Opstelten: huiselijk geweld harder aanpakken

De opsporing en vervolging van daders van huiselijk geweld moet worden aangescherpt. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman presenteert daarvoor een drietal maatregelen. Zo moet de bewijsvoering worden verbeterd, omdat het niet altijd makkelijk is om een zaak rond te krijgen. Opstelten denkt daarbij aan het inzetten van forensisch onderzoek, intensiever buurtonderzoek en het verhoren van meer getuigen. Vooral bij zaken waarbij kinderen betrokken zijn, is extra inzet gewenst.

Voor zware misdrijven wil Opstelten een zogeheten 'code rood' invoeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om daders van zogeheten 'intimate terrorism', die hun slachtoffers domineren en daarbij veelal ernstig geweld gebruiken. De minister gaat hiervoor met een aantal veiligheidshuizen een 'gerichte aanpak' ontwikkelen.

Ook moet het aantal daders dat weer in herhaling vervalt worden teruggedrongen. Het aantal gevallen van recidive wordt daarom voortaan in de gaten gehouden.


Opstelten: huiselijk geweld harder aanpakken (Foto: Novum)