18 maanden van zijn voorarrest afloopt”, zo meent Altez.

Aanklacht tegen Van der Sloot blijft staan
Aanklacht tegen Van der Sloot blijft staan (Foto: ANP)

Belgische ploegen krijgen World Tour licentie

De internationale wielerunie UCI heeft bekendgemaakt dat nog eens vijf ploegen hun licentie voor de World Tour binnen hebben. Katusha, Française des Jeux, Lotto Belisol, Omega Pharma-Quick-Step en Saxo Bank zullen in ieder geval het komende jaar de grote koersen rijden.

Katusha en Lotto Belisol zullen tot eind 2015 in het wielerpeloton te zien zijn, terwijl Française des Jeux en Omega Pharma-Quick Step een licentie krijgen tot en met 2014. Saxo Bank heeft alleen een licentie voor volgend jaar gekregen.

De Nederlandse teams Rabobank en Vacansoleil waren al eerder zeker van hun licentie voor volgend jaar. GreenEdge Cycling en Radioshack-Nissan wachten nog op bericht, terwijl GEOX als ploeg is weggevallen. Het Europcar van oud-geletruidrager Thomas Voeckler zal geen licentie krijgen.

Rutte bezoekt Witte Huis voor het eerst

Premier Mark Rutte (VVD) brengt volgende week dinsdag een bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama. Het is het eerste bezoek van Rutte aan het Witte Huis sinds hij is benoemd tot minister-president.

Rutte en Obama gaan onder meer praten over de aanpak van de schuldencrisis en de situatie in de Arabische wereld, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandagavond. Rutte wordt bij zijn bezoek vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Rutte en Obama spreken ook over de NAVO-top volgend jaar in Chicago en de economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Volgens de RVD hebben 625 duizend Amerikanen een baan die gerelateerd is aan de contacten met Nederland. Nederland is de op twee na grootste investeerder in de VS.

Andersom is Nederland de grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen die de VS doen. In omvang is Nederland de op acht na grootste exportpartner voor de VS.


Rutte bezoekt Witte Huis voor het eerst (Foto: Novum)

Aanhoudende schermutselingen op Tahrir-plein

Jonge Egyptische activisten hebben maandag op het Tahrir-plein in Caïro de hele dag slag geleverd met de oproerpolitie die hen met traangas probeerde te verdrijven. De nacht ervoor was het geweld na een grootscheepse, maar mislukte charge van de politie geëscaleerd. Het dodencijfer van het geweld dat zaterdagavond begon liep daardoor op naar ten minste 24, terwijl honderden mensen gewond raakten.

De uitbarsting van geweld komt amper een week voor het begin van de eerste parlementsverkiezingen na de val van president Hosni Mubarak in februari. Dat zou aanleiding moeten geven tot vreugde en enthousiasme, maar in plaats daarvan heerst er groeiende frustratie over de opstelling van het leger. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam de macht van Mubarak over, maar in plaats van ruimte te maken voor een burgerbestuur treedt het leger steeds meer op dezelfde autocratische wijze op als Mubarak.

Het leger zegt de macht pas te zullen overdragen na de presidentsverkiezingen, eind 2012 of begin 2013. De betogers willen onmiddellijke invoering van een burgerbestuur.

In een kennelijke poging de gemoederen te bedaren kondigde de militaire raad maandag een wet aan die iedereen die wegens corruptie is veroordeeld uitsluit van een gekozen ambt of overheidsfunctie. Het plan gaat veel Egyptenaren, die willen dat alle leden van de vroegere partij van Mubarak worden uitgesloten, niet ver genoeg.

Ondertussen kondigde de regering maandag aan op zoek te zijn naar een vervanger voor minister van cultuur Emad Abu Ghazi, die volgens het staatspersbureau MENA zondag uit protest tegen de reactie van het kabinet op de gevechten op het Tahrir-plein is afgetreden.

Behalve in Caïro braken in het weekeinde ook in Suez, El-Arish, Alexandrië en Assiut onlusten uit.


Aanhoudende schermutselingen op Tahrir-plein (Foto: Novum)

Concert: Night Of The Proms in Ahoy

De dj's van Discobaar a Moeder draaien Ahoy  warm op vrijdag 18 november voordat de tweede Night Of The Proms in Rotterdam start. Het loopt rond acht uur nog rustig aan vol, terwijl het koor Fine Fleur, rock'n'roll ensemble Elctric Band en het orkest Il Novecento met dirigent Robert Groslot al het podium betreden. Het spektakel dat popmuziek en klassieke muziek combineert kan beginnen.

Justin Bieber doet DNA-test

Justin Bieber heeft vrijdag in het diepste geheim een DNA-test af laten nemen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Bieber wil hiermee een einde maken aan de geruchten dat hij een kind heeft verwekt bij Mariah Yeater.

Yeater is nu aan zet om DNA van haar zoontje in te leveren. De 20-jarige Yeater beweert dat ze zwanger raakte toen ze na een concert in oktober vorig jaar het bed deelde met de 17-jarige zanger. Bieber heeft het verhaal van Yeater altijd ontkend.

Als uit de resultaten van de test blijkt dat Bieber niet de vader is, wordt Yeater aangeklaagd. Het juridische team van de zanger is van plan hard op te treden tegen de bewering om in de toekomst mensen af te schrikken die soortgelijke claims willen doen.

Rijn op weg naar laagste waterstand ooit

De waterstand in de Rijn nadert een laagterecord. Bij Lobith stond het water maandagochtend zeven meter boven NAP. Dat is nog maar dertien centimeter boven het laagterecord van augustus 2003. En de problemen houden aan: ook komende week wordt weinig neerslag verwacht. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag.

De afvoer van de Rijn bij Lobith bedraagt 840 kubieke meter per seconde. Normaal is dit rond deze tijd van het jaar 1950 kubieke meter per seconde. Slechts zeven keer eerder is een zo lage afvoer in november gemeten, het laatst in 1971. De laagst gemeten afvoer tot nu toe was in november 1946, toen 620 kubieke meter per seconde door de Rijn stroomde.

Ook de afvoer van de Maas is zeer laag, bij Luik ongeveer vijftig kubieke meter per seconde. Normaal is dat vier keer zoveel. De waterstanden in de Maas zijn echter normaal, omdat deze worden gereguleerd door sluizen en stuwen.

De droogte levert problemen op voor de binnenvaartschepen, die met minder diepgang kunnen varen, en voor woonboten, die in sommige gevallen droog komen te liggen.

Slowaakse geheime dienst bespioneerde journalisten

De geheime dienst van Slowakije (VOS) heeft drie journalisten van dagblad Pravda en de directeur van nieuwszender TA3 bespioneerd. Dat meldden de kranten Pravda en Novy Cas maandag. De Slowaakse premier Iveta Radicova is voornemens een onderzoek naar de beschuldigingen in te stellen.

Volgens Pravda duurden de spionagepraktijken enkele maanden en kwam er een einde aan toen de Slowaakse regering vorige maand na een vertrouwensstemming viel. Minister van defensie Lubomir Galko, de baas van de VOS, moet op de hoogte zijn gebracht van het gebeuren, aldus de krant. Galko zelf ontkent dit.

Dinsdag komt de veiligheidsraad van het land bijeen om de kwestie te bespreken. De oppositie kon zo lang niet wachten en drong er bij Galko op aan zijn ontslag in te dienen.

FOK! is een samenwerking aangegaan met Next Best Band!

FOK! samenwerking Next Best Band

Next Best Band schotelt je online, op festivals, podia, radio en TV vandaag dé beste bands van morgen voor. Op www.nextbestband.nl vind je tracks en video's van duizenden nieuwe Nederlandse bands en maak je playlists van de beste nieuwe muziek.

Met Plug It In zet Next Best Band elke week een band met een vette videoclip full blown in de aandacht. Een Plug It In clip wordt een week lang iedere dag uitgezonden op BNN's 101TV en is vanaf komende maandag dus ook wekelijks op FOK! te vinden! Elke maandag vind je de Next Best Band Plug It In in het forum Muziek zodat jullie direct kunnen laten weten wat je ervan vindt!

Nieuwsgierig geworden?
In deze playlist van Next Best Band vind je alle clips die in 2011 Plug It In waren. Kijken!

Davids: ik heb Cruijff geen racist genoemd

Edgar Davids heeft Johan Cruijff nooit een racist willen noemen. Dat schrijft de oud-voetballer maandag op zijn website. "Ik heb alleen willen aangeven dat de fatsoensnormen soms erg ver te zoeken waren tijdens de vergaderingen van de Raad van Commissarissen. Ik heb nooit gezegd dat Johan Cruijff een racist is."

Davids stelt dat hij alleen wilde uitleggen hoe de commissarissen met elkaar om gingen. Toen NOS-verslaggever Joep Schreuder na de vergadering vroeg of er altijd 'behoorlijk' gecommuniceerd was, gaf Davids naar eigen zeggen eerlijk antwoord. "Ik ben verrast en geschrokken van het effect van mijn antwoord en hoe men vervolgens hiermee op de loop is gegaan."

Volgens Davids was de opmerking niet eerder naar buiten gekomen 'om de samenwerking tussen de leden van de Raad van Commissarissen niet verder onder druk te zetten'. De voormalig middenvelder roept om om over te gaan tot de orde van de dag. "Laten we nu verder gaan en ons concentreren op wat echt belangrijk is, namelijk een succesvolle toekomst voor Ajax, en niet met een zogenaamde twist tussen Davids en Cruijff."

Cruijff liet ondertussen in het televisieprogramma Voetbal International weten dat de opmerking uit zijn context was gehaald. "We leven in Nederland in een multiculturele samenleving. En als er iets misgaat met allochtone jongens in de samenleving, dan moet er iemand zitten die daar mee om kan gaan. Dat is Edgar."

De eeuwige nummer veertien had zich vooral gestoord aan de manier waarop het nieuws naar buiten kwam. "Ik was de hele dag op Ajax en het moment dat ik mijn hielen licht, kom dit naar buiten." Een samenwerking met Louis van Gaal ziet Cruijff niet zitten. "We hebben tegenovergestelde ideeën, we liggen elkaar niet, hij is door een overval van de commissarissen aangesteld en het is een klap in het gezicht van de ledenraad."

Hiddink gaat in gesprek met FC Anzhi

FC Anzhi Makhachkala gaat proberen Guus Hiddink binnen te halen als manager. De gesprekken tussen beide partijen worden volgens Voetbal International komend weekend opgestart. De voormalig bondscoach van Turkije ziet wel brood in de nieuwe uitdaging.

Hiddink zal zijn eerste gesprekken met German Tkachenko gaan houden. Hij is de belangrijkste adviseur van Suleyman Kerimov, de steenrijke eigenaar van FC Anzhi Makhachkala, die de Russische club de status van topclub wil bezorgen.

In de zomerstop bouwde Kerimov in elk geval al aan een sterrenteam door onder meer Balázs Dzsudzsák, Samuel Eto'o, Mbark Boussoufa en Roberto Carlos aan te trekken.

Hiddink was tot voor kort bondscoach van Turkije, maar slaagde er niet in de Turkse ploeg naar het EK van 2012 te loodsen. In het tweeluik met Kroatië was de formatie van Guus Geluk de zwakkere.

Renault wil snel duidelijkheid van Kubica

Lotus Renault GP hoopt snel uitsluitsel van Robert Kubica te krijgen over het feit of hij volgend jaar wel of niet kan racen. Eric Boullier, teambaas van de renstal, zegt al een plan B te hebben als de Pool niet zal rijden.

"De situatie is heel eenvoudig. We hebben de morele plicht om Robert een kans te geven om terug te keren. Ik wacht nu op een telefoontje van hem waarin hij mij vertelt hoe hij zich voelt. We hebben echter ook een plan nodig voor als zijn herstel niet zo goed gaat als gehoopt. Ik wil namelijk niet dat het team hieronder lijdt. Hij heeft ons dit jaar ook al in de problemen gebracht", aldus Boullier "Als hij niet klaar is om volgend jaar terug te keren, moet hij dat ons nu vertellen. Maar ook als hij zegt dat hij volgend jaar wel weer kan racen, moeten we een plan hebben voor als hij toch niet fit genoeg blijkt."

"Ik hoop zeer snel duidelijkheid te krijgen. Ik heb al een plan voor als hij niet terug kan komen, maar we zijn er ook klaar voor als hij wel weer kan rijden. We hebben een auto voor hem klaar staan. We kunnen zo gaan testen. Het is alleen nog wachten op Robert. Hij moet er zowel fysiek als mentaal helemaal klaar voor zijn."

De teambaas heeft al bevestigd contact te hebben gehad met Kimi Räikkönen over een rentree, maar ook Romain Grosjean is in beeld voor een terugkeer als racecoureur in de Formule 1. "We zouden hem (Grosjean, red.) graag in de auto zien als Robert niet terug kan keren. Hij geeft ons erg goede feedback gegeven op de vrijdag in Abu Dhabi en is duidelijk erg getalenteerd."

DTM-kampioen Tomczyk vertrekt bij Audi

DTM-kampioen Martin Tomczyk vertrekt bij Audi. De 29-jarige Duitser werd vorig jaar na tien jaar voor het fabrieksteam te hebben gereden veroordeeld tot het rijden in een oudere auto. Prompt pakte hij zijn tweede DTM-titel uit zijn loopbaan.

Tomczyk zegt aan een nieuwe uitdaging toe te zijn en zal waarschijnlijk gaan tekenen bij BMW. Dat Duitse merk zal voor het eerst sinds begin jaren negentig weer uitkomen in de DTM. Eerder tekende Tomczyks grote concurrent van dit seizoen, Bruno Spengler, al bij BMW.

Puma verliest mast in Ocean Race

De Amerikaanse boot Puma heeft zware averij opgelopen in de Volvo Ocean Race. De mast van de huidige nummer twee van de eerste etappe brak maandag af, meldt de organisatie. Alle bemanningsleden bleven ongedeerd.

De Amerikanen hebben de strijd in de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad nog niet gestaakt. Ze beraden zich op hun mogelijkheden. De Puma lag maandagmiddag halverwege tussen Zuid-Amerika en Afrika net geen 31 zeemijl achter koploper Telefonica. Nummer drie Camper uit Nieuw-Zeeland geeft 110 mijl toe op de Spaanse boot en Groupama uit Frankrijk ruim 318 mijl.

Bij Abu Dhabi Ocean Racing brak op de eerste dag ook de mast af. De boot uit de Verenigde Arabische Emiraten hervatte de race na een reparatie, maar gaf vervolgens toch op. Ook Team Sanya staakte de strijd al in de eerste etappe. De romp van de Chinese boot beschadigde de eerste dag.

Ajax met Vermeer tegen Lyon

Kenneth Vermeer zal komende dinsdag gewoon het doel van Ajax verdedigen in het Champions League duel met Olympique Lyon. De keeper ging in de laatste twee competitiewedstrijden een paar keer in de fout maar krijgt van trainer Frank de Boer toch de voorkeur boven Jasper Cillessen.

"Kenneth mag laten zien dat die fouten een incident waren", aldus De Boer, doelend op de fouten tegen FC Utrecht en NAC Breda.  "Hij moet snel weer die doelman worden die punten voor ons pakte, want dat heeft hij zeker gedaan. Ik heb ook nog niet het gevoel dat hij de defensie nerveus maakt."

Naast de keus voor de keeper heeft de Boer vooral in de spits problemen. Centrumspitsen Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Dmitri Bulykin zijn door blessures niet beschikbaar. Nicolas Lodeiro zal daarom waarschijnlijk in de spits starten. "Zo veel smaken hebben we niet meer", was het korte commentaar.

Ajax kan zich in Lyon plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League als het scoort en minimaal gelijk speelt. "Dus daar gaan we dan ook voor", stelde De Boer.

OM moet overleggen met en over Sytze van der V.

Het Openbaar Ministerie en de reclassering moeten om tafel met Sytze van der V. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie eiste maandag voor het hof dat Van der V. drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij eerder kreeg alsnog moet uitzitten.

Van der V. houdt zich niet aan de opgelegde voorwaarden, aangezien hij zijn adres weigert door te geven aan Reclassering Nederland. Een woordvoerder van het OM stelt dat justitie alles in het werk gaat stellen om aan de opdracht van het hof te voldoen. De volgende zitting is 1 maart.

De verblijfplaats van Van der V. is sinds begin oktober onbekend. Van der V., die is veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens, zou zijn adres niet willen doorgeven, omdat hij vreest dat hij weer moet vertrekken. Als zijn adres bekend wordt bij de reclassering, vreest hij dat de gemeente er ook achter komt.

In 2009 wilde burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) niet dat hij weer in zijn gemeente zou komen wonen. Ook andere gemeenten willen geen onderdak bieden aan de pedoseksueel. Eind augustus moest hij vertrekken uit zijn toenmalige verblijfplaats.

Amsterdams VVD-raadslid Van Dalen stapt op

Het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen stapt op. Hij raakte in opspraak nadat vorige week bekend was geworden dat hij een illegaal hotel runt. De Amsterdamse tak van de VVD meldt maandagavond het besluit van Van Dalen te respecteren.

Tegenover de Amsterdamse zender AT5 laat Van Dalen weten dat hij zijn partij geen verdere schade wil berokkenen vanwege het 'ernstige zakelijke conflict' dat hij heeft met stadsdeel Centrum. De 42-jarige Van Dalen, die van 2005 tot 2008 voorzitter was van COC Nederland, is eigenaar van een complex aan de Prins Hendrikkade, waarin al een jaar zonder vergunning een hotel wordt uitgebaat. Onder meer de brandveiligheid zou niet zijn gegarandeerd.

De VVD'er liet vorige week weten niets met de exploitatie te maken te hebben, maar gaf maandag wel toe dat hij 'ruimhartiger had moeten communiceren' over de kwestie. Van Dalen benadrukt dat hij zijn positie als raadslid nooit heeft gebruikt 'voor welk persoonlijk belang dan ooit'. "Ik kan mezelf in de spiegel aankijken."

De VVD Amsterdam stelt te beseffen dat Van Dalen een moeilijk besluit heeft genomen. "Wij hopen dat deze stap hem de ruimte geeft zo spoedig mogelijk zijn zakelijke problemen tot een goede oplossing te brengen."

Rentree Tyton bij Jong PSV

Przemyslaw Tyton heeft eerder vanavond zijn rentree bij de beloften van PSV gemaakt. De Pool stond tijdens het duel tegen Jong Vitesse/AGOVV Apeldoorn voor het eerst weer onder de lat en deed meteen 90 minuten mee.

Tyton stond in de afgelopen maanden aan de kant, vanwege een zware hersenschudding. De sluitpost liep deze blessure op tijdens de wedstrijd tegen Ajax (2-2). In de eerste helft kwam het hoofd van de Pool in aanraking met de knie van Timothy Derijck, waarna de eerstgenoemde in zijn eigen strafschopgebied gedurende een kwartier werd gestabiliseerd.

Jong PSV verloor het duel met Jong Vitesse/AGOVV Apeldoorn overigens met 4-2.

[WTF] Murray denkt aan opgeven

Het is nog maar de vraag of Andy Murray de ATP World Tour Finals kan voltooien. De Schot liet zich eerder vandaag, tijdens zijn eerste partij tegen David Ferrer, behandelen aan een liesblessure.

"Als het niet zo'n groot evenement was geweest als dit, had ik hier niet gespeeld. Ik had er veel last van", liet Murray na afloop van de partij, die hij overigens verloor, weten. "Dinsdag zal blijken hoe de blessure ervoor staat."

Mocht Murray daadwerkelijk opgeven, dan is dat goed nieuws voor Janko Tipsarevic. Hij is namelijk aangewezen als eerste reserve voor het toernooi in Londen.

