Orka Morgan definitief naar Tenerife

Orka Morgan gaat definitief naar dierenpark Loro Parque op Tenerife en wordt dus niet vrijgelaten in de natuur. De rechtbank van Amsterdam wees maandag bezwaren van de zogeheten Orka Coalitie af. De organisatie spreekt op zijn Facebookpagina van een 'erg verdrietige dag voor Morgan'.

Het Dolfinarium Harderwijk, waar Morgan al bijna anderhalf jaar verblijft, en de Orka Coalitie stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de toekomst van Morgan.

Het Dolfinarium Harderwijk stapte naar de rechter om Morgan zo snel mogelijk te verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. De orka kan daar terecht in een groter bassin waarin ook soortgenoten leven. Eerder zei staatssecretaris van Milieu Henk Bleker (CDA) al dat dit de beste optie zou zijn voor Morgan.

De dierenactivisten van de Orka Coalitie gingen in beroep om de verhuizing naar Tenerife te voorkomen. Zij wilden juist dat Morgan wordt vrijgelaten in de natuur. Daar zou het dier met haar familie herenigd kunnen worden, stelde de coalitie.

Orka Morgan werd op 23 juni vorig jaar ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Sindsdien verblijft ze in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier is inmiddels weer gezond.


Orka Morgan definitief naar Tenerife (Foto: Novum)