FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 oktober 2011

Tientallen arrestaties Occupy-beweging VS

Zeker 175 aanhangers van de Occupy Wall Street-beweging zijn zondag in de Amerikaanse stad Chicago gearresteerd toen ze weigerden hun tenten op te pakken en een stadspark te verlaten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De arrestaties stonden in contrast met de situatie op andere plekken, waar demonstranten zich aan de wet hielden om hun protest tegen de rol van Wall Street in de financiële crisis voort te kunnen zetten.

Zaterdag demonstreerden tienduizenden mensen overal ter wereld tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld. In New York en andere Amerikaanse steden werden tientallen mensen gearresteerd. In de Italiaanse hoofdstad Rome liepen protesten uit de hand. Relschoppers trokken stenen uit de stoep om ramen mee in te gooien en staken voertuigen in brand. De schade wordt op één miljoen euro geschat. Zeker zeventig mensen raakten gewond.

In Amsterdam verzamelden zich zaterdag zo'n vijftienhonderd mensen op het Beursplein. Ook in Den Haag en Rotterdam waren demonstraties georganiseerd. De protesten verliepen vreedzaam.

In New York werden zo'n twintig mensen opgepakt toen ze een filiaal van de Citibank binnengingen en weigerden te vertrekken. Eerder op de dag trokken ongeveer duizend mensen voor een filiaal van de Chasebank langs. Sommigen gingen naar binnen om hun rekening te sluiten. Een van de demonstranten zei dat ze haar geld er weghaalde omdat ze boos is dat JP Morgan Chase miljarden dollars verdient terwijl de klanten met moeite de kosten voor de bank kunnen betalen en huizen ingenomen worden.

In Chicago kwamen zo'n vijfhonderd mensen in een park bijeen nadat eerder op de dag een demonstratie van ongeveer tweeduizend mensen had plaatsgevonden. De politie verrichte de arrestaties toen de demonstranten het park met sluitingstijd niet wilden verlaten.

De arrestaties lijken een nieuwe fase van burgerlijke ongehoorzaamheid in te luiden voor de tak van de beweging in Chicago. "Het was echt een keuze en we hadden erop gerekend", zei Randy Powell, een 27-jarige student en een van de arrestanten. "Ik had het gevoel dat ik het moest doen."

Tientallen doden door noodweer Midden-Amerika

Tientallen mensen zijn in Midden-Amerika omgekomen bij overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door zes dagen van zware regenval. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Er is meer regen op komst.

In El Salvador kwamen 24 mensen om toen hun huizen werden bedolven door aardverschuivingen. Mensen die op de flanken van de vulkaan San Salvador wonen zijn geëvacueerd, aldus een regeringswoordvoerder. In 1982 kostten aardverschuivingen daar aan honderden mensen het leven.

In Guatemala, waar zeker 23 mensen zijn omgekomen, heeft de president de noodtoestand uitgeroepen. In Honduras kwamen negen mensen om en zijn meer dan duizend mensen geëvacueerd. In Nicaragua, waar de regen inmiddels afneemt, kostte het noodweer aan vijf mensen het leven.


Tientallen doden door noodweer Midden-Amerika (Foto: Novum)

Mexico bevrijdt 61 mannen uit handen drugsbende

Het Mexicaanse leger heeft 61 mannen bevrijd die werden gedwongen voor een drugsbende in het noorden van Mexico te werken. De mannen werden zaterdag aangetroffen in een pand in de stad Piedras Negras tijdens een veiligheidscheck van het gebied. Ze werden bewaakt door drie van hun ontvoerders.

In het noorden van Mexico, tegen de grens met de Verenigde Staten, woedt een bloedige drugsoorlog.

Van der Velden opgenomen in ziekenhuis

Nick van der Velden is zondag uit voorzorg opgenomen in een ziekenhuis. De middenvelder van N.E.C. Nijmegen werd na het competitieduel tegen Vitesse onwel. Dat meldt de eredivisieclub uit Nijmegen. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Van der Velden speelde de hele wedstrijd, die verloren ging met 1-0.

Van der Velden werd afgelopen zomer overgenomen van AZ. De 26-jarige voetballer speelde daarvoor bij RKC Waalwijk en FC Dordrecht.

Hollande roept overwinning voorverkiezingen uit

De Franse socialist François Hollande heeft zondag de overwinning van de voorverkiezingen van de Parti Socialiste (PS) uitgeroepen. Zijn tegenstreefster Martine Aubry heeft Hollande gefeliciteerd met zijn zege.

De leden en sympathisanten van de PS, de grootste oppositiepartij van Frankrijk, konden zondag kiezen wie van de twee overgebleven kandidaten zij als socialistische presidentskandidaat naar voren wilden schuiven.

Hollande zei zich trots en verantwoordelijk te voelen nu is gebleken dat hij meer dan 55 procent van de stemmen heeft gekregen. "Het was de grote meerderheid die ik wilde", aldus Hollande. Hij riep links Frankrijk op zich gezamenlijk achter hem te scharen.

Hollande gaat het volgend jaar april opnemen tegen de zittende president Nicolas Sarkozy. Hollande maakt een grote kans ook de presidentsverkiezingen te winnen. Veel Fransen zijn ontevreden over de hoge staatsschuld, de bezuinigingen op het onderwijs, de haperende economische groei en de stijgende werkloosheid. Sarkozy, van wie men verwacht dat hij zich opnieuw kandidaat gaat stellen, is bovendien niet populair onder de Fransen.

Hollande zei zondag dat de overwinning hem de 'kracht en de legitimiteit' geeft om de strijd aan te gaan.

De PS schat dat zo'n 2,7 miljoen Fransen hun stem hebben uitgebracht.


Hollande roept overwinning voorverkiezingen uit (Foto: Novum)

[Serie A] Lazio de beste in Romeinse derby

Lazio Roma heeft de altijd beladen stadsderby van AS Roma weten te winnen. Dankzij een doelpunt van Miroslav Klose in de 92e minuut won de ploeg met 2-1. Maarten Stekelenburg was voldoende hersteld van zijn hoofdblessure en maakte zijn rentree in het doel van AS Roma.

Roma nam al in de vijfde minuut de leiding na een treffer van de Argentijnse Italiaan Osvaldo. Tot aan de rust zochten beide ploegen veelvuldig de aanval, maar waren er ook een tal van grove overtredingen te noteren. Roma ging de rust in met een voorsprong, maar kreeg kort na rust toch de gelijkmaker te verteren.

Kjær hield Lazio-middenvelder Brocchi vast in het eigen strafschopgebied en moest dit bekopen met een rode kaart. Hernanes wist vervolgens de strafschop achter Stekelenburg te schieten. Lazio bleef de aanval zoeken en raakte via Klose de lat. Niet veel later raakte Cissé met een prachtige volley de paal. In de blessuretijd ging het alsnog mis voor AS Roma. Klose wist Stekelenburg met een geplaatst schot in de rechterhoek te passeren.

Anzhi Makhachkala; de Galácticos van Rusland

Nu hebben we FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United en Chelsea. Kunnen we aan dit rijtje Europese superclubs straks wellicht het Russische Anzhi Makhackala toevoegen? Zes maanden geleden had vrijwel niemand van deze club gehoord. Tot de steenrijke Suleyman Kerminov besloot met keiharde dollars te gaan wapperen. Met een geschat vermogen van 7,8 miljard dollar zag de ambitieuze zakenman in Anzhi het perfect nieuwe speeltje. Zou Kerminov erin slagen van deze voetbalclub een Champions League-waardige ploeg te maken?

Campagne moet orgaandonoren opleveren

Nederlanders kunnen deze week digitaal of op straat worden geconfronteerd met het belang van donorregistratie. De Nationale Donorweek wordt maandag afgetrapt met een grote online wervingscampagne.

Ruim 5,5 miljoen Nederlanders hebben in het donorregister vast laten leggen of ze na hun dood wel of geen organen en weefsels willen doneren. Bijna drie miljoen van hen hebben ja gezegd.

Toch zijn er nog altijd tekorten. In Nederland wachten ongeveer veertienhonderd mensen op bijvoorbeeld een nieuwe nier of een ander hart. Vanwege de speciale omstandigheden en voorwaarden zijn er jaarlijks echter maar een paar honderd orgaandonoren.

Veertien bekende Nederlanders en twee mensen die een transplantatie hebben ondergaan doen mee aan de wervingsactie. Onder anderen Tygo Gernandt, Giel Beelen, Jack Wouterse en Henk Schiffmacher zijn van de partij.

Hamilton: "Nooit aan mezelf getwijfeld"

McLaren-coureur Lewis Hamilton behaalde een tweede plaats in de Grand Prix van Zuid-Korea. De Brit deed dit niet zonder slag of stoot, want Red Bull-coureur Mark Webber maakte het hem zo nu en dan behoorlijk lastig. Dankzij enkele fraaie acties wist Hamilton zijn tweede plaats te behouden.

Hamilton lag in de afgelopen races onder vuur vanwege zijn acties, maar daar heeft hij niet bij stilgestaan. "Ik zou nooit aan mezelf gaan twijfelen. Dat is niet iets wat ik zou moeten doen. Ik heb vertrouwen in mezelf en ook het vertrouwen van mijn team. Ik moet proberen om buiten de problemen te blijven, niet meer in het kamertje bij de stewards terecht komen, met beide voeten op de grond blijven en betere resultaten neerzetten," zei de McLaren-coureur vanuit Zuid-Korea.

"De race was oké, het was niet al te slecht. Mark (Webber) reed erg goed tijdens de hele race en mijn felicitaties aan Sebastian. Red Bull Racing was echt heel erg snel, het hele weekend en dat zag je ook in de race. Het was moeilijk om Sebastian bij te blijven en in te halen. Ik had wat problemen tijdens de race, moeite met het onderstuur maar het was een goed weekend als ik het vergelijk met de andere races dit jaar dus ik ben tevreden."

Smith waardevolste speler op WK honkbal

Curt Smith is op het wereldkampioenschap honkbal uitgeroepen tot meest waardevolle speler. De Nederlander zorgde op het toernooi voor de meest binnengeslagen punten en noteerde bovendien drie homeruns. Dat meldt honkbalbond KNBSB zondag.

Smith miste geen enkele wedstrijd op het WK. In de finale zorgde hij voor het winnende punt waardoor het Nederlands honkbalteam voor het eerst in de historie wereldkampioen werd. Na het Verenigd Koninkrijk (1938) is Nederland het tweede Europese land ooit dat de wereldtitel pakte.

Ook Tom Stuifbergen mocht een extra prijs mee naar huis nemen. Hij werd uitgeroepen tot beste pitcher van het WK. Hij gooide in totaal zeventien innings, maar hoefde daarin geen enkel punt te laten passeren.

Opvallend genoeg was er voor de Nederlanders geen plek bij het All Star-team. Dat bestond vooral uit Cubanen en Zuid-Koreanen.


Smith waardevolste speler op WK honkbal (Foto: Novum)

Plunderingen in Libische stad Sirte

Libische strijders zijn aan het plunderen geslagen in Sirte, de geboortestad van Moammar Gadhafi. Ook wordt er nog hevig gevochten om de Gadhafi-getrouwen uit de stad te verdrijven, aldus ooggetuigen.

Verslaggevers van het persbureau AP zagen hoe met vrachtwagens tractoren, generatoren en zware machinerie van Sirte naar Misrata werd vervoerd. Ook het vliegveld van Sirte werd geplunderd. Allerlei materieel werd meegenomen en lijkt te zijn bedoeld voor het zwaarbeschadigde vliegveld van Misrata. De verslaggevers zagen zondag dat ook huizen in Sirte werden leeggeroofd.

De plunderingen zijn een teken dat het Libië van na Gadhafi nog een moeizame verzoening te wachten staat.

ElBaradei uit kritiek op militaire raad Egypte

De Egyptische militaire raad heeft te veel macht en geen ervaring met regeren. Dat heeft Mohamed ElBaradei, een van de leiders van de oppositie, zondag gezegd. Hij verwoordt daarmee de frustratie van veel Egyptenaren na een week waarin meer dan twintig Egyptische christenen werden gedood toen het leger hun protest hardhandig neersloeg.

"Tot nog toe heeft de militaire raad (...) geen politieke ervaring, hij heeft autoriteit zonder ervaring. En we hebben een kabinet dat ervaring heeft maar geen macht", zei ElBaradei op een persconferentie. Hij stelde als oplossing voor het probleem een alternatieve regering met meer macht voor.

ElBaradei uitte ook kritiek op de rol van de Egyptische staatstelevisie, die volgens hem liegt en aanzet tot geweld. Hij riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de staatstelevisie.

ElBaradei (68) is een van de invloedrijkste figuren onder de jeugd die in opstand kwam tegen het dertigjarig bewind van oud-president Hosni Mubarak. ElBaradei, voormalig diplomaat en oud-hoofd van het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties, is voor velen de favoriete presidentskandidaat. Hij wordt gezien als een man met visie en internationale ervaring die Egypte naar democratie kan leiden.

ElBaradei vroeg zondag om een onafhankelijk onderzoek naar het geweld van de afgelopen week en riep de militaire raad op de vervolging en de processen over te dragen aan een burgerrechtbank. Momenteel voeren militaire aanklagers het onderzoek uit.

De militaire raad is volgens ElBaradei langzaam geweest in het invoeren van wet- en regelgeving om het vertrouwen van het volk te winnen. Wel is hij van mening dat de transitieperiode beter kan worden voortgezet om goede wetten en instituten te kunnen garanderen dan om haar af te breken alleen om de raad af te kunnen zetten.

Op 28 november worden parlementsverkiezingen gehouden. Het gekozen parlement zal een nieuwe grondwet schrijven.

Amerikaanse broers aangeklaagd voor stelen brug

Twee broers zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het stelen van een brug. Ze verkochten het metaal voor meer dan vijfduizend dollar.

De 24-jarige Benjamin Arthur Jones en de 25-jarige Alexander Williams Jones gebruikten een brander om de brug in de staat Pennsylvania uit elkaar te halen.

Een van de broers had tegen een recyclingbedrijf gezegd dat ze toestemming hadden om onderdelen van de vijftien meter lange en zes meter brede brug te verwijderen. Het bedrijf vertrouwde het niet en belde de politie.

Golfer Luiten 29e in Portugal

Golfer Joost Luiten is vandaag bij de Portugal Masters in Vilamoura geëindigd op de 29e plaats. De overwinning ging naar de Engelsman Tom Lewis.

Luiten ging vandaag rond in 69 slagen (-3) en kwam uit op  een totaal 276. Lewis had voor zijn overwinning slechts 267 slagen nodig. Hij bleef daarmee de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello twee slagen voor.

Robert-Jan Derksen sloot het toernooi af op een gedeelde 44e positie met een totaal van 278 slagen. Maarten Lafeber eindigde met 282 slagenop een gedeelde 62ste positie.

Hollande op kop in Franse voorverkiezingen

Het lijkt erop dat de Franse socialist François Hollande het volgend jaar gaat opnemen tegen de zittende president Nicolas Sarkozy. Uit voorlopige resultaten blijkt dat Hollande aan kop gaat in de voorverkiezingen van de Parti Socialiste (PS).

De leden en sympathisanten van de grootste oppositiepartij van Frankrijk konden vandaag kiezen wie van de overgebleven kandidaten, François Hollande en Martine Aubry, zij als presidentskandidaat naar voren willen schuiven.

De winnaar van de voorverkiezingen maakt een grote kans ook de presidentsverkiezingen van april volgend jaar te winnen. Veel Fransen zijn ontevreden over de hoge staatsschuld, de bezuinigingen op het onderwijs, de haperende economische groei en de stijgende werkloosheid. Sarkozy, van wie men verwacht dat hij zich opnieuw kandidaat gaat stellen, is bovendien niet populair onder de Fransen.

De PS schat dat zo'n 2,7 miljoen Fransen hun stem hebben uitgebracht.


Hollande op kop in Franse voorverkiezingen (Foto: Novum)

[Bundesliga] Podolski bezorgt Köln overwinning

1. FC Köln heeft zijn competitiewedstrijd tegen Hannover 96 vanmiddag met 2-0 gewonnen. Beide doelpunten werden gemaakt door Lucas Podolski.

Door de zege stijgt Köln naar de tiende plaats op de ranglijst. Hannover bezet daarop nu de zevende plek. Podolski bevestigde met de twee doelpunten zijn goede vorm van de laatste weken. Hij maakte dit seizoen al zes competitietreffers.

Lady Gaga geniet van 'Marilyn-moment' bij Clinton

Lady Gaga heeft zaterdagavond met volle teugen genoten van haar 'eerste echte Marilyn-moment'. De zangeres gaf in Hollywood een show voor oud-president Bill Clinton. "Ik wilde altijd al zo'n moment."

Clinton, die op 19 augustus jarig was, vierde zaterdag zijn 65e verjaardag en het tienjarig jubileum van zijn stichting. In 1962 zong Marilyn Monroe voor voormalig president John F. Kennedy het lied Happy Birthday, Mr. President.