Turken en Marokkanen huwen binnen eigen groep

Ruim 80 procent van de Turken en Marokkanen die vorig jaar trouwden, deden dat met een partner uit dezelfde herkomstgroep. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Turken en Marokkanen kiezen vaker een partner die van dezelfde afkomst is dan andere groepen allochtonen. Wel wonen hun partners vaak al in Nederland. Bij een op de vijf huwelijken kwam een partner naar Nederland om te trouwen.

Vorig jaar trouwden in Nederland 34.500 allochtonen. Een kwart van hen is Turks of Marokkaans.

Turken en Marokkanen huwen binnen eigen groep
Turken en Marokkanen huwen binnen eigen groep (Foto: ANP)

Maastricht wil landelijke invoering wietpas

In navolging van Venlo wil Maastricht dat de wietpas inéén keer landelijk wordt ingevoerd, en niet eerst in het zuiden van het land, zoals minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil. Maastricht wil geen proeftuin zijn voor de pas.

Dat blijkt uit een motie die de gemeenteraad van Maastricht dinsdag behandelt. De motie is ondertekend door een meerderheid van de raad. In de motie eisen de partijen verder dat het Rijk opdraait voor de kosten van de invoering van de pas, en niet de gemeente.

Ook Sparta Rotterdam - FC Emmen gestaakt

De wedstrijd tussen Excelsior en AZ werd gisteren gestaakt, vanwege de dichte mist. In Rotterdam dacht men vandaag wel af te kunnen trappen voor de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen, maar men had beter niet kunnen starten.

Deze wedstrijd duurde slechts vijftien minuten. Na die periode koos arbiter Gerritsen er alsnog voor om voor de laatste maal op zijn fluit te blazen, aangezien de mist wéér te dicht werd. Er werd in de gespeelde minuten één keer gescoord door Randy Wolters (FC Emmen).

Voor de fans van de Drentse club was het een tegenvaller. Zij hebben slechts een kwartier voetbal gezien, maar zitten de komende uren in de bus terug naar Emmen.

FOK!filmtip: Le Sauvage / De Smaak Van De Ziel

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Le Sauvage.

Martin ontvlucht de stress die hij ondervindt in Parijs en vertrekt naar Latijns-Amerika voor zijn rust. Als hij 's nachts zijn groente probeert te verkopen in Caracas ontmoet hij de gescheiden Nelly. Ze blijft bij Martin hangen die haar met de dag beter leert kennen.

Mocht je geen fan zijn van een Franstalige dramafilm, dan hebben we een tweede tv-tip. Vanaf 16 november tot en met 27 november zendt Nederland 2 een reeks aan documentaires uit van de IDFA 2010. Dit is ter promotie van de IDFA 2011 dat vandaag van start is gegaan. Vanavond is dit De Smaak Van De Ziel. Chefkok Eric van Loo van het Rotterdamse Parkheuvel heeft na overname twee Michelinsterren verloren. Hij start een missie om de twee sterren weer terug te winnen en zo de beste van Nederland te worden.

De Smaak Van De Ziel is om 23:00 op Nederland 2 te zien.

Le Sauvage is om 23:55 op TV5 te zien.

Dichte mist zorgt voor lange files in avondspits

De avondspits was maandag vanwege de mist langer dan normaal. Op het hoogtepunt stond er 305 kilometer. Omstreeks 18.15 uur was dat afgenomen tot 270 kilometer, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID).

Vooral op de A9 was het druk vanwege spitsstroken die gesloten bleven vanwege de mist. Ook aan de oostkant van Amsterdam was het aanschuiven. Daar kwamen weggebruikers niet makkelijk de A1 op, eveneens door gesloten spitsstroken.

Op de A28 van Utrecht richting Amersfoort heeft het verkeer naast de dichte mist te maken met wegwerkzaamheden. Daar stond rond 18.15 uur nog zeventien kilometer file.

Weggebruikers lijken zich goed aan te passen aan het slechte zicht, zegt de woordvoerder. "Ze passen hun snelheid goed aan." Dat is volgens de zegsman ook terug te zien in het aantal ongevallen. "Tussen 17.00 en 18.00 uur hebben er minder dan tien ongevallen plaatsgevonden, minder dan normaal." De verwachting is dat de files rond 19.00 uur zijn opgelost.


Dichte mist zorgt voor lange files in avondspits (Foto: Novum)

Microsoft biedt USD 20.000 voor Kinect-ontwikkeling

Microsoft biedt een investeringspremie aan van USD 20.000 voor ontwikkelaars die met het Kinect-systeem willen werken onder de naam Kinect Accelerator. Van alle aanmeldingen zullen zij tien bedrijven selecteren om deel te nemen aan het in Seattle gevestigde, drie maanden durende project.

Volgens de officiële FAQ is men op zoek naar bedrijven die al in het bezit zijn van een volledig ontwikkeld product. Elke deelnemers krijgt in het Kinect Acceleratorpakket USD 20.000, een Xbox- en een Kinect-ontwikkelingspakket, het Windows Kinect SDK, kantoorruimte, alle aanwezige bronnen en ondersteuning van BizSpark en een mentorschap van ondernemers, investeerders en Microsoft-managers.

[CL] Ook Lyon verkeert in zwaar weer

Niet alleen bij Ajax loopt de laatste tijd niet op rolletjes. Ook bij tegenstander Olympique Lyon wil het de laatste tijd niet vlotten. De ploeg verloor afgelopen weekend in eigen huis met 1-2 van Stade Rennes en staat daardoor op een teleurstellende vijfde plaats in de Ligue 1.

"Een succes is meer dan welkom. We willen laten zien dat we een plek in de volgende ronde verdienen", was trainer Rémi Garde duidelijk. Voor Ajax zou overwintering in de Champions League een meevaller zijn, voor Lyon ligt dit echter anders. De Franse ploeg speelt al jaren in het miljoenenbal en wist vrijwel elke keer minimaal de achtste finales te halen. Uitschakeling in de groepsfase, waar Lyon erg dichtbij is, zou een enorme tegenvaller voor de ploeg zijn.

Garde wil niet al te lang stilstaan bij de slechte fase die zijn ploeg op dit moment doormaakt: "Iedereen heeft er zin in om zich in deze wedstrijd van zijn beste kant te laten zien. Als we winnen, hebben we ons lot in de Champions League weer in eigen hand. We zullen tegen Ajax moeten laten zien dat wij de tweede plaats, en een plek in de volgende ronde, verdienen. "

"We zijn ons bewust van de problemen die we dit seizoen gehad hebben, maar ik ben er van overtuigd dat we de kracht vinden om het niveau dat we de eerste weken van het seizoen haalden, dinsdag terug te vinden." De trainer weet wat hij van Ajax kan verwachten: "Ajax is een elftal dat graag de bal heeft en het liefst veel op de helft van de tegenstander voetbalt. Dat hebben we in de heenwedstrijd in de ArenA ook gezien. Voor ons is het vooral belangrijk om de defensieve organisatie op orde te houden en geen doelpunt tegen te krijgen. We moeten winnen, aan een gelijkspel hebben we niets."

Vermoedelijke opstelling Olympique Lyon:
Lloris; Reveillère, Cris, B. Koné, Cissokho; Gonalons, Gourcuff, Källström; Briand, López, Bastos

Management Sieneke klaagt Marianne Weber aan

Managementbureau Rocket sleept Marianne Weber voor de rechter. Zangeres Sieneke vertrok bij het bureau terwijl haar mentor Marianne Weber nog onder contract zou staan bij Rocket. "Ze eisen honderdduizenden euro's van me", vertelde Weber in RTL Boulevard.

Weber heeft jarenlang het management van Sieneke verzorgd. Toen de 55-jarige zangeres deze werkzaamheden niet meer met haar carrière kon combineren, heeft ze het management overgedragen aan Rocket.

Nu Sieneke heeft besloten weg te gaan bij Rocket, eist het bedrijf geld van Weber omdat zij nog bij het bureau onder contract zou staan als Sienekes manager. Marianne Weber ontkent dat er een contract is. "Sieneke is weggegaan en dat is volledig haar beslissing."

De zangeres laat weten dat haar advocaat nog een poging doet om de zaak buiten de rechtszaal op te lossen. "Ik heb geprobeerd een gesprek met ze te voeren, maar dat was niet meer mogelijk. Ik heb er slapeloze nachten van."

Sieneke won vorig jaar het Nationaal Songfestival met het nummer Ik Ben Verliefd (Sha La Lie). Weber stond haar in het programma bij als coach. In het Eurovisie Songfestival kwam Sieneke niet verder dan de halve finale.

De crisis bij Ajax in vogelvlucht

We zijn nog geen week verder na de bekendmaking van het nieuws dat Louis van Gaal de nieuwe directeur zou gaan worden bij Ajax maar sindsdien volgende de vele ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Daarom zetten we hier op FOK!sport even de ontwikkelingen op een rijtje. U vind een overzicht van alle relevante nieuwsberichten met daarbij een korte samenvatting. Voor de gehele berichten kunt doorklikken naar de betreffende berichten.

De Boer: "Racisme past niet bij Ajax"

Gisteravond werd in Studio Voetbal bekend dat Johan Cruijff zich racistisch zou hebben uitgelaten tegenover Edgar Davids, lid van de Raad van Commissarissen van de Amsterdammers. Trainer Frank de Boer reageerde vandaag vol verbazing.

"Zo ken ik Johan niet", liet de De Boer tijdens de persconferentie, voorafgaand aan het duel met Olympique Lyon, over de uitspraken van de voormalige nummer veertien van Ajax weten. "Ik heb hem nooit zoiets horen zeggen, dus voor mij kwam dit als een volslagen verrassing."

De Boer keurt de uitspraken van Cruijff, die gisteravond door Steven ten Have bevestigd werden, uiteraard af. "Racisme past niet bij Ajax, het past bij geen enkele club. Maar ik weet natuurlijk niet precies hoe het gesprek gegaan is. En om eerlijk te zijn heb ik me gisteren vooral bezig gehouden met mijn eigen selectie."

Ajax neemt het morgenavond in de Champions League op tegen Olympique Lyon. De Amsterdammers kennen vooral een spitsenprobleem, omdat Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Dmitry Bulykin geblesseerd zijn. De verwachting is dat Nicolas Lodeiro morgen in de punt van de aanval zal starten.

"Veel andere opties hebben we niet", bevestigde De Boer. De oefenmeester heeft nog wel een alternatief, namelijk Davy Klaassen. Hij speelt op dit moment in de A1 van Ajax. "Hij is eenzelfde type als Lodeiro. Of hij er klaar voor is, moet blijken. Maar Davy is een heel talentvolle jongen die ongetwijfeld ooit de stap naar het eerste zal maken."

VVV-Venlo niet akkoord met voorstel Mei

VVV-Venlo is niet akkoord gegaan met het voorstel van de aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Deze wil Andrea Mei voor de duur van twee duels schorsen, waarvan één voorwaardelijk, vanwege zijn rode kaart in het duel tegen FC Groningen (2-1).

Mei kon na amper een half uur spelen alweer gaan douchen, nadat arbiter Erik Braamhaar hem met een rode prent van het veld stuurde. De aanleiding voor deze straf was een overtreding op Dusan Tadic.

Komende donderdag buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich over de zaak.

Jak & Daxter HD Collection aangekondigd

Waar wij eerder al het gerucht konden melden is het hoge woord er nu uit. Sony heeft in een persbericht aangekondigd dat zij bezig is met de Jak & Daxter HD Collection. De release staat gepland voor februari 2012. De collectie zal exclusief uitkomen voor PlayStation 3.

De collectie zal bestaan uit drie favoriete titels onder de fans, Jak & Daxter: The Precursor Legacy, Jak II, en Jak 3. Alle drie de spellen zijn opnieuw bewerkt in een nauwe samenwerking tussen Mass Media en Naughty Dog.

De spellen komen uit in 720p beeldkwaliteit en zullen stereoscopic 3D-beelden ondersteunen.

Cultuurkaart krijgt bijval Tweede Kamer

De Cultuurkaart moet blijven bestaan. Dat wil een meerderheid in het parlement, werd maandag duidelijk tijdens de bespreking van de cultuurbegroting van volgend jaar. Hoe dit moet worden gefinancierd, is nog onduidelijk.

In de bezuinigingsplannen van het kabinet wordt de kaart, waarmee jongeren in het voortgezet onderwijs gratis of met korting naar theaters of musea kunnen, vanaf volgend schooljaar niet meer bekostigd. Vorige week liet stichting CJP weten op zoek te gaan naar privaat geld.

Vorig jaar woedde in de Tweede Kamer een discussie over de Cultuurkaart. Ook toen wilde een groot deel van de Tweede Kamer de kaart behouden. Deze zomer kondigde Zijlstra dan toch het einde van de overheidsbijdrage aan de cultuurkaart aan. In juni bleek dat een kwart van de scholen de cultuurkaart niet kan compenseren.

Op de Cultuurkaart staat een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen kunnen besteden aan culturele activiteiten. Bijna alle scholieren en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de pas, die het rijk 15,5 miljoen euro per jaar kost.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) steunt een voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van btw-vrijstelling voor jongeren bij concerten en theatervoorstellingen. Zolang die voor educatieve doeleinden worden bezocht, zou een btw-vrijstelling moeten gelden.

Honkbalwereld treurt om dood Halman

De Nederlandse honkbalbond heeft maandag verslagen gereageerd op de dood van Gregory Halman.

"Het is altijd triest als zo'n talentvolle speler zo vroeg om het leven komt", laat een woordvoerder van de KNBSB weten. De Haarlemmer overleed maandagochtend in Rotterdam aan de gevolgen van een steekpartij. Zijn twee jaar jongere broer Jason, die bij hem was, is gearresteerd.

De 24-jarige Halman was een talentvolle speler die uitkwam in de Amerikaanse Major League (MLB). Hij debuteerde vorig jaar in de Amerikaanse profcompetitie bij de Seattle Mariners. De Rotterdammer was tot die tijd, net als zijn broer, speler van de Nederlandse ploeg. Als MLB-speler mocht hij niet opgeroepen worden voor het afgelopen WK, waar Nederland verrassend de wereldtitel veroverde.

Technisch directeur Robert Eenhoorn van de KNBSB noemt het overlijden van Halman 'een drama, een enorme schok voor iedereen'. Halmans club Seattle Mariners heeft nog niet officieel gereageerd. Collega-verrevelder Mike Carp twitterde al wel een reactie. "Moeilijk om zo'n tragedie te verwerken. Gedachten en gebeden zijn voor de familie Halman en de Mariners-familie. Je zal gemist worden, brother. Hou van je."

Directeur Michael Weiner van de MLB-spelersbond liet weten dat zijn organisatie 'diep bedroefd' is door Halmans 'tragische dood'. "Greg was gepassioneerd over honkbal en deelde die passie gul met anderen om de populariteit van de sport in Europa te laten groeien."

Halman had na het Amerikaanse honkbalseizoen verschillende clinics en trainingen in Europa gegeven.


Honkbalwereld treurt om dood Halman (Foto: Novum)

Polen: Oorlog als ECB niet ingrijpt

De Europese Centrale Bank (ECB) moet op grote schaal obligaties van eurolanden gaan opkopen om een catastrofe te voorkomen die kan uitmonden in oorlog. Dit zei de Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski maandag.

"We staan voor een verschrikkelijke keuze. Of een massale interventie door de ECB of een catastrofe. Er bestaat het gevaar van een historische economische ramp, vergelijkbaar met de grote depressie in de jaren '30, die kan leiden tot oorlog in Europa", waarschuwt Rostowski. Polen zit overigens zelf nog niet in de euro.

De afgelopen weken is er grote druk geuit op de ECB om een grotere rol te spelen bij de bestrijding van de Europese schuldencrisis. De centrale bank zou de crisis daarbij moeten indammen door op grote schaal obligaties op te kopen of het Europese noodfonds ESFS van ongelimiteerde middelen te voorzien. De ECB en de Duitse regering zijn hier echter mordicus op tegen.


Polen: Oorlog als ECB niet ingrijpt (Foto: Novum)

Pleidooi voor praktijkdeel CITO-toets

De CITO-toets moet een praktijkgedeelte krijgen, zodat niet alleen kennis maar ook praktische vaardigheden worden getoetst. Dat is een van de maatregelen die het tekort aan technisch personeel tegen moet gaan. Werkgevers en onderwijsinstellingen stellen dit voor in een manifest.

In de strijd tegen het tekort aan lager technisch personeel willen VNO-NCW, MKB Nederland en vertegenwoordiger van de beroepsopleidende vmbo-programma's SPV de prikkel wegnemen dat een leerling die naar een hoge opleiding gaat beter is voor het budget van een school dan kinderen die kiezen voor een praktische opleiding. Een CITO-toets met praktijkgedeelte moet hieraan bijdragen.

De organisaties pleiten ook voor een betere voorlichting over techniekopleidingen. Die kampen vaak met een slecht imago, terwijl ze meestal een garantie zijn voor een 'goede boterham'. Scholen en ouders weten dat vaak niet.

De werkgevers en opleidingsinstellingen willen daarnaast dat de overheid zich inzet voor meer goede docenten, het behoud van techniekopleidingen en meer ruimte voor de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven.

Eerder maandag maakten de drie organisaties al bekend dat ze in 2014 een tekort van ruim 38 duizend technische vmbo'ers verwachten. Aan mbo-opgeleide techneuten is dan een tekort van ruim 23 duizend ontstaan, stellen de organisaties.

Oorzaak is volgens de organisaties aan de ene kant de toenemende vraag vanuit bedrijven. Aan de andere kant vergrijst het huidige personeel, terwijl de leerlingenaantallen op technische vmbo-opleidingen inzakken. Sinds 2004 is het aantal met dertig procent teruggelopen, waardoor enkele opleidingen met sluiting worden bedreigd.

MKB-voorzitter Hans Biesheuvel overhandigt het manifest dinsdag namens de drie organisaties aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs.

Ibrahimovic klaar voor Barcelona

AC Milan-aanvaller Zlatan Ibrahimovic is klaar voor het duel tegen zijn oude ploeg Barcelona. Onlangs uitte de spits forse kritiek op enkele spelers en trainer van de Catalanen.

In zijn onlangs verschenen biografie liet de Zweed weten niet gediend te zijn van de werkwijze van Josep Guardiola en noemde hij enkele spelers van Barcelona 'verwende kinderen'. Ibrahimovic laat op de officiële website van de UEFA weten dat hij tijdens de wedstrijd tegen Barcelona geen extra gevoelens zal hebben."Het maakt me niet uit tegen wie we spelen. Als ik tegen een oude club van me speel, voel ik geen extra emoties." De aanvaller moest Barcelona in 2010 noodgedwongen verlaten na onenigheid met Guardiola. "Het was voor alle partijen het best om te vertrekken."

Tijdens de eerste wedstrijd tussen Barcelona en Milan schitterde Ibrahimovic door afwezigheid. De spits raakte een dag voor het duel geblesseerd. "Dat was erg jammer, want ik wil graag grote wedstrijden spelen. Ik werkte hard om het duel te kunnen halen, maar liep vlak ervoor een blessure op." Het eerste duel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

HRT trekt De la Rosa aan

Formule 1-coureur Pedro de la Rosa rijdt de komende twee seizoenen voor HRT F1 Team. De 40-jarige Spanjaard verlaat McLaren waar hij testrijder was. Sinds zijn debuut in 1999 bij Arrows reed De la Rosa 85 races verder voor Jaguar, McLaren en Sauber. Zijn beste klassering was de tweede plaats tijdens de Hongaarse Grand Prix in 2006.

