SP: Schaf Fyra-toeslag af

De SP vraagt dinsdag in de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling Infrastructuur en Milieu om afschaffing van de Fyra-toeslag. Daarmee omarmt de SP het verzoek hierover, dat reizigersbelangenorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV vorige week aan minister Schultz deed.

Voor Beter OV schreef vorige week aan de bewindsvrouw: "De Fyra verschilt namelijk in niets van een gewone intercitytrein. Hij rijdt niet bijzonder snel (Fyra Amsterdam-Rotterdam via de HSL is qua afstand vergelijkbaar met Intercity Amersfoort-Zwolle, en beide treinen doen even lang over de dus nagenoeg gelijke afstand), en vertoont al helemaal niet de betrouwbaarheid die past bij een premium-product dat hoort bij extra dure treinkaartjes. Voor Beter OV vraagt aan u zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval per 11 december aanstaande, wanneer de treindienst op de oude lijn voor doorgaande reizigers ernstig wordt verslechterd, de NS te verbieden op de hogesnelheidslijn nog langer toeslagen te heffen, en de NS dus op te leggen reizigers tegen het gewone binnenlandse tarief over de hogesnelheidslijn te gaan vervoeren."

Voor Beter OV is blij met de steun van de SP voor dit standpunt: "De SP laat zien, dat reizigersbelangen behoren te prevaleren boven allerlei financieel gedoe dat voortvloeit uit het niet nakomen van door de NS gedane toezeggingen."