Gaga droeg haar haar in een blonde coupe en had rode lippenstift opgedaan om de gelijkenis met Monroe kracht bij te zetten. Ze zong enkele liedjes voor Clinton, waarbij ze songteksten en titels van nummers aanpaste. Zo veranderde Bad Romance in Bill Romance.

"Ik dacht: mijn god, Lady Gaga gaat voor me optreden. Ik krijg een hartaanval op mijn 65e verjaardag", zei Clinton later. Naast Gaga traden ook andere bekendheden op, onder wie U2 en Usher, die per ongeluk uit zijn broek scheurde.

Clinton richtte de William J. Clinton Foundation op. Met de stichting wil hij problemen als hiv en aids wereldwijd aanpakken.

[Video] Doelman Novara verliest tanden bij botsing

Samir Ujkani, doelman van Novara, zal het competitieduel met Bologna niet snel vergeten. Hij verloor vandaag met zijn ploeg niet alleen de wedstrijd met 0-2, persoonlijk verloor hij ook het een en ander.

Vlak voor rust kwam de keeper in botsing met teamgenoot Michel Morganella. Ujkani moest geblesseerd het veld verlaten en moest voor verdere behandeling naar het ziekenhuis. Daar bleek de keeper behalve een gebroken neus te hebben opgelopen, ook vier tanden kwijt te zijn.

Hieronder de video van de botsing.

Wielaert: "Malki kan cultheld worden"

Sanhabib Malki was vandaag de grote man aan de zijde van Roda JC in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. De aanvaller, die zowel een Belgisch als een Syrisch paspoort heeft, scoorde tweemaal voor de Limburgse formatie.

Routinier Rob Wielaert was na afloop zeer te spreken over Malki, die bovendien werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd: "Hij kan bij ons uitgroeien tot een ware cultheld. Hij zorgt voor onrust binnen de verdediging van onze tegenstanders.”

"Hij is altijd in beweging, loopt op alle ballen en is een ware stoorzender", aldus de verdediger van Roda JC.

Mars voor meer vrijheid Tunesië

Meer dan tweeduizend Tunesiërs zijn zondag de straat opgegaan om te demonstreren voor een seculiere staat die meer vrijheden toestaat. De mars is een antwoord op protesten en geweld door islamitische extremisten.

De spanningen in het Noord-Afrikaanse land zijn hoog in de aanloop naar de verkiezingen van 23 oktober, wanneer een constitutionele vergadering wordt gekozen die een nieuwe grondwet zal schrijven. Begin dit jaar vond er in Tunesië een volksopstand plaats waardoor de president werd verdreven en de Arabische Lente aanving.

Onder zware politiebeveiliging kwamen kunstenaars, intellectuelen en anderen zondag in Tunis bijeen. Ze hadden een spandoek met de tekst 'Geef me vrijheid' bij zich en scandeerden leuzen tegen geweld, extremisme en onderdrukking door de staat.

Nieuwe ultraconservatie groepen moslims hebben onlangs bioscopen en televisiestations aangevallen omdat er materiaal zou worden uitgezonden dat zij beledigend achten voor de islam.

KLM-vliegtuig vraagt om hulp op Schiphol

Bij Schiphol is zondagavond een vliegtuig in de problemen geraakt. De gezagvoerder van het KLM-toestel had om assistentie van de brandweer gevraagd. Er werd gelijk alarm geslagen. Het toestel is echter veilig geland en de hulpdiensten hoefden niet in actie te komen, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Het gaat om een Fokker 70 met ongeveer vijftig mensen aan boord. Wat er precies aan de hand was is nog onduidelijk.

El Ahmadi: "Veel mogelijk in Amsterdam"

Feyenoord staat na de overwinning op VVV-Venlo (4-0) vierde. Karim El Ahmadi scoorde en kijkt nu uit naar De Klassieker.

El Ahmadi stond sinds zijn overstap van FC Twente niet bekend als een doelpuntenmaker, maar de Marokkaan heeft dit seizoen al drie keer gescoord. "Eindelijk begin ik ook te scoren", zei El Ahmadi op de clubsite van Feyenoord. "Het was geen topwedstrijd, maar de uitslag en de vierde plaats stemmen tevreden."

"We begonnen rommeling aan de wedstrijd, gaven een aantal kansen weg, maar gaandeweg ging het beter", aldus de middenvelder van Feyenoord, dat volgende week op bezoek gaat bij Ajax. De Amsterdammers staan zesde. "Ik denk dat er voor ons veel mogelijk is in Amsterdam. Ik heb er vertrouwen in dat we tegen Ajax een goed resultaat kunnen behalen."

El Ahmadi moet overigens een groot aantal wedstrijden laten schieten dit seizoen vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup met Marokko. Trainer Ronald Koeman baalt ervan, maar kan niets doen. "De beslissing is aan Karim, want ik kan hem niet verbieden voor zijn land uit te komen. Maar ik denk dat we hem begin 2012 een tot anderhalve maand kwijt zijn. Het is niet anders."

Contador verkiest Tour boven Giro

Alberto Contador denkt niet dat hij zijn titel in de Giro d'Italia gaat verdedigen. De Spaanse wielrenner won dit jaar, maar eindigde in de Tour de France op een voor hem teleurstellende vijfde plaats.

De Saxobank-rijder zei zondag bij de onthulling van de route van de Giro dat het een stuk waarschijnlijker is dat de Ronde van Frankrijk in 2012 voorrang krijgt. "Ik denk niet dat ik de Giro ga rijden, het wordt heel erg moeilijk", zei de 28-jarige renner. "En het is erg lastig om zowel de Giro als de Tour te rijden. Misschien over twee jaar weer."

De Giro gaat volgend jaar van start in Denemarken en wordt verreden van 5 tot 27 mei. De Tour de France wordt op 30 juni afgetrapt in Luik.


Contador verkiest Tour boven Giro (Foto: Novum)

[Premier League] Goal Van der Vaart niet genoeg voor Spurs

Tottenham Hotspur is er zondag niet in geslaagd van Newcastle United te winnen. De Londense club bleef steken op een 2-2 gelijkspel. Rafael van der Vaart opende namens de Spurs de score in de eerste helft uit een strafschop.

Na de rust wist Newcastle via een goal van Demba Ba terug te komen tot 1-1. Twintig minuten later zette Jermain Defoe de Spurs weer op voorsprong. Shola Ameobi bepaalde de eindstand vijf minuten voor het einde op 2-2. In de slotfase kregen beide ploegen kansen op de overwinning, maar doelpunten bleven uit.

Newcastle blijft door de remise ongeslagen en staat nu met zestien punten op de vierde plaats, zes punten achter koploper Manchester City. Tottenham, dat nog een wedstrijd tegoed heeft, blijft zesde met dertien punten.


Goal Van der Vaart niet genoeg voor Spurs (Foto: Novum)

[Primera División] Málaga onderuit tegen ongeslagen Levante

Levante blijft maar winnen in de Primera División. De Spaanse club boekte zondag zijn vijfde zege op rij door Málaga met 3-0 te verslaan. Levante is nog altijd ongeslagen en deelt nu de koppositie met FC Barcelona. Beide clubs hebben zeventien punten uit zeven duels.

Málaga, met Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen in de basis, gaf Levante vrij spel. De ploeg moest na een halfuur met tien man verder toen doelman Wilfredo Caballero een rode kaart kreeg. Het stond toen al 1-0 door een goal van José Barkero. Nog voor de rust bepaalden Juanlu en oud-PSV'er Arouna Koné de eindstand op 3-0.

Eerder zondag wonnen Espanyol en Real Zaragoza respectievelijk met 0-1 van Rayo Vallecano en 2-0 van Real Sociedad. Beide ploegen kwamen daardoor op negen punten.

Adele wil niet in Malibu wonen

Adele verkiest het barre Britse weer boven de zon in Californië. De 23-jarige zangeres heeft verschillende aanbiedingen van platenbazen afgeslagen om in Malibu te komen wonen.

De Britse Adele nam haar laatste album 21 op in een dure wijk in de voorstad van Los Angeles, maar peinst er niet over om daarheen te verkassen. "Ik ben een echt Londen-meisje", laat ze weten aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik voelde me niet op mijn gemak in Malibu. De studio was fijn en ik voelde me goed met mijn producent in de buurt, maar Malibu is niks voor mij."

Iedereen woont er volgens Adele achter hekken. "Ze hebben daar zo veel geld dat ze nooit hun huis uitkomen. Het was een onwerkelijke ervaring." De muzikante groeide op in een ruige wijk in Londen. "Werken in Malibu was altijd een droom, maar ik werd er meteen met beide benen op de grond gezet."

Zelfs een wandelingetje na werktijd zat er niet in. De studio waar ze werkte, was alleen met de auto bereikbaar. "Ik dacht in mijn vrije tijd lekker naar een café te gaan aan het water, maar je kunt daar nergens wandelen."

Kwart Spaanse kinderen ondervoed

Ook in Spanje mist de economische crisis zijn uitwerking niet. Een kwart van de Spaanse jongeren onder de 16 jaar heeft last van ondervoeding. Dat maakte het persbureau Europa Press zondag bekend.

De informatie komt van de organisatie Fedaia, die 80 instellingen uit de kinderhulpverlening vertegenwoordigt. Het probleem van ondervoeding doet zich voornamelijk voor bij gezinnen waarvan een of beide ouders hun baan verloren. Daardoor hebben zij geen geld om afdoende voedsel te betalen, aldus de vicevoorzitter van Fedaia Conxi Martinez.

Rugnummer 108 nooit meer in Giro

Girodirecteur Michele Acquarone heeft vandaag tijdens de presentatie van het parcours voor de editie van 2012 gezegd dat het rugnummer 108 niet meer uitgereikt zal worden in de Ronde van Italië. Dit besluit werd door de Giro-organisatie genomen als eerbetoon aan de in mei van dit jaar overleden Wouter Weylandt.

"Nummer 108 blijft voor altijd het nummer van Wouter", aldus Acquarone. De Belg maakte op 9 mei in de derde etappe van de Giro een dodelijke val. In de afdaling van de Pasco del Bocco bleef Weylandt met een pedaal achter een muurtje haken en kwam vervolgens met hoge snelheid op het asfalt terecht. Weylandt, die 26 jaar werd, overleefde de klap niet.

Acquarone liet tevens weten dat de eerste drie etappes van de Giro volgend jaar plaatsvinden in Denemarken. De Ronde sluit af met een individuele tijdrit rondom Milan. De loodzware bergetappes staan tevens in de laatste week van de Giro geprogrammeerd.

Pastoor wilde de bal in het doel schreeuwen

N.E.C. Nijmegen slaagde er eerder vandaag niet om in de Gelderse derby, die maar liefst drie rode kaarten kende, te winnen. In eigen huis gingen de Nijmegenaren met 1-0 onderuit. Toch was trainer Alex Pastoor na afloop niet geheel negatief.

Pastoor stond met een vervelend gevoel in de catacomben van De Goffert, maar zag wel lichtpuntjes in het spel van zijn ploeg. "Ik heb geprobeerd het team te coachen, maar de bal in de goal schreeuwen is nog niemand gelukt", liet Pastoor na afloop van de wedstrijd aan Eredivisie Live weten. "Als je kijkt met welke intenties we speelden, vooruit verdedigd, aanvallend en agressief gespeeld, maar uiteindelijk gaat de bal er niet in."

Over de rode kaart voor Kevin Conboy was Pastoor duidelijk. "Het had wat dat betreft niet zoveel effect", liet hij weten. De voetballer van N.E.C. Nijmegen was betrokken bij een opstootje met Chanturia, die eveneens mocht inrukken. "Je gaat kijken of je er nog iets in kan veranderen. Qua spel hebben we Vitesse in elk geval op de knieën gekregen, maar qua uitslag is dat helaas niet gelukt en daar moeten we het mee doen."

Tot slot was Pastoor over het wedstrijdbeeld glashelder. "Vitesse heeft in de tweede helft via Wilfried Bony twee hele goede kansen gekregen in de counter en daarvoor hebben ze letterlijk en figuurlijk één keer op doel geschoten, die er in zat. Als je dat voor elkaar krijgt en je hebt controle over de wedstrijd en je wordt een paar keer gevaarlijk; Tot dat moment heb je de wedstrijd in handen. En of de bal er wel of niet in gaat, dan moet je af en toe geluk hebben, maar dat is ook een kwaliteit."

Internationaal Strafhof onderzoekt Ivorianen

Het Internationaal Strafhof stelt een onderzoek in naar het aandeel van 'drie tot zes' Ivorianen in de bloedige politieke crisis die het land zes maanden lamlegde. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo verklaarde zaterdagavond op bezoek in het West-Afrikaanse land zich te richten op 'de boosaardigste en schuldigste' personen. De overige verdachten moeten in Ivoorkust zelf worden berecht.

Moreno-Ocampo kondigde aan de namen van de verdachten te onthullen zodra de rechters van het Strafhof zich hebben kunnen buigen over het bewijs dat hij gaat verzamelen. "Ik weet zelf nog niet wie het betreft." De hoofdaanklager opperde zaterdag dat ook misdaden die voor 2010 zijn gepleegd mogelijk aan onderzoek worden onderworpen. Eerder deze maand verleende het strafhof in Den Haag hem slechts toestemming het geweld dat volgde op de verkiezingen van 2010 te onderzoeken.

De voormalige president Laurent Gbagbo verloor vorig jaar de verkiezingen, maar weigerde zijn macht op te geven. Tijdens het slepende conflict dat volgde kwamen duizenden Ivorianen om.

[MotoGP] Vingeroperatie Lorenzo geslaagd

MotoGP-coureur Jorge Lorenzo kon vandaag niet deelnemen aan de Grand Prix van Australië. De Yamaha-rijder ging in de warming-up onderuit en beschadigde hierbij zijn linker ringvinger. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd waar de doktoren hem met succes opereerden.

Gevreesd werd dat Lorenzo mogelijk zijn vingertopje moest missen, maar de chirurg is er in geslaagd om deze te behouden en de zenuwen en pezen te laten functioneren. De Spanjaard zal moeten herstellen, waardoor hij volgende week de race in Maleisië aan zich voorbij moet laten gaan. Nog niet bekend is of de Yamaha-coureur op 6 november bij de laatste race van het jaar in Valencia aan het vertrek kan verschijnen.

Koerden eisen bestuur Noord-Iraakse stad op

Duizenden Iraakse Koerden zijn zondag in het Noord-Iraakse Khanaqin de straat opgegaan. Ze eisen het recht om op overheidsgebouwen in hun stad de Koerdische vlag te hijsen. De Koerden en de landsregering in Bagdad betwisten elkaar de macht in Khanaqin, dat 140 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad ligt.

Volgens de Koerden, die drie noordelijke provincies besturen, heeft de regering hen gelast de Koerdische vlaggen te strijken. Bagdad wil dat bevel niet bevestigen maar noemt het hijsen van de Koerdische vlag in Khanaqin wel ongrondwettig.

Martin Luther King-monument ingewijd

Duizenden mensen zijn zondag in Washington bijeengekomen om het nieuwe Martin Luther King-monument in te wijden. De Amerikaanse president Barack Obama en zangeres Aretha Franklin waren onder de aanwezigen die een eerbetoon brachten aan de belangrijkste burgerrechtenactivist van de Verenigde Staten. Obama zei dat King had geholpen zijn weg naar het Witte Huis als eerste zwarte president te plaveien.

In augustus werd het monument al geopend maar toen kon de inwijding niet plaatsvinden vanwege orkaan Irene. Zondag waren zo'n vijftigduizend mensen aanwezig.

King leidde massale burgerrechtenprotesten in de Verenigde Staten. In 1963 organiseerde hij een vreedzame mars voor zo'n 250.000 mensen en sprak zijn fameuze 'I have a dream'-speech uit. Een jaar later nam het Amerikaanse Congres een belangrijke burgerrechtenwet aan en op zijn 35e werd King de jongste man die de Nobelprijs voor de vrede kreeg. In 1968 werd hij in Memphis vermoord.

Kings dochter, Bernice King, zei zondag dat haar familie trots is op het monument. Martin Luther King III, de zoon van King, zei echter dat de droom van zijn vader nog niet is uitgekomen. Hij zei dat het land 'zijn ziel verloren heeft' omdat het grote economische verschillen accepteert en er meer gekleurde mensen in de cel zitten dan op school. Het monument zou als katalysator moeten fungeren en zijn vaders strijd voor sociale en economische rechtvaardigheid nieuw leven in blazen, aldus King III.


Martin Luther King-monument ingewijd (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie speelronde 9

Afgelopen weekend stond de negende speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. AZ is nog altijd koploper na een gelijkspel tegen Ajax (2-2). PSV en FC Twente staan nu op een gedeelde tweede plaats. Zij wonnen van respectievelijk FC Utrecht (1-0) en RKC Waalwijk (4-0).