HRT is aan zijn tweede seizoen bezig in de Formule 1. Met nog een race te rijden in de titelstrijd van dit jaar is de renstal, net als vorig jaar, nog puntloos. Teambaas Colin Kolles kijkt echter vooruit. Volgens hem is De la Rosa 'fundamenteel voor de ontwikkeling van het project'. De coureur zelf stelt 'trots te zijn dat Spanje een F1-team heeft en dat ik de kans krijg daarvoor te rijden'.

Cris: "Tegen Ajax spelen om te winnen"

Net als Ajax loopt het de laatste weken niet denderend bij Olympique Lyon. De Braziliaanse verdediger Cris hoopt alle schroom van zich af te gooien tegen Ajax.

Morgen speelt Lyon voor de winst tegen het gehavende Ajax. In september stonden de twee ploegen al tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA (0-0), maar toen waren enkele sleutelspelers er namens Lyon niet bij. Ook Cris was toen nog geblesseerd. De lange verdediger wil zich koste wat kost plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League.

"We wisten bij de loting dat er in deze poule gespeeld zou worden voor twee plaatsen die recht geven op de volgende ronde, en dat er drie kandidaten waren. Morgen is het moment voor ons aangebroken", zei Cris vandaag op de persconferentie. "Tegen Ajax spelen we om te winnen. We spelen thuis en hebben het publiek achter ons staan. Daarna gaan we naar Zagreb, maar dat komt dan pas aan de orde. Morgen is de belangrijkste wedstrijd. We willen uit de komende twee wedstrijden zes punten halen, wat kwalificatie voor de volgende ronde betekent."

Afgelopen vrijdag ging Lyon op eigen veld onderuit tegen Stade Rennes (1-2). "Het is natuurlijk niet leuk om te verliezen, zeker als je thuis speelt. Maar we kijken nu vooruit. Het is belangrijk om tegen Ajax terug te slaan en we leggen de focus dan ook volledig op die wedstrijd. We concentreren ons als team op het bereiken van de achtste finale. Daarna zien we wel hoe het loopt."

In de Franse media wordt Olympique Lyon de laatste weken fel bekritiseerd. Vooral de defensie, en dan met name Cris krijgt er flink van langs. "Kritiek is normaal. Maar we spelen wel als team. Je verliest als team en niet alleen. Bij een nederlaag krijg ik veel kritiek", vervolgt Cris, die zich daar weinig van aan trekt. "Als ik daar allemaal naar had geluisterd dan was ik op mijn twintigste gestopt met voetballen. Als een team verliest is het vaak de fout van de verdediging. Maar we gaan ons terugvechten, te beginnen morgen tegen Ajax."

BNN's Zarayda staat op tegen seksueel geweld

Zarayda Groenhart wil een lans breken voor slachtoffers van seksueel geweld. De BNN-presentatrice behoort zelf tot deze groep en doet haar verhaal zondag in een thema-uitzending van Spuiten en Slikken. Het programma van de jongerenomroep staat zondag geheel in het teken van seksueel geweld.

"Een op de vier meisjes maakt iets vervelends mee op het gebied van seks", zegt Zarayda. "Wanneer het je overkomt, heb je het gevoel dat je alleen bent met dit geheim." Ze hoopt dat de thema-uitzending aantoont dat het 'een groot, nog veel te verborgen probleem is'. "En dat er betere tijden aanbreken zodra je je mond opentrekt. Dat heb ik zelf ook gedaan en dat durf ik nu ook te delen."

Groenhart, oud-presentatrice van Spuiten en Slikken, werd rond haar twintigste onzedelijk betast door een familievriend. BNN hoopt met haar verhaal en de thema-uitzending de taboes rondom dit onderwerp verder te doorbreken. Het programma wordt aan elkaar gepraat door Nicolette Kluijver.

[WTF] Ferrer verrast Murray in Londen

David Ferrer heeft voor een stunt gezorgd door Andy Murray te verslaan bij de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard, de nummer vijf van de wereld, was met 6-4 en 7-5 te sterk voor de Schot, die derde staat. Daar had Ferrer, die alle voorgaande ontmoetingen op hardcourt van Murray verloor, precies twee uur voor nodig.

Later vandaag komen in dezelfde poule Novak Djokovic en Tomas Berdych in actie. Gisteren won Roger Federer al in drie sets van Jo-Wilfried Tsonga en had Rafael Nadal zijn handen vol aan Mardy Fish. De Spanjaard leverde ook een set in, maar won wel.

Jonge Deen Thelander op proef bij Roda JC

Rasmus Thelander mag proberen een contract in de wacht te slepen bij Roda JC. De 20-jarige Deen is minimaal een week op proef bij de nummer dertien van de Eredivisie, zegt technisch directeur Gerard Wielaert. "Aan het eind van de week evalueren we en wordt er gekeken of beide partijen er nog een weekje aan vast willen plakken, zodat Rasmus eventueel ook nog een oefenwedstrijdje kan meespelen."

Thelander is afkomstig van de Deense tweedeklasser AB Kopenhagen, waarvoor hij in drie jaar tot dertig duels kwam. Daarin scoorde de verdediger tweemaal.

Twee nieuwe Lady Gaga-nummers op Dance Central 2

Het gaat om Marry the Night en The Edge of Glory, beide nummers van Gaga komen morgen uit. Dit meldde Microsoft maandag. Dance Central 2 is een dansgame gemaakt door Harmonix Music Systems en is voor de Xbox 360 Kinect gemaakt.

De liedjes zijn van Gaga's nieuwste album Born This Way en zullen 240 MS punten kosten. Na de toevoeging van beide Gaga-nummers, zullen de totale aantal nummers van Lady Gaga in Dance Central 2 naar de zes gaan. Verder kondigt Microsoft aan dat er in december nieuwe nummers worden toegevoegd van Rihanna.

dansen kreng!

Max Payne 3 krijgt speciale editie

Rockstar Games heeft bekendgemaakt dat ze een $99 speciale editie van Max Payne 3 gaan uitbrengen. De speciale editie is vanaf nu te bestellen en dat kun je doen tot 15 januari. Voor alle details van de speciale editie kun je hier onder terecht. Max Payne 3 komt in maart 2012 uit.

Het volgende zit in de speciale editie:

  • Max Payne 3, het spel.
  • Een beeldje gemaakt door TriForce en Rockstar Games samen.
  • Speciale prenten die meer inzicht geven tot Max Payne en zijn innerlijke demonen.
  • Kogel-sleutelhanger.
  • Acht speelbare personages uit eerdere Max Payne-games voor de multiplayer.
  • Een shotgun, Grenade Launcher en een Molotov Cocktail als bonuswapens voor de multiplayer
  • De officiële soundtrack

Max Payne 3

Breaking Dawn succesvol aan beide kanten oceaan

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 heeft afgelopen weekeinde in zowel Nederland als de Verenigde Staten de meeste bezoekers naar de bioscopen getrokken. De vampierfilm komt aan beide kanten van de oceaan binnen op de eerste plaats in de lijst van best bezochte films.

Breaking Dawn - Part 1 is het eerste deel van het afsluitende tweeluik van de filmreeks Twilight. De film beleefde in Nederland de beste opening van alle Twilight-films. Sinds de release afgelopen week hebben ruim 167 duizend mensen de film gezien. Dat was goed voor een opbrengst van zo'n 1,4 miljoen euro. Het tweede deel van Breaking Dawn verschijnt eind volgend jaar.

Een week geleden was het Immortals dat in Nederland en de Verenigde Staten in zijn eerste weekeinde de meeste bioscoopbezoekers trok. De mythologische actiefilm zakt deze week in beide landen naar de derde plaats in de bioscooplijst.

'iPad 3-productie begin 2012 van start'

Samsung, LG en Sharp hebben in oktober een miljoen hoge resolutie-schermen schermen naar Apple gestuurd. In november zouden er nog twee miljoen stuks volgen aldus bronnen uit de industrie volgens de website Digitimes. Dit zou het startsein zijn voor de productie van de iPad 3.

Volgens de bron zullen TPK Holding en Wintek, verantwoordelijk voor de 'Touch Module' voor het eind van dit jaar een grote voorraad aanleveren bij Apple, ook voor de productie van de iPad 3. Naast deze leveringen heeft Apple ook enkele nieuwe producten gekregen om te testen, waaronder een 7.85 inch beeldscherm.

PVV boos over welkom Mekkagangers op Schiphol

Een welkomststand voor moslims die op bedevaart naar Mekka zijn geweest heeft de woede gewekt van de PVV. De PVV-fractie in de Provinciale Staten in Noord-Holland spreekt van 'zelfislamisering'. "Onze nationale luchthaven Schiphol is een seculier overheidsbedrijf, dat zich verre dient te houden van dit soort speciale behandelingen van religieuze groepen", vindt Statenlid Hero Brinkman.

Op Schiphol is een kleine ruimte ingericht waar Mekkagangers worden verwelkomd met muntthee en Perzische lekkernijen. Daarboven hang een bord met de tekst: Amsterdam Airport Schiphol heet alle Haci/Hadj welkom.

De PVV vraagt of andere terugkerende pelgrims, zoals die naar Lourdes, Fatima of Santiago de Compostella ook zo in de watten worden gelegd. Ook wil de partij weten waarom er geen kerstbomen op Schiphol te zien zijn, maar wel een 'stilleven bestaande uit een Perzisch tapijt en ligkussens met een banier erboven'. "Ligt de afwezigheid van kerstbomen in de aankomsthal erin, dat de aanhangers van de islam hier wellicht aanstoot aan nemen?"

Volgens een woordvoerder van Schiphol is dit onzin. "Achter de paspoortcontrole staan al volop kerstbomen. Voor de paspoortcontrole is er in beperkte mate kerstversiering te zien, maar dat heeft niets met moslims, maar alles met Sinterklaas te maken. Als die weer terug naar Spanje is gaan we op en rond de luchthaven los met kerstversiering."

De welkomststand voor Mekkagangers is niets nieuws, zegt de woordvoerder. "Dit doen we al jaren, vanuit de gedachte van goed gastheerschap. Zo'n vijfduizend mensen komen jaarlijks familieleden en vrienden ophalen die naar Mekka zijn geweest. Net als tijdens de zomerdrukte, als we ijsjes of stroopwafels uitdelen, doen we dan iets extra's."

Van islamisering van de luchthaven is geen sprake, benadrukt Schiphol. "Natuurlijk mag iedere politieke partij vragen stellen. Dat is hun goed recht."

[Primera División] Uitslagen speelronde 12

In de Spaanse Primera División werd afgelopen weekend de twaalfde speelronde afgewerkt. Real Madrid wist het lastige duel bij Valencia met 2-3 te winnen en blijft daardoor koploper. FC Barcelona, dat met 4-0 won van Real Zaragoza, staat met drie punten achterstand op de tweede plek. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Villarreal Real Betis Sevilla 1-0
FC Barcelona Real Zaragoza 4-0
Valencia Real Madrid 2-3
Real Sociedad Espanyol 0-0
Sporting de Gijón Getafe CF 2-1
Osasuna Rayo Vallecano 0-0
Sevilla FC Athletic de Bilbao 1-2
Atletico Madrid Levante UD 3-2
Granada CF Real Mallorca afg.
Racing Santander Malaga CF ma. 21:00 uur

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 12 10 1 1 31 42-9
2 FC Barcelona 12 8 4 0 28 38-6
3 Valencia 12 7 3 2 24 19-12
4 Levante UD 12 7 2 3 23 19-12
5 Sevilla FC 12 4 6 2 18 12-10
6 Malaga CF 11 5 2 4 17 12-14
7 Espanyol 12 5 2 5 17 9-13
8 Athletic de Bilbao 12 4 5 3 17 19-15
9 Atletico Madrid 12 4 4 4 16 17-16
10 Rayo Vallecano 12 4 4 4 16 14-13
11 Osasuna 12 3 6 3 15 14-24
12 Villarreal 12 3 5 4 14 10-17
13 Real Betis Sevilla 12 4 1 7 13 10-16
14 Sporting de Gijón 12 3 3 6 12 12-17
15 Getafe CF 12 2 4 6 10 13-19
16 Real Mallorca 11 2 4 5 10 8-16
17 Real Zaragoza 12 2 4 6 10 12-26
18 Real Sociedad 12 2 3 7 9 9-18
19 Racing Santander 11 1 6 4 9 7-15
20 Granada CF 11 2 3 6 9 4-12

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Messi FC Barcelona 15
2. C. Ronaldo Real Madrid 14
3. Higuaín Real Madrid 11

Programma speelronde 13
Datum Thuis Uit
za 26 nov, 18:00 Rayo Vallecano Valencia
za 26 nov, 20:00 Real Madrid Atletico Madrid
za 26 nov, 22:00 Getafe CF FC Barcelona
zo 27 nov, 12:00 Real Betis Sevilla Real Sociedad
zo 27 nov, 16:00 Levante UD Sporting de Gijón
zo 27 nov, 18:00 Real Mallorca Racing Santander
zo 27 nov, 18:00 Espanyol Osasuna
zo 27 nov, 19:45 Athletic de Bilbao Granada CF
zo 27 nov, 21:30 Real Zaragoza Sevilla FC
ma 28 nov, 21:00 Malaga CF Villarreal
di 29 nov, 21:00 FC Barcelona Rayo Vallecano

[Serie A] Uitslagen speelronde 11

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de elfde speelronde afgewerkt. Juventus is na dit weekend koploper van de Serie A. De ploeg won zelf vmet 3-0 van Palermo en zag Lazio Roma met 0-0 gelijkspelen bij Napoli. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgend weekend.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Internazionale Cagliari 2-1
Fiorentina AC Milan 0-0
Napoli Lazio Roma 0-0
Bologna Cesena 0-1
Catania Chievo 1-2
Genoa Novara Calcio 1-0
Juventus US Palermo 3-0
Parma Udinese 2-0
AC Siena Atalanta 2-2
AS Roma Lecce 2-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 10 6 4 0 22 18-7
2 Lazio Roma 11 6 4 1 22 16-8
3 AC Milan 11 6 3 2 21 23-14
4 Udinese 11 6 3 2 21 13-6
5 AS Roma 11 5 2 4 17 15-12
6 US Palermo 11 5 1 5 16 14-15
7 Napoli 10 4 3 3 15 13-7
8 Genoa 10 4 3 3 15 14-12
9 Chievo 11 4 3 4 15 10-12
10 Parma 11 5 0 6 15 14-18
11 AC Siena 11 3 5 3 14 14-10
12 Catania 11 3 5 3 14 13-18
13 Atalanta 11 5 4 2 13 15-14
14 Fiorentina 11 3 4 4 13 10-9
15 Cagliari 11 3 4 4 13 10-12
16 Internazionale 10 3 2 5 11 13-17
17 Bologna 11 3 1 7 10 9-17
18 Lecce 11 2 2 7 8 9-18
19 Novara Calcio 11 1 4 6 7 12-20
20 Cesena 11 1 3 7 6 4-13

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Denis Atalanta 9
2. Di Natale Udinese 8
3. Giovinco Parma 7

Programma speelronde 12
Datum Thuis Uit
vr 25 nov, 20:45 Udinese AS Roma
za 26 nov, 18:00 Lecce Catania
za 26 nov, 18:00 Novara Calcio Parma
za 26 nov, 20:45 Atalanta Napoli
za 26 nov, 20:45 Lazio Roma Juventus
zo 27 nov, 15:00 Cagliari Bologna
zo 27 nov, 15:00 Cesena Genoa
zo 27 nov, 15:00 US Palermo Fiorentina
zo 27 nov, 15:00 AC Siena Internazionale
zo 27 nov, 20:45 AC Milan Chievo

Cocaïne gevonden in Mexicaanse bouwpakketten

In de Rotterdamse haven is in een container met computermeubelen uit Mexico 25 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs werden vorige week gevonden door het zogenoemde Hit and Run Containerteam, een samenwerkingsverband van de politie Rotterdam-Rijnmond, de douane en de FIOD. Twee Rotterdammers van 27 en 37 jaar zijn opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie.

In de container zaten bouwpakketten om computermeubelen te maken. De cocaïne was verstopt in de meubelonderdelen in de bouwpakketten.

De twee verdachten kwamen de dozen vrijdag uit de container halen. Een deel van de lading werd later aangetroffen in de woning van een van hen. Een ander deel werd in de auto van de ander gevonden. De coke, met een waarde van bijna een miljoen euro, is vernietigd.


Cocaïne gevonden in Mexicaanse bouwpakketten (Foto: Novum)

Bruce Springsteen naar Europa met nieuwe tournee

Bruce Springsteen komt volgend jaar naar Europa. De 62-jarige zanger en zijn E Street Band plannen momenteel een wereldtournee en de release van een nieuw album. Dat is bekendgemaakt op de website van het Amerikaanse rockicoon.

Springsteen trekt van half mei tot eind juli door Europa. De exacte datums worden later deze week bekendgemaakt. Het wordt de eerste tournee van de rocker en zijn band sinds de dood van Clarence Clemons. De saxofonist van de E Street Band overleed in juni op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Daarnaast laat Springsteen weten dat een nieuw album 'bijna klaar is'. Binnenkort maken hij en zijn band de verschijningsdatum bekend. "We zijn ongelooflijk verheugd over alles wat we in de steigers hebben staan voor 2012", laten ze weten.


Bruce Springsteen naar Europa met nieuwe tournee (Foto: Novum)

Bale: "Tottenham kan titel winnen"

Gareth Bale denkt dat zijn club Tottenham Hotspur op termijn kan meedoen om de titel in Engeland. De Londenaren staan momenteel vijfde in de Premier League.

In gesprek met The Evening Standard laat de Welshman weten dat hij zijn ploeg de komende jaren mee ziet doen om het landskampioenschap. "We proberen ons ieder jaar te verbeteren en uiteindelijk kunnen we dan meedoen om de titel."

Bale neemt het vanavond op tegen Aston Villa en kan bij winst stijgen naar een gedeelde derde plek in de Premier League. "Als we daadwerkelijk bovenin mee willen doen is het belangrijk dat we de ploeg de komende jaren bij elkaar houden."

Afgelopen zomer liet Tottenham duidelijk weten dat de club hier hard haar best voor doet. Luka Modric kon rekenen op interesse van Chelsea, maar de clubleiding besloot om haar poot stijf te houden en de Kroaat niet te laten vertrekken. "Het aanblijven van Luka was een goed signaal dat we bij de topploegen van Engeland horen."

Gareth Bale
Bale: "Tottenham kan titel winnen" (Foto: Pro Shots)

Steel Storm 2 aangekondigd

Kot-in-Action Creative Artel, de developer van de legendarische arcadeshooter Steel Storm: Burning Retrobution, heeft vandaag Steel Storm 2 aangekondigd. In tegenstelling tot Burning Retrobution, is Steel Storm 2 een firstpersonshooter. Volgens de developer is het spel een beetje in de stijl van Doom en Quake.

In het spel speel je als Abigail Setareh, een voormalige hovertank piloot. Het spel begint in een uithoek van Warbird galaxy, op een onbewoonde planeet. Je zal op je reis veel coole locaties en wapens tegenkomen. Het spel bevat onder andere co-op, veel monsters, puzzels en een sterke verhaallijn. Steel Storm 2 draait op de Darplaces engine, dezelfde engine uit deel 1. Er zijn helaas nog geen screenshots of een release date, hier zullen we dus nog even op moeten wachten.

steelstorm

IMF bevestigt steunvraag Hongarije

Hongarije heeft het Internationale Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie om financiële steun gevraagd. Dat bevestigde IMF-chef Christine Lagarde maandag in een verklaring, na berichten hierover vorige week.

"Het IMF heeft een verzoek van de Hongaarse autoriteiten ontvangen voor eventuele financiële steun", zei Lagarde. "De autoriteiten hebben een soortgelijk verzoek aan de EC gestuurd en hebben aangegeven dat ze van plan zijn om alle steun van het IMF en de EC die beschikbaar wordt gesteld als voorzorgsmaatregel te behandelen."

