IQ meisjes gevoeliger voor alcoholvergiftiging

Het IQ van meisjes gaat door een alcoholvergiftiging aanzienlijk harder achteruit dan bij jongens. Bijna de helft van de meisjes scoort na een alcoholvergiftiging twee schoolniveaus lager. Dat staat in het woensdag te verschijnen boek Alcohol en onze kinderen, schrijft het Nederlands Dagblad maandag.

Het aantal meisjes dat als gevolg van drank met een coma in het ziekenhuis terechtkomt, is de laatste jaren flink gestegen. Er worden nog maar iets meer jongens dan meisjes met een alcoholvergiftiging opgenomen. In totaal werden vorig jaar 648 jongeren tussen de 12 en 18 jaar opgenomen met een alcoholvergiftiging.

De auteurs van het boek, kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser, signaleren ook een nieuwe ontwikkeling: Jägermeisterfeesten. Daarbij wordt deze sterke drank een hele avond gedronken en moet ieder glaasje in één teug achterover worden geslagen. De enige positieve ontwikkeling zou zijn dat de gemiddelde leeftijd van jonge comazuipers is toegenomen van 15 jaar in 2008 naar 15,6 jaar vorig jaar.