Heracles Almelo heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in de strijd om een plekje bij de subtop. In eigen huis waren de Heraclieden met 2-1 te sterk voor FC Groningen.

Heracles Almelo had in de eerste helft een veldoverwicht, maar slaagde er niet in om dit in doelpunten om te zetten. De bal belandde één keer achter doelman Brian van Loo, maar die goal werd vervolgens afgekeurd. Ook FC Groningen zag een doelpunt niet doorgaan, nadat arbiter Janssen het feestje verstoorde. Toch ging de thuisploeg met een voorsprong rusten, omdat Lerin Duarte raak schoot.

In het tweede bedrijf hield Heracles Almelo eenvoudig stand, maar slaagde FC Groningen er na knullig uitverdedigen van Looms toch in om via Suk op gelijke hoogte te komen. De Heraclieden moesten even bijkomen van de gelijkmaker, waardoor een voorsprong voor de Groningers lonkte. De thuisploeg slaagde er echter in om zich te herpakken, waarna Overtoom met een diagonaal schot voor de drie punten zorgde.

Feyenoord heeft zich eerder vandaag hersteld van de nederlaag tegen ADO Den Haag, die het twee weken geleden opliep. De Rotterdammers zegevierden in eigen huis met 4-0 tegen VVV-Venlo, dat eerder dit seizoen Ajax en PSV op een gelijkspel hield.

Feyenoord was vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk sterker, maar had een strafschop nodig om op voorsprong te komen. Guidetti ging achter de bal staan en schoot vanaf elf meter onberispelijk raak. Na de tweede gele kaart voor Musa, vlak voor de thee, was het verzet van de Limburgers definitief gebroken.

Na vijf minuten in de tweede helft kreeg Feyenoord opnieuw een strafschop, nadat Yoshida hands had gemaakt. Guidetti ging opnieuw achter de bal staan en schoot de bal wederom achter De Vogt. Twee minuten later gooide El Ahmadi het duel op slot door de 3-0 aan te laten tekenen. In de slotfase deed ook invaller Van Haaren nog een duit in het zakje en completeerde het kwartet.Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Ajax AZ 2-2
Heracles Almelo FC Groningen 2-1
RKC Waalwijk FC Twente 0-4
SC Heerenveen De Graafschap 1-1
PSV FC Utrecht 1-0
NEC Vitesse 0-1
Roda JC Kerkrade ADO Den Haag 4-1
Feyenoord VVV Venlo 4-0
NAC Breda Excelsior 2-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 9 7 1 1 22 23-8
2 PSV 9 6 2 1 20 26-10
3 FC Twente 9 6 2 1 20 25-9
4 Feyenoord 9 5 2 2 17 20-9
5 Vitesse 9 5 2 2 17 16-10
6 Ajax 9 4 4 1 16 23-13
7 Heracles Almelo 9 3 4 2 13 15-13
8 FC Groningen 9 4 1 4 13 14-16
9 RKC Waalwijk 9 4 1 4 13 10-13
10 FC Utrecht 9 3 3 3 12 14-11
11 Roda JC Kerkrade 9 4 0 5 12 14-26
12 SC Heerenveen 9 2 5 2 11 15-17
14 NAC Breda 9 3 1 5 10 13-15
13 ADO Den Haag 9 3 1 5 10 13-17
15 NEC 9 2 1 6 7 7-15
16 De Graafschap 9 1 3 5 6 8-20
17 VVV Venlo 9 0 3 6 3 7-25
18 Excelsior 9 0 2 7 2 6-22


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Carmack belooft nieuwe patch voor RAGE

John Carmack, hoofdman van id-Software, heeft de pc-gamers onder ons een nieuwe patch beloofd voor id's laatste game RAGE. De RPG-shooter staat nu niet bekend om zijn soepele pc-variant. Volgens Carmack zal de nieuwe patch de visuele opties voor de pc-gamers verbeteren.

Zo is er tot nu alleen de mogelijkheid om VSync, Texture Cache en AF te tweaken. De nieuwe patch zal hier de mogelijkheid om bicubic-upsample en texture detail te veranderen aan toe voegen. Dit alles om het texture detail van RAGE te verbeteren, aldus Carmack via Twitter.

RAGE is nu overal verkrijgbaar en is speelbaar op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Uitslagen Topklasse zaterdag- en zondagamateurs

Afgelopen weekend werd in de Topklasse van de zaterdag- en zondagamateurs de tiende speelronde afgewerkt. Bij de zaterdagamateurs bleef GVVV, door een 4-0 overwinning op Montfoort, koploper. Volgende week volgt de inhaalwedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Spakenburg. Bij winst kan één van deze teams de koppositie overnemen. Achilles'29 behield de leiding bij de zondagamateurs. De ploeg won in eigen huis eenvoudig met 4-0 van Hollandia.

Zaterdagamateurs

Uitslagen

Thui Uit Uitslag
Capelle SC Genemuiden 2-2
Katwijk HHC Hardenberg 0-0
FC Lisse ARC 5-4
Harkemase Boys Noordwijk 2-0
Barendrecht Rijnsburgse Boys 0-2
Excelsior'31 IJsselmeervogels 2-1
Spakenburg SVZW 5-2
GVVV Montfoort 4-0

Stand
Pos Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 GVVV 10 7 1 2 22 31-17
2 Rijnsburgse Boys 9 6 3 0 21 29-9
3 Spakenburg 9 6 1 2 19 28-17
4 SC Genemuiden 10 5 4 1 19 21-14
5 HHC Hardenberg 10 5 4 1 19 17-12
6 Noordwijk 10 5 2 3 17 17-13
7 IJsselmeervogels 10 5 2 3 17 19-17
8 Excelsior'31 10 4 2 4 14 12-17
9 Katwijk 9 3 4 2 13 16-10
10 Capelle 10 3 4 3 13 17-17
11 Harkemase Boys 10 2 2 6 8 12-21
12 FC Lisse 10 2 2 6 8 15-25
13 ARC 10 2 1 7 7 21-30
14 SVZW 10 1 2 7 5 11-24
15 Montfoort 10 0 4 6 4 8-22
16 Barendrecht* 9 2 2 5 -2 5-14

* Barendrecht tien punten in mindering


Zondagamateurs

Uitslagen

Thui Uit Uitslag
HBS JVC Cuijk 1-4
FC Hilversum EVV 3-1
Haaglandia AFC 5-3
VVSB De Treffers 0-0
Argon Quick '20 0-0
UNA FC Lienden 1-2
Achilles'29 Hollandia 4-0
HSC'21 WKE 2-2

Stand
Pos Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Achilles'29 10 8 1 1 25 23-6
2 Haaglandia 10 7 1 2 22 31-18
3 HSC'21 10 6 3 1 21 25-11
4 JVC Cuijk 10 5 5 0 20 19-11
5 Hollandia 10 5 3 2 18 14-10
6 FC Lienden 9 5 2 2 17 13-9
7 EVV 10 4 2 4 14 16-17
8 WKE 10 4 2 4 14 10-14
9 AFC 9 4 1 4 13 22-18
10 De Treffers 10 3 3 4 12 15-15
11 FC Hilversum 10 3 2 5 11 12-23
12 Argon 10 2 3 5 9 11-20
13 UNA 10 1 4 5 7 14-20
14 VVSB 10 1 4 5 7 7-13
15 HBS 10 2 0 8 6 19-28
16 Quick '20 10 1 0 9 3 9-27

Zeilloze Skûtsje gestolen

In het Friese plaatsje Hommerts is afgelopen week een skûtsje ontvreemd. Het zeilschip is dertien meter lang en in 1914 gebouwd.

Op het bruine schip zijn twee borden bevestigd met de naam Vrouwe Jans Krommenie 20 ton. De zeilen waren al binnengehaald.

De 57-jarige eigenaar uit Krommenie heeft aangifte gedaan. De skûtsje moet tussen maandag en zaterdag zijn gestolen op de Krimwei, meldt de politie, die een onderzoek heeft ingesteld.

Dronken automobilist bedreigt tipgever

Een automobiliste die de politie had getipt over een dronken medeweggebruiker, heeft de melding moeten bekopen met enkele angstige momenten. De 44-jarige verdachte, bestuurder van een bestelwagen, achtervolgde de vrouw, probeerde haar bij het Friese Haskerdijken van de weg te duwen en bedreigde haar. De man is aangehouden, liet de politie zondag weten.

De aangeefster zag de bestelbus heftig slingerend op de A32 rijden, waarbij de wagen meerdere keren de vangrail raakte. Ze alarmeerde de politie. De vrouw volgde de bestelbus die een doodlopende weg insloeg. De automobiliste bleef aan het begin van die weg staan, waarop de bestuurder van de bestelwagen haar in de gaten kreeg.

De tipgeefster reed weg, de bestelbus ging achter haar aan. De chauffeur probeerde de vrouw van de weg te duwen. In paniek reed zij het erf van een boer op. De verdachte stapte uit liep naar de auto van de vrouw. Hij bonkte op de zijruiten, schreeuwde en trok zijn broek omlaag.

De man kroop weer achter het stuur, gaf gas en reed achteruit een sloot in. De politie was inmiddels gearriveerd en hield hem aan.

Uitslag NAC Breda - Excelsior

Vandaag stond om 16:30 uur de laatste competitiewedstrijd van deze speelronde op het programma. NAC Breda nam het in het eigen Rat Verlegh Stadion op tegen Exelsior. De thuisploeg won dankzij treffers van Robbert Schilder en Anthony Lurling met 2-0 van de Rotterdammers. Hieronder de karakteristieken van deze wedstrijd.

Karakteristieken:

NAC Breda

2 - 0

Excelsior

 25' Schilder
86' Lurling
 
 
 Gele kaart: Botteghin, (NAC Breda), Vincken, van Steensel, (Excelsior)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
Gorter
Gudelj
Gilissen
Schilder
Lurling
Schalk (Kolk/83)
Bayram (Jozefzoon/72)
  De Ruiter
Eekman
Van Steensel
Nieveld
Scheimann
Vincken (Jansen/54)
De Graaf
Alberg
Broerse (Te Vrede/74)
Lagouireh (Maatsen/38)
Oost

Libiërs halen hoofdkwartier Gadhafi neer

Met bulldozers zijn inwoners van Tripoli begonnen de muren van Bab al-Aziziya neer te halen. Het complex was het hoofdkwartier van Moammar Gadhafi in Tripoli. De revolutionaire strijdkrachten waren druk met de oorlog, maar nu is het tijd 'om dit symbool van tirannie neer te halen', zei commandant Ahmad Ghargory. Het gebied wordt volgens hem een openbaar park.

Het complex was gedurende lange tijd het hart van de heerschappij van Gadhafi en maandenlang het doelwit van luchtaanvallen door de NAVO tot Gadhafi in augustus verdreven werd.

Vier aanhoudingen na voetbalderby in Nijmegen

De politie heeft zondagmiddag vier mensen aangehouden in Nijmegen bij ongeregeldheden na de wedstrijd NEC - Vitesse. NEC-supporters wilden de confrontatie aangaan met Arnhemse fans, maar dat wisten de mobiele eenheid en de bereden politie te voorkomen.

De NEC-supporters gooiden met stenen en takken en sloegen met stokken op het plein bij het stadion en het bosgebiedje eromheen. Ook probeerden ze de weg voor de supportersbussen te versperren, maar dat mislukte, zegt een politiewoordvoerder, die spreekt van onsportief gedrag. Niemand raakte gewond. De rust was snel teruggekeerd.

Vitesse had de beladen Gelderse derby tegen NEC met 0-1 in zijn voordeel beslist, nadat de scheidsrechter drie rode kaarten had uitgedeeld.

Verse Cave Story 3DS-screenshots

De langverwachte indie-titel Cave Story 3DS is bijna klaar voor zijn release. Ontwikkelaar Studio Pixel geeft daarom wat extra screenshtos vrij om ons te prikkelen. De screens zijn wellicht een beetje 'grainy' maar het betreft hier dan ook opgeblazen 3DS-screenhots.

Cave Story 3DS is verkrijgbaar vanaf 11 november en zal exclusief voor Nintendo 3DS beschikbaar zijn. Meer screenshots zijn te vinden op de site van Destructoid.

cave story 3DS (geschaalde kopie)

cave story 3DS (geschaalde kopie)

cave story 3DS (geschaalde kopie)

cave story 3DS (geschaalde kopie)

cave story 3DS (geschaalde kopie)

cave story 3DS (geschaalde kopie)

 

Nederlander opgepakt met cocaïne in broek

Een Nederlander is met vier pakketjes cocaïne in zijn broek opgepakt in de Dominicaanse Republiek. De man stond op het punt naar België te vliegen. De pakketjes bevatten in totaal 1,67 kilo cocaïne, meldt de antidrugspolitie van het Caribische land. De man had de pakjes drugs in een dubbele laag in zijn sportbroek verstopt.

In de Dominicaanse Republiek zitten momenteel 137 Nederlanders vast voor een drugsdelict, blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het land is een doorvoerhaven voor Zuid-Amerikaanse cocaïne.

Europa is na de VS de grootste consumentenmarkt voor cocaïne. Volgens de VN ligt de handelswaarde van een kilo cocaïne in Europa op zo'n 39 duizend euro.

Politie pakt Poolse 'Rambo' op

De politie heeft dit weekend in Bergen een 31-jarige man uit Polen aangehouden die volledig was getooid in militaire kledij en messen bij zich had.

Agenten zagen de man rennen over de Eeuwigelaan. De Pool verklaarde dat hij in het bos was geweest en het mes nodig had om hout te kappen. Hij wilde een paar dagen bivakkeren in het bos.

De man moest mee naar het bureau en krijgt een proces-verbaal. Zijn messen zijn in beslag genomen.

Spin-off van Professor Layton naar iOS

Professor Layton-ontwikkelaar Level-5 heeft een nieuw deel binnen de detective-reeks aangekondigd. Twee frapante details zijn dat dit deel op iOS speelbaar zal zijn, en dat de professor zelf absent zal zijn van de game. Zijn zoon, Alphendi, zal de hoofdrol overnemen in de game.

Het spel zal Mystery Room gaan heten en was origineel gepland als een deel binnen de Level-5's 'Atamania'-reeks, maar is recentelijk geadopteerd als een Layton-game. Alphendi is samen met zijn partner Lucy onderdeel van een onderzoeksteam in Scotland Yard en zullen voor hun werk terecht komen bij allerlei crime-scenes en mysteries. 

Verdere details zijn schaars en op onderstaande screen na blijft het voorlopig gissen over eventuele gameplay, verhaal en puzzels.

layton ios

[CL] Duitse arbiter voor Ajax

Ajax zal komende dinsdag, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb, te maken krijgen met een Duitse arbiter. De UEFA maakte bekend dat Manuel Gräfe is aangesteld voor het duel in Kroatië.

Gräfe is geen onbekende voor Ajax, aangezien hij vorig seizoen ook al de leiding had tijdens een Europees duel van de Amsterdammers. De Duitser floot destijds de thuiswedstrijd tegen Spartak Moskou, die ondanks enorm veldoverwicht met 0-1 verloren ging.

Net als vorig seizoen wordt Gräfe in Zagreb bijgestaan door Markus Haecker. Guide Kleve is een nieuwe scheidsrechter aan zijn zijde. Guide Winkmann fungeert als vierde man, terwijl Babak Rafati en Peter Sippel de doelgebieden in de gaten houden.

Nys wint eerste WB-wedstrijd van het seizoen

Sven Nys heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op zijn naam weten te schrijven. In het Tsjechische Pilsen was de Belg in de slotronde zijn landgenoot Kevin Pauwels en thuisrijder Zdenek Stybar te snel af.

Halverwege de koers namen de Belgen, samen met wereldkampioen Stybar, de leiding in de wedstrijd. In de slotronde probeerde Stybar zijn medevluchters af te schudden en daarbij wist hij een gaatje te slaan. Nys wist de Tsjech in een bocht echter nog te verrassen en daardoor met de winst aan de haal te gaan. Ook Pauwels wist Stybar nog te passeren en eindigde achter Nys als tweede.

Beste Nederlander in Pilsen was Gerben de Knegt. Hij eindigde op bijna twee minuten achterstand als vijftiende. Een seconde daarachter eindigde Thijs van Amerongen als zestiende, terwijl Twan van den Brand als 28e finishte.

Driekwart PVV-kiezers stemt liever op Pim Fortuyn

Bijna driekwart (73 procent) van de PVV-stemmers zou op Pim Fortuyn stemmen als hij nog had geleefd. Van de VVD-stemmers zou bijna een derde (31 procent) liever op Fortuyn stemmen, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ook onder de SP-kiezers is nog redelijk wat aanhang te vinden voor de in 2002 doodgeschoten politicus. Een kwart zou liever op hem stemmen dan op een van de huidige partijen. Als naar alle Nederlanders wordt gekeken, zou 27 procent liever op Fortuyn stemmen.

De Hond ging ook na wat de verschillen in stemgedrag zijn tussen hoog- en laagopgeleiden. Partijen die onder degenen met een hoge opleiding goed scoren zijn de VVD (die zou dan veertig zetels halen), D66 (dertig zetels) en PvdA (negentien zetels).

Onder degenen met een lage opleiding zijn de PVV (46 zetels) en de SP (35 zetels) de winnaars, op afstand gevolgd door de VVD met 22 zetels.

De verhoudingen zijn weer heel anders als niet de opleiding, maar het inkomen wordt vergeleken. Het is weinig verrassend dat de VVD goed scoort bij hoge inkomens en slecht bij lage inkomens en dat voor de SP het omgekeerde geldt, maar de PVV blijft bij beide groepen op ongeveer dertig zetels staan.

Kinderruzie leidt tot steekpartij

In een speeltuin in de J. van der Meystraat in Assendelft is een op het oog onschuldige kinderruzie uit de hand gelopen. Ouders van de kinderen gingen zich ermee bemoeien, en dat mondde uit in een steekpartij.

Een inwoner van Assendelft werd meerdere malen in zijn buik gestoken door vermoedelijk een buurtgenoot. Het slachtoffer is zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis. De dader is op de vlucht geslagen en wordt door de politie gezocht.

Galactus krijg eigen game-mode in UMvsC3

Het grootste gedeelte van de fans van Marvel vs Capcom waren erg teleurgesteld door de eindbaas van deze fighter. Het gevecht tegen Galactus was uniek maar erg frustrerend. Capcom heeft nu laten weten dat Galactus terug is, maar ditmaal speelbaar in een eigen game-modus.

Capcom manager, Seth Killian, heeft op de New York Comic Con laten weten dat er een speciale mode komt waarin spelers met de 'devourer of worlds' kunnen spelen. Verdere details liet hij niet los, dus het is even afwachten wat deze modus precies inhoudt.

Ultimate Marvel vs Capcom 3 is vanaf 18 november 2011 verkrijgbaar en is speelbaar op PlayStation 3, Xbox 360. De PlayStation Vita-versie staat op Q1 2012.

[Serie A] Saaie voetbalmiddag in Italië

Vanmiddag stonden er in de Serie A zes competitiewedstrijden op het programma. Alleen in het treffen tussen promovendus Novara en Bologna vielen doelpunten. De overige wedstrijden eindigden allen in 0-0.

Fiorentina speelde een kwartier lang tegen tien man van Cesena, nadat spits Adrian Mutu een rode kaart kreeg. Desondanks bleef de stand 0-0. Ook Atalanta stond lange tijd tegenover tien man te spelen van Udinese, maar ook zij wisten niet te scoren te komen. Ook Udinese maakte geen treffer en zodoende eindigde ook dit duel in een doelpuntloos gelijkspel.

Dit gebeurde ook bij de wedstrijden tussen Cagliari-Siena, Chievo-Juventus en Genoa-Lecce. Lecce speelde tegen Genoa ook een kwartier lang met een man meer, nadat Genoa-verdediger Kaladze een rode kaart kreeg. Alleen bij het duel Novara-Bologna waren treffers te noteren. Bologna won de partij met 0-2 dankzij treffers van Ramirez en Acquafresca.

Halo CE: Anniversary Edition-achievements vrijgegeven

Gisteren is Halo Combat Evolved: Anniversary Edition 'gold' gegaan. Dit houdt in dat de game officieel op de eerste DVD geperst is en we binnenkort een (legaal) kopietje van deze DVD in onze Xbox mogen leggen. Samen met deze aankondiging is ook de achievement-lijst bekendgemaakt.

Halo Combat Evolved: Anniversary Edition zal op 15 november verkrijgbaar zijn en is exclusief voor Xbox 360.

Achievements:
Pillar of Autumn
Complete the level "Pillar of Autumn" on any difficulty.
25 points

Halo
Complete the level "Halo" on any difficulty.
25 points

Truth and Reconciliation
Complete the level "Truth and Reconciliation" on any difficulty.
25 points

The Silent Cartographer
Complete the level "The Silent Cartographer" on any difficulty.
25 points

Assault on the Control Room
Complete the level "Assault on the Control Room" on any difficulty.
25 points

343 Guilty Spark
Complete the level "343 Guilty Spark" on any difficulty.
25 points

The Library
Complete the level "The Library" on any difficulty.
25 points

Two Betrayals
Complete the level "Two Betrayals" on any difficulty.
25 points

Keyes
Complete the level "Keyes" on any difficulty.
25 points

The Maw
Complete the level "The Maw" on any difficulty.
25 points

Birth of a Spartan
Complete every level of the game on Normal difficulty.
10 points

Believe in a Hero
Complete every level of the game on Heroic difficulty.
20 points

Living Legend
Complete every level of the game on Legendary difficulty.
50 points

Standard Operating Brocedure
Complete any level on Normal difficulty cooperatively.
10 points

Brovershield
Complete any level on Heroic difficulty cooperatively.
20 points

Bro Hammer
Complete any level on Legendary difficulty cooperatively.
50 points

He's Unstoppable!
Complete any level on Heroic difficulty or higher without taking health damage.
20 points

Level-Specific Achievement List

Overshields are for Sissies
Complete the level "Pillar of Autumn" on Legendary without picking up an Overshield.
10 points

Walk it Off
Complete the level "Pillar of Autumn" on Legendary without picking up a health kit.
25 points

No-Fly Zone
Destroy three Banshees in the level "Halo" on any difficulty.
10 points

How Pedestrian
Complete the level "Halo" on any difficulty without entering a vehicle.
25 points

All According to Plan...
Kill all the enemies in the first encounter of the level "Truth and Reconciliation" without being detected.
10 points

Close Quarters Combat
Complete the level "Truth and Reconciliation" with at least four rounds left in your Sniper Rifle.
25 points

Beachhead
Storm the Beach on the level "The Silent Cartographer" without losing any marines on Heroic difficulty or above.
10 points

Grenadier
After activating the map in the level "The Silent Cartographer," complete the rest of your mission without firing a shot on Heroic difficulty or above.
25 points

Wraith Hunter
Destroy four Wraith tanks in the level "Assault on the Control Room."
10 points

I'll Be Taking That!
Pilot a Banshee on the level "Assault on the Control Room."
25 points

This One's for Jenkins!
Kill 50 Flood Combat Forms on the level "343 Guilty Spark" on Heroic difficulty or higher.
10 points

Breaking Quarantine
Escape the Forerunner facility on the level "343 Guilty Spark" in 21 minutes.
25 points

That Just Happened
Complete the level "The Library" on Heroic difficulty or higher without dying.
10 points

Speed Reader
Complete the level "The Library" on Legendary difficulty in 30 minutes or less.
25 points

Look Out for the Little Guys
Complete the level "Two Betrayals" on Heroic difficulty or higher without killing any Grunts.
10 points

Leave It Where It Lay
Complete the level "Two Betrayals" on Legendary difficulty without picking up a new weapon.
25 points

Tying Up Loose Ends
Kill every Elite on the level "Keyes" on Heroic difficulty or above.
10 points

Popcorn.gif
Kill 100 Flood Infection Forms on the level "Keyes" on Heroic difficulty or above.
25 points

This Side Up
Complete the Warthog ride on the level "The Maw" without being forcibly ejected from your vehicle.
10 points

Never Tell Me the Odds
Complete the Warthog ride on the level "The Maw" on Legendary difficulty with at least a minute remaining on the countdown.
25 points

New Feature Completion Achievement List

What have we here?
Read a terminal.
10 points

Heavy Reading
Read half the terminals hidden throughout the campaign.
25 points

Dear Diary...
Read all of the terminals hidden throughout the campaign.
50 points

Looks like the Oddball
Find your first campaign skull.
10 points

Skulls Taken!
Locate half of the skulls hidden throughout the campaign.
25 points

Headhunter
Locate all the skulls hidden throughout the campaign.
50 points

Tsantsa
Complete any level with iron and two other skulls active at Heroic difficulty or higher.
50 points

PlayStation Vita gestopt met preorders in Japan

Japanse retailers, onder andere Amazon Japan en Yodobashi, zijn al door hun volledige voorraad PlayStation Vita's heen. Dit meldt RPG Site op hun website. Maar niet alleen deze twee grote namen hebben niks meer liggen, ook de kleinere retailers als Sofmap, Bic Camera en Joshin zijn leeggekocht.

Slecht nieuws dus voor de gamers onder ons die nog graag een pre-order import in gedachten hadden. Hopelijk houdt Sony rekening met eenzelfde opkomst bij de launch in Europa en Amerika. 

De PlayStation Vita zal op 17 december 2011 verkrijgbaar zijn in het land van de rijzende zon. Een exacte release-date voor het westen is nog niet bekendgemaakt.

Arabische Liga overweegt royement Syrië

De ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de Arabische Liga hebben een spoedoverleg belegd over een royement van medelid Syrië. De Golfstaten hebben voorgesteld Syrië het lidmaatschap van de Liga te ontnemen omdat de Syrische president Bashar Assad weigert af te zien van verder geweld tegen demonstranten.

Terwijl de Arabische Liga in Caïro bijeenkwam toonde het bewind in Damascus dat de steeds luider klinkende verontwaardiging uit de hele wereld aan dovemansoren is gericht. Syrische veiligheidstroepen openden zondag het vuur op bezoekers van de begrafenisplechtigheid van een activist in Deir el-Zour. Ziad Al-Obeidi, die werkte voor het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, was zaterdag door ordetroepen gedood.

Volgens Rami Abdul-Rahman, die het Observatorium vanuit Londen leidt, zijn veiligheidstroepen op jacht naar activisten en oppositieleden woningen in voorsteden van Damascus binnengevallen. In Dumeir en Zabadani zouden 44 mensen zijn gearresteerd.

Bangkok ontkomt aan ernstige overstromingen

Bangkok is ontsnapt aan de ernstige overstromingen waarvoor de inwoners en autoriteiten van de Thaise hoofdstad vreesden. Volgens de Thaise minister van landbouw is de grootste vloedgolf rivierwater de hoofdstad reeds gepasseerd.

Het water heeft volgens Theera Wongsamut zijn weg vanuit het overstroomde binnenland naar de Golf van Thailand gevonden. Het peil in de rivier de Chao Phraya, die door Bangkok stroomt, zal niet verder stijgen.

In de door wateroverlast getroffen provincies Singburi, Angthong en Ayutthaya trekt het water zich al weer terug. Theera wilde echter nog niet het sein veilig geven.

De autoriteiten voerden de afgelopen dagen een strijd tegen de klok om het wassende water te weren uit de metropool. Talloze arbeiders legden in allerijl waterkeringen in de buitenwijken aan en groeven extra kanalen.


Bangkok ontkomt aan ernstige overstromingen (Foto: Novum)

Yao Jie wint opnieuw Dutch Open

Badmintonster Yao Jie heeft voor de vierde keer in haar loopbaan de Dutch Open op haar naam weten te schrijven. In de finale was onze landgenote met 21-16 en 21-17 te sterk voor Pusarla Venkata Sindhu uit India.

Jie wist het toernooi eerder in 2003, 2009 en 2009 te winnen. In 2004, 2005 en 2010 was de zevenvoudig Nederlands kampioene verliezend finaliste. In de finale tegen Sindhu nam ze in de eerste game al snel een voorsprong van 4-1. Uiteindelijk wist ze uit te lopen naar 17-8, maar de Indiase kwam sterk terug. Toch wist Jie de eerste game met 21-16 naar zich toe te trekken. In de tweede game miste onze landgenote bij een stand van 20-14 nog drie matchpoints, maar op de vierde was het wel raak.

Koningin en kabinet feliciteren honkbalploeg

Koningin Beatrix heeft de Nederlandse honkbalploeg een telegram gestuurd om ze te feliciteren met het behalen van de wereldtitel. Dit heeft een woordvoerder van de RVD laten weten.

Premier Mark Rutte heeft telefonisch zijn felicitaties overgebracht aan de teammanager van het Nederlands team. Hij vertelde dat Nederland vreselijk trots is op de prestaties van de honkballers. Eerder vandaag noemde minister Schippers van Sport het behalen van de wereldtitel een historische prestatie. "Het honkbalteam heeft een gouden hoofdstuk toegevoegd aan de Nederlandse sportgeschiedenis. Het is een unieke prestatie, sportief en mentaal. Als je binnen twee dagen twee keer van honkbalgrootmacht Cuba weet te winnen, ben je echt de allerbeste. Honkbal is in Nederland een kleine sport, dat maakt deze prestatie extra indrukwekkend. Namens het kabinet feliciteer ik de honkballers met deze prachtige wereldtitel."

Nederland werd afgelopen nacht in Panama wereldkampioen door in de finale Cuba met 2-1 te verslaan.

[Jupiler League] Willem II wint derby van FC Eindhoven

Willem II heeft op bezoek bij FC Eindhoven een belangrijke 2-3 overwinning geboekt. Door de overwinning steeg de formatie uit Tilburg naar de tweede plaats, terwijl FC Eindhoven naar de derde plek zakte. De achterstand van Willem II op koploper FC Zwolle bedraagt na negen speelrondes slechts één puntje.

De bezoekers kwamen na ruim een kwartier spelen op voorsprong dankzij een treffer van Jeffrey van Nuland. Toch ging FC Eindhoven met een voorsprong de rust in, aangezien Theo Lucius en Rob van Boekel in een tijdsbestek van vier minuten de score kort voor rust in een 2-1 voorsprong wisten om te buigen.

Willem II raakte echter niet van slag en kwam na een klein uur spelen weer op gelijke hoogte door een doelpunt van spits Donny de Groot. Diezelfde De Groot zorgde er acht minuten voor tijd voor dat de drie punten meegingen naar Tilburg.


Willem II-speler Arjan Swinkels geeft zijn broer Ruud Swinkels, doelman van FC Eindhoven, een schouderklopje (Foto: Pro Shots)

Chery mist Eredivisie-record op één seconde

ADO Den Haag had vandaag bijna een recordhouder binnen de gelederen. Tjaronn Chery maakte eerder vandaag, na negen seconden wedstrijd, namelijk de openingsgoal tegen Roda JC.

Hiermee had Chery slechts één seconde meer nodig dan de huidige recordhouder, Koos Waslander. In het seizoen 1981/1982 had de Rotterdammer, die destijds voor NAC Breda uit kwam, acht seconden nodig om het eerste doelpunt van de wedstrijd tegen PEC Zwolle te maken.

Vettel jaagt op records Schumacher en Mansell

Wereldkampioen Sebastian Vettel heeft nog altijd zicht op het verbeteren van een fabuleus record van landgenoot Michael Schumacher. Vettel won vannacht in Zuid-Korea zijn tiende race van dit seizoen.

Mocht de coureur van Red Bull ook de laatste drie races winnen, dan kan hij op gelijke hoogte komen met Schumacher. De Duitser veroverde in 2004 zijn zevende wereldtitel dankzij maar liefst dertien grandprixzeges. Ook kan Vettel het record van meeste polepositions nog pakken. De Brit Nigel Mansell startte in het seizoen 1992 in totaal veertien keer van pole. Vettel startte dit seizoen tot nu toe twaalf keer vanaf de poleposition.

Uitslagen Eredivisie (16/10/2011)

Vanmiddag om 14:30 uur begonnen er twee wedstrijden in de negende speelronde van de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken per wedstrijd.


John Guidetti (L) van Feyenoord in duel met Maya Yoshida van VVV Venlo (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

4 - 0

VVV-Venlo

 31' Guidetti (pen)
 50' Guidetti (pen)
 52' El Ahmadi
 83' van Haaren
 
 
 Gele kaart: Timisela, de Regt, Linssen, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Musa (43/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi (van Haaren/77)
Clasie
Bakkal
Cabral
Guidetti (G. Fernandez/ 67)
Schaken (Biseswar/67)
  de Vogt
Timisela
De Regt
Yoshida
Emenike (Molhoek/78)
Maguire
Linssen (Kruysen/63)
Meeuwis
Musa
Uchebo (Nwofor/74)
Cullen

 


Adil Ramzi (L) in duel met John Verhoek (Foto: Pro Shots)

Roda JC

4 - 1

ADO Den Haag

 15' Malki
 63' Donald
 78' Malki
 90+1' Vormer
   1' Chery
 
 Gele kaart: Vormer, (Roda JC), J. Verhoek (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Horváth (39) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.030
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Wielaert
Hempte
Delorge (De Beule/72)
Vormer
Donald (Fledderus/81)
Ramzi
Junker
Malki (Pluim/86)
  Coutinho
Ammi (Leeuwin/29)
Horváth
Kum
Supusepa
Immers
Radosavljevic (Vicento/66)
Toornstra
W. Verhoek
J. Verhoek
Chery (Luksík/46)

[Premier League] Van Persie schiet Arsenal naar winst

Dankzij twee doelpunten van Robin van Persie heeft Arsenal het competitieduel met Sunderland met een moeizame 2-1 overwinning afgesloten. Het eerste doelpunt van onze landgenoot viel al na 29 seconden. Kort voor tijd benutte Van Persie een vrije trap.

The Gunners begonnen voortvarend aan het duel. Direct vanaf de aftrap werd er gejaagd en Van Persie wist de eerste de beste mogelijkheid te benutten. Hij werkte de bal, na een voorzet van Gervinho, achter Sunderland-doelman Mignolet. Van Persie had even later de 2-0 op zijn schoen, maar de lob van de Nederlander belandde op de paal.

Sunderland kwam gedurende de eerste helft beter in het spel en zette meer druk op de Londense verdediging. Na een half uur spelen wist Sebastian Larsson de gelijkmaker te scoren. Hij schoot een vrije trap prachtig in de linkerbovenhoek en liet daarmee Arsenal-doelman Szcezcny kansloos.

Na rust ging Arsenal naarstig op zoek naar de 2-1, maar tot grote kansen leidde dit echter niet. Zeven minuten voor tijd verdiende Van Persie een vrije trap, die hij zelf wist te benutten. Hij schoot de bal mooi in de rechterhoek en liet daarmee Mignolet voor de tweede maal deze middag kansloos.

Turkije erkent EU-voorzitterschap Cyprus niet

Turkije is niet van plan Cyprus te erkennen als voorzitter van Europese Unie als er tegen die tijd nog geen deal is over hereniging van het eiland. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd.

Turkije heeft al gewaarschuwd de betrekkingen met de 27 lidstaten tellende EU op een laag pitje te zetten als Cyprus in juli 2012 het roulerende voorzitterschap op zich neemt. Turkije doet geen zaken met een 'zogenaamd land', aldus Erdogan. Hij herhaalde dat wat Turkije betreft alleen een herenigd Cyprus voorzitter kan worden.

Sinds 1974, toen Turkije Cyprus binnenviel na een coup door voorstanders van aansluiting bij Griekenland, bestaat Cyprus uit een Grieks deel en een Turks deel. Alleen het Griekse deel is lid van de EU.

Veerman wil dat CDA breekt met PVV

Het CDA moet de gedoogconstructie met de PVV opzeggen en op zoek gaan naar een andere gedoogpartner. Dat zegt CDA-coryfee Cees Veerman zondagavond in het tv-programma Brandpunt. "Het moet zijn afgelopen, anders loopt het verkeerd af met het CDA", voorspelt de oud-minister van Landbouw.

De scheidend voorzitter van Natuurmonumenten oppert dat het minderheidskabinet de PVV in moet ruilen voor de PvdA of D66. Hij vreest 'voor het ergste' als de huidige koers wordt voortgezet.

In de peiling van Maurice de Hond staat het CDA nu op dertien zetels en de PVV op dertig. Het CDA stond alleen afgelopen zomer zo laag.

De 62-jarige Veerman is er niet over te spreken dat PVV-leider Geert Wilders aan de touwtjes lijkt te trekken bij het CDA. Hij wijst naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), die afgelopen week van premier Mark Rutte (VVD) de opdracht kreeg een conflict met Wilders bij te leggen.

Leers stelde vorige week dat migratie ook positief kan uitpakken, maar zei na de conversatie met Wilders dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen. Veerman zou in zo'n geval zijn afgetreden, zegt hij in Brandpunt.

Ook het leiderschapsvacuüm bij het CDA baart Veerman zorgen. "Verhagen is de voorman, maar voor mij is hij niet de ideale voorman." Hij zegt niet te weten wie de christendemocratische kar dan wel moet trekken. Veerman pleitte er al eerder voor dat het CDA zich opnieuw moet definiëren en duidelijk moet maken waar de partij staat. De partij houdt eind deze maand een partijcongres.

Badmintontoppers weer welkom in nationaal team

De Nederlandse badmintontoppers Yao Jie, Eric Pang, Dicky Palyama en Judith Meulendijks zijn weer welkom in het nationale team. Door een conflict met de bond over de sponsoring mochten ze niet meer voor de nationale selectie uitkomen.

De bond eistte dat het viertal met rackets van het merk Yonex, de sponsor van de bond, zouden spelen. De spelers wilden echter met rackets van hun persoonlijke sponsors spelen. Dit conflict is nu uitgepraat. "Na diverse onderhandelingen zijn we er toch uitgekomen. Yonex wil ook het beste voor het Nederlandse badminton. We zijn er heel blij mee", aldus voorzitter Ted van der Meer vandaag bij de Dutch Open. De vier mogen nu toch met de rackets van hun geldschieter spelen.

China wil Europa financieel steunen

Chinese overheidsvertegenwoordigers hebben tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20, afgelopen zaterdag, gezegd dat ze tientallen miljarden in de eurozone willen pompen. Dat schrijft de Sunday Times op basis van bronnen.

Het land zou met het geld belangen willen nemen in infrastructuur en staatseigendommen van met schulden geplaagde landen. Ook zouden Chinese banken hun aankopen van Europese staatsobligaties kunnen vergroten.

In ruil voor de steun zou China onder meer budgethervormingen en besparingen in de Europese publieke sector eisen. "China wil er zeker van zijn dat Europa de omvang van de schulden op een rij heeft en zeker weten dat ze niet groter worden, voordat het akkoord gaat met het opvullen van de gaten", aldus een bron.

Amber Alert voor vermiste baby

De politie heeft zondagmiddag een Amber Alert uitgestuurd voor een 6 maanden oude baby en haar vader uit Almere. Het meisje, Serena de Bruin, is door haar vader Laurence de Bruin meegenomen en niet meer teruggebracht bij de moeder.

De politie maakt zich zorgen over het welzijn van het kindje en de man, die sinds zaterdag zijn vermist. Serena heeft korte blonde haartjes, blauwe ogen, een moedervlek op haar buik boven haar navel en twee voortandjes in haar onderkaak. Haar vader is 23 jaar oud, heeft kort haar, een tatoeage in zijn hals aan de rechterkant en een op de rechterbovenarm.

De politie geeft een Amber Alert als er sprake is van urgente kindervermissingen of -ontvoeringen. De alertering zorgt ervoor dat binnen 10 minuten miljoenen Nederlanders de foto van het kind te zien krijgen, bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon, tv, computer of snelwegborden.

Fietsersbond vreest toename ongelukken

De Fietsersbond is bang dat de bezuinigingen leiden tot slechter onderhouden fietspaden, waardoor het aantal ongelukken toeneemt. De bond vraagt gemeenten zondag met klem niet te bezuinigen op de kwaliteit en het onderhoud van fietsvoorzieningen, maar hier juist in te investeren.

Dertig procent van de gemeenten zet zich matig tot slecht in voor goede fietspaden, blijkt uit een peiling van de Fietsersbond onder de lokale afdelingen. Een kwart stelt dat de bezuinigingen het onderhoud van fietspaden sterk tot zeer sterk beïnvloedt. Ook op het meldpunt Mijn slechtste fietspad komt naar voren dat gebrekkig onderhoud een punt van zorg is bij fietsers.

Vorig jaar kwamen bij eerste hulpposten 46.000 fietsers binnen die een eenzijdig ongeluk hadden gehad, dus zonder 'botspartner'. Uit onderzoek blijkt volgens de Fietsersbond dat de helft daarvan werd veroorzaakt door 'gebrekkige' infrastructuur. Het gaat vooral om paaltjes, losliggende tegels en boomwortels. Ook te smalle fietspaden en slechte gladheidsbestrijding hebben jaarlijks duizenden ziekenhuisgewonden tot gevolg, weet de bond.

De bond roept fietsers op om gevaarlijke plekken te melden. De laatste jaren zouden ruim vijfduizenden klachten zijn opgelost.


Fietsersbond vreest toename ongelukken (Foto: Novum)

Paus kondigt Jaar van het Geloof aan

Paus Benedictus XVI heeft zondag aangekondigd dat hij een Jaar van het Geloof zal uitroepen 'om een vernieuwde impuls aan de missie van de kerk' te geven.

Het jaar begint op 11 oktober 2012, wanneer de Rooms-Katholieke Kerk herdenkt dat 50 jaar geleden het Tweede Vaticaans Concilie begon. Het eindigt op 24 november 2013, als de kerk het feest van Christus Koning viert.

Met het concilie wilde de toenmalige paus, Johannes XXIII, de kerk bij de tijd brengen. Alle bisschoppen trokken naar Rome om zich daarop te bezinnen.

Paus kondigt Jaar van het Geloof aan
Paus kondigt Jaar van het Geloof aan (Foto: ANP)

De stem van Batman heeft het niet makkelijk

Kevin Conroy, de man achter de stem van Batman in de animatieseries maar ook Arkham Asylum, heeft uitgelegd dat games heel andere koek zijn wat betreft het inspreken van Vledermuisman. Vooral de manier waarop is volgens Conroy even wennen.

"Je zit soms tot 4 uur in zo'n hokje, waar je constant het personage moet zijn zonder dat je de andere acteurs hoort. Dat is veel moeilijker." aldus Conroy. "Je moet jezelf motiveren om het steeds beter te doen, waarbij je ook verschillende zinvariaties moet doen. Bovendien moet je nog twintig andere toon- en emotievariaties doen omdat de game op een andere manier gespeeld kan worden. Het is vooral moeilijk aan elkaar te knopen en je weet niet hoe het uiteindelijk kloppend gemaakt wordt."

Nog even en we horen hoe Conroy dit voor elkaar heeft gekregen. Op 21 oktober zal de gevlederde held onze kamers weer (on)veilig gaan maken. Helaas is de pc-versie vertraagd tot november. Maar niet getreurd: volgens recensies is het wachten vooral de moeite waard.

[EK] Li Jiao pakt Europese titel

Li Jiao heeft zich vanmiddag tijdens het Europees kampioenschap tafeltennis in het Poolse Gdansk voor de tweede keer in haar loopbaan gekroond tot Europees kampioene. Onze landgenote won in de spannende eindstrijd met 4-3 van de Duitse Irene Ivancan.

Tot aan de finale kende Li Jiao weinig moeite met haar opponenten, maar in de finale mocht de Nederlandse vol aan de bak. De eerste set verloor ze  met 9-11, maar na drie sets leidde Li Jiao met 2-1. Twee sets later stond de Duitse echter weer met 2-3 voor en zodoende had Ivancan aan één set genoeg om de titel binnen te slepen. Li Jiao liet dit niet gebeuren en won de zesde set knap met 11-3. In de zevende en beslissende set ging het lange tijd gelijk op, maar wist Li Jiao in het slot toch de set (11-6) naar zich toe te trekken.

Het betekent voor Li Jiao de tweede gouden plak tijdens dit toernooi. Eerder wist ze samen met Li Jie, Linda Creemers, Jelena Timina en Britt Eerland het goud in de landenwedstrijd te winnen.

Trichet wil aanpassing Europese verdragen

Europese verdragen moeten aangepast worden, zodat afzonderlijke lidstaten niet meer de gezondheid van het hele euroblok in gevaar kunnen brengen. Daarvoor pleitte Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank zondag.

"Ik denk dat het noodzakelijk is om de desbetreffende akkoorden aan te passen", aldus de centrale bankier, zonder dit concreet toe te lichten. Trichet verwacht overigens dat door de huidige economische crisis de bestaande Europese regels al strenger toegepast gaan worden.

Trichet wil aanpassing Europese verdragen
Trichet wil aanpassing Europese verdragen (Foto: ANP)

Dolfje Weerwolfje verkozen tot grote kinderheld

Kinderen hebben Dolfje Weerwolfje van schrijver Paul van Loon uitgeroepen als grootste kinderboekenheld. Dat werd zondag duidelijk bij de afsluiting van de Kinderboekenweek in Den Haag. Hierbij werd een ijssculptuur van Dolfje Weerwolfje onthuld.

Kinderen tussen de 4 en 14 jaar konden op kiesjouwboekenheld.nl hun favoriet kiezen. Het thema van de 57e Kinderboekenweek was superhelden. Op 95 procent van alle scholen en in 93 procent van de boekhandels en bibliotheken werd extra aandacht besteed aan kinderboeken.

Het kinderboekenweekgeschenk Bert en Bart Redden de Wereld is 423.000 keer cadeau gedaan.


Dolfje Weerwolfje verkozen tot grote kinderheld (Foto: Novum)

[Jupiler League] SC Cambuur onderuit bij Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft vanmiddag SC Cambuur met 4-1 weten te verslaan. De ploeg van trainer Joop Gall komt door de klinkende overwinning op de Friese ploeg weer in het linkerrijtje terecht.

In de eigen Adelaarshorst startte GAE voortvarend aan het duel. Jarchinio Antonia wist al na drie minuten de thuisploeg op voorsprong te zetten. Op slag van rust verdubbelde Xander Houtkoop de score en zorgde daarmee voor een comfortabele ruststand van 2-0.

Na rust bracht Erik Dekker met een rake vrije trap de spanning weer terug in de wedstrijd, 2-1. Vijf minuten later ging het echter finaal mis met SC Cambuur. Nadat Mart Dijkstra zijn directe tegenstander in de eigen zestien vloerde en dit met rood moest bekopen, wist Marnix Kolder de daaropvolgende stafschop te benutten; 3-1. Een kwartier voor tijd besliste Joey Suk het duel definitief door de 4-1 te maken.

GAE steeg door de driepunter naar de elfde plaats in de Jupiler League. SC Cambuur bleef op de zesde plaats staan.


Xander Houtkoop zet Go Ahead Eagles op slag van rust op 2-0 (Foto: Pro Shots)

Olympische nominatie en nationale titel Kiplagat

Lornah Kiplagat heeft bij de marathon van Amsterdam een olympsiche nominatie in de wacht gesleept. De 32-jarige atlete veroverde in 2 uur, 25 minuten en 52 seconden tevens de nationale titel. Voor een nominatie voor Londen moest ze 2:27.24 lopen. Kiplagat finishte in Amsterdam als derde.

De Ethiopische Tiki Gelena won in een parcoursrecord van 2:22.08. Ze verbeterde de oude toptijd die haar landgenote Gete Wami in 2002 liep met elf seconden. Eyerusalem Kuma, eveneens uit Ethiopië, legde in 2:24.55 beslag op de tweede plaats.

De Boer: "Twee duels tegen Zagreb cruciaal"

Komende dinsdag staat voor Ajax in Kroatië de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb op het programma. Drie weken later ontvangen de Amsterdammers in de eigen Amsterdam ArenA de Kroatische ploeg. Ajax-trainer Frank de Boer bestempelt de dubbele ontmoeting met Zagreb als cruciaal.

"De twee wedstrijden tegen Zagreb kunnen beslissend voor ons zijn om ten eerste de derde plaats veilig te stellen. Maar uiteindelijk willen we meer en ons plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League. Daarvoor zijn deze wedstrijden cruciaal en moeten we eigenlijk zes punten halen", aldus de oefenmeester van de Amsterdammers.

De Boer weet dat Dinamo Zagreb een lastige tegenstander is: "Vooral thuis heeft Zagreb een heel goed elftal met vooral fantastische fans. Ze zijn daar moeilijk om te verslaan. Het zal niet gemakkelijk worden in Zagreb. Maar wij hebben een heel getalenteerd elftal. Als iedereen top is, hoeven we voor niemand bang te zijn."

VEH-directeur flipt in debatprogramma

Vereniging Eigen Huis-directeur Marlies Pernot is zaterdagavond in het discussieprogramma Debat op 2 meerdere malen uit haar dak gegaan. Ze kon negatieve opmerkingen van andere debaters over de koopwoningenmarkt slecht verdragen.

Overdrachtsbelasting
Jan den Boer, projectmanager bouw, had er moeite mee dat huiseigenaren hun hand ophouden bij de overheid als ze geen winst op hun woning maken: "1,2 miljard euro overdrachtsbelasting is door de overheid weggegeven aan de huizenmarkt", doelend op de overdrachtsbelasting die het kabinet in juni verlaagde.

Uit eerdere berichtgeving blijkt dat de belastingverlaging de overheid inderdaad 1,2 miljard euro kost, en die wil het kabinet financieren met onder andere een bankenbelasting en het versneld afschaffen van het spaarloon.


VEH-directeur woest over opmerking 'weggegeven' overdrachtsbelasting

Pernot flipte compleet over die opmerking: "Ach, hou toch op zeg! Het is toch te gek voor woorden! De overheid heeft op een gegeven moment gezegd: we moeten beweging krijgen in die woningmarkt; we proberen die overdrachtsbelasting met een aantal procenten omlaag te brengen. Dat is geen geld wat de overheid heeft weggegeven. Ze kunnen nog blij zijn dat ze nog wat binnen hebben gekregen! Ik denk dat het een heel wijs besluit was. Ik vind het te idioot voor woorden om dat weg te zetten als 'de overheid heeft geld weggegooid in de huizenmarkt'. Belachelijk!"

Zeepbel woningmarkt
Een andere debater zei dat er nog 40 tot 50 procent lucht in de Nederlandse huizenprijzen zit. Ook die opmerking kon de VEH-voorzitter totaal niet waarderen.

Pernot: "Wat ik hoorde van die zeepbel; en dat vind ik ook bijna een luchtballon. Dat is gewoon niet goed", beklaagde Pernot zich. Ze verzekerde het publiek dat het goed komt met de woningmarkt: "Het kan nu wel even wat minder gaan. En misschien gaan er een paar procenten vanaf, maar uiteindelijk hebben we te maken met een schaars goed; namelijk een woning waar mensen willen wonen. Dit gaat ook goedkomen. Het gaat ook goedkomen!"

Bekijk op Uitzending Gemist de hele Debat op 2-uitzending na.


VEH-directeur Marlies Parnot: Het gaat goedkomen met de huizenmarkt

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

De Gelderse derby tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse is een prooi voor de Arnhemmers geworden. Na 90 minuten stond er, door een treffer van Giorgi Chanturia, 0-1 op het scorebord. De wedstrijd werd echter gekenmerkt door drie rode kaarten, waarvan er twee naar de ploeg uit Arnhem gingen.

N.E.C. Nijmegen was in de derby tegen Vitesse de betere ploeg, maar hielp te veel kansen om zeep. De eerste kans voor de Arnhemmers was ook meteen raak. Chanturia wist doelman Babos met een fraai afstandsschot te verschalken.


Pavel Cmovs (N.E.C. Nijmegen) in duel met Giorgi Chanturia (Vitesse)

Na de pauze ging N.E.C. Nijmegen vrolijk verder met het missen van kansen. Na 55 minuten wedstrijd moesten beide ploegen echter met tien man verder, omdat doelpuntmaker Chanturia en Kevin Conboy beide een rode prent kregen na een opstootje.

Vitesse zou de wedstrijd overigens met negen man afsluiten, omdat ook Stanley Aborah met een rode kaart van het veld moest, nadat hij te laat in kwam. Toch slaagden de Arnhemmers er in om stand te houden en wonnen voor het eerst sinds 1997 in De Goffert.


N.E.C. Nijmegen

0 - 1

Vitesse


   34' Chanturia
 
 Gele kaart: van der Velden, (N.E.C. Nijmegen), Kashia, Pedersen (Vitesse)
 Rode kaart: Conboy (57) (N.E.C. Nijmegen), Chanturia (57), Aborah (77) (beide Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Cmovs (Foor/80)
van Eijden
Nuytinck
Conboy
van der Velden
Vadócz
Koolwijk
Platje (George/55)
Zeefuik
Schöne (Nijland/85)
  Velthuizen
van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
van Ginkel
Hofs (Pedersen/72, Annan/83)
van der Heijden
Jenner (Aborah/11)
Bony
Chanturia

Israël zet eerste stappen gevangenenruil

Israël maakt zich op voor de eerste stap in de gevangenenruil die de regering van premier Benjamin Netanyahu met Hamas is overeengekomen. President Shimon Peres is zaterdag begonnen aan de ondertekening van gratieverzoeken voor honderden Palestijnse gevangenen. Israël laat hen vrij in ruil voor de behouden terugkeer van de in 2006 door Hamasstrijders ontvoerde sergeant Gilad Schalit.

Onder de 1027 Palestijnen die worden vrijgelaten zijn enkele honderden militanten die veroordeeld zijn voor dodelijke aanslagen op Israëliërs. Verscheidene nabestaanden van Israëlische slachtoffers hebben bezwaar aangetekend tegen de gevangenenruil. Volgens eiser Ron Kehrmann dreigen door de vrijlating nieuwe Israëlische doden te vallen. Drie Palestijnen die volgens Kehrmann de hand hadden in de aanslag die zijn dochter Tal in 2003 het leven kostte komen dankzij het akkoord op vrije voeten.

Palestijnen in de Gazastrook en op de Westoever maken zich klaar voor een heldenonthaal voor de terugkerende gevangenen. Hamas onderhandelt onderwijl met bemiddelaar Egypte over de overdracht van Schalit. Hamas wil geheim houden waar de gijzelaar al die jaren werd verborgen en vreest dat het Israëlische leger alsnog een bevrijdingsactie op touw zet.

Volgens de Comités van Volksverzet, die deelnamen aan de ontvoering van de inmiddels 25-jarige Israëlische sergeant, zal de gevangenenruil in verschillende stappen plaatsvinden. Eerst wordt de identiteit van de eerste 450 losgekochte Palestijnen gecontroleerd. Vervolgens brengen bussen hen naar de Egyptische Sinaïwoestijn. Na hun aankomst begint de overdracht van Schalit. Een maand of twee na diens thuiskomst geeft Israël volgens afspraak de rest van de Palestijnse gevangenen hun vrijheid terug.

Gudjohnsen breekt been op twee plaatsen

Eidur Gudjohnsen heeft in de competitiewedstrijd met zijn ploeg AEK Athene tegen Olympiakos (1-1 gelijkspel) zijn been gebroken. De IJslandse aanvaller brak zijn rechterbeen op twee plaatsen en zal naar verwachting vijf maanden uit de roulatie zijn.

Gudjohnsen maakte afgelopen zomer de overstap van Stoke City naar de Griekse ploeg. Daarvoor kwam de spits uit voor Fulham, Tottenham Hotspur, AS Monaco, FC Barcelona, Chelsea, Bolton Wanderers, KR Reykjavik, PSV en Valur Reykjavik.

Farley: "Toegeslagen op juiste momenten"

Nederland werd vandaag verrassend wereldkampioen honkbal. Het team van bondscoach Brian Farley rekende in de finale met 2-1 af met 25-voudig wereldkampioen Cuba. Hiermee schreef hij geschiedenis, want nooit eerder wist Oranje dit kunststukje neer te zetten.

"Ik heb in mijn leven al veel beleefd, maar wereldkampioen worden is wel iets heel bijzonders," zei een dolblije Farley. "We hebben dezelfde formule gebruikt als tijdens het hele toernooi. Fantastisch verdedigen, fantastisch pitchen en toeslaan op het juiste moment. We hebben zelfs nog een paar kansen gemist, maar het was net genoeg."

De finale was zenuwslopend, omdat deze door de aanhoudende regenval in Panama telkens uitgesteld werd. "Dat was heel lastig, steeds werd de wedstrijd uitgesteld. Moeilijk voor de concentratie, maar de jongens hebben het voortreffelijk gedaan. Je probeert ze relaxed te houden, maar dat is met zulke spelers niet zo moeilijk. De meesten zaten wat op hun telefoon te spelen, ze waren heel rustig."

"Onze werper Rob Cordemans was fantastisch, hij was onbespeelbaar. En dat in deze omstandigheden, dat betekent dat hij een sterk karakter heeft. Hij had de totale controle over de plaat. Er is geen man die je beter de bal kan geven dan Robbie," zei Farley die de prestatie nog niet helemaal beseft. "Pas als we thuis komen, weten we denk ik hoe de mensen het hebben beleefd. Ik ben ontzettend blij dat ik dit heb mee kunnen maken."

'Vader Máxima welkom bij inhuldiging'

Een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) vindt dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, aanwezig mag zijn bij de de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning. Ongeveer 38 procent is daar tegen.

Dat bleek zondag uit aanvullend onderzoek bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Zorreguieta was minister van Landbouw in het omstreden Argentijnse regime van dictator Videla. PvdA, SP en GroenLinks vinden dat hij niet aanwezig kan zijn bij de inhuldiging. Een meerderheid van de ondervraagden (60 procent) vindt dat pas over de kwestie hoeft te worden gesproken als het moment van de plechtigheid aanstaande is.

Van de kiezers die in 2010 op de PVV hebben gestemd, vindt 55 procent dat de vader van Máxima bij de inhuldiging mag zijn. Bij de VVD-kiezers is dat 65 procent, bij het CDA 63, bij D66 49, bij de PvdA 43, bij de SP 51 en bij GroenLinks 35 procent, aldus de peiling.

[Pollresultaat] Ik ga naar de bioscoop en neem mee...

De afgelopen week legde FOK!film jou de vraag 'Ik ga naar de bioscoop en ik neem mee...' voor. In totaal hebben we 457 stemmen ontvangen en zeventien reacties.

Van de 457 stemmen kozen er 190 mensen voor het antwoord 'geld voor popcorn, frisdrank, bier of wat anders'. Dit is bijna 42 % van alle uitgebrachte stemmen. De optie 'eten en drinken, verstopt in mijn broek/jas/tas' leverde 167 stemmen op, een zeer klein verschil van 23. In de reacties is het duidelijk dat lang niet iedereen eten en drinken bij de bioscoop zelf koopt.

Telecaster weigert om iets in het bioscoopcomplex te halen. "Ik verdom het om absurde prijzen voor een biertje te betalen in de bios. Dat geld geef ik liever na de film uit in de kroeg." De prijzen zijn een grote boosdoener van het meesmokkelen van eigen voedsel. Yi-long schrijft: "Ik ga vrijwel nooit meer naar de bios in NL, maar ALS ik ga, dan koop ik er sowieso NOOIT eten of drinken ofzo. Idiote prijzen meestal. Dan smokkel ik idd zelf wel iets mee naar binnen".

User gpodan neemt ook zijn eigen versnaperingen mee, maar is wel genoodzaakt om in de bioscoop meer te halen. "ga niet vaak naar de bios. maar neem dan in de jas wat flesjes bier mee. helaas is dit vaak in de pauze wel op dus dan toch wat te drinken halen dan. kratje bier is vaak wat moeilijk meeslepen zo'n zaal in."

Niet iedereen deelt de bovenstaande meningen over eten en drinken. Forummoderator SaintOfKillers reageerde: "Ik heb geen nood aan voedsel of drank tijdens het kijken van een film."

Vandaag is er een nieuw vraagstuk online gegaan. Deze week willen wij weten... Waar koop jij jouw bioscoopkaartjes?

FA stelt onderzoek in naar Suárez

De Engelse voetbalbond FA heeft een onderzoek naar Luis Suárez ingesteld. De Uruguyaanse aanvaller van Liverpool zou gisteren in het treffen met Manchester United racistische opmerkingen hebben gemaakt richting United-verdediger Patrice Evra.

Evra reageerde na afloop boos op de actie van Suárez: "Op de televisiecamera's is het te zien. Je ziet dat hij meerdere malen een bepaald woord tegen mij zegt. Dit soort dingen kunnen echt niet meer in 2011. Hij weet wat hij heeft gezegd en ook de scheidsrechter weet er van."

"Ik ga niet herhalen wat hij zei, maar het was discriminerend. Suárez probeerde mij uit mijn spel te halen, maar ik besteedde er tijdens de wedstrijd niet te veel aandacht aan. Het is treurig dat dit nog steeds gebeurt", vervolgde de international van Frankrijk.

De FA heeft bevestigd dat scheidsrechter Marriner al tijdens de wedstrijd op de hoogte was van het incident. Na afloop moest Liverpool-trainer Kenny Daglish bij de scheidsrechter komen en werd ook hij hiervan op de hoogte gesteld. Toen de trainer vervolgens aan Suárez vroeg wat er was gebeurd, ontkende de voormalig Ajacied 'dat soort woorden' te hebben gebruikt.

Trailer the Avengers breekt downloadrecord

Marvel Studios heeft sinds de afgelopen week een nieuw record in handen. Op dinsdag 11 oktober verscheen de trailer voor de langverwachte film the Avengers, welke in de eerste 24 uur na verschijning op iTunes Movie Trailers meer dan 10 miljoen keer werd gedownload. Hiermee werd het oude record ruim overschreden.

In de trailer krijgen de fans alvast een voorproefje van de film, die werd gebaseerd op de immens succesvolle stripboekenreeks, die in 1963 voor het eerst verscheen en sindsdien een favoriet is van velen. In de film vormen Iron Man (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), Captain America (Chris Evans), The Incredible Hulk (Mark Ruffalo), Hawkeye (Jeremy Renner) en de Black Widow (Scarlett Johansson) een superheldenteam, om samen met S.H.I.E.L.D.'s Nick Fury (Samuel L. Jackson) de strijd aan te gaan met de gevaarlijke schurk Loki (Tom Hiddleston).

Marvel's The Avengers zal worden geregisseerd door Joss Whedon die ook verantwoordelijk is voor het scenario. De film, die zal worden uitgebracht door Paramount Pictures, zal worden geproduceerd door Kevin Feig. The Avengers draait vanaf 3 mei 2012 in de Nederlandse bioscopen.


De trailer van the Avengers: al meer dan 10 miljoen keer gedownload.

Murray passeert Federer na zege in Shanghai

Andy Murray heeft met succes zijn titel verdedigd bij het Masters-toernooi in Shanghai. De 24-jarige Schot, die als tweede was geplaatst, rekende in de eindstrijd in twee sets af met David Ferrer (3) uit Spanje: 7-5 en 6-4. Door zijn zege neemt Murray de derde plaats op de wereldranglijst over van Roger Federer.

Het is voor het eerst sinds 23 juni 2003 dat de Zwitser niet in de top drie van de mondiale ranglijst staat. Voor Murray, die 25 van zijn laatste 26 wedstrijden won, is het de 21e titel in zijn loopbaan. Dit jaar was hij al de sterkste op Queen's en in Cincinnati, Tokyo en Bangkok.

Chebet wint marathon van Amsterdam

Wilson Chebet heeft de marathon van Amsterdam gewonnen. De 26-jarige atleet uit Kenia kwam na twee uur, vijf minuten en 53 seconden over de finish. Hij bleef daarmee net boven het parcoursrecord dat sinds vorig jaar in handen is van de Ethiopiër Getu Feleke met 2:05.44.

Chebet won eerder dit jaar al de marathon van Rotterdam. In de hoofdstad bleef hij zondag zijn landgenoot Laban Korir voor. Die klokte een tijd van 2:06.05. Erick Ndiema, eveneens uit Kenia, liep in 2:06.07 naar de derde plaats.

Michel Butter veroverde in Amsterdam de nationale titel. De 25-jarige Castricummer noteerde een tijd van 2:12.59. Voor Butter was het zijn tweede marathon. Hij bleef bijna vijf minuten onder de tijd die hij dit voorjaar liep in Utrecht. Titelverdediger Koen Raymaekers stapte na ruim vijftien kilometer uit.

Renault stelt beslissing over Kubica uit

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier is bereid om zijn besluit over de toekomst van Formule 1-coureur Robert Kubica uit te stellen. De Fransman sprak dit weekend in Zuid-Korea met de manager van de Pool, Daniele Morelli, en lijkt nu te willen wachten om de coureur de kans te geven zich te bewijzen.

Kubica herstelt nog steeds van zijn rallyongeval begin dit jaar. "Als het nodig is kan ik wel wat langer wachten, dus misschien beslissen we iets later dan eind deze maand. Mogelijk word ik daartoe gedwongen omdat Robert er nog niet helemaal klaar voor is en ik wil een eerlijke kans geven om terug te komen," zei Boullier tegen Autosport.

"Ik heb met Daniele Morelli gesproken en hij is samen met Robert vol vertrouwen dat hij terugkomt. Dat is goed is om te horen. We moeten nog enkele processen doorlopen dus het is een race tegen de klok. Als Robert in staat is een Formule 1-wagen te besturen wil ik dat hij dat bij ons doet en zullen wij hem die kans geven. Het is aan mij om hier flexibel mee om te gaan."

Kubica zal, wil hij in 2012 voor Lotus Renault GP gaan racen, moeten bewijzen dat hij weer helemaal fit is. Hij zou hiervoor vorige maand al in een simulator plaats gaan nemen, maar toen bleek dat hij er nog niet klaar voor was. Boullier ziet nu een test binnen een maand wel gebeuren.

Spaanse prijs voor Nederlandse film Suiker

De Nederlandse film Suiker heeft de Gouden Méliès voor beste Europese fantastische korte film gewonnen. Regisseur Jeroen Annokee heeft de prijs donderdag in Barcelona in ontvangst genomen tijdens het Sitges International Fantastic Film Festival.

Suiker, over een jonge vrouw die een kopje suiker komt lenen bij haar buurvrouw waarna een reeks onfortuinlijke voorvallen leidt tot een gruwelijk einde, won in het Noord-Duitse Emden ook een prijs voor beste korte film. Suiker werd ook geselecteerd voor de online competitie van Cannes. Dennis van de Ven, bekend van de komische tv-serie Draadstaal, schreef mee aan het scenario.

De Méliès d'Or voor beste Europese fantastische langere film ging naar Balade Triste de Trompeta van de Spaanse regisseur Alex la Iglesia. De Spaanse prijzen worden sinds 1996 uitgereikt. De competitie wordt georganiseerd door een groep filmfestivals. Nederland is vertegenwoordigd door het Imagine Film Festival.


Spaanse prijs voor Nederlandse film Suiker (Foto: Novum)

Miljoen pond naar goede doelen dankzij jurk Kate

De trouwjurk van Kate Middleton heeft een miljoen pond opgeleverd voor verschillende goede doelen. De robe waarin Kate een halfjaar geleden haar jawoord gaf aan de Britse prins William, werd tien weken tentoongesteld in Buckingham Palace.

De tentoonstelling trok zeshonderdduizend bezoekers en leverde in totaal 10,5 miljoen pond op. Een woordvoerder laat aan de Britse krant Sunday Telegraph weten dat 'een royaal bedrag' daarvan wordt geschonken aan verschillende doelen. Het officiële bedrag en de gekozen goede doelen worden later bekendgemaakt.

Het merendeel van de opbrengst van de tentoonstelling gaat naar de Royal Collection, de kunstverzameling van de koninklijke familie. Naast Kates japon, die werd ontworpen door Sarah Burton van modehuis Alexander McQueen, waren ook haar sluier, tiara, schoenen en diamanten oorbellen te bewonderen.

Helft krijgt snel duidelijkheid na asielaanvraag

Meer dan de helft (54 procent) van de asielzoekers krijgt tegenwoordig binnen acht dagen te horen of hij in Nederland mag blijven of niet. In de eerste helft van vorig jaar werd nog maar 29 procent van de asielaanvragen binnen acht dagen afgewikkeld, zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij reageerde daarmee op de kritiek dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt nog niet is gedaald. Vrijdag bleek dat in de eerste helft van dit jaar vrijwel evenveel mensen asiel kregen als in de eerste helft van vorig jaar.

Leers zei toen al dat er nog geen daling zichtbaar is omdat de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. Op de lange termijn verwacht hij wel een daling, als de situatie in het buitenland niet voor verrassingen zorgt.

In Buitenhof sprak hij verder de verwachting uit dat hij vaker 'aan zijn oor' wordt getrokken over zijn beleid. Dat is volgens hem niet te voorkomen.

Met die opmerking doelde Leers op een illustratie die zaterdag in NRC Handelsblad stond. Daarop is te zien dat een hand de minister aan zijn oor omhoog trekt. Hij liet weten de illustratie van Siegfried Woldhek zeker boven zijn bed te hangen.

De minister wees erop dat zijn portefeuille erg lastig is, mede doordat die in Nederland gepolitiseerd is. "Ik moet heel streng zijn, maar ook rechtvaardig. De een vindt mij niet streng genoeg en de ander vindt mij niet rechtvaardig genoeg." Daarom verwacht de minister dat hij vaker terecht zal worden gewezen.

Dat is volgens de minister niet altijd even gemakkelijk. Maar dat is geen reden voor zelfmedelijden. "Ik wist waar ik aan begon."

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd en zei op Twitter dat Leers 'CDA-onzinteksten' verkondigt. Ook liet hij weten dat hij Leers hard zal afrekenen op het nakomen van afspraken.

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.

[WK Rugby] All Blacks ten koste van Australië naar finale

Nieuw-Zeeland heeft zich geplaatst voor de finale van het WK rugby. In de halve eindstrijd werd aartsrivaal Australië met 17-6 verslagen. Volgende week zondag is Frankrijk de tegenstander van de All Blacks. De Fransen waren zaterdag al te sterk voor Wales.

Nieuw-Zeeland kwam geen moment in de problemen. Al na zes minuten scoorde Ma'a Nonu een try en dankzij penalty's van Piri Weepu en een drop goal van Aaron Cruden stond het bij rust al 13-6. Het thuisland was ook na de onderbreking heer en meester, al werd het krachtsverschil niet helemaal meer in de score uitgedrukt.

De Nieuw-Zeelandse rugbyers kunnen volgende week voor de tweede keer in de historie de wereldtitel pakken. In 1987 werd de finale al eens van Frankrijk gewonnen. De afgelopen twee WK's reikte Nieuw-Zeeland respectievelijk tot de derde plaats en de kwartfinale.


All Blacks ten koste van Australië naar finale (Foto: Novum)

Lemonade Mouth

Disney Channel is goed in het maken van series. Je kan zeggen wat je wilt, maar de meeste series die ze maken scoren veel kijkcijfers in zowel Amerika als daarbuiten. Eens in de zoveel tijd produceert de zender een film met een verzameling van de kinder- en tienersterren uit de collectie Disney-series. Deze keer is het een combinatie van acteurs uit onder andere Good Luck Charlie en Zeke and Luther plus de muzikaliteit van Victorious. Maak kennis met Lemonade Mouth.

Raiders of the Lost ark viert 30e verjaardag

Raiders of the Lost Ark viert op 20 oktober zijn dertigste verjaardag. Om dit luister bij te zetten wordt de film in een geheel opgefriste en digitaal gerestaureerde vorm uitgebracht in 45 bioscopen in Nederland. Met in de hoofdrollen Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman staat deze film garant voor een mooi avondje Indiana Jones nostalgie.

Het opnieuw uitbrengen van deze film vormt het startschot van de 'Hollywood Classics'. Deze nieuwe filmserie brengt maandelijks de beste en meest bekende klassiekers uit de Hollywoodgeschiedenis terug op het witte doek. Zo komen ook The Godfather en The Wizard of Oz als onderdeel van deze serie in de bioscoop. 

Raiders of the Lost Ark is het eerste deel van de Indiana Jones reeks, waarin Dr. Jones, schatzoeker en professor in de archeologie, jacht maakt op de Ark des Verbonds. Dit voert hem door het Himalaya-gebergte en de Egyptische woestijn heen terwijl hij onderweg allerlei boobytraps en giftige slangen tegenkomt. Indiana moet de mystieke Ark vinden voordat de Nazi's dit doen.

Synopsis van Taken 2 bekend

De synopsis van de film Taken 2 is vandaag officieel vrijgegeven. Dit blijkt uit een bericht op Total Film News.

Taken 2 volgt hoofdpersonage Bryan Mills, die na de gebeurtenissen van het eerste deel verder gaat met ontvoeringen en bedreigingen. De officiële synopsis zoals vrijgegeven legt meer uit over de achtergronden van Mills en de locatie van de volgende film.

Synopsis: Liam Neeson keert terug als Bryan Mills, de gepensioneerde CIA-agent die voor niets stopte om zijn ontvoerde dochter Kim van Albanese kidnappers te redden. Als de vader van een van de kidnappers wraak zweert, ontvoert hij Bryan en zijn vrouw tijdens een familievakantie in Istanbul. Bryan weet Kim te bereiken. Zij moet dezelfde geavanceerde politietechnieken gebruiken om haar ouders te bevrijden en de gijzelnemers een voor een uit te schakelen.

Naast Liam Neeson zien we Famke Janssen als Lenore Mills en Maggie Grace als dochter Kim. Olivier Megaton, bekend van de films The Transporter 3 en Colombiana, neemt de regie voor zijn rekening. Naar verwachting verschijnt Taken 2 op 5 oktober van 2012 in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in Nederland te zien is, is nog onbekend.

Bartoli verslaat Stosur in finale Osaka

Marion Bartoli heeft het WTA-toernooi van Osaka op haar naam geschreven. De als tweede geplaatste Française was in de finale met 6-3 en 6-1 te sterk voor de Australische Samantha Stosur, die als eerste was genoteerd in Japan. Voor Bartoli is het de zevende titel in haar loopbaan. Dit jaar won ze al het toernooi van Eastbourne.

De speelsters moesten eerder op zondag ook al in actie komen in de halve eindstrijd, nadat het schema vertraging opliep door de regen. De 27-jarige Bartoli rekende daarin af met de Duitse Angelique Kerber: 6-1 en 7-6 (5). Stosur was met 7-6 (5), 3-6 en 6-3 Jie Zheng uit China de baas.


Bartoli verslaat Stosur in finale Osaka (Foto: Novum)

Zeventig gewonden bij rellen Occupy-protest Rome

Bij ongeregeldheden rond de Occupy-betoging in Rome zijn zaterdag zo'n zeventig gewonden gevallen. De politie van de Italiaanse hoofdstad trachtte relschoppers met traangas en waterkanonnen uiteen te jagen en heeft ten minste vier arrestaties verricht.

Een groepje gewelddadige relschoppers greep de vreedzame protestmars van duizenden 'verontwaardigden' tegen de hebzucht in de zakenwereld zaterdag aan om de gevelruiten van banken in te gooien en auto's in brand te steken. De in het zwart geklede en gemaskerde raddraaiers bekogelden de uitgerukte oproerpolitie met stenen, flessen en geïmproviseerde projectielen. Met knuppels en hamers sloegen ze geldautomaten stuk en ze zetten talloze prullenbakken in lichterlaaie. Ook belaagden ze ten minste twee verslaggeversploegen van tv-zender Sky Italia. De oproerpolitie voerde charges uit en zette traangas en waterkanonnen in. Op het plein voor de kerk van Sint Jan van Lateranen kwamen enkele politiebusjes in het nauw. Ze werden bestookt met puin en kinderkopjes. Italiaanse media hebben gemeld dat ook een gebouw in brand is gestoken. Het Italiaanse ministerie van Defensie ontkent dat het een defensiekantoor betreft.

Vreedzame betogers ontvluchtten daarop het straatgeweld. Enkele van hen probeerden de relschoppers een halt toe te roepen. Zij scandeerden 'Genoeg' en 'Schande'. Volgens Italiaanse media raakte een man die de gewelddadige actievoerders wilde weerhouden van het gooien van flessen daarbij gewond.

Burgemeester Gianni Alemanno weet het geweld aan 'een paar duizend bandieten uit heel Italië, die zich onder de betogers hebben gemengd'. Volgens persbureau ANSA zijn vier anarchisten gearresteerd met een auto vol helmen, gasmaskers, knuppels en honderden flessen.

Bij betogingen van geestverwanten van de Occupy-beweging in andere Europese landen bleven ongeregeldheden uit. In de Spaanse hoofdstad Madrid beweerden de organisatoren op het Puerta del Sol-plein, waar demonstranten al sinds mei hun ongenoegen uitten over een reeks van bezuinigingen, driehonderdduizend betogers te hebben geteld. Ook in Barcelona, Valencia, Sevilla en Malaga kwamen vele duizenden ontvredenen samen. In de Portugese hoofdstad Lissabon drongen demonstranten aan op de linies van de oproerpolitie, maar die week niet en verijdelde een bestorming van het parlementsgebouw. In het Duitse Frankfurt, het financiële centrum van continentaal Europa, trokken vijfduizend betogers op naar het kantoor van de Europese Centrale Bank. Enkele actievoerders sloegen voor het gebouw hun tentjes op.

In Londen sprak Julian Assange de voor een Occupy-demonstratie toegestroomde menigte toe. De WikiLeaks-oprichter hekelde het internationale stelsel van banken, dat volgens Assange 'besmet geld opstrijkt'. De Londense politie probeerde kampeerders te bewegen hun even tevoren opgezette tentjes weer op te breken en hield drie mensen aan.

Voor het stadhuis van de Franse hoofdstad Parijs scandeerden enkele honderden betogers opruiende leuzen. In de Griekse hoofdstad Athene, waar demonstranten al maanden dag in dag uit protesteren tegen de rigoureuze bezuinigingsmaatregelen van de regering, gingen opnieuw zo'n tweeduizend betogers de straat op.

In Azië, dat juist een economische bloei doormaakt, kwam bij vergelijkbare demonstraties nauwelijks iemand opdagen.

Chinese Sui Lu pakt goud op balk

De Chinese Sui Lu heeft zondag bij het WK turnen in Tokyo goud behaald op de balk. Ze was met een eindscore van 15,866 overtuigend de sterkste. Haar landgenote Yao Jinnan werd tweede met 15,233. Het brons ging naar de Amerikaan Jordyn Wieber met een score van 15,133.

Ksenia Afanasyeva legde beslag op de wereldtitel op vloer. De Russische mocht als reserve deelnemen aan de finale en kwam daarin verrassend tot een score van 15,133. Lu moest met een score van 15,066 genoegen nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar de Amerikaanse Alexandra Raisman.

Danell Leyva won bij de mannen het WK op het onderdeel brug. De 19-jarige Amerikaan kwam tot een score van 15,633. De Chinees Zhang Chenglong en Vasileios Tsolakidis uit Griekenland deelden de tweede plaats. Beide turners eindigden op een score van 15,533.

[EK] Li Jiao naar finale

Li Jiao heeft zich geplaatst voor de finale van het EK tafeltennis in Polen. De Nederlandse rekende vandaag in de halve eindstrijd met 4-1 af met de Poolse Li Qian. In de finale ontmoet de titelverdedigster de winnares van de strijd tussen de Duitse Irene Ivancan en de Oekraïnse Margarita Pesotska.

De setstanden van Li Jiao die eerder al met Nederland in de landenwedstrijd het goud won waren: 11-9, 11-7, 11-7, 8-11 en 11-6.

Pieters loopt breukje in rechtervoet op

PSV zal het enige tijd moeten stellen zonder linksback Erik Pieters. De verdediger van de Eindhovenaren liep gisteravond in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een breukje in zijn rechtervoet op. Inmiddels is het gewricht in het ziekenhuis al in het gips gezet.

"Ik heb een scheurtje in het middenvoetsbeentje van mijn vijfde teen. Ik hield een pass tegen met mijn rechtervoet en kreeg toen wat last. Het voelde heel vervelend, ik kon er niet op staan. Ik dacht eerst dat het wel weg zou gaan, maar niet dus," zei Pieters die hierdoor voortijdig naar de kant moest. De voet van de PSV'er is nog gezwollen. Als deze zwelling afgenomen is kan pas vastgesteld worden hoe lang hij uit de roulatie is.

Zeker is wel dat Pieters de belangrijke uitwedstrijd van PSV tegen Twente (29 oktober) moet laten schieten. Ook de oefenwedstrijden van Oranje tegen Zwitserland (11 november) en Duitsland (15 november) zal de international waarschijnlijk vanaf de zijlijn moeten bekijken.

Blaastest voor Thomas Acda in DWHN

Thomas Acda heeft zaterdag in de uitzending van het satirische RTL 4-programma Dit Was Het Nieuws (DWHN) een blaastest van Raoul Heertje moeten afleggen. De cabaretier kreeg namelijk steeds meer klachten van mensen die dachten dat Acda tijdens de uitzendingen flink bezopen was.

"Ik word er schijtziek van, ik leg elke keer uit; je bent niet dronken, je praat gewoon zo", aldus Heertje tegen Acda. De All Stars-acteur bleek een promillage te hebben van slechts 0,14 en was daarmee bij lange na niet dronken. Voor autorijden mag men maximaal een promillage hebben van 0,5. Heertje bleek zelf een promillage van 0,06 te hebben.


Blaastest voor Thomas Acda in Dit Was Het Nieuws

Discussie rond Leers kost CDA zetel

De discussie rond minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft zijn partij een zetel gekost en de PVV een zetel opgeleverd. Steeds als het onderwerp 'immigratie' speelt, verzwakt dat de positie van het CDA en versterkt dat de PVV, concludeert opiniepeiler Maurice De Hond zondag.

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. Zijn hoofdmotief zou niet zijn dat er minder mensen naar Nederland moeten komen. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd en zei op Twitter dat Leers 'CDA-onzinteksten' verkondigt. Ook liet hij weten dat hij Leers hard zal afrekenen op het nakomen van afspraken.

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.

Uit de peiling blijkt verder dat 44 procent het met Leers eens is dat de immigratie een verrijking van de Nederlandse samenleving kan zijn. Bijna evenveel mensen, 42 procent, zijn het niet met hem eens. De rest weet het niet. Van de ondervraagden vindt 64 procent dat de immigratie moet afnemen. Een kwart is het daar niet mee eens.

Het CDA staat nu op dertien zetels en de PVV op dertig. De VVD is met 31 zetels in de peiling nog maar net groter. Het CDA heeft tot nu toe alleen afgelopen zomer zo laag als nu gestaan.

Verder verliest GroenLinks een zetel aan de PvdA, waardoor GroenLinks op een dieptepunt van zes zetels uitkomt. De laatste keer dat de partij zo laag in de peiling stond, was rondom de verkiezingen van 2006.

Waar het bespreken van immigratie het CDA telkens zetels lijkt te kosten, kost het GroenLinks iedere keer weer zetels als de politietrainingsmissie in Kunduz in het nieuws komt. GroenLinks is een van de bedenkers van de missie.

Geen tentjes meer op Beursplein Rotterdam

De tentjes die het beursplein in Rotterdam bezet hadden moeten houden zijn zondagochtend nergens te bekennen. "Misschien dat de kou de actievoerders heeft verdreven", zegt een politiewoordvoerder.

De politie heeft hen in ieder geval niet weggejaagd. "Zaterdagavond waren er nog ongeveer tien mensen op het plein. We weten niet of ze die avond al zijn vertrokken. Zo niet, dan zijn ze heel vroeg in de ochtend al gegaan."

De woordvoerder laat verder weten dat de actie kennelijk zonder incidenten is verlopen. "In de overdracht van de nachtploeg op de ochtendploeg wordt de actie niet eens genoemd."

Naar voorbeeld van Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september in het beursdistrict in New York, werden ook in Nederland occupy-acties opgezet. Dat gebeurde in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Op het Beursplein in Amsterdam waren op het hoogtepunt vijftienhonderd mensen op de been. Op het Malieveld in Den Haag werden zevenhonderd mensen geteld. Rotterdam was al de kleinste met ongeveer honderd mensen op het hoogtepunt.

De politiewoordvoerders van Amsterdam en Den Haag laten weten dat zich daar, net als in Rotterdam, geen incidenten hebben voorgedaan. Of in Amsterdam en Den Haag nog wel tenten staan, konden de woordvoerders niet zeggen. Op Twitter wordt in ieder geval gesteld dat de acties in Den Haag en Amsterdam zondag doorgaan.

De politie lijkt er in Nederland gemakkelijker van af te komen dan de politie in de VS en Italië. In New York en Rome kwam het zaterdagnacht tot botsingen tussen betogers en politie. In Berlijn beëindigde de politie de actie door het plein schoon te vegen.

Dode bij autocrash Bocholtz

Een 23-jarige man uit het Limburgse grensdorp Bocholtz is zaterdagnacht omgekomen toen hij in zijn woonplaats met zijn auto over de kop sloeg. Een 22-jarige medepassagier uit Sittard is met inwendige verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. In de auto zat ook een 20-jarige vrouw uit Vaals, maar zij raakte volgens de politie niet gewond.

Getuigen hebben volgens de politie gezien dat de auto veel te hard door het kerkdorp reed. De bestuurder verloor de macht over het stuur toen hij op de Groeneweg over wat heuveltjes reed. De wagen begon daarop te slingeren, schoot over een metershoog talud en landde ondersteboven in een weiland. De bestuurder was op slag dood.

Bergsma wint schaatsmarathon in Amsterdam

Jorrit Bergsma heeft de eerste marathon in de KNSB/KPN-competitie op zijn naam geschreven. De BAM-rijder won in Amsterdam na 125 ronden de sprint van een kopgroep van drie. Ralf Zwitser pakte de tweede plaats, voor Frank Vreugdenhil. De kopgroep was in de slotfase van de race ontstaan.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Foske Tamar van der Wal. De Nederlands kampioene op natuurijs was in de massasprint te sterk voor Mariska Huisman en Maria Sterk. De race werd in de slotfase even geneutralisseerd vanwege een zware valpartij. Daniëlle Bekkering liep hierbij een knieblessure op.

Recordaantal treinen op tijd

De NS heeft in het derde kwartaal zijn 'punctualiteitrecord' gebroken. Van de treinen kwam 95,5 procent op tijd aan. Het vorige record werd in het derde kwartaal van vorig jaar gehaald. Toen reed 93,7 procent op tijd, meldt de NS zondag.

Het afgelopen kwartaal werden ook meer aansluitingen gehaald. Dat percentage lag op 93,7. In het derde kwartaal van vorig jaar was dat 92,2.

De klantenoordelen zijn iets negatiever dan vorig jaar. Van de reizigers gaf 57 procent een rapportcijfer van een 7 of meer voor het op tijd rijden van de treinen, dat is een procentpunt minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Ook de tevredenheid over de dienstverlening nam met een procentpunt af, waardoor deze uitkwam op 77 procent.

Directievoorzitter Ingrid Thijssen zegt tevreden te zijn met de resultaten, die iets beter zijn dan in het tweede kwartaal van dit jaar. "Dat is het resultaat van hard werken in het belang van onze klanten."

Ook Battlefield 3 krijgt online pass

DICE heeft laten weten dat ook Battlefield 3 gebruik zal maken van een online pass. lan Kertz van DICE liet op Twitter weten dat ze dit wel moeten doen omdat ze geen geld verdienen als mensen tweedehands games kopen en dat het geld nodig is om de kosten van de servers te kunnen betalen.

Een online pass is een code waarmee je met een game online kunt spelen. Zo'n code kan eenmalig gebruikt worden en als iemand besluit om een game door te verkopen, zal de koper een nieuwe online pass aan moeten schaffen om online te kunnen gamen.

Dit bericht kwam naar buiten toen een Twitter-gebruiker aan Kertz de vraag stelde of hij een nieuwe game moest kopen om online te kunnen gamen. Volgens Kertz zou hij ook de mogelijkheid hebben om een online pass te kopen. Daarna kwam de vraag hoe hij dit systeem kon rechtvaardigen.

"Because servers cost money, and used games don't make developers any money."

Patrick Bach heeft het systeem eerder dit jaar ook al verdedigd. Volgen Bach kost het de maker geld als meerdere mensen met één exemplaar online gaan. Ze vangen geen geld voor de game zelf maar moeten wel ruimte op de server vrijmaken voor die spelers. Het is niet om de spelers te straffen, maar om de ontwikkelaar te compenseren.

"We want people to at least pay us something to create this because we're paying for it. It was actually a loss for us to have new players. Hopefully people understand why. It's not to punish people. To us it's compensation."

Battlefield 3 verschijnt eind deze maand voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

BF3

Boze neger in Prototype 2-trailer

James Heller is boos en dat zal de wereld weten ook. Alex Mercer, de held/schurk uit Prototype, heeft er namelijk voor gezorgd dat Heller zijn familie is kwijtgeraakt en Heller zoekt nu wraak op Mercer. Activision heeft daarom een nieuwe trailer voor Prototype 2 uitgebracht waarin we Heller verschillende, nieuwe krachten zien gebruiken. Prototype 2 staat gepland voor Xbox 360, PS3 en Windows op 24 april 2012.

Kinect-ondersteuning voor Halo: Combat Evolved Anniversary

Binnenkort zal Halo: Combat Evolved Anniversary verschijnen. De game is een HD-remake van de allereerste Halo-game. Zoals iedereen wel weet is sindsdien de serie een groot succes gebleken. Zoals de meeste Xbox 360-games zal ook Halo: Combat Evolved Anniversary Kinect-ondersteuning krijgen. Daar zijn nu wat details over vrij gekomen.

Op de Comic-Con in New York is een video getoond waarin de eerste details over deze ondersteuning bekend zijn gemaakt. Zo kunnen we de stemherkenning gebruiken om te reloaden, granaten te gooien en objecten te analyseren. In onderstaande video is de presentatie te zien.

[MotoGP] Stoner pakt in eigen land wereldtitel

Casey Stoner heeft voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel veroverd in de MotoGP. De Australiër haalde op zijn 26e verjaardag het kampioenschap binnen met een zege in de Grand Prix van Australië. De Honda-coureur was voor eigen publiek al voor het vijfde jaar op rij de sterkste.

Stoner reed betrekkelijk eenvoudig naar de wereldtitel. Zijn enig overgebleven rivaal Jorge Lorenzo uit Spanje ging onderuit in de opwarmronden en kon niet van start gaan. De Italiaan Marco Simoncelli eindigde als tweede, voor zijn landgenoot Andrea Dovizioso. Er staan nog twee races op het programma.

In de Moto2 was de zege voor Alex de Angelis die in de laatste ronde Stefan Bradl nog wist te passeren. Laatstgenoemde nam wel de leiding in het klassement weer over van Marc Marquez die derde werd na vrijwel helemaal achteraan te zijn gestart.

De zege in de vanwege regen ingekorte 125cc-race was voor Sandro Cortese die ruim wist te winnen voor Luis Salom en Johann Zarco. Jasper Iwema kwam niet aan de finish.

Zonderland mist directe plaatsing Spelen

Epke Zonderland is er bij het WK in Tokyo niet in geslaagd om een medaille te veroveren op rekstok. De 25-jarige turner uit Lemmer eindigde in de finale na een fout bij het vierde vluchtelement als vijfde met een score van 14,833. Het goud ging naar Kai Zhou met een score van 16,441. Hij troefde zijn landgenoot Chenglong Zhang en Kohei Uchimura uit Japan af.

Zonderland loopt rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen mis. Daarvoor had hij op het podium moeten eindigen. De Nederlander is nu aangewezen op het olympisch kwalificatietoernooi, waar hij zich in januari alsnog voor de Spelen kan kwalificeren op de meerkamp.

Jeffrey Wammes eindigde op het onderdeel sprong in de finale als achtste en laatste. Hij is daardoor eveneens aangewezen op het olympisch kwalificatietoernooi. Wammes kwam met sprongen van 15,433 en 15,933 tot een gemiddelde van 15,683. Het goud was voor de Zuid-Koreaan Yang Hak-Seon die een score van 16,566 behaalde.

Sonic Generations gameplay-video

Sonic Generations, die in november zal verschijnen, is ter ere van het twintigjarige jubileum van de blauwe en zeer snelle egel. Vandaag zijn er meer beelden verschenen van de game. Tijdens een interview van CNET met Aaron Webber worden beelden getoond van onder andere Seaside Hill en Sky Sanctuary.

Eerder deze week werd Sonic Generations aangekondigd voor de pc en werden ook de systeemeisen bekend. Verder verschijnt de game ook nog voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

Spider-Man krijgt nieuwe openwereldgame

De befaamde spinnenman krijgt een nieuwe openwereldgame. De game zal draaien rond Amazing Spider-Man en hij zal zich kunnen voortbewegen door een grote open stad zoals in de game van Spider-Man 2. De game krijgt meer realistischere graphics in plaats van de cartoony-graphics die de games eerder bevatten.

Hieronder kan je de aankondigings-trailer bekijken die opgenomen is vanuit de zaal. Zodra de officiële trailer geplaatst is laten we het jullie weten. De game moet in de zomer van 2012 uitkomen.

Link beweegt zich veelzijdig in Skyward Sword

In een nieuwe trailer van Zelda: Skyward Sword is goed te zien dat er veel manieren zijn om over het land en door de lucht te reizen. In de video zien we mijnkarretjes, vogels en minder comfortabele manieren om verder te geraken.

Er is in ieder geval genoeg te doen in de wereld van The Legend of Zelda, met puzzels zoals doolhoven en behendigheidspelletjes met de Wii-controller. We moeten nog tot 18 november wachten voordat we aan de gang mogen met deze puzzels in Zelda: Skyward Sword op de Wii.

Drama-flop voor Beaus nieuwe show

Het Beste Idee van Nederland heeft zaterdag dramatische kijkcijfers weten te scoren. Naar het SBS 6-programma keken slechts 331.000 mensen. De show begon twee weken geleden een nieuw seizoen met als vervangende presentator Beau van Erven Dorens in plaats van Henkjan Smits en Tooske Ragas.

De vervanging blijkt echter dramatisch uit te pakken. Nog nooit keken er zo weinig mensen naar Het Beste Idee van Nederland. De twee vorige weken kon de ideeënshow nog rekenen op ongeveer een half miljoen kijkers. Lachen Om Home Video's, dat ook op SBS 6 wordt uitgezonden, trok zaterdag met 537.000 mensen meer bekijks.

De satirische Nederland 1-show Koefnoen kan ook steeds minder mensen bekoren. Daar keken een magere 649.000 geïnteresseerden naar. RTL 4 wist wel tv-kijkend Nederland naar zich toe te trekken met Ik Hou Van Holland (2,3 miljoen), Ushi & The Family (1,95 miljoen) en Dit Was Het Nieuws (1,3 miljoen). Studio Sport Eredivisie haalde tot slot 1,35 miljoen kijkers.


Drama-flop voor Beaus nieuwe show

Winkeliers geven meer uit aan veiligheid

Voor het eerst sinds 2008 zijn winkeliers meer gaan uitgeven aan het voorkomen van diefstallen en agressie. Vorig jaar werd hier nog 290 miljoen euro aan uitgegeven, dit jaar ligt dat volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland 5 procent hoger.

De organisatie keek onder meer naar uitgaven aan trainingen voor winkelpersoneel. Vanaf volgend jaar wordt bij alle detailhandelsopleidingen van de ROC's les gegeven over veiligheid. Volgens de brancheorganisatie wordt een op de dertig winkeldieven agressief bij een aanhouding.

De cijfers zijn bekendgemaakt op de slotdag van de Week van de Veiligheid. Die wordt sinds een paar jaar gehouden om het belang van preventie te benadrukken.

[F1] Uitslag Grand Prix van Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Zuid-Korea op zijn naam geschreven. De Duitser kreeg op het podium Lewis Hamilton en Mark Webber aan zijn zijde. Door dit resultaat verzekerde Red Bull Racing zich van de titel in het constructeurskampioenschap.

De race op het Yeongam-circuit ging van start met Lewis Hamilton op poleposition. De Brit behield na de start de leiding, maar Sebastian Vettel pakte de McLaren-coureur op het rechte stuk na bocht vijf. Daarachter klom Mark Webber naar de derde stek, na geprofiteerd te hebben van het gevecht tussen Felipe Massa en Jenson Button. Michael Schumacher kende ook een goede start, want hij klom naar de tiende plaats.

In de eerste bocht was er contact tussen de Toro Rosso van Sébastien Buemi en de Lotus Renault GP van Bruno Senna, waardoor beiden enkele plaatsen verloren. Buemi bleek echter over een goede auto te beschikken, waardoor hij na vijf ronden al snel weer veertiende lag. Iets verder naar voren wist Schumacher Paul di Resta te passeren voor plaats negen.

Vooraan bouwde Vettel na acht ronden een voorsprong van twee seconden op Hamilton op. De eerste pitsstops waren na tien ronden van Kamui Kobayashi en Rubens Barrichello. Van de toppers kwamen Button en Rosberg als eersten binnen. Mercedes slaagde erin om Rosberg voor Button naar buiten te sturen, maar de Duitser maakte een foutje, waarna Button voordeel leek te hebben, maar Rosberg sloeg meteen weer terug. Een ronde later profiteerde Button van DRS om de Duitser weer in te halen.

Ook de anderen kwamen binnen, waarbij de Ferrari's plaatsen verloren. Alonso kwam onder meer achter de Mercedes van Schumacher terug op het asfalt, maar kreeg twee plaatsen cadeau toen Vitaly Petrov Schumacher bij bocht drie uit de race kegelde. Uit de herhaling van de beelden bleek dat Alonso het tweetal nipt kon ontwijken. Voor Petrov en Schumacher was de race voorbij, terwijl de safety car vanwege rommel op de baan naar buiten moest.

Achter de safety car was de volgorde: Vetel, Hamilton, Webber, Button, Rosberg, Massa, Alonso, Alguersuari, Di Resta en Sutil. Button deed na het weer vrijgeven van de baan een poging om Webber te passeren, maar dit mislukte. Rosberg hield op de vijfde plaats de Ferrari's op, maar na 27 ronden moest de Duitser in twee bochten tijd eerst Massa en meteen daarna Alonso voorbij laten. Rosberg beschadigde hierbij zijn banden en ging meteen de pits in voor nieuwe.

Vooraan behield Vettel een kleine voorsprong op Hamilton die onder druk van Webber kwam te staan. Daarachter kon Button niet aanhaken, terwijl de Ferrari's bevrijd van Rosberg de vijfde en zesde plaats veilig leken te stellen. Het gevecht tussen Hamilton en Webber leverde enkele pogingen van de Australiër op om de tweede plaats over te nemen. Na de pitsstop van beiden maakte Hamilton een foutje, waarna Webber er meermalen naast kwam, maar Hamilton verdedigde zijn plaats op een fraaie wijze.

Nadat iedereen weer was gestopt, was de volgorde vooraan: Vettel, Hamilton, Webber, Button, Alonso, Massa, Rosberg, Alguersuari, Di Resta en Buemi. Alonso reed na zijn tweede stop met het mes tussen de tanden en halveerde het verschil met Button voor hem. Iets verder naar voren had Hamilton lange tijd weinig moeite om Webber achter zich te houden, maar met nog acht ronden te gaan begonnen de aanvallen van de Australiër op plaats twee weer.

Webber passeerde in de 49e ronde Hamilton, maar dankzij DRS kon Hamilton meteen terugslaan. Button profiteerde van het vechtende duo door aan te haken, terwijl ook Alonso het gat kon dichten. Buemi wist ondertussen de negende plaats van Di Resta af te snoepen, waardoor er deze wedstrijd twee Toro Rosso's in de punten zouden eindigen. Alguersuari pakte in de laatste ronde nog de zevende plaats van Rosberg af.

Na 55 ronden werd Vettel in Zuid-Korea als winnaar afgevlagd voor Hamilton en Webber. De vierde plaats was voor Button die Alonso, Massa, Alguersuari, Rosberg, Buemi en Di Resta voorbleef. Door dit resultaat pakte Red Bull de constructeurstitel.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:38:01.994
2 Lewis Hamilton McLaren +12.019
3 Mark Webber Red Bull +12.477
4 Jenson Button McLaren +14.694
5 Fernando Alonso Ferrari +15.689
6 Felipe Massa Ferrari +25.133
7 Jaime Alguersuari Toro