Onderzoeksraad bekijkt fataal ongeval filefuik A2

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt deze week of de instantie onderzoek gaat doen naar het fatale ongeval na een benzinediefstal vorige maand op de A2. Een woordvoerder van de raad bevestigt maandagavond berichtgeving hierover van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het ongeval ontstond, nadat de politie op de snelweg een file had laten creëren om een benzinedief op te pakken. De verdachte was met zijn zoon zonder te betalen voor de getankte benzine weggereden bij een tankstation in Culemborg. De benzinedieven klapten op de auto van een 35-jarige Maastrichtenaar, die hierbij om het leven kwam.

Advocate Geertruid van Wassenaer van de nabestaanden van de 35-jarige man heeft de Onderzoeksraad gevraagd het ongeval te onderzoeken. In Nieuwsuur stelde de raadsvrouw zich af te vragen of het verstandig is dat de rijksrecherche het optreden van de politie onderzoekt. "Het is natuurlijk zo dat de rijksrecherche een slager is die zijn eigen vlees moet keuren." Daarom heeft ze de Onderzoeksraad gevraagd zich over de kwestie te buigen.

Van Wassenaer wil dat de raad gaat kijken of de politie de juiste methode heeft gehanteerd om de benzinedief op te pakken. De veiligheid van burgers is volgens haar opgeofferd om deze dader op te kunnen pakken.

Na het voorval was er al veel kritiek op de beslissing van de politie een filefuik in te zetten. Zo vroeg ANWB-directeur Guido van Woerkom zich af of de politie weet wat voor effect een dergelijke actie kan hebben. "Uiteindelijk valt een dode omwille van een paar liter benzine. Je moet je afvragen of doel en middel nou goed met elkaar in evenwicht waren."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wees er echter op dat de maatregel al talloze keren met succes is toegepast. "Het is vreselijk dat het ongeluk is gebeurd, maar het optreden van de politie was niet disproportioneel", aldus Teeven.