Artsen zonder Grenzen kritisch over eigen werk

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen uit in een rapport dat maandag in Londen wordt gepubliceerd felle kritiek op haar eigen werkwijze. Dat schrijft de Volkskrant. De organisatie deed bijvoorbeeld vaak concessies aan haar eigen principes.

Om patiënten toch te kunnen helpen, lieten artsen zich door dictatoriale regimes vertellen waar zij wel en niet mochten werken, zo is een van de conclusies. Ook deden ze zaken met gewapende milities en verzwegen ze misstanden.

Bij ethische dilemma's waarmee de medewerkers van de hulporganisatie in conflictgebieden te maken krijgen, zijn vaak verkeerde keuzes gemaakt. Bovendien staat de neutraliteit extra onder druk sinds westerse landen humanitaire hulp gebruiken in de strijd tegen terrorisme.

Een andere conclusie die in het rapport wordt getrokken is dat medische noodhulp bij natuurrampen maar zelden nodig is. Vaak bleek het aantal geschatte slachtoffers overdreven, schetsen de media een misleidend beeld of konden de plaatselijke ziekenhuizen het wel alleen aan. Hulpverleners gaan er echter toch heen omdat dit van hen wordt verwacht.