Agent krijgt richtlijnen voor homopesterij

Agenten krijgen richtlijnen over hoe om te gaan met homopesterijen. De richtlijnen worden opgesteld door de Nationale ombudsman en het Openbaar Ministerie en worden volgende maand gepresenteerd, zegt hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol maandag.

"Als homostellen zware pesterijen bij een wijkagent melden, adviseert hij bijna altijd geen aangifte te doen", zegt Krol. "Hij waarschuwt bijvoorbeeld dat de daders hun namen komen te weten en dat er weinig aan kan worden gedaan. Maar dat is helemaal niet de juiste insteek."

Van iedere pesterij die ook maar op een kleine manier strafbaar is, moet volgens Krol een aangifte worden gemaakt. "Het moet niet bij een melding blijven, want daar gebeurt niets mee en je ziet het niet terug in de statistieken."

Een goed voorbeeld van hoe het moet is volgens hem in Amsterdam te zien. De hoofdstad was volgens Krol eerder voor homo's een van de ergste steden als het om pesterijen ging. "Maar de vorige korpschef Bernard Welten heeft er goed werk van gemaakt. Amsterdam is flink vooruit gegaan."

Ongeveer anderhalve maand geleden deed de krant een oproep om aan verhalen over getreiterde homo's en lesbiennes te komen. "We wilden aan een handjevol verhalen komen, maar we werden overspoeld met reacties."

Inmiddels zijn al tweehonderd meldingen binnengekomen. "Onze redactie is er helemaal niet op berekend om mensen die zo zijn geraakt te woord te staan. Je kunt zoiets niet afdoen met een kort gesprekje van een paar minuten." Eerder vroeg Krol de Tweede Kamer al om geld omdat hij extra personeel nodig had om de meldingen te verwerken.

De meldingen simpelweg doorsturen naar hulpinstanties gaat niet zomaar. "We willen de melders eerst vragen of zij het goed vinden dat hun gegevens worden doorgestuurd." Veel meldingen gaan volgens Krol over heteroseksuele pornoblaadjes die in de tuin worden verspreid of in de brievenbus worden gestopt, met de mededeling 'zo moet het'.

Ook komt het vaak voor dat ontlasting in de brievenbus wordt gestopt. "Verder zie je vaak dat rotte eieren tegen de ramen en deuren worden gegooid. Heel kinderachtig allemaal." De pesterijen worden 'relatief vaak' uitgevoerd door Marokkanen. "Maar je wil niet weten hoeveel jongens uit die kringen dit net zo afschuwelijk vinden als wij."

De Landelijke Branchevereniging van Antidiscriminatiebureaus (LBA) concludeerde vorige maand dat de afgelopen drie jaar zeker bijna honderd mensen door hun buren zijn weggepest vanwege hun seksuele geaardheid. Aanleiding voor het onderzoek was het nieuws over weggepeste homostellen in Den Haag en Utrecht. De LBA stelde dat de genoemde cijfers nog maar het 'topje van de ijsberg' zijn.