Lagarde zei dat een IMF-team, dat momenteel in Boedapest aan het werk is, terugkeert naar Washington om met het IMF-bestuur te overleggen.

De Hongaarse schulden bedragen 74 procent van het bruto binnenlands product. Hiermee is de schuld een van de hoogste binnen Europa. Het Hongaarse ministerie van financiën meldde vorige week dat het op zoek is naar een 'nieuwe vorm van samenwerking' met het IMF. Het ministerie benadrukte toen dat het niet ging om een extra lening.


IMF bevestigt steunvraag Hongarije (Foto: Novum)

Square opent nieuwe studio voor Hitman-game

Square Enix heeft bekendgemaakt dat ze naast Eidos Montreal ook een Square Enix Montreal gaan openen. De nieuwe studio zal zich gaan richten op een nieuwe Hitman-game waarvan verder niks bekendgemaakt is. Degene die nu in ontwikkeling is wordt gemaakt door IO Interactive.

Naast het openen van een nieuwe studio heeft Square Enix ook bekendgemaakt dat Eidos Montreal honderd extra banenplekken zal krijgen waardoor het stafteam nog groter zal worden. De nieuwe studio van Square Enix zal plek bieden voor 150 werknemers. Bekijk hieronder een foto met daarop het logo van de nieuwe studio.

Logo

Nieuw logo Square Enix Montreal (FOTO: MCBernard)

SP: Schaf Fyra-toeslag af

De SP vraagt dinsdag in de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling Infrastructuur en Milieu om afschaffing van de Fyra-toeslag. Daarmee omarmt de SP het verzoek hierover, dat reizigersbelangenorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV vorige week aan minister Schultz deed.

Voor Beter OV schreef vorige week aan de bewindsvrouw: "De Fyra verschilt namelijk in niets van een gewone intercitytrein. Hij rijdt niet bijzonder snel (Fyra Amsterdam-Rotterdam via de HSL is qua afstand vergelijkbaar met Intercity Amersfoort-Zwolle, en beide treinen doen even lang over de dus nagenoeg gelijke afstand), en vertoont al helemaal niet de betrouwbaarheid die past bij een premium-product dat hoort bij extra dure treinkaartjes. Voor Beter OV vraagt aan u zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval per 11 december aanstaande, wanneer de treindienst op de oude lijn voor doorgaande reizigers ernstig wordt verslechterd, de NS te verbieden op de hogesnelheidslijn nog langer toeslagen te heffen, en de NS dus op te leggen reizigers tegen het gewone binnenlandse tarief over de hogesnelheidslijn te gaan vervoeren."

Voor Beter OV is blij met de steun van de SP voor dit standpunt: "De SP laat zien, dat reizigersbelangen behoren te prevaleren boven allerlei financieel gedoe dat voortvloeit uit het niet nakomen van door de NS gedane toezeggingen."

WK turnen 2014 in Nanning in China

De Zuid-Chinese stad Nanning mag in 2014 het wereldkampioenschap turnen organiseren. Dat heeft de internationale turnbond (FIG) besloten. Het tiendaagse toernooi begint op 3 oktober.

Het is de tweede keer dat China met de organisatie van het WK aan de haal gaat. In 1999 had het mondiale eindtoernooi al een keer plaats in Tianjin. Volgend jaar wordt vanwege de Olympische Spelen van Londen geen WK georganiseerd. Een jaar later is Antwerpen de gastheer.

Hiddink houdt optie Chelsea open

Guus Hiddink heeft laten weten dat hij nog altijd welkom is bij Chelsea. Hiermee vergroot hij de druk op huidige trainer van de Londenaren André Villas-Boas.

Hiddink, die sinds zijn ontslag als bondscoach van Turkije zonder werk zit, zegt in gesprek met De Telegraaf dat hij Chelsea nog altijd goed volgt en dat het contact met eigenaar Roman Abramovich uitstekend is. "De relatie met Abramovich was en is heel goed." 

"Ik ben altijd welkom in Londen. We spreken elkaar niet iedere week, maar het contact is goed", vervolgt de trainer. Hiddink was in het verleden al eens interim-trainer bij de Londenaren en Engelse media speculeren nu over zijn terugkeer. "We zien wel wat de toekomst brengt", liet de Achterhoeker weten.

Eerder was Hiddink ook in beeld om een functie bij Ajax te bekleden, maar na de recente gebeurtenissen in Amsterdam besloot de voormalig PSV-trainer hiervan af te zien. "Ik neem de tijd om te kijken wat ik wil, maar ik heb nog genoeg energie."

Guus Hiddink
Hiddink houdt optie Chelsea open (Foto: Pro Shots)

Minister hekelt 'te duur' afscheidsfeest roc-topman

Het afscheidsfeestje dat het ROC Aventus heeft georganiseerd voor de vertrekkende bestuursvoorzitter Heimen van Andel was te duur. De instelling gaf daarvoor bijna 25.000 euro uit, schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag in antwoord op vragen van de VVD.

De bewindsvrouw is het met Ton Elias (VVD) eens dat de kosten maatschappelijk niet te verantwoorden zijn. "Publieke bekostiging moet zoveel mogelijk ten goede komen aan het primaire onderwijsproces", schrijft zij. "Van onderwijsinstellingen verwacht ik dan ook een doelmatige besteding van de onderwijsmiddelen en matiging van uitgaven die gemoeid zijn bij het organiseren van afscheidsrecepties."

Van Bijsterveldt heeft er bij de raad van toezicht van het roc op aangedrongen om in de toekomst 'sober om te gaan met publieke bekostiging.'

Bijna dertig procent meer vuurwerk afgepakt

De politie heeft tot en met maandag bijna 57.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

De vangst is groter dan vorig jaar rond dezelfde periode. Toen werd tot en met 25 november bijna 45.000 kilo vuurwerk onderschept. In 2009 was op 20 november echter al ruim 144.000 kilo vuurwerk in beslag genomen, maar 2009 was een uitzonderlijk jaar omdat toen allerlei grote onderzoeken tot forse vangsten leidden.

Het OM houdt sinds 2007 bij hoeveel vuurwerk jaarlijks in beslag wordt genomen. In dat jaar onderschepte de politie bijna 80.000 kilo vuurwerk, een jaar later was dat 154.000. Het record werd in 2009 gevestigd, toen ruim 241.000 kilo werd onderschept. Vorig jaar bleef de teller op ruim 93.000 kilo steken.


Bijna dertig procent meer vuurwerk afgepakt (Foto: Novum)

Theater: Dolf Jansen - Als ik het niet doe, doet niemand het... (Oudejaars)

Cabaretier Dolf Jansen zit al bijna 25 jaar in het vak. Begonnen in 1989 met collega Lebbis (echte naam: Hans Sibbel) en meteen wonnen ze het Leids cabaretfestival. Vanaf 2002 zijn de heren gescheiden en staan ze apart op het podium. Dolf is na vele televisieoptredens en het ambassadeursschap van Oxfam Novib nog steeds op het toneel te vinden. Dit keer met de voorstelling Als ik het niet doe, doet niemand het... Tot en met 31 december speelt hij de Oudejaarsversie.

Lady Gaga dankt 'alles' aan Madonna

Lady Gaga ligt niet in de clinch met Madonna. "Ik heb alles wat ik nu doe aan haar te danken", vertelt ze aan de Britse krant The Daily Mirror. Er doen geruchten de ronde over een ruzie tussen de twee sterren, nadat de 53-jarige Madonna onlangs 'Lady wie?' antwoordde toen haar naar Lady Gaga werd gevraagd.

"Er is geen probleem tussen ons", verzekert Lady Gaga, die Madonna als grote voorbeeld zegt te zien. Ook vindt ze Madonna's nieuwe single Give Me All Your Love, die begin deze maand uitlekte, 'heel erg leuk'.

Terwijl de 25-jarige zangeres vol lof over de Queen of Pop spreekt, is deze op haar beurt niet erg onder de indruk. "Ik weet niet of haar gedrag voortkomt uit iets dieps en betekenisvols of dat het oppervlakkig is", uitte Madonna over Gaga in september aan de Franse krant Le Soir.

Formateur België naar de koning

De man die al maanden probeert een Belgische regering te vormen, de Waalse socialist Elio Di Rupo, is op weg naar de koning. Hij zou zijn ontslag willen aanbieden, meldden Vlaamse media.

Die stap volgde kort na de hervatting van zijn overleg met de zes partijen die samen een regering willen vormen. Het beraad verliep echter uiterst moeizaam wegens uiteenlopende opvattingen over de begroting voor 2012. Met name de liberalen lagen dwars.

Kojima: "Waarschijnlijk moeten we MGS 5 wel maken"

Hideo Kojima heeft in Official PlayStation Magazine aangegeven dat ze Metal Gear Solid 5 waarschijnlijk wel moeten gaan maken maar het hoe, wat en wanneer is niet bekend. “I think we’ll probably have to make it at some point, but what that will be, we have no idea”

Hij geeft daarnaast aan dat zijn invloed wel veel minder zal zijn in vergelijking met het eerste deel waar hij volledige levels zelf maakte. Kojima geeft aan dat hij niet makkelijk zijn visie op een bepaald project zomaar kan afgeven met als voorbeeld MGS 4. “I intended to take it to a certain point and then hand it off, but that didn’t work, because it’s hard to convey the concept to other people then have them take the reins and carry on and preserve that vision.” Zijn oplossing is om daarom helemaal niks te betekenen ergens voor en het over te laten aan de anderen. “That’s why it’s easier to have them come up with everything from the start and then take it to the end.”

Kojima geeft met deze uitspraken aan dat Metal Gear Solid 5 een goede kans heeft om te komen, alleen zal het nog even duren voordat deze er eindelijk zal komen.

Lagere straf voor moord op imam

De 56-jarige Abdeslam el O. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op een imam. El O. stak in april 2008 de 64-jarige Ahmed el Farroudi in de Van Meekerenstraat in Rotterdam dood met 24 messteken. Eerder kreeg de Rotterdammer een celstraf van zestien jaar, maar het gerechtshof in Den Haag bracht die maandag terug tot twaalf jaar.

O. was al sinds 2006 van plan om El Farroudi te doden. Op de bewuste dag voelde hij zich niet lekker na een slechte nachtrust en stapte in de auto met twee messen op zak. Hij had zich in 2002 door de imam laten behandelen aan onder meer slaapproblemen, maar dat hielp niet. De man dacht dat zwarte magie op hem was toegepast.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep zestien jaar gevangenisstraf. Het hof hield echter rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en legde een lagere straf op.

Geen drugs in shampoo, dus schadevergoeding

Een Australiër heeft omgerekend zo'n 74.000 euro schadevergoeding gekregen nadat gebleken was dat de flessen shampoo die in zijn bagage waren aangetroffen geen drugs bevatten en hij dus onterecht drie dagen in de cel heeft gezeten.

Neil Parry uit Darwin werd vorig jaar juni na aankomst op de luchthaven van zijn woonplaats in de kraag gevat. De flessen shampoo in zijn koffer zouden vol zitten met vloeibare verdovende middelen. Parry werd naar de gevangenis afgevoerd en pas na drie dagen vrijgelaten.

In de tussentijd werden zijn boot en de huizen van twee van zijn vrienden grondig doorzocht.

De Australische douanedienst heeft inmiddels toegegeven dat er fouten zijn begaan bij het eerste onderzoek op de luchthaven. Parry kreeg excuses aangeboden en honderdduizend Australische dollar als vergoeding voor het leed hem aangedaan.

Amsterdam in top acht Europese winkelsteden

Amsterdam behoort tot de acht aantrekkelijkste Europese winkelsteden. Vooral het winkelaanbod in de hoofdstad scoort punten. Dat blijkt maandag uit een winkelstedenindex van weekblad The Economist.

Amsterdam scoort een vijfde plek op de deelindex over het winkelaanbod. Ook in de categorieën hotels en transport, cultuur en klimaat presteert Amsterdam goed tussen de Europese concurrenten. Amsterdam valt buiten de top tien bij koopjes en gemak.

In totaal testte The Economist 33 Europese steden. Nummer één is Londen, door de brede variatie aan winkels en goede locaties. Koopjesjager kunnen de Britse hoofdstad beter mijden, en naar Madrid en Barcelona gaan, die een gedeelde tweede plek bezetten. Die score hebben ze ook te danken aan de goede eetmogelijkheden.


Amsterdam in top acht Europese winkelsteden (Foto: Novum)

Hopkins en Dench in boekverfilming Italian Shoes

Anthony Hopkins en Judi Dench zijn in bespreking voor de hoofdrollen in de verfilming van het boek Italian Shoes. Kenneth Branagh gaat regisseren, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Zweedse schrijver Henning Mankell en gaat over een gepensioneerde chirurg die een teruggetrokken leven leidt op een Zweeds eiland. Als hij een oude liefde ontmoet, wordt zijn hele leven in de war geschopt.

Branagh heeft het scenario laten schrijven met de twee acteurs in gedachten. "De nuance, delicaatheid en sfeer van het scenario zijn zeer afhankelijk van de perfecte casting", zegt hij.

De 51-jarige filmmaker is geen vreemde van de acteergrootheden. Hij regisseerde Hopkins eerder dit jaar in de rol van oppergod Odin in de superheldenfilm Thor. Branagh en Dench hebben al vele malen samengewerkt, zowel op het witte doek als op toneel. Hun laatste samenwerking was in het drama My Week with Marilyn, die op 19 januari in Nederland verschijnt. Hierin speelt Branagh de rol van Sir Laurence Olivier en is Dench heel even te zien als de Britse actrice Dame Sybil Thorndike.

De opnames voor Italian Shoes gaan nog dit jaar of begin volgend jaar van start, wat grotendeels afhangt van de agenda van de drukbezette acteurs. De film moet in 2014 in première gaan.

Veerboot vaart op dam Vlissingen

Een veerboot van Veolia is maandagmiddag in dichte mist op een dam in Vlissingen gevaren. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De schade lijkt mee te vallen, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De botsing vond rond 14.15 uur plaats. Het zogenoemde fiets-voetveer tussen Vlissingen en Breskens vervoerde op dat moment ongeveer dertig passagiers. Die zijn na het ongeval door een ander vaartuig meegenomen. Het veer is losgetrokken door een sleepboot en voor inspectie naar de haven van Vlissingen gebracht.

Hoe het ongeval kon plaatsvinden, is nog onduidelijk. "De mist hoeft niet de oorzaak te zijn", aldus de woordvoerder.

Aanklager wil Brood schorsen, Van den Brom niet

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft RKC-trainer Ruud Brood een schikkingsvoorstel gedaan van drie wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. Brood werd afgelopen zaterdag in het uitduel bij Heerenveen weggestuurd vanwege het duwen van de vierde official. De 49-jarige coach heeft tot dinsdagochtend tien uur de tijd om te reageren op het voorstel.

Vitesse-trainer John van den Brom wordt niet gestraft. Van den Brom werd zondag tijdens het duel met Feyenoord door scheidsrechter Bas Nijhuis naar de tribune verwezen. Na bestudering van het dossier kwam de aanklager tot de conclusie de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs.

Hoorzittingen clenbuterolzaak Contador begonnen

Het heeft even mogen duren, maar eindelijk is de hoorzitting rond de clenbuterolzaak van Alberto Contador begonnen. De komende vier dagen zal het internationaal sporttribunaal CAS alle betrokkenen horen. Het proces vindt achter gesloten deuren plaats, waardoor er weinig details naar buiten zullen komen.

Meervoudig Tourwinnaar Contador trekt alle registers open om zijn onschuld te bewijzen. Volgens het Spaanse El Pais zal er zelfs een leugendetector aan te pas komen. Er worden tevens 23 getuigen opgeroepen, die allemaal als expert te boek staan op het gebied van dopinggebruik. Ook zal een Spaanse agent, die probeerde het besmette vlees te traceren, aanwezig zijn.

Contador testte tijdens de Tour de France van 2010 positief op clenbuterol. De Spanjaard zei altijd onschuldig te zijn en dat de sporen in zijn bloed zijn gekomen door vervuild vlees. De Spaanse wielerbond sprak hem vervolgens wij. De UCI en het wereldantidopingbureau WADA waren het hier niet mee eens, waardoor dit nieuwe proces volgde.

Tomb Raider-film vertelt wie Lara Croft is

Graham King, producer, heeft in een interview aangegeven dat de nieuwe Tomb Raider-film het verhaal zal gaan vertellen wie Lara Croft is. De eerste twee films uit de serie waren niet slecht volgens King, maar ze vertelden een los verhaal en niet wie Lara is en hoe ze zo is geworden.

De Tomb Raider-film zal in dezelfde lijn liggen als Batman Begins en Casino Royale waarin we zien hoe de hoofdpersonages zijn geworden zoals we ze altijd al gezien hebben. De film is gepland voor een release in 2013, wie Lara Croft zal gaan spelen is nog niet bekendgemaakt.

Verdubbeling avondspits verwacht door mist

De avondspits wordt maandag twee keer zo zwaar als normaal. "Meestal staat er ongeveer 150 kilometer file, maar nu verwachten we dat een piek van driehonderd kilometer gemakkelijk wordt gehaald", zegt een woordvoerder van de ANWB.

De eerste files komen volgens haar vanaf 15.00 uur bij Amsterdam te staan. "We hebben een erg drukke ochtendspits gehad en vaak zie je dan dat mensen meer gespreid over de dag naar huis gaan." Net als in de ochtend wordt een korte nasleep verwacht. "Er gebeuren weinig ongelukken omdat iedereen wat meer afstand houdt. Rond 19.00 uur moet het wel gedaan zijn."

De ochtendspits was met een piek van 450 kilometer erg fors. Normaal staat tweehonderd tot 250 kilometer file. Weeronline verwacht dat de mist dinsdag ook de hele dag aanhoudt en voor problemen zorgt.


Verdubbeling avondspits verwacht door mist (Foto: Novum)

Orka Morgan definitief naar Tenerife

Orka Morgan gaat definitief naar dierenpark Loro Parque op Tenerife en wordt dus niet vrijgelaten in de natuur. De rechtbank van Amsterdam wees maandag bezwaren van de zogeheten Orka Coalitie af. De organisatie spreekt op zijn Facebookpagina van een 'erg verdrietige dag voor Morgan'.

Het Dolfinarium Harderwijk, waar Morgan al bijna anderhalf jaar verblijft, en de Orka Coalitie stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de toekomst van Morgan.

Het Dolfinarium Harderwijk stapte naar de rechter om Morgan zo snel mogelijk te verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. De orka kan daar terecht in een groter bassin waarin ook soortgenoten leven. Eerder zei staatssecretaris van Milieu Henk Bleker (CDA) al dat dit de beste optie zou zijn voor Morgan.

De dierenactivisten van de Orka Coalitie gingen in beroep om de verhuizing naar Tenerife te voorkomen. Zij wilden juist dat Morgan wordt vrijgelaten in de natuur. Daar zou het dier met haar familie herenigd kunnen worden, stelde de coalitie.

Orka Morgan werd op 23 juni vorig jaar ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Sindsdien verblijft ze in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier is inmiddels weer gezond.


Orka Morgan definitief naar Tenerife (Foto: Novum)

Borderlands-boek vanaf morgen te koop

Voor de gamers onder ons die zo nu en dan een analoog stukje entertainment verkiezen boven het digitale geweld hebben we goed nieuws. Vanaf 22 november (dat is morgen dus) is namelijk de paperback Borderlands: The Fallen verkrijgbaar. 

