De crisis bij Ajax in vogelvlucht

We zijn nog geen week verder na de bekendmaking van het nieuws dat Louis van Gaal de nieuwe directeur zou gaan worden bij Ajax maar sindsdien volgende de vele ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Daarom zetten we hier op FOK!sport even de ontwikkelingen op een rijtje. U vind een overzicht van alle relevante nieuwsberichten met daarbij een korte samenvatting. Voor de gehele berichten kunt doorklikken naar de betreffende berichten.

Woensdag 16 november

Van Gaal algemeen directeur bij Ajax

Louis van Gaal zal algemeen directeur worden bij Ajax. De oud-trainer zal per 1 juli 2012 aan de slag gaan bij Ajax. Martin Sturkenboom zal bij Ajax ad-interim algemeen directeur worden. Hij was oud-voorzitter van FC Utrecht. Danny Blind zal voorlopig de portefeuille technische zaken op zich gaan nemen.
De Raad van Commissarissen heeft de benoemingen van het drietal goedgekeurd. Bij deze vergadering was commissaris Johan Cruijff niet aanwezig. Hij is door RvC-voorzitter Steven ten Have schriftelijk op de hoogte gesteld.

Ten Have: "Cruijff correct geïnformeerd"

Johan Cruijff is op de gebruikelijke en correcte manier geïnformeerd over het voornemen om Louis van Gaal aan te stellen als algemeen directeur van Ajax. Dat zegt Steven ten Have, voorzitter van de raad van commissarissen, tegenover Ajax TV. Cruijff was als enige van de commissarissen niet aanwezig bij de vergadering waar met de plannen werd ingestemd.

[Upd] Cruijff reageert uitgebreid op komst Van Gaal

Johan Cruijff heeft vanavond uitgebreid gereageerd op het nieuws dat Louis van Gaal per 1 juli 2012 de functie van algemeen directeur bij Ajax zal gaan bekleden. "Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Om te beginnen wist ik nergens van, he-le-maal niks, echt niet. Het is logisch dat je daar allerlei dingen gaat achter zoeken."
Verder meldde Cruijff dat hij totaal niet wist waar de vergadering over zou gaan: "Vorige week woensdag heb ik nog drie uur lang met de verzoeningscommissie gesproken. Dat ging heel open en prettig, sindsdien heb ik niets meer gehoord. Dan denk je op de goede weg te zijn en dan gebeurt er ineens dit. Een stel kunstenmakers zijn het. Juridisch zullen ze allemaal wel weten hoe het in elkaar zit, maar dit stinkt natuurlijk aan alle kanten."

Donderdag 17 november

Cruijff dreigt met vertrek bij Ajax

Johan Cruijff en diverse aan hem loyale trainers zoals Dennis Bergkamp en Wim Jonk zouden op kunnen stappen. Dat zei Cruijff donderdag tegen de NOS. Zij zouden dat doen uit onvrede over de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax. Het is nu eerst aan de ledenraad om een mening te formeren. "Op de tweede plaats komen wij met onze mening. Misschien stappen we allemaal op, misschien ook niet."

De Boer niet blij met situatie bij Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer kijkt met een slecht gevoel terug op de ontwikkelingen bij de club de afgelopen dagen. "Niemand is gebaat bij de onrust binnen de club. Wij hebben maar een belang en dat is het belang van Ajax", zei hij vandaag. De Boer kan met zowel Johan Cruijff als Louis van Gaal goed opschieten. "Ik voel me nu net een vader die moet kiezen tussen zijn zoon en dochter. Dat kan ik niet."

Vrijdag 18 november

'Jonk stuurt stagiair Davids weg bij Ajax-jeugd'

Edgar Davids is niet langer stagiair bij de jeugdopleiding van Ajax. Dat meldt Voetbal International vrijdagavond. Hoofd opleidingen Wim Jonk heeft de stage van Davids, die lid is van de raad van commissarissen, per direct beëindigd

'Brief directie Telegraaf reden conflict Cruijff'

Een brief van de directie van De Telegraaf gericht aan de voltallige Raad van Commissarissen van Ajax is de reden van het conflict tussen Johan Cruijff en de andere vier leden van de RvC. Dat vertelde Keje Molenaar vrijdagavond tijdens het televisieprogramma Voetbal International.

Zaterdag 19 november

Ajax-aanhang pal achter Cruijff

De Ajax Supporters Delegatie heeft naar aanleiding van de aanstelling van Louis van Gaal bij de eredivisieclub, besloten 'lijnrecht achter de visie van Johan Cruijff' te blijven staan, en heeft de ledenraad opgeroepen om het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen.

Zondag 20 november

Ledenraad Ajax bijeen in ArenA

De ledenraad van Ajax heeft zich zondag rond 10.30 uur in de ArenA verzameld voor een bijeenkomst met mogelijk verstrekkende gevolgen. Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer mogen uitleggen waarom ze zonder medeweten van Johan Cruijff de komst van de beoogde nieuwe directeur Louis van Gaal hebben geforceerd.

Cruijff wil niet door met medecommissarissen

Johan Cruijff weigert nog langer samen te werken met zijn collega's in de raad van commissarissen bij Ajax. Dat is de uitkomst van de ledenraadsvergadering die zondag vanaf 10.30 uur in de Arena werd gehouden. "Ik ga niet op deze manier door", laat de voormalige nummer veertien weten voor de camera van Eredivisie Live.

[Upd] Davids: "Racisme binnen RvC Ajax"
'Cruijff was racistisch tegen Davids'

Edgar Davids stelde zondagmiddag dat er binnen de raad van commissarissen van Ajax racistische taal tegen hem is geuit. Hij zei er niet bij door wie, maar voorzitter Steven ten Have meldde 's avonds dat dit door Johan Cruijff zou zijn gedaan.

Maandag 21 november

'Samenwerking Van Gaal en Cruijff toch in de maak'

Valentijn Driessen van De Telegraaf liet bij Eredivisie Live weten dat er toch een mogelijkheid bestaat dat Louis van Gaal en Johan Cruijff samen zullen werken bij Ajax. De Amsterdamse ploeg wil serieus werk maken van het samenbrengen van de twee Ajax-iconen en beiden staan hier volgens de krant voor open.

Cruijff staat mogelijk toch open voor Van Gaal

Johan Cruijff wil misschien tóch dat Louis van Gaal algemeen directeur van Ajax wordt, meldt De Telegraaf.