Concert: A Silent Express, Leeuwarden, Podium Asteriks

Soms heb je van die bandjes waar je meteen een gevoel bij krijgt van 'die gaan het nog ver schoppen'. Zo had ik een aantal jaren geleden een radioprogramma bij een lokale omroep, waar ik regelmatig de eerste demo van het op dat moment nog totaal onbekende Pioneers Of Love draaide. Een bandje met liedjes die in je hoofd bleven zitten als je ze eenmaal had gehoord. Pioneers Of Love deden mee aan Freesonica en is inmiddels een 3FM Serious Talent-band geworden. Een andere Friese groep die op ongeveer dezelfde volgorde bekend is geworden is A Silent Express.

Afgelopen vrijdag 18 november stond de Heerenveense band A Silent Express in Podium Asteriks, als afsluiter van hun najaarstournee, die de groep door heel Nederland bracht. A Silent Express debuteerde op 14 januari 2005 in Scooters, Leeuwarden en heeft sindsdien een behoorlijke muzikale evolutie meegemaakt. A Silent Express is min of meer ontstaan uit de Heerenveense punkband Darwin en de sporen van die band waren vooral in het begin nog terug te horen. De groep heeft haar punkharen inmiddels verloren en inspiratie opgedaan uit de New Wave-golf uit de jaren tachtig. Maar ook bij de openingsact, Mundo Park, is die New Wave nog zeker terug te horen.

Mundo Park is een band die in relatief korte tijd een behoorlijke naam heeft weten te maken binnen het clubcircuit van Nederland. Sinds hun optreden in het legendarische Vera in Groningen heeft de groep de Noordelijke provincies plat gespeeld en mag de groep zich sinds kort rekenen tot het selectieve gezelschap van Freesonica-bands. Een goede keuze afgaande op het feit dat ook bands als Daily Bread, Pioneers Of Love en A Silent Express via het bandbegeleidingsproject Freesonica een opstap kregen naar de grotere podia in Nederland. Mundo Park is een groep die zich moeilijk in een hokje laat plaatsen. De band put uit diverse decennia en laat daarmee een mix horen van jaren zestig beatmuziek, jaren zeventig hardrock en jaren tachtig/negentig pop. In een set van tien sterke eigen nummers laat de groep duidelijk horen dat ze klaar zijn voor de rest van Nederland.

Mundo Park doet me zo nu en dan terugdenken aan Kobus Gaat Naar Appelscha ('Today', 'Television') maar heeft vervolgens een nummer wat me wel wat aan de New Yorkse Strokes ('Energy') doet denken. Mundo Park past muzikaal prima in het rijtje van The Kooks, Go Back To The Zoo en The Wombats. Een bandje met een onnederlands geluid. Wellicht is het gemakkelijker te beoordelen als je op de website van de band kijkt waar je eerder genoemde nummers terug kan horen. Helaas blijft het aanwezige publiek op wat afstand van het podium en heeft uw verslaggever alle ruimte om de band te aanschouwen. Mundo Park gaat volgend jaar trouwens ook opnames maken met Frans Hagenaars, die eerder al werkte met bands als Moss en Alamo Race Track. Een band om zeker in de gaten te houden. Of zoals het credo van de band luid: The world is a playground and you’re invited!

A Silent Express is eigenlijk een band die geen introductie meer nodig heeft. Nadat een roadie het podium heeft voorzien van water uit welbekende bron en gerstenat in blik komen de mannen het podium op. A Silent Express opent haar set met 'Crockett's Theme' (Miami Vice) van Jan Hammer in een leuke eigen bewerking. Met 'Crockett’s Theme' laat de groep meteen waar het haar inspiratie vandaan haalt; synthesizer pop uit de jaren tachtig. De groep speelt voornamelijk nummers van haar laatste album Now uit 2010. Na een viertal nummers, waaronder de eerste single 'I never saw this coming' doet de groep opeens ontzettend haar naam eer aan. Door een stroomstoring is het opeens doodstil in de zaal. Terwijl zanger Rik Annema het publiek de tip geeft om "maar ff een rokertje te doen of een biertje te halen aan de bar" zijn de mensen van Asteriks razende druk bezig om alles over te zetten op een andere stroomgroep. Na twintig minuten kan de show dan zijn doorgang vinden.

A Silent Express betreedt met een enorme glimlach het podium weer en speelt alsof er niks aan de hand is. Vooral bij nummers als 'Will I Be Around' komt het ietswat tamme publiek eindelijk in beweging. Bij het voorlaatste nummer kondigt Annema al aan dat er ook nog een nieuw nummer zou worden gespeeld aan het einde. Helaas geen nieuw eigen nummer, maar een indrukwekkende cover van Frankie Goes To Hollywoods 'Relax'. Als toegift speelt de groep, bij uitzondering, op verzoek van het publiek, nogmaals 'Will I Be Around'. 

Na het optreden sprak ik nog even met de mannen en hoorde dat ze dezelfde avond al door moesten naar een optreden in Duitsland waar de groep nu ook een platencontract heeft getekend. Ze zullen daar onder meer optreden als voorprogramma van Duran Duran3voor12-fotograaf Ruben van Vliet maakte trouwens een mooie sfeerreportage van het optreden die je HIER kan bekijken.