Het boek, geschreven door John Shirley, zal te koop zijn voor $10,88 in de pre-order. De Kindle-versie zal $9,99 kosten. Een kleine sneak-preview van het boek kun je hier vinden, of check het boek op de Amerikaanse Amazon.

John Shirley is bekend van vergelijkbare boeken voor BioShock en Doom. Daarnaast schrijft hij ook fantasy en horror fiction.

'Vodafone levert 3G voor PS Vita'

Sony en Vodafone hebben bekendgemaakt dat Vodafone een 3G-abonnement zal gaan leveren in een aantal verschillende Europese landen waaronder Nederland. Het 3G/WiFi-model dat in Nederland verkocht wordt zal geleverd gaan worden met een simkaart van Vodafone.

Gamers die Vodafone gebruiken voor hun 3G dataverkeer zullen een voucher krijgen voor WipEout 2048 die ze dan kunnen downloaden uit de PS-Store. De PlayStation Vita lanceert 22 februari in Europa. Over de kosten van 3G-gebruik bij Vodafone is nog niks bekendgemaakt.

Pornoproducent sponsort Dakarrijder met nr 69

De Franse motorcoureur Hugo Payen doet in het nieuwe jaar mee aan de Dakar Rally. Hij kreeg door de Dakar-organisatie rugnummer 69 toegewezen. Door de seksuele gedachte achter het nummer benaderde Payen de Franse pornoproducent Marc Dorcel, in de hoop wat extra sponsorgeld binnen te halen.

Dorcel hapte direct toe en betaalt de motorrijder 20.000 euro, wat de helft van Payens budget is. Daarnaast zal een afbeelding van de 22-jarige pornoactrice Anna Polina op Payens motor pronken tijdens het evenement. Het bedrijf van Dorcel boekte in 2010 een jaaromzet van 23 miljoen euro.

De Dakar Rally wordt voor de vierde keer verreden in Zuid Amerika. De zware woestijnrally duurt van 1 januari tot 15 januari.

Grote inval om drugs bij autobedrijf Tilburg

De Nationale Recherche heeft maandagochtend een grote inval gedaan bij een autobedrijf in Tilburg. Het landelijke parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat het bedrijf als dekmantel is gebruikt voor de georganiseerde misdaad in hennepteelt, zegt een woordvoerder. Bij de doorzoeking zijn meerdere mensen aangehouden.

Het autobedrijf verkoopt duurdere tweedehands auto's. Bij de doorzoeking zijn alle voertuigen in beslag genomen. De woordvoerder kon niet zeggen om hoeveel auto's het gaat.

De inval was een onderdeel van een groot onderzoek naar de drugshandel in Brabant. Later wordt onder meer bekendgemaakt hoeveel mensen zijn aangehouden.

IDFA 2011 van start

Afgelopen woensdag is het International Documentary Festival Amsterdam begonnen. Het documentairefestival wordt dit jaar van 16 tot en met 27 november gehouden en vindt plaats in diverse Amsterdamse bioscopen.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam is in 1988 opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. 

Sindsdien is IDFA uitgegroeid tot het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Het festival is een stimulerende ontmoetingsplek voor zowel regisseurs, producenten, kopers en financiers als het publiek. 

Jaarlijks worden ruim 250 documentaires vertoond. IDFA is uniek vanwege het internationale filmprogramma, de verscheidenheid aan genres, het politiek geëngageerde programma en de vele Europese en wereldpremières die elk jaar aangeboden worden.

Tevens wordt er ieder jaar een publieksprijs toegekend aan de beste documentaire.  

Op dit moment voert de documentaire Fragments of Palestina de ranglijst aan.

Wil je het festival bezoeken, vind je hier een overzicht van de voorstellingen en de lokaties waar ze plaatsvinden.

Feyenoord voorlopig zonder De Vrij

Feyenoord moet het voorlopig zien te redden zonder verdediger Stefan de Vrij. De jeugdinternational heeft zondag in de wedstrijd tegen Vitesse letsel opgelopen aan de banden van zijn rechterenkel door een harde tackle van Stanley Aborah. Dat liet de medische staf van Feyenoord maandag weten na onderzoek.

De komende dagen moet blijken hoe snel De Vrij herstelt van deze kwetsuur. Trainer Ronald Koeman kan de 19-jarige verdediger zondag tegen RKC Waalwijk in ieder geval niet inzetten.

Feyenoord voorlopig zonder De Vrij
Feyenoord voorlopig zonder De Vrij (Foto: ANP)

Huisarts doet aangifte tegen Peter R. de Vries

Huisarts Edwin ten Winkel uit Nuenen doet aangifte tegen Peter R. de Vries naar aanleiding van een uitzending van het programma van de misdaadverslaggever. Ook doet de man aangifte tegen oud-rechercheur Nanko Veenbrink en televisiezender SBS6, bevestigt de politie maandagmiddag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad.

In het programma van De Vries verklaarde Veenbrink dat de huisarts zijn Filipijnse vrouw heeft vermoord. Ook zou hij een dubieuze rol hebben gespeeld bij het overlijden van zijn kinderoppas. Ten Winkel werd eerder in hoger beroep vrijgesproken van de moord op zijn vrouw.

De arts doet onder meer aangifte van smaad, laster, aantasting van zijn eer en goede naam, diefstal, heling en aanranding in zijn persoonlijke levenssfeer. Hij heeft een afspraak gemaakt om dinsdag langs te gaan bij de politie in Geldrop.

Justitie hoeft pedoclub Martijn niet te vervolgen

Het Openbaar Ministerie hoeft pedofielenvereniging Martijn niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden maandag bepaald.

Toen justitie na een oriënterend onderzoek geen mogelijkheden zag de vereniging te vervolgen of te verbieden, spande letselschadeadvocaat Yme Drost een zogeheten artikel 12-procedure aan. Via het hof wilde Drost, die de ouders van een minderjarig misbruikslachtoffer juridisch bijstaat, justitie dwingen de vereniging alsnog te vervolgen.

Het hof heeft nu bepaald dat justitie geen vervolging hoeft in te stellen, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Nadat Drost naar het hof was gestapt, werd voorzitter Ad van den Berg vorige maand veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het bezit van grote hoeveelheden kinderporno.

Dezelfde dag maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekend te onderzoeken of de pedofielenvereniging toch kan worden ontbonden. Als een leidinggevende van een vereniging wordt veroordeeld, kan de vereniging worden verboden.

Arbiter Rafati uit ziekenhuis

Scheidsrechter Babak Rafati is maandag ontslagen uit het ziekenhuis van Keulen, schrijft De Telegraaf. Afgelopen zaterdag deed Rafati in zijn hotel een zelfmoordpoging. Enkele uren later zou hij de competitiewedstrijd tussen 1. FC Köln en FSV Mainz fluiten. Dat duel uit de Bundesliga werd afgelast toen het nieuws over de arbiter bekend werd.

Nadat Rafati niet kwam opdagen voor de voorbereiding op zijn wedstrijd, werd hij gevonden in zijn hotelkamer. De 41-jarige leidsman werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerder is hij nu terug naar zijn woonplaats Hannover.

Het nieuws over de zelfmoordpoging bereikte snel de andere stadions in Duitsland, waar wel werd gevoetbald. "Het is nauwelijks te geloven dat zoiets gebeurt", reageerde Huub Stevens, coach van Schalke 04. "Gezondheid is het belangrijkste, voetbal is slechts een bijzaak. Ik kan me voorstellen dat niemand na zo'n bericht nog wil spelen."

Babak Rafati
Babak Rafati ontslagen uit ziekenhuis (Foto: Pro Shots)

Norovirus treft Limburgse zorginstellingen

Meerdere zorginstellingen in Limburg kampen met een uitbraak van het zeer besmettelijke norovirus. Het academisch ziekenhuis Maastricht heeft een opnamestop afgekondigd voor een van de verpleegafdelingen.

In het ziekenhuis zijn tot nu toe negen mensen besmet geraakt met het virus. Volgens het ziekenhuis lijkt het virus onder controle, omdat er geen nieuwe patiënten bijkomen.

Ook in revalidatiekliniek Adelante in Hoensbroek is het virus uitgebroken. In totaal zijn zeker dertig mensen ziek geworden, zegt een woordvoerder. Hij verwacht dat het meeste leed inmiddels wel geleden is. Vorige week werd al bekend dat tientallen cliënten en medewerkers van zorginstelling St. Anna in Heel besmet zijn geraakt met het virus.

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. Een half miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks buikgriep door het virus. De griep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

Wielrenner Keisse geweerd bij Zesdaagse Gent

De geschorste wielrenner Iljo Keisse mag zich van de internationale wielerunie UCI niet vertonen bij de Zesdaagse van Gent. De Belg meldde vorige week trots dat hij het startschot mocht geven voor de wedstrijd maar hier is een stokje voor gestoken.

"Als ik het doe, riskeer ik nog een extra schorsing. Dat risico ga ik niet lopen," zei Keisse op de Belgische radio. De renner zit tot januari volgend jaar een dopingschorsing uit. De organisatie van de Zesdaagse leek het leuk om Keisse, die voornamelijk baanrenner is, als compensatie een baantje als starter te geven.

Jonge mensen minder bereid tot kopen huis

Jonge mensen zijn de afgelopen maanden minder bereid een huis te kopen. In december vorig jaar gaf nog ongeveer 20 procent van de mensen tot 35 jaar aan van plan te zijn binnen twee maanden een huis te kopen. Dat is gezakt tot onder de 12,5 procent in oktober, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De koopbereidheid van mensen van middelbare leeftijd ligt al ruim een jaar rond de negen procent. Dat is lager dan voor de start van de economische crisis in 2008. De koopbereidheid van 55-plussers is over een langere periode vrij constant.

De bereidheid tot het kopen van een huis is het hoogst onder mensen achter in de twintig. Over het algemeen hebben ze in die levensfase een vaste baan en door de wens met een partner samen te wonen neemt de behoefte aan een eigen woning toe.

De koopbereidheid van dertigers neemt gaandeweg af, maar blijft bovengemiddeld hoog. Dat komt vooral door de wens om groter te wonen. Onder veertigers en mensen van beging vijftig is de koopbereidheid constant met ongeveer tien procent. Vanaf het 55 jaar daalt de koopbereidheid verder en neemt ook het woningbezit af.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op Rayman Origins voor Xbox 360, PlayStation 3 of Wii! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Met hoeveel spelers kun je in co-op spelen in Rayman Origins?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Packshot

 

Huntelaar wil Europees topscorer worden

Klaas-Jan Huntelaar wil als spits van Schalke 04 dit seizoen topscorer van Europa worden. Dat laat de 28-jarige aanvaller weten aan de Duitse sportkrant Bild.

Huntelaar, die sinds zijn neusbreuk een masker draagt tijdens wedstrijden, kan indrukwekkende cijfers overleggen in de diverse competities waarin Schalke actief is. De spits scoorde dit seizoen al 23 keer in twintig wedstrijden."Ik wil altijd het maximale bereiken. Dat is dus ook topscorer in Europa."

Komend weekeinde staat de derby tegen regerend landskampioen Borussia Dortmund op het programma. Vorig seizoen kon Schalke geen vuist maken tegen de club. Dit jaar zijn er weer nieuwe kansen, stelt Huntelaar. "Het zou fantastisch zijn als ik met mijn doelpunten Dortmund zou kunnen verslaan."


Huntelaar wil Europees topscorer worden (Foto: Novum)

Turkse bus in Syrië aangevallen

Een bus vol Turken is in de buurt van de centraal gelegen Syrische stad Homs aangevallen. Dat heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

De belaagde bus bereikte uiteindelijk wel Turks grondgebied. Volgens het dagblad Vatan vervoerde de bus pelgrims. Het persbureau IHA heeft gemeld dat de chauffeur bij de aanval gewond is geraakt.

Syrische activisten hebben bericht dat ordetroepen in en om Homs zondag negen mensen hebben gedood.

ING: recessie voelt guurder aan

De aankomende recessie gaat guurder aanvoelen dan de voorgaande in 2009 door de dalende koopkracht en stijgende werkloosheid. Dat meldt het ING Economisch Bureau maandag.

De economie kromp in het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent op kwartaalbasis, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. ING voorspelt ook voor het lopende kwartaal dat het bruto binnenlands product afneemt. Twee kwartalen achtereen krimp betekent een recessie.

De laatste keer dat Nederland in een recessie zat was in het tweede kwartaal van 2009. Hoewel de huidige recessie volgens ING milder kan uitvallen dan twee jaar geleden, zullen consumenten dat niet zo voelen. Die guurheid wordt veroorzaakt doordat de koopkracht destijds met twee procent steeg, en nu al drie jaar op rij daalt. Daarnaast nadert de werkloosheid het vorige hoogtepunt.

Het ING Economisch Bureau voorspelt voor geheel 2012 een nulgroei.


ING: recessie voelt guurder aan (Foto: Novum)

Japan trekt miljarden extra uit voor wederopbouw

Japan trekt nog eens omgerekend 116 miljard euro uit voor de wederopbouw van het in maart door een tsunami en daaropvolgende kernramp getroffen gebied in het noordoosten van het land. Volgens voorzitter Kenji Hirata heeft het hogerhuis maandag ingestemd met een aanvulling op de lopende begroting. Eerder deze maand had het lagerhuis het voorstel al aanvaard.

Ruim twee miljard euro van het bedrag wordt aangewend voor de sanering van radioactief besmet gebied. De door de tsunami beschadigde kerncentrale Fukushima Dai-ichi verspreidde radioactieve deeltjes en straling over de wijde omtrek.

Bij de aardbeving, tsunami en daaropvolgende kernramp van 11 maart zijn bijna twintigduizend mensen omgekomen of vermist geraakt. De Japanse regering heeft inmiddels zeker 175 miljard euro voor het herstelwerk vrijgemaakt.

Beyoncé vreesde ontdekking van zwangerschap

Beyoncé was bang dat haar zwangerschap ontdekt werd voordat ze het zelf bekend wilde maken. Dit gaf ze toe tijdens de presentatie van haar nieuwe dvd Beyoncé Live at Roseland: Elements of 4 in New York. "De hele tijd dacht ik: iedereen weet het, iedereen kan het zien."

De zwangerschap verbergen werd erg moeilijk voor de 30-jarige zangeres, toen ze in augustus vier avonden achter elkaar optrad voor een vol huis in het New Yorkse Roseland Theatre. "Als je zwanger bent, is het moeilijker om adem te halen. Het was lastig om te dansen en te zingen tegelijkertijd."

Tijdens de concerten zong de ster nummers uit haar Destiny's Child hoogtijdagen, haar grootste solo-hits en liedjes van haar laatste cd 4. De zangeres hoopt dat de dvd-registratie van de concerten een leuk aandenken is voor haar kindje dat in februari ter wereld komt. "De baby kan straks zeggen: niet te geloven dat ik in die buik zat."

Grammy-winnares Beyoncé is niet van plan nog concerten te geven dit jaar. Haar fans moeten het voorlopig doen met de dvd, die naast opnames van de concerten ook interviews met de ster bevat en backstage-beelden die ze zelf schoot tijdens repetities en familieaangelegenheden. Beyoncé Live at Roseland: Elements of 4 is vanaf vrijdag online te bestellen.

Langdurige mist komt door luchtblokkade

Mist is voor de herfst niet bijzonder, maar dat het al bijna een week aanhoudt zoals nu wel. Dat komt door een zogenoemde luchtdrukblokkade. Daardoor verandert het weer nauwelijks, legt een woordvoerder van Weeronline uit.

Met de herfst worden de dagen korter en de lucht vochtiger. De zon krijgt dan minder tijd om de mist weg te branden, waardoor die blijft hangen. Normaal gaat de herfst gepaard met soms stevige windvlagen. Die waaien de mistflarden alsnog uit elkaar, maar nu is het vrijwel windstil.

Dat komt door een hogedrukgebied boven Oost-Europa, waardoor er nauwelijks verschuivingen zijn. "Eigenlijk hebben we nu te maken met een landklimaat in plaats van een zeeklimaat", zegt de woordvoerder. "Bij een landklimaat zie je veel vaker dit soort hardnekkige mist."

"Ironisch genoeg was het geweldig geweest als we deze luchtdrukblokkade in de zomer hadden gehad. Dan was er nauwelijks regen geweest en hadden we een lange periode zon gehad", zegt de woordvoerder. In de zomer is de lucht namelijk minder vochtig omdat de zon dan meer tijd heeft alles te verdampen.

In het oosten, tegen de Duitse grens aan, en in Zuid-Limburg is nauwelijks sprake van mist. In de rest van het land is het pas op vierhonderd meter hoogte goed vertoeven. "Er is geen regen en de zon schijnt nog altijd. Maar je hebt wel een wolkenkrabber nodig om daar wat van te zien. Het is hetzelfde effect als wanneer je terugkomt van een vakantie in een warm land en boven een zonnig Nederland neerdaalt. Zodra je door de wolken gaat is het weer grijs."

De mist heeft ook zijn voordelen. Normaal gaat november gepaard met veel regen, maar daar is deze maand nauwelijks sprake van geweest. De verwachting is wel dat een lagedrukgebied vanaf donderdag terrein wint. Vrijdag kan het daarom weer gaan regenen.


Langdurige mist komt door luchtblokkade (Foto: Novum)

'Rechters moeten met agent mee de straat op'

Rechters moeten jaarlijks minimaal een keer een dienst meedraaien met de politie. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Ronald van Raak, die zich zorgen maakt over de straffen die worden uitgedeeld voor agressie tegen agenten. Volgens Van Raak begrijpen rechters niet hoe groot de impact van agressie kan zijn voor dienders.

De strafeis tegen mensen die geweld hebben gepleegd tegen ambtenaren is vanaf dit jaar twee keer zo hoog als in reguliere geweldszaken. Volgens Van Raak wordt deze eis vaak niet gevolgd door rechters. "Rechters hebben de neiging om rekening te houden met de omstandigheden van de daders, maar veel minder vaak met de gevoelens van slachtoffers."

Het SP-Kamerlid zegt veel brieven te ontvangen van agenten die getraumatiseerd zijn na een geweldsincident. "Agenten voelen zich vaak onbegrepen door uitspraken van de rechter. Het zou goed zijn als rechters, als onderdeel van de bijscholing, elk jaar minimaal een nooddienst met de politie meedraaien."

Een Kamermeerderheid sprak zich vorig jaar al uit voor het plan rechters korte stages te laten lopen, onder meer bij de politie, het gevangeniswezen en de schuldhulpverlening. "Rechters moeten uit hun ivoren toren komen", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet weten open te staan voor deze wens van de Kamer. Hij overlegt hierover met de Raad voor de rechtspraak.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt maandag dat hij bij het kabinet het gevoel van urgentie mist om agressie tegen ambtsdragers tegen te gaan. "De ambitie om dit probleem echt aan te pakken is ver onder de maat." Marcouch wil dat het voor agenten mogelijk wordt om anoniem aangifte te doen van agressie. Bovendien moet de werkgever verantwoordelijk worden gemaakt voor de aangifte. "De aangiftebereidheid en de pakkans moeten omhoog", stelt Marcouch.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de aanpak van geweld tegen ambtenaren.

'Verhuizing Rijksacademie is kapitaalvernietiging'

Een verhuizing van de Rijksacademie van beeldende kunsten uit het huidige gebouw in Amsterdam komt neer op kapitaalvernietiging. Dat zegt de postacademische instelling maandag in reactie op uitlatingen van Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD). Hij oppert dat de academie naar een goedkopere locatie zou kunnen verhuizen.

Een verhuizing zou echter geen bezuiniging betekenen, maar een verschuiving van de kosten van een rijksgebouw 'van het ene naar het andere departement', zegt directeur Els van Odijk. Omdat het gaat om een rijksmonument, draait de staat op voor de kosten, stelt zij.

