Spits nog zwaarder dan gevreesd

De spits valt maandag nog zwaarder uit dan werd gevreesd. Aanvankelijk werd een piek van driehonderd kilometer verwacht, maar rond 07.45 uur stond al ruim 370 kilometer file en dat loopt nog op. "Het is goed mogelijk dat we straks in totaal vierhonderd kilometer file hebben staan", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond 08.30 uur is doorgaans de piek. Normaal staat op een maandagochtend tweehonderd tot 250 kilometer file.

De files komen door dichte mist. Die zorgt overal voor gesloten spitsstroken. "Rond Amsterdam zien we files die tot drie keer zo lang zijn als normaal." De langste file (negentien kilometer) staat op de A7 tussen Hoorn en Zaandam.

Ondanks de mist gebeuren er weinig ongelukken. "We merken dat mensen hun snelheid aanpassen", zegt de woordvoerder. Door het beperkt aantal ongelukken wordt geen lange nasleep van de spits verwacht.

Weeronline.nl verwacht dat de mist de hele dag aanhoudt. Alleen in het oosten kan de zon doorbreken. Dinsdag houdt de mist waarschijnlijk ook de hele dag aan. Ook Schiphol kampt met de mist. Veel vluchten zijn vertraagd en in sommige gevallen zijn vluchten zelfs geannuleerd.