Davids: ik heb Cruijff geen racist genoemd

Edgar Davids heeft Johan Cruijff nooit een racist willen noemen. Dat schrijft de oud-voetballer maandag op zijn website. "Ik heb alleen willen aangeven dat de fatsoensnormen soms erg ver te zoeken waren tijdens de vergaderingen van de Raad van Commissarissen. Ik heb nooit gezegd dat Johan Cruijff een racist is."

Davids stelt dat hij alleen wilde uitleggen hoe de commissarissen met elkaar om gingen. Toen NOS-verslaggever Joep Schreuder na de vergadering vroeg of er altijd 'behoorlijk' gecommuniceerd was, gaf Davids naar eigen zeggen eerlijk antwoord. "Ik ben verrast en geschrokken van het effect van mijn antwoord en hoe men vervolgens hiermee op de loop is gegaan."

Volgens Davids was de opmerking niet eerder naar buiten gekomen 'om de samenwerking tussen de leden van de Raad van Commissarissen niet verder onder druk te zetten'. De voormalig middenvelder roept om om over te gaan tot de orde van de dag. "Laten we nu verder gaan en ons concentreren op wat echt belangrijk is, namelijk een succesvolle toekomst voor Ajax, en niet met een zogenaamde twist tussen Davids en Cruijff."

Cruijff liet ondertussen in het televisieprogramma Voetbal International weten dat de opmerking uit zijn context was gehaald. "We leven in Nederland in een multiculturele samenleving. En als er iets misgaat met allochtone jongens in de samenleving, dan moet er iemand zitten die daar mee om kan gaan. Dat is Edgar."

De eeuwige nummer veertien had zich vooral gestoord aan de manier waarop het nieuws naar buiten kwam. "Ik was de hele dag op Ajax en het moment dat ik mijn hielen licht, kom dit naar buiten." Een samenwerking met Louis van Gaal ziet Cruijff niet zitten. "We hebben tegenovergestelde ideeën, we liggen elkaar niet, hij is door een overval van de commissarissen aangesteld en het is een klap in het gezicht van de ledenraad."