De voormalige Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat werd twintig jaar geleden gerenoveerd en aangepast aan de functies van de postacademische instelling. De huur van 1,9 miljoen euro per jaar wordt betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorgestelde verhuizing brengt volgens Van Odijk financieel weinig soelaas voor de staat, terwijl het voor de academie een verlies van 'reputatie en positie' zou betekenen. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wil vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro bezuinigen op cultuur.

De Rijksacademie richt zich op het ontwikkelen van toptalent in de internationale kunstwereld en biedt faciliteiten en expertise aan ongeveer 55 kunstenaars uit de hele wereld. Zij mogen er maximaal twee jaar werken aan de verdieping en verbreding van hun werk. Komend weekend kan het publiek hun jaarlijkse tentoonstelling komen bekijken.


'Verhuizing Rijksakademie is kapitaalvernietiging' (Foto: Novum)

Opstelten: huiselijk geweld harder aanpakken

De opsporing en vervolging van daders van huiselijk geweld moet worden aangescherpt. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman presenteert daarvoor een drietal maatregelen. Zo moet de bewijsvoering worden verbeterd, omdat het niet altijd makkelijk is om een zaak rond te krijgen. Opstelten denkt daarbij aan het inzetten van forensisch onderzoek, intensiever buurtonderzoek en het verhoren van meer getuigen. Vooral bij zaken waarbij kinderen betrokken zijn, is extra inzet gewenst.

Voor zware misdrijven wil Opstelten een zogeheten 'code rood' invoeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om daders van zogeheten 'intimate terrorism', die hun slachtoffers domineren en daarbij veelal ernstig geweld gebruiken. De minister gaat hiervoor met een aantal veiligheidshuizen een 'gerichte aanpak' ontwikkelen.

Ook moet het aantal daders dat weer in herhaling vervalt worden teruggedrongen. Het aantal gevallen van recidive wordt daarom voortaan in de gaten gehouden.


Opstelten: huiselijk geweld harder aanpakken (Foto: Novum)

Restant Excelsior - AZ op 7 december

Het restant van het eredivisieduel tussen Excelsior en AZ wordt uitgespeeld op woensdag 7 december. Dat maakte de KNVB vandag bekend. De aanklager betaald voetbal heeft op basis van een rapportage van scheidsrechter Kevin Blom geconcludeerd dat er geen sprake is van schuld van het thuisspelende Excelsior voor het staken van het duel, waardoor de wedstrijd niet in zijn geheel wordt overgespeeld.

Arbiter Blom staakte het duel zondag na de eerste helft bij een 0-0 stand. Het zicht in Rotterdam was door de mist en de invallende duisternis steeds meer afgenomen.

"De situatie is vergelijkbaar met die van Feyenoord - Vitesse en Excelsior - NAC Breda van vorig seizoen", zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. "Vroeger was het zo dat de wedstrijd in zijn geheel overgespeeld werd. Om het eerlijke verloop van de competitie te waarborgen, is daarom enkele jaren geleden besloten het reglement op dit punt aan te passen. De wedstrijd tussen Excelsior en AZ wordt daarom gewoon uitgespeeld."

De gele kaart van Excelsior-speler Edwin de Graaf blijft gehandhaafd.

Fabris gestopt met schaatsen

Enrico Fabris heeft per direct een punt gezet achter zijn schaatsloopbaan. De 30-jarige Italiaan meldt het plezier in de sport kwijt te zijn geraakt.

Fabris was een specialist op de middellange afstanden. In 2006 werd hij in Turijn olympisch kampioen op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging. Ook pakte hij brons op de 5.000 meter. Op die afstand was hij eind 2007 kortstondig wereldrecordhouder. Verder won hij in 2006 het Europees kampioenschap allround.

Pauwels verruilt Sky voor Quickstep

Wielrenner Serge Pauwels heeft een tweejarig contract getekend bij de Belgische fusieploeg Omega-Pharma Quickstep. "Omega geeft mij de kans een nieuw hoofdstuk aan mijn carrière toe te voegen en ik ben blij terug te kunnen naar een Belgisch team", laat hij maandag weten aan Cyclingnews. De Belg komt over van Team Sky.

De 28-jarige Pauwels kende afgelopen jaar een moeizaam seizoen met veel fysiek ongemak. "De blessures verpestten mijn seizoen, maar vorig jaar heb ik wel de Tour gereden en dat was een droom die uitkwam voor mij." Mede daardoor viel het afgelopen seizoen tegen voor de renner.

"Ik geef toe dat de resultaten beter hadden kunnen zijn, maar door omstandigheden heb ik die ambities niet kunnen waarmaken. Hopelijk krijg ik volgend jaar opnieuw kansen."

Honkballer Halman (24) vermoord

Honkballer Gregory Halman (24) is vanochtend bij een steekpartij in Rotterdam om het leven gekomen. Zijn twee jaar jongere broer Jason is door de politie opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Over wat er zich precies heeft afgespeeld is nog niets bekend.

Halman stond bekend als een groot talent, al was hij niet aanwezig op het afgelopen WK waar Nederland de wereldtitel veroverde. De 24-jarige honkballer speelde zeven seizoenen in de Verenigde Staten en maakte in september vorig jaar zijn debuut in de Major League Baseball bij de Seattle Mariners.

Splosion Man in Retro City Rampage

Twisted Pixel heeft het personage van Splosion Man uitgeleend aan de ontwikkelaars van Retro City Rampage. De 8-bit game zal begin 2012 uitkomen voor XBLA en WiiWare. Retro City Rampage speelt zich af in een grote open wereld waarin de speler zijn gang kan gaan.

In de game kunnen spelers rondrijden in auto's en zo'n twintig wapens gebruiken om chaos te veroorzaken. Het spel bevat een open wereld en een missie-gebaseerde verhaallijn die de geschiedenis zullen herschrijven. Bekijk hieronder de trailer voor de game en bekijk hier de officiële website voor Retro City Rampage.

The Queen-regisseur bewerkt Bollywood-documentaire

Stephen Frears maakt een Engelstalige remake van de Bollywood-film The Bengali Detective. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De Brit werd eerder genomineerd voor Oscars voor zijn films The Queen en The Grifters.

De documentaire The Bengali Detective gaat over de zwaarlijvige en door dance-muziek geobsedeerde detective Rajesh Ji in Calcutta. Door zijn ogen, en zijn nabijheid bij de Indiase onderwereld, krijgt de kijker een uniek beeld van het moderne India. Zijn echte droom is echter om ooit een dansact op te voeren op de Indiase tv.

Het scenario van de Britse bewerking is van D.V. DeVincentis, met wie Frears eerder de komedies High Fidelity en het volgend jaar te verschijnen Lay the Favorite maakte. Wie in de film te zien zijn, is nog onbekend.

The Bengali Detective moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


The Queen-regisseur bewerkt Bollywood-documentaire (Foto: Novum)

Oerlemans laat niets aan toeval over voor première

Reinout Oerlemans wil dat de koninklijke première van zijn Nova Zembla perfect verloopt. De eerste Nederlandse 3D-film wordt maandagavond voor meer dan tweeduizend mensen, inclusief Prins Willem-Alexander en prinses Máxima, vertoond in de Amsterdamse Rai. De regisseur is dan ook 'licht gespannen'.

"De techniek moet gewoon top zijn", zegt Oerlemans maandagochtend op Radio 538. "Ik wil dat het 3D echt perfect is en we gaan straks de zaal 'uitruisen'. Dat alle boxen door die hele zaal perfect zijn afgesteld. Dus daar ga ik even naar luisteren, even rondlopen en mensen lastigvallen ben ik bang."

"Vanavond is natuurlijk best groot en ik wil dat ook met een beetje allure lanceren. We hebben echt een onwijs mooie, gigantische entree", vervolgt hij. "Ik wil het een beetje klasse geven. Normaal sta je op zo'n loper te wachten en te dringen, dus we hebben het even anders aangepakt. Dus ik ben benieuwd naar hoe dat loopt."

Nova Zembla gaat over de laatste ontdekkingsreis die Willem Barentsz in 1596 maakte naar de noordpunt van Nova Zembla. Onder anderen Robert de Hoog, Victor Reinier en Doutzen Kroes zijn te zien in de film, die donderdag in de bioscopen verschijnt.


Oerlemans laat niets aan toeval over voor première (Foto: Novum)

Actiegame Rampage wordt verfilmd

New Line Cinema wil de actiegame Rampage verfilmen. John Rickard, medeverantwoordelijk voor onder meer A Nightmare on Elm Street en Final Destination, is aangesteld als producent. Hij is in gesprek met verschillende scriptschrijvers voor het verhaal van de gameverfilming. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het is al enige jaren stil rond de actieserie Rampage sinds Warner Bros Interactive in 2009 voor 26,7 miljoen euro verschillende onderdelen van Midway Games overnam. Zo kocht het mediaconglomeraat onder meer de game- en filmrechten voor Mortal Kombat.

In de game Rampage, waarvan in 1986 het eerste deel verscheen, moeten spelers in de gedaante van gigantische beesten, zoals een Godzilla-achtige hagedis of King Kong-achtige gorilla, een stad verwoesten. Binnen de reeks zijn vijf spellen verschenen, waarbij Rampage: Total Destruction uit 2006 het laatste spel is. Dit verscheen voor de Gamecube, Playstation 2 en Nintendo Wii.


Actiegame Rampage wordt verfilmd (Foto: Novum)

Advocaat: "Rusland kan EK winnen"

Dick Advocaat denkt dat Rusland een goede kans maakt om het Europees kampioenschap voetbal van 2012 te winnen. De Nederlandse bondscoach heeft alle vertrouwen in de titelstrijd die in Polen en Oekraïne gehouden zal gaan worden.

"Na de kwalificatiereeks denk ik dat we iedereen kunnen verslaan als we geconcentreerd blijven. Mijn hoofddoel is om het toernooi te winnen en dat moet ook voor mijn spelers gelden. We zullen wel zien hoe realistisch dat is," zei Advocaat in de krant Soviet Sport.

PS3-versie Just Dance 3 in december

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Just Dance 3 voor de PlayStation 3 op 9 december uit zal komen. De game zal de PlayStation Move gebruiken heeft Ubisoft aangegeven. Ubisoft maakt dit bekend vanwege het feit dat Just Dance 3 het 85% beter doet dan zijn voorganger in de verkoopcijfers.

Volgens de NPD is de Wii-versie van de Just Dance-games het leidende platform. De gameserie was de bestverkopende game in twaalf van de dertien maanden. In tien van die maanden stond Just Dance 2 bovenaan, in de andere twee maanden was dit Just Dance: Summer Party en Just Dance 3.

Wenger ontkent vertrek bij Arsenal

Arsène Wenger ontkent dat hij overweegt Arsenal te verlaten. In de Franse media doken zaterdag berichten op dat de manager van de Gunners aan het einde van het seizoen zijn positie zou heroverwegen als de prestaties tegenvallen. Wenger ontkent dat op de site van Arsenal ten stelligste. "Ik zal blijven en dat is het. Ik heb hier nog een aantal jaar te gaan."

Wenger zal nooit Arsenal zelf de rug toekeren. "Ik kan alleen voor mijzelf spreken, want de club kan zomaar besluiten morgenochtend afscheid van mij te nemen, maar ik ben volledig toegewijd aan de club en dat zal ik laten zien aan het einde van het seizoen."

Wengers positie stond aan het begin van het seizoen flink onder druk, na een tegenvallende seizoensstart. Mede dankzij de goede prestaties van Robin van Persie heeft Arsenal inmiddels de weg naar boven weer ingezet. Na vijf opeenvolgende overwinningen neemt de Londense club de zevende positie in.

De 61-jarige Fransman is al sinds 1996 coach van Arsenal. Met name in zijn eerste seizoenen was Wenger zeer succesvol. De laatste prijs dateert echter alweer uit 2005.

Arsène Wenger
Arsène Wenger ontkent vertrekt (Foto: Pro Shots)

Link gaat los in Hero Mode

The Legend of Zelda: Skyward Sword is afgelopen vrijdag in Europa uitgekomen. Voor de snelle spelers onder ons of de twijfelaars of het spel wel leuk is voor een tweede keer kunnen zich vermaken met de Hero Mode. In deze mode mag je het spel nogmaals doorlopen maar dan net even anders.

Zo zullen vijanden twee keer zo sterk zijn, er geen wilde hartjes meer te vinden zijn en zul je eindelijk cutscenes kunnen overslaan. Sommige dialogen zullen anders zijn en sommige geheimen moet je zelf ontdekken in de mode. Daarnaast is de Boss Rush Mode ook beschikbaar geworden waar je alle bazen achterelkaar aan kunt bevechten.

Pereiro Sio: "Spaanse voetballers gebruikten doping"

Voormalig Tour de France-winnaar Oscar Pereiro Sio heeft op de Spaanse televisie hard uitgehaald naar het voetbal in zijn land. Volgens de Spanjaard wordt het wielrennen neergezet als een sport waarin doping wordt gebruikt, terwijl dit volgens hem in het voetbal met de regelmaat van de klok voorkwam.

"Giovanella (Celta de Vigo) was positief, Gurgegui (Athletic Bilbao), Guardiola (Brescia) ..." Zo begon Pereiro Sio zijn verhaal over dopinggebruik in het voetbal. "Zinédine Zidane heeft toegegeven bloedtransfusies te hebben ondergaan in Zwitserland, bedoeld om zijn lichaam weer op orde te krijgen. In het wielrennen heet dat gewoon doping."

"Journalisten en het publiek beschuldigen wielrenners dan van dopinggebruik. Bij het voetbal is het anders. Over voetballers zeggen ze dat die slechts hun lichaam verzorgen en hun clubkleuren verdedigen. In Spanje heeft niemand 'de ballen' om de waarheid te vertellen over Operacion Puerto. Hopelijk verzamelt Eufemiano Fuentes ooit eens voldoende moed om alles te vertellen wat hij weet," meldde Pereiro Sio over het grote dopingonderzoek dat rond de arts uitgevoerd werd.

"Bij Operacion Puerto werden een hoop bloedzakken gevonden met het label Europees Kampioenschap erop. Zoiets bestaat niet in het wielrennen. Niemand in Spanje durft de waarheid over Puerto te vertellen."

Uncharted 3: Drake's Deception veroorzaakt problemen

Zojuist is het nieuws naar boven gekomen dat Uncharted 3: Drake's Deception nogal voor wat problemen zorgt. Er zijn tal van klachten binnengekomen bij developer Naughty Dog over een aantal bugs die er niet in hadden moeten zitten.

Zo zijn de afgelopen weken verscheidene berichten op het forum van Naughty Dog verschenen van mensen die problemen ervaren met de game. Zo kan de disc plotseling niet meer gelezen worden, je save-game werkt niet meer of erg lange laadtijden. En als de game eindelijk geladen is doet hij niks meer. Ook stopt de muziek soms abrupt of loop je tegen onzichtbare muren aan.

Ervaar jij ook problemen met Uncharted 3: Drake's Deception? Laat het dan even weten op het forum van Naughty Dog.

Uncharted 3: Drake's Deception is op 2 november uitgekomen voor PlayStation 3.

Occupiers verlaten Shell-gebouw Amsterdam

De sympathisanten van de Occupy-beweging die begin deze maand het Groot Laboratorium op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord hebben gekraakt, hebben het pand verlaten. Dat laat de beweging maandag weten op zijn website.

Volgens de bezetters werd de situatie in het pand naast de bekende Shell-toren onhoudbaar doordat mensen van buitenaf 'het pand misbruiken als feestruimte'. "Occupy Shell wil niet geassocieerd worden met die mensen", aldus de bezetters in een verklaring.

De bezetters hebben het pand, dat al geruime tijd leeg stond, zondagnacht verlaten en zich bij de betogers die op het Beursplein bivakkeren gevoegd.

Bob-campagne start ook in sportkantine

De Bob-campagne wordt vanaf februari uitgebreid naar sportkantines. Veel mensen kruipen na kantinebezoek met alcohol op achter het stuur. Bezoekers van verschillende clubs in vijf provincies worden vanaf februari met spandoeken en posters aangespoord om alcoholvrij te rijden, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag.

Uit een onderzoek van het ministerie eerder dit jaar onder zevenduizend sporters en bezoekers van wedstrijden, bleek dat 9,5 procent van de automobilisten te veel had gedronken. Verreweg de meeste mensen, zo'n tachtig procent, waren nuchter.

Voorlichtingsmaterialen moeten bezoekers stimuleren om niet met een slok op te rijden. Verder houdt de politie alcoholcontroles in de omgeving van de sportclubs.

De provincies Friesland, Zeeland, Flevoland en regio's in Gelderland en Zuid-Holland doen mee met de proef.

Dragon Age-miniserie is voorbij

De Dragon Age-miniserie Redemption is afgelopen. De laatste aflevering is vandaag online verschenen en daarmee komt er een einde aan het zesdelige avontuur met actrice Felicia Day. De miniserie draait om de Elf Assassin Tallis waar Felicia Day ook de voice over ingame heeft gedaan.

Tallis, de Elf Assassin, komt voor in de DLC van Dragon Age II genaamd Mark of the Assassin. BioWare heeft hun goedkeuring aan het project verleend en de eerste aflevering is op 18 oktober online verschenen. Bekijk de laatste aflevering hieronder en bekijk alle zes de afleveringen hier.

Vrouw rijdt auto woning Wieringerwerf binnen

Een automobiliste is maandagochtend een woning in Wieringerwerf binnengereden. De vrouw is waarschijnlijk onwel geworden, waardoor ze de controle over de auto verloor. De bewoonster van het huis kwam met de schrik vrij. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandag.

De achtergevel van de woning aan de Schouw raakte zwaar beschadigd en is door hulpdiensten gestut. Een schuur met daarin een scootmobiel is helemaal vernield. Er wordt gekeken nog of het huis nog bewoonbaar is.

De bestuurster is overgebracht naar het ziekenhuis. De aard van haar verwondingen is onbekend.

Golfer Luiten maakt sprong op ranglijst

Golfer Joost Luiten heeft op de wereldranglijst een enorme sprong gemaakt. De Nederlander is goed in vorm en schreef gisteren in Maleisië het Iskandar Johor Open op zijn naam. De wedstrijd die meetelt voor de Europese Tour heeft er voor gezorgd dat hij nu 66e op de ranglijst staat. Vorige week was dit de 93e stek.

Door de sprong op de ranglijst is Luiten de best geklasseerde Nederlandse golfer ooit. Maarten Lafeber was in 2005 met een 88e plek de recordhouder. Plek 66 is voor Luiten nog niet genoeg, want hij mikt op een plaats bij de beste vijftig om zo deel te kunnen nemen aan alle Majors en World Golf Championships.

Gearbox gaat verhuizen

Gearbox gaat verhuizen! De ontwikkelaar heeft een nieuwe ruimte nodig en dit hebben ze gevonden in een gebouw dat volgend jaar gebouwd gaat worden in Dallas, Texas. De kosten voor het nieuwe pandje liggen rond de $61 miljoen. Hier krijgen ze wel 5.600 m2 voor terug.

Het pand dat voor meerdere doeleinden gebruikt gaat worden biedt daarnaast nog eens zo'n 800 parkeerplekken aan en 220 woningen. Daarnaast is er ook nog zo'n 4.600 m2 ruimte voor andere bedrijven. De bouw begint volgend jaar en Gearbox wil in 2013 overgaan. Het nieuwe pand ligt zo'n 25 kilometer van de oude werkplek af.

De verhuurder van het gehele complex is erg blij met de deal want hij geeft aan dat door de deal met Gearbox andere bedrijven nu ook ruimte willen gaan huren in het pand.

