De Boer: "Racisme past niet bij Ajax"

Gisteravond werd in Studio Voetbal bekend dat Johan Cruijff zich racistisch zou hebben uitgelaten tegenover Edgar Davids, lid van de Raad van Commissarissen van de Amsterdammers. Trainer Frank de Boer reageerde vandaag vol verbazing.

"Zo ken ik Johan niet", liet de De Boer tijdens de persconferentie, voorafgaand aan het duel met Olympique Lyon, over de uitspraken van de voormalige nummer veertien van Ajax weten. "Ik heb hem nooit zoiets horen zeggen, dus voor mij kwam dit als een volslagen verrassing."

De Boer keurt de uitspraken van Cruijff, die gisteravond door Steven ten Have bevestigd werden, uiteraard af. "Racisme past niet bij Ajax, het past bij geen enkele club. Maar ik weet natuurlijk niet precies hoe het gesprek gegaan is. En om eerlijk te zijn heb ik me gisteren vooral bezig gehouden met mijn eigen selectie."

Ajax neemt het morgenavond in de Champions League op tegen Olympique Lyon. De Amsterdammers kennen vooral een spitsenprobleem, omdat Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Dmitry Bulykin geblesseerd zijn. De verwachting is dat Nicolas Lodeiro morgen in de punt van de aanval zal starten.

"Veel andere opties hebben we niet", bevestigde De Boer. De oefenmeester heeft nog wel een alternatief, namelijk Davy Klaassen. Hij speelt op dit moment in de A1 van Ajax. "Hij is eenzelfde type als Lodeiro. Of hij er klaar voor is, moet blijken. Maar Davy is een heel talentvolle jongen die ongetwijfeld ooit de stap naar het eerste zal maken."