Legende Laver ziet Federer weer Grand Slams winnen

Tennislegende Rod Laver verwacht dat Roger Federer snel weer een grandslamtitel gaat winnen. De 30-jarige Zwitser pakte al bijna twee jaar geen major meer, maar volgens Laver gaat daar snel verandering in komen.

"Hij heeft nog altijd kans om terug te komen. De Australian Open is een goede plek voor hem." De voormalig nummer een van de wereld won begin vorig jaar in Melbourne voor het laatst een Grand Slam.

Federer is inmiddels afgezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Toch constateert Laver, die zelf elf Grand Slams won, dat de Zwitser langzamerhand weer zijn topvorm nadert. "Het lijkt erop dat hij een stuk beter is gaan serveren. Roger komt ook steeds meer naar het net en heeft bovendien een dropshot die vrij effectief werkt."

Ook een andere Australische tennislegende, Roy Emerson, ziet nog mogelijkheden voor Federer. "Hij heeft het nog steeds in zich om Grand Slams te winnen. Hij is een geweldige speler en had Djokovic op de US Open gewoon moeten verslaan." Federer liet in de halve finale tegen Djokovic diverse matchpoints onbenut en zag uiteindelijk de Serviër het toernooi winnen.

Federer is met zestien grandslamtitels nog altijd recordhouder. Komende week gaat hij in Londen op jacht naar zijn zesde wereldtitel. Het eerste duel op het eindejaarstoernooi won Federer zondag in drie sets van Jo-Wilfried Tsonga.

'Tales-studio Namco wordt geabsorbeerd'

De gamestudio Namco Tales, verantwoordelijk voor de Tales of-games, zal waarschijnlijk geabsorbeerd gaan worden door moederbedrijf Namco. Het definitieve besluit van het samenvoegen wordt pas 1 december genomen, maar over het hoe en waarom is nog niks bekendgemaakt.

Voor zover bekend is werkt Namco Tales momenteel werkt aan Tales of Innocence voor de PS Vita en aan een andere titel genaamd Tales of the Heroes: Twin Brave. Wat er met die games en het personeel dat eraan werkt gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

Occupy Utrecht begint politiek te storen

Diverse fracties in de Utrechtse gemeenteraad beginnen zich te storen aan het tentenkamp van Occupy op het Stadhuisplein in het centrum van de stad.

Volgens CDA, VVD en de lokale partij Groep Kuijper struikelen mensen in de schemering over tentharingen en is ook onduidelijk hoe het met de hygiëne in het kamp is gesteld. De fracties willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoelang het tentenkamp nog mag blijven staan.

De fracties dringen nog niet direct aan op ontruiming van het kamp aan de Korte Minrebroederstraat, maar willen wel meer duidelijkheid.

Occupy Utrecht begint politiek te storen
Occupy Utrecht begint politiek te storen (Foto: ANP)

Elke twee jaar een nieuwe Final Fantasy game

Square Enix is van plan ongeveer elke twee jaar een nieuwe Final Fantasy-game uit te brengen zoals Activision en EA Games op dit moment al doen met de Call of Duty- en Battlefield-franchise.

Deze uitspraak deed Final Fantasy-producer Yoshinori Kitase, en kwam naar aanleiding van de vraag waarom Final Fantasy XIII zo lang op zich liet wachten.

"When you think of Western AAA titles like Call of Duty, Battlefield, and Assassin's Creed, they seem to work with a lot shorter turnaround - they make a new game in one to two years. That is something we need to follow up, because that seems to be the best way to keep our fans interested and attracted to the franchise", aldus Yoshinori.

Final Fantasy XIII kwam uit in Europa in maart 2010 en op de huidige consoles. Final Fantasy XII kwam uit op de Playstation 2 in Europa op 23 februari 2007. Als Square Enix dit dus doorzet zullen we een nieuwe Final Fantasy krijgen in 2013.

Verhagen: telefonische klantenservice kan beter

De telefonische klantenservice van energie- en telecombedrijven is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het ministerie van Economische Zaken liet de tevredenheid van klanten van energie- en telecombedrijven onderzoeken, omdat mensen in deze sectoren relatief veel klachten hebben over de kwaliteit van de klantenservice.

Klanten geven de telefonische service van de telecom- en energiebedrijven gemiddeld ruim een 7, maar er zijn grote verschillen tussen bedrijven. De mate van tevredenheid wordt vooral bepaald door de wachttijd. Die is bij telecombedrijven gemiddeld vier minuten. Dat is twee keer zo lang als bij energiebedrijven.

Het onderzoek wordt in het voorjaar herhaald om bedrijven aan te sporen daadwerkelijk verbetering aan te brengen. Het ministerie onderzoekt ook of het technisch haalbaar is de wachttijd bij 0900-nummers gratis te maken.

Feministe Saskia Poldervaart (66) overleden

Dolle Mina Saskia Poldervaart is donderdag overleden aan kanker. Dat maakte haar familie maandag bekend in de Volkskrant. Ze is 66 jaar geworden.

Poldervaart was in de jaren zeventig een van de Dolle Mina's die streden voor vrouwenrechten, waaronder de legalisering van abortus. Ook protesteerde de feministe tegen de Vietnamoorlog en voor een werkeloosheidsuitkering.

Poldervaart studeerde af in de sociale wetenschap van de andragologie en was onder meer universitair docent vrouwenstudies en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar colleges, informeerde ze studenten doorgaans over waar acties en lezingen plaatsvonden.

Geen vluchten op Eindhoven Airport vanwege mist

Bij Eindhoven Airport is maandag vanwege de mist geen enkele vlucht vertrokken of geland. "Er was even hoop dat de situatie later zou verbeteren, maar nu durven we daar echt niets meer over te zeggen", zegt een woordvoerder.

Rond 10.15 uur waren al vijftig binnenkomende vluchten uitgeweken naar andere luchthavens. Van de uitgaande vluchten zijn er zes geannuleerd en twee vertraagd.

Agent krijgt richtlijnen voor homopesterij

Agenten krijgen richtlijnen over hoe om te gaan met homopesterijen. De richtlijnen worden opgesteld door de Nationale ombudsman en het Openbaar Ministerie en worden volgende maand gepresenteerd, zegt hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol maandag.

"Als homostellen zware pesterijen bij een wijkagent melden, adviseert hij bijna altijd geen aangifte te doen", zegt Krol. "Hij waarschuwt bijvoorbeeld dat de daders hun namen komen te weten en dat er weinig aan kan worden gedaan. Maar dat is helemaal niet de juiste insteek."

Van iedere pesterij die ook maar op een kleine manier strafbaar is, moet volgens Krol een aangifte worden gemaakt. "Het moet niet bij een melding blijven, want daar gebeurt niets mee en je ziet het niet terug in de statistieken."

Een goed voorbeeld van hoe het moet is volgens hem in Amsterdam te zien. De hoofdstad was volgens Krol eerder voor homo's een van de ergste steden als het om pesterijen ging. "Maar de vorige korpschef Bernard Welten heeft er goed werk van gemaakt. Amsterdam is flink vooruit gegaan."

Ongeveer anderhalve maand geleden deed de krant een oproep om aan verhalen over getreiterde homo's en lesbiennes te komen. "We wilden aan een handjevol verhalen komen, maar we werden overspoeld met reacties."

Inmiddels zijn al tweehonderd meldingen binnengekomen. "Onze redactie is er helemaal niet op berekend om mensen die zo zijn geraakt te woord te staan. Je kunt zoiets niet afdoen met een kort gesprekje van een paar minuten." Eerder vroeg Krol de Tweede Kamer al om geld omdat hij extra personeel nodig had om de meldingen te verwerken.

De meldingen simpelweg doorsturen naar hulpinstanties gaat niet zomaar. "We willen de melders eerst vragen of zij het goed vinden dat hun gegevens worden doorgestuurd." Veel meldingen gaan volgens Krol over heteroseksuele pornoblaadjes die in de tuin worden verspreid of in de brievenbus worden gestopt, met de mededeling 'zo moet het'.

Ook komt het vaak voor dat ontlasting in de brievenbus wordt gestopt. "Verder zie je vaak dat rotte eieren tegen de ramen en deuren worden gegooid. Heel kinderachtig allemaal." De pesterijen worden 'relatief vaak' uitgevoerd door Marokkanen. "Maar je wil niet weten hoeveel jongens uit die kringen dit net zo afschuwelijk vinden als wij."

De Landelijke Branchevereniging van Antidiscriminatiebureaus (LBA) concludeerde vorige maand dat de afgelopen drie jaar zeker bijna honderd mensen door hun buren zijn weggepest vanwege hun seksuele geaardheid. Aanleiding voor het onderzoek was het nieuws over weggepeste homostellen in Den Haag en Utrecht. De LBA stelde dat de genoemde cijfers nog maar het 'topje van de ijsberg' zijn.

Blom fluit CL-duel Borisov - Viktoria Pilsen

Scheidsrechter Kevin Blom is door de UEFA aangesteld voor het Champions Leagueduel tussen BATE Borisov en FC Viktoria Pilsen. De 37-jarige Nederlander wordt woensdag in Minsk bijgestaan door vijf landgenoten. Nicky Siebert en Patrick Langkamp zijn de assistent-scheidsrechters, Tom van Sichem is de vierde man. Danny Makkelie en Ed Janssen staan bij de doelgebieden.

Voor Blom is het zijn 51e internationale aanstelling en zijn vijfde duel in het kampioenenbal. Vorig seizoen floot Blom ook een wedstrijd van BATE Borisov, toen voor de Europa League tegen Paris Saint-Germain.

Blom kan goed uitgerust afreizen naar Wit-Rusland. Zondag hoefde hij maar een helft in actie te komen. Na de eerste helft staakte Blom het eredivisieduel tussen Excelsior en AZ vanwege de mist.


Blom fluit CL-duel Borisov - Viktoria Pilsen (Foto: Novum)

Moeder gooit pasgeboren baby uit raam

De moeder van een pasgeboren baby in Berlijn heeft bekend dat ze haar baby uit het raam heeft gegooid vanaf de vijfde verdieping. Het jongetje, dat pas enkele uren oud was, stierf door de val. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De 40-jarige vrouw moet maandag voorkomen voor de rechter-commissaris. Haar 44-jarige partner en hun 15-jarige dochter zijn op vrije voeten gesteld.

Volgens de politie was het kind zaterdagavond thuis geboren. Zondagochtend vond een omwonende de baby dood in de tuin.

[Premier League] Uitslagen speelronde 12

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de elfde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 12.

Uitslagen speelronde 12:

Thuis Uit Uitslag
Norwich City Arsenal 1-2
Everton Wolverhampton Wanderers 2-1
Manchester City Newcastle United 3-1
Stoke City Queens Park Rangers 2-3
Sunderland Fulham 0-0
West Bromwich Albion Bolton Wanderers 2-1
Wigan Athletic Blackburn Rovers 3-3
Swansea City Manchester United 0-1
Chelsea Liverpool 1-2
Tottenham Hotspur Aston Villa ma 21 nov, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 12 11 1 0 34 42-11
2 Manchester United 12 9 2 1 29 29-12
3 Newcastle United 12 7 4 1 25 18-11
4 Chelsea 12 7 1 4 22 25-17
5 Tottenham Hotspur 10 7 1 2 22 21-15
6 Liverpool 12 6 4 2 22 16-11
7 Arsenal 12 7 1 4 22 25-22
8 Aston Villa 11 3 6 2 15 16-15
9 Queens Park Rangers 12 4 3 5 15 13-22
10 West Bromwich Albion 12 4 2 6 14 11-17
11 Norwich City 12 3 4 5 13 17-20
12 Everton 11 4 1 6 13 13-16
13 Swansea City 12 3 4 5 13 12-16
14 Stoke City 12 3 3 6 12 10-22
15 Sunderland 12 2 5 5 11 14-13
16 Fulham 12 2 5 5 11 14-15
17 Wolverhampton Wanderers 12 3 2 7 11 13-20
18 Bolton Wanderers 12 3 0 9 9 19-29
19 Blackburn Rovers 12 1 4 7 7 16-27
20 Wigan Athletic 12 1 3 8 6 10-23


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 13
2 Edin D¸eko Manchester City 10
= Sergio Agüero Manchester City 10
4 Wayne Rooney Manchester United 9
5 Demba Ba Newcastle United 8
6 Mario Balotelli Manchester City 6
= Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur 6
= Ivan Klasnic Bolton Wanderers 6


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
za 26 nov, 13:45 uur
Stoke City Blackburn Rovers
za 26 nov, 16:00 uur Bolton Wanderers Everton
za 26 nov, 16:00 uur Chelsea Wolverhampton Wanderers
za 26 nov, 16:00 uur Manchester United Newcastle United
za 26 nov, 16:00 uur Norwich City Queens Park Rangers
za 26 nov, 16:00 uur Sunderland Wigan Athletic
za 26 nov, 16:00 uur West Bromwich Albion Tottenham Hotspur
za 26 nov, 18:30 uur Arsenal Fulham
zo 27 nov, 14:30 uur Swansea City Aston Villa
zo 27 nov, 17:00 uur Liverpool Manchester City

NOS Bekent Kleur

Het heeft de schijn dat de aantijgingen van Dion Graus die de NOS betichtte van partijdigheid en selectief monteren toch niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn.

Veel mensen verklaarden Graus voor incompetent naar aanleiding van de door de NOS geregistreerde en gemonteerde beelden in het onderzoek van de commissie de Witt. Graus kreeg later wel de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te doen bij Pauw en Witteman maar kwam daar niet heel erg geloofwaardig over.

FOK! forumlid j0rdiiii spotte echter een onbewerkte video waarin er duidelijk aanwijzingen worden gegeven aan zowel de interviewer als aan Davids om het interview met Davids zoveel mogelijk de juiste 'kleur' te geven rondom de zaak Cruijff en Van Gaal. Dit materiaal heeft maar kort online gestaan, maar is toch op YouTube beland. De uitlatingen van Davids worden betwist door jeugdtrainer Bryan Roy die stelt dat Davids de racismekaart bewust uitspeelt.

Dat is in ieder geval wat via de media naar buitenkomt. Deze video wekt de indruk dat er gestuurd wordt om Davids de uitspraken te laten doen over oorlogstaal. In het begin van de video heeft Davids het erover dat hij verder wil en nog wel meer aan zijn hoofd heeft dan oorlog voeren. Davids antwoordt uiteindelijk ook met 'nu ga je zoeken' als de interviewer te intensief aandringt op de oorlogstaal.


Het bewuste interview

Spits nog zwaarder dan gevreesd

De spits valt maandag nog zwaarder uit dan werd gevreesd. Aanvankelijk werd een piek van driehonderd kilometer verwacht, maar rond 07.45 uur stond al ruim 370 kilometer file en dat loopt nog op. "Het is goed mogelijk dat we straks in totaal vierhonderd kilometer file hebben staan", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond 08.30 uur is doorgaans de piek. Normaal staat op een maandagochtend tweehonderd tot 250 kilometer file.

De files komen door dichte mist. Die zorgt overal voor gesloten spitsstroken. "Rond Amsterdam zien we files die tot drie keer zo lang zijn als normaal." De langste file (negentien kilometer) staat op de A7 tussen Hoorn en Zaandam.

Ondanks de mist gebeuren er weinig ongelukken. "We merken dat mensen hun snelheid aanpassen", zegt de woordvoerder. Door het beperkt aantal ongelukken wordt geen lange nasleep van de spits verwacht.

Weeronline.nl verwacht dat de mist de hele dag aanhoudt. Alleen in het oosten kan de zon doorbreken. Dinsdag houdt de mist waarschijnlijk ook de hele dag aan. Ook Schiphol kampt met de mist. Veel vluchten zijn vertraagd en in sommige gevallen zijn vluchten zelfs geannuleerd.

Duitse fiscus stuurt ex-dwangarbeiders naheffing

Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland als dwangarbeider te werk zijn gesteld hebben een naheffing van de Duitse belastingdienst gehad. Ze moeten nog belasting betalen over het karige pensioen dat ze opbouwden tijdens de dwangarbeid, vermeldt de in het Duits opgestelde brief. Dat schrijft het AD maandag.

Tijdens de oorlog werden een half miljoen Nederlanders gedwongen te werken in Duitsland. Een minderheid kreeg een klein loon en bouwde ook pensioen op. Over dat geld moet nu belasting worden betaald. Het is niet bekend hoeveel mensen nu een brief hebben gekregen.

De naheffing is het gevolg van een wijziging van de Duitse belastingwet. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) liet in september weten dat hij met Duitsland in overleg was. Het is niet bekend waarom voor de dwangarbeiders geen uitzondering is gemaakt.

De voormalige Vereniging van ex-dwangarbeiders reageert in de krant woedend. "Dit is de wereld op zijn kop. Zeker als je bedenkt dat anderen jaren hebben gevochten voor schadevergoedingen voor het leed dat hen is aangedaan", zegt een woordvoerder.

Ook in België hebben ex-dwangarbeiders een naheffing gehad. De Belgische minister van financiën Didier Reynders meldde zaterdag via Twitter dat zijn ministerie contact met Duitsland opneemt over 'deze ongelooflijke en choquerende eis'.

Mertens niet ongerust over uitblijven doelpunten

Dries Mertens is op dit moment topscorer bij PSV. Met twaalf doelpunten in de eerste zeven competitiewedstrijden beleefde de klein Belg een droomstart bij zijn nieuwe club. Echter staat de aanvaller al een tijd droog. Zes wedstrijden wist Mertens het net al niet meer te vinden.

Zaterdag werd Mertens na een uur spelen gewisseld door trainer Fred Rutten. Toch maakt de Belg zich geen zorgen. "Niets aan de hand. Het was niet best."

"Vorige week gaf ik in de wedstrijd tegen Heracles twee assists en brak ik de wedstrijd open. Dat is eigenlijk juist mijn specialiteit. Voor het seizoen had ik getekend voor deze cijfers. Belangrijker vind ik dat anderen uitblinken als ik niet presteer. Jeremain Lens viel twee keer goed in." aldus Mertens.

Negen gewonden bij bomaanslag Thailand

Een van afstand ontstoken bom heeft maandagochtend in het zuiden van Thailand negen mensen verwond. Volgens de Thaise politie ontplofte het explosief toen drie boeddhistische monniken op bedeltocht passeerden.

Behalve drie monniken raakten ook drie agenten uit hun politie-escorte en drie bejaarde voorbijgangers gewond. De bom was verborgen in een plantenbak op het trottoir.

De drie zuidelijke provincies van Thailand worden overwegend door moslims bevolkt. Islamitische rebellen bevechten er sinds 2004 de regering in Bangkok en plegen regelmatig aanslagen. Daarbij kwamen tot dusverre bijna vijfduizend mensen om het leven.

Peppersprayende agenten VS op non-actief

De universiteit van het Amerikaanse Davis heeft zondag twee politieagenten met verlof gestuurd omdat zij studenten die deelnamen aan een zitdemonstratie pepperspray in het gelaat hebben gespoten. Het incident van afgelopen vrijdag heeft een storm van verontwaardiging doen opsteken.

Het politiekorps van de campus in de Californische plaats brak een menselijke ketting van zittende demonstranten vrijdag op door hen met pepperspray te besproeien en vervolgens weg te slepen. Twee studenten moesten als gevolg van het politieoptreden in het ziekenhuis worden opgenomen, negen anderen werden ter plekke behandeld.

Linda Katehi, de voorzitter van de universiteit, heeft een commissie van studenten, docenten en bestuurders ingesteld die het incident gaat onderzoeken. Katehi zegt te worden bestookt met woedende reacties. Veel studenten eisen dat ze aftreedt.

Tien gearresteerde deelnemers aan de demonstratie van vrijdag zitten nog vast. De demonstranten wilden met de actie hun steun betuigen voor de Occupy-beweging in het algemeen, en de betogers die door de politie op de zustercampus in Berkeley met de wapenstok werden verdreven in het bijzonder.

De bestuursvoorzitter van de Universiteit van Californië, waarvan de campus in Davis deel uitmaakt, verklaarde dat de beelden van het politieoptreden hem hebben 'verbijsterd'. Mark Yudof zei alle campusbestuurders bijeen te roepen om te waarborgen dat de politie geen buitensporig geweld gebruikt tegen vreedzame betogers.

Cruijff staat mogelijk toch open voor Van Gaal

Johan Cruijff wil misschien tóch dat Louis van Gaal algemeen directeur van Ajax wordt, meldt De Telegraaf.

Cruijff staat volgens de krant open voor een terugkeer van Van Gaal als die het technisch plan van Cruijff wil uitvoeren. Volgens voorzitter Uri Coronel, die vandaag aftreedt, lieten de overige commissarissen weten dat Van Gaal best volgens het plan van Cruijff wil gaan werken.

Zondag werd al wel duidelijk dat Cruijff niet verder wil met de huidige leden van de Raad van Commissarissen. Over precies een week stemt de ledenraad of er een motie van wantrouwen tegen de Raad van Commissarissen wordt ingediend.

De RvC kwam zondag bijeen voor een ledenraadsvergadering die 4,5 uur duurde. Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers moesten zich verantwoorden voor hun besluit om Van Gaal zondere medeweten van Cruijff te benaderen. "Het is nu aan de club wat er moet gebeuren", reageerde de oud-sterspeler.

Beckham pakt landstitel met LA Galaxy

De voetballers van LA Galaxy hebben beslag gelegd op de Amerikaanse landstitel. De ploeg van David Beckham won in de finale van de Major League Soccer Cup met 1-0 van Houston Dynamo. Landon Donovan scoorde twintig minuten voor tijd de winnende treffer, na voorbereidend werk van Beckham en de Ier Robbie Keane.

Het was na vijf jaar Beckhams eerste titel in de Major League Soccer en de derde uit de clubhistorie van Galaxy. De 36-jarige Engelsman was zeer content met zijn eerste Amerikaanse landstitel. "Ik heb altijd succesvol willen zijn voor Galaxy en vanavond is dat gelukt."

De kans is groot dat Beckham op zijn hoogtepunt stopt in de VS. De oud-speler van onder meer Manchester United en Real Madrid staat in de belangstelling van Paris Saint-Germain en een aantal Engelse clubs. Al wilde Beckham nog niet uitweiden over een mogelijk vertrek. "Ik ga eerst even ontspannen en genieten van het moment. Daarna zal ik over mijn toekomst beslissen."

IQ meisjes gevoeliger voor alcoholvergiftiging

Het IQ van meisjes gaat door een alcoholvergiftiging aanzienlijk harder achteruit dan bij jongens. Bijna de helft van de meisjes scoort na een alcoholvergiftiging twee schoolniveaus lager. Dat staat in het woensdag te verschijnen boek Alcohol en onze kinderen, schrijft het Nederlands Dagblad maandag.

Het aantal meisjes dat als gevolg van drank met een coma in het ziekenhuis terechtkomt, is de laatste jaren flink gestegen. Er worden nog maar iets meer jongens dan meisjes met een alcoholvergiftiging opgenomen. In totaal werden vorig jaar 648 jongeren tussen de 12 en 18 jaar opgenomen met een alcoholvergiftiging.

De auteurs van het boek, kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser, signaleren ook een nieuwe ontwikkeling: Jägermeisterfeesten. Daarbij wordt deze sterke drank een hele avond gedronken en moet ieder glaasje in één teug achterover worden geslagen. De enige positieve ontwikkeling zou zijn dat de gemiddelde leeftijd van jonge comazuipers is toegenomen van 15 jaar in 2008 naar 15,6 jaar vorig jaar.

Dode bij steekpartij in Rotterdam

Bij een steekpartij in Rotterdam is maandag in de vroege ochtend een dode gevallen. De politie laat weten dat een verdachte is aangehouden.

De steekpartij in een woning aan de Jan Sonjéstraat werd rond 05.30 uur gemeld. Agenten en ambulancemedewerkers probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

In de woning werd een verdachte aangehouden. Hij is naar een politiebureau gebracht voor verhoor.

Artsen zonder Grenzen kritisch over eigen werk

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen uit in een rapport dat maandag in Londen wordt gepubliceerd felle kritiek op haar eigen werkwijze. Dat schrijft de Volkskrant. De organisatie deed bijvoorbeeld vaak concessies aan haar eigen principes.

Om patiënten toch te kunnen helpen, lieten artsen zich door dictatoriale regimes vertellen waar zij wel en niet mochten werken, zo is een van de conclusies. Ook deden ze zaken met gewapende milities en verzwegen ze misstanden.

Bij ethische dilemma's waarmee de medewerkers van de hulporganisatie in conflictgebieden te maken krijgen, zijn vaak verkeerde keuzes gemaakt. Bovendien staat de neutraliteit extra onder druk sinds westerse landen humanitaire hulp gebruiken in de strijd tegen terrorisme.

Een andere conclusie die in het rapport wordt getrokken is dat medische noodhulp bij natuurrampen maar zelden nodig is. Vaak bleek het aantal geschatte slachtoffers overdreven, schetsen de media een misleidend beeld of konden de plaatselijke ziekenhuizen het wel alleen aan. Hulpverleners gaan er echter toch heen omdat dit van hen wordt verwacht.

Eerste Europese trailer voor The Last Story

Nintendo is haar Europese reclamecampagne begonnen voor het langverwachte The Last Story met het uitbrengen van de eerste officiële Europese trailer. Het spel van Mistwalker Studio, makers van Final Fantasy, is het eerste deel van een drieluik tezamen met Xenoblade Chronicles en Pandora's Tower.

Ondanks dat het gerucht gaat dat de release in februari is, is er nog geen officiële releasedatum bekendgemaakt. De trailer zegt enkel 2012.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 13

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de dertiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Kaiserslautern Bayer Leverkusen 0-2
FC Schalke 04 1.FC Nürnberg 4-0
SC Freiburg Hertha BSC 2-2
1.FC Köln FSV Mainz 05 afg.
VFL Wolfsburg Hannover 96 4-1
Borussia Mönchengladbach Werder Bremen 5-0
Bayern München Borussia Dortmund 0-1
VFB Stuttgart FC Augsburg 2-1
Hamburger SV 1899 Hoffenheim 2-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 13 9 1 3 28 32-5
2 Borussia Dortmund 13 8 2 3 26 27-9
3 Borussia Mönchengladbach 13 8 2 3 26 20-9
4 FC Schalke 04 13 8 1 4 25 28-18
5 Werder Bremen 13 7 2 4 23 23-21
6 VFB Stuttgart 13 6 3 4 21 20-13
7 Bayer Leverkusen 13 6 3 4 21 17-16
8 Hannover 96 13 5 4 4 19 17-21
9 1899 Hoffenheim 13 5 2 6 17 15-15
10 Hertha BSC 13 4 5 4 17 18-19
11 1.FC Köln 12 5 1 6 16 20-26
12 VFL Wolfsburg 13 5 1 7 16 19-26
13 FC Kaiserslautern 13 3 4 6 13 10-17
14 Hamburger SV 13 3 4 6 13 17-25
15 FSV Mainz 05 12 3 3 6 12 16-23
16 1.FC Nürnberg 13 3 3 7 12 13-24
17 SC Freiburg 13 3 2 8 11 18-29
18 FC Augsburg 13 1 5 7 8 10-24

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 13
2 Huntelaar Schalke 04 12
3 Pizarro Werder Bremen 11
4 Reus Borussia Mönchengladbach 10
5 Podolski 1. FC Köln 9

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 25 nov, 20:30 1.FC Köln Borussia Mönchengladbach
za 26 nov, 15:30 Borussia Dortmund FC Schalke 04
za 26 nov, 15:30 1.FC Nürnberg FC Kaiserslautern
za 26 nov, 15:30 1899 Hoffenheim SC Freiburg
za 26 nov, 15:30 FC Augsburg VFL Wolfsburg
za 26 nov, 15:30 Hertha BSC Bayer Leverkusen
za 26 nov, 18:30 Hannover 96 Hamburger SV
zo 27 nov, 15:30 Werder Bremen VFB Stuttgart
zo 27 nov, 17:30 FSV Mainz 05 Bayern München

PVV wil Greenpeace Nederland uitzetten

Greenpeace gaat zo vaak over de schreef dat de actiegroep het land uit moet worden gezet. Dat stelt PVV-Kamerlid Richard de Mos maandag in De Telegraaf. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) moet volgens hem alles uit de kast halen om Greenpeace weer in het gareel te krijgen.

De beweging radicaliseert, stellen VVD en PVV in de krant. De VVD wil subsidies voor milieuorganisaties die de wet overtreden stopzetten. Ook zouden ze geen geld meer mogen krijgen via bijvoorbeeld de Postcodeloterij, zegt VVD-Kamerlid René Leegte in de krant.

Greenpeace zegt in De Telegraaf verbaasd te zijn dat de PVV de beweging 'monddood' wil maken. Directeur Sylvia Borren wijst erop dat de organisatie geweldloos te werk gaat. "Het zou logischer zijn als de heer De Mos samen met de eigen kiezers en miljoenen Greenpeacesupporters opkomt tegen vervuilende praktijken."

Een maand geleden pleitte de VVD met steun van de PVV voor het opheffen van fiscale voordelen voor organisaties als Greenpeace. Zo zou het niet meer mogelijk moeten zijn dat giften aan Greenpeace fiscaal aftrekbaar zijn. Ook zou de milieuorganisatie belasting moeten betalen over schenkingen of erfenissen.

Greenpeace zette vorige maand kwaad bloed bij de VVD en de PVV met een actie rond het transport van kernafval. De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar dat werd tijdens de voorbereidingen verhinderd. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.

Zweed fluit Olympique Lyon-Ajax

De Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson is aangesteld voor het Champions Leagueduel tussen Olympique Lyon en Ajax. Dat meldt de Europese voetbalbond zondag. De 37-jarige Zweed krijgt steun van vijf landgenoten. Stefan Wittberg en Matthias Klasenius zijn de assistent-scheidsrechters, Martin Strömbergsson is de vierde man. Stefan Johannesson en Tobias Mattsson staan bij de doelgebieden.

Voor Eriksson is het zijn vierde wedstrijd in de Champions League van dit seizoen. De afgelopen jaren floot Eriksson meer wedstrijden van Nederlandse clubs. In 2008 leidde hij VfLWolfsburg - sc Heerenveen in de UEFA Cup en een jaar later hanteerde hij de fluit bij Bnei Yehuda - PSV in de play-offronde van de Europa League.

Ook in 2011 heeft hij al de nodige ervaringen met Nederlandse voetballers. In maart dit jaar was hij de leidsman bij Zenit Sint Petersburg - FC Twente in de Europa League en vorige week vrijdag floot hij de oefeninterland Nederland - Zwitserland.

Zoo Keeper komt naar de 3DS

Iedereen die ervan houdt om zijn giraffen en olifanten te arrangeren in rijen van drie én die een Nintendo 3DS bezit kan binnenkort zijn lol op. De Franse website Wizz heeft namelijk haar handen weten te leggen op een Japanse poster waaruit blijkt dat het DS-spel Zoo Keeper op de 3DS uitkomt.

De Japanse release zou eind januari moeten zijn. Het is nog niet bekend wanneer het spel in Europa uitkomt.

 

Mogelijk grote Pokémon-aankondiging volgende maand

De website Andriasang zegt dat het Japanse magazine Jump met een speciale editie van het blad gaat komen op haar Jump Festa-event. Volgens een teaser van Jump wordt in de speciale editie exclusief nieuws gebracht over Pokémon.

Het magazine schrijft: "Pokémon maakt voor het eerst haar opwachting op JF. Verrassende informatie op de vloer van het evenement?" Elders in het blad wordt ook nog gesproken over een 'grote verrassing'.

Het Jump Festa-event is op 17 en 18 december in Tokyo, dus we zullen nog een maand moeten wachten op de grote verrassing. 

De laatste grote Pokémon-release was Pokémon Black en Pokémon White begin 2011.

Noorden en oosten potdicht door mist

De ANWB verwacht dat dichte mist maandagochtend vooral in het noorden en oosten van Nederland voor verkeershinder zal zorgen. Dat meldt een woordvoerder maandag kort na middernacht.

Plaatselijk zal aanvriezende mist zorgen voor gladheid. Weggebruikers moeten daar vooral op bruggen en viaducten op bedacht zijn. Verwacht wordt dat de mist die zondag boven het land hing, zich verder zal uitbreiden. De ANWB houdt daarom rekening met een drukke ochtendspits maandag.

Het KNMI verwacht dat de mist, die sinds al enkele dagen boven het land hangt, nog zeker tot dinsdag voor grijs weer zorgt.

ANWB: noorden en oosten'potdicht' door mist
ANWB: noorden en oosten'potdicht' door mist (Foto: ANP)

3D-film Nova Zembla in première

De allereerste Nederlandse speelfilm in 3D, Nova Zembla, gaat maandag in première. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen de galapremière bij in het Amsterdamse RAI Theater. De film van regisseur Reinout Oerlemans (Komt een vrouw bij de dokter) draait vanaf donderdag in de bioscoop.

De film is gebaseerd op de legendarische zeereis in 1596 van de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz langs de kust van Nova Zembla, in diens poging een noordelijke doorvaart naar het Verre Oosten te vinden. Onder anderen Robert de Hoog, topmodel Doutzen Kroes, Derek de Lint, Victor Reinier en kickbokser Semmy Schilt spelen de hoofdrollen.

Volgens Oerlemans is het project wereldwijd uniek omdat alles in 3D op locatie wordt gefilmd, en niet in de studio. De opnames zijn gemaakt in IJsland, Nederland, België en Canada.

Naar aanleiding van de film zijn in het Rijksmuseum van dinsdag tot en met 27 februari ruim 70 objecten te bewonderen die in 1597 op Nova Zembla zijn achtergelaten door Willem Barentsz en zijn bemanning.

3D-film Nova Zembla in première
3D-film Nova Zembla in première (Foto: ANP)

80's

Van “Don't Stop Believing” en “Take on Me” tot “Forever Young” en “Country Roads”, van “Save Tonight” en “Africa” tot “It's My Life” en “Let It Be” schijn je maar vier akkoorden te hoeven gebruiken om alles te kunnen spelen en zingen. Mijn Haagse collega merkte op dat er een hoop leuke eightiesnummers in verwerkt waren. “Jij hebt toch zo'n muziekfetisj?” vroeg hij me, “Kun je  niet een verzamelcd'tje maken met een paar van die nummers erop?” “Welke nummers?” “De eightiesnummers uit dat “4 Chords”-liedje.” “Ik ga m'n best voor je doen.”

Mogelijke bommenlegger in New York opgepakt

Met de arrestatie van een 27-jarige man denkt de politie in de Amerikaanse miljoenenstad New York een of meer bomaanslagen te hebben voorkomen. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg zondagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

De verdachte, die José Pimentel heet, zou het hebben voorzien op onder meer politici en medewerkers van de overheid. Mogelijke doelwitten zouden bijvoorbeeld postkantoren en politiebureaus zijn geweest. Hij had materiaal en instructies in huis om pijpbommen te maken.

Pimentel is geboren in de Dominicaanse Republiek en heeft de Amerikaanse nationaliteit. Hij zou alleen hebben gehandeld, zonder hulp van buitenlandse terroristische organisaties. Wel zou hij sympathiseren met moslimextremisten en een bewonderaar zijn van de eerder dit jaar door Amerikaanse militairen gedode radicale geestelijke Anwar al-Awlaki.

Mogelijke bommenlegger opgepakt in New York
Mogelijke bommenlegger opgepakt in New York (Foto: ANP)

[WTF] Nadal slaat Fish aan de haak

Rafael Nadal heeft zijn eerste partij in de groepsfase van de World Tour Finals weten te winnen. Mardy Fish leek vooraf een zware dobber te hebben aan de Spanjaard. De Amerikaan ging strijdbaar met 6-3, 2-6 en 7-6 kopje onder. Eerder wist Roger Federer in dezelfde groep te winnen van Jo-Wilfried Tsonga.

In de eerste set was Fish nog zoekende in de kolkende O2-Arena in Londen. Nadal, als tweede geplaatst tijdens de World Tour Finals, wist zijn opponent te breaken en zodoende de eerste set met 6-2 binnen te slepen. In de tweede set was het spelbeeld omgedraaid. De Amerikaan voelde zich als een vis in het water in de O2-Arena en brak de service van Nadal. Deze break was genoeg om de tweede set met 6-3 te winnen. 

In de derde en beslissende set leek Fish zijn Spaanse opponent definitief aan de haak te slaan. De Amerikaan brak Nadal bij een stand van 3-2. De Spanjaard liet zich echter niet van de wijs brengen en wist Fish direct terug te breaken. Een tiebreak moest uiteindelijk beslissing brengen wie de overwinning binnen mocht hengelen. Nadal wist deze met 7-3 in zijn voordeel te beslissen en daarmee zijn eerste overwinning in deze World Tour op te vissen.

ANWB waarschuwt voor drukke ochtendspits

De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits op maandag. De voorspelde mist kan voor veel problemen zorgen op de weg, zo is de verwachting.

Bij dichte mist kunnen de spitsstroken niet worden opengesteld. Dit zal leiden tot zeker vijftig kilometer extra file, stelt de ANWB. Mogelijk komt er maandagochtend meer dan driehonderd kilometer file te staan op de Nederlandse wegen.

De ANWB adviseert mensen om de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Woordvoerder Ahmadinejad krijgt celstraf

De perswoordvoerder van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, Ali Akbar Javanfekr, is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan het 'publiceren van materiaal dat tegen de islamitische normen ingaat', meldde staatspersbureau IRNA zaterdag.

Javanfekr had in een officiële publicatie geschreven dat het gebruik van het dragen van een chador door vrouwen, een gewaad dat het gehele lichaam op het gezicht na bedekt, niet oorspronkelijk Iraans is, maar geïmporteerd uit het buitenland. Deze stellingname werd door aartsconservatieve Iraanse geestelijken als beledigend beschouwd.

Enkele uren voor de veroordeling van Javanfekr legden de autoriteiten het hervormingsgezinde dagblad Etemaad een publicatieverbod van twee maanden op, omdat de krant hoge figuren binnen de regering zou hebben beledigd en 'leugens' zou hebben verspreid. De krant had een interview met Javanfekr gepubliceerd, waarin de perswoordvoerder kritiek uitte op conservatieve tegenstanders van Ahmadinejad.

Hoewel Ahmadinejad zelf ook tot het conservatieve kamp in Iran hoort, zijn hij en zijn bondgenoten onder vuur komen te liggen van politieke vijanden. In het conservatieve blok wordt, met het oog op parlementsverkiezingen volgend jaar en presidentsverkiezingen in 2013, een machtsstrijd geleverd.

Nuclear Dawn

In een FPS-wereld waar Call of Duty en Battlefield heersen, is het moeilijk om als nieuwe shooter een stempel te kunnen drukken. Enkele grootmachten wagen zich nog wel eens aan een probeersel, maar velen redden het gewoonweg niet. Gamedevelopers moeten dus op zoek naar nieuwe elementen om hun game toch aan de man te krijgen. De nieuwste rage in gameland is het combineren van genres en dat syteem blijkt een goudmijntje. Games als Brink en RAGE hebben het gewaagd. De één wat succesvoller dan de ander, maar de games pakten niet slecht uit. Neerlands eigen InterWave Studios probeert het ook met Nuclear Dawn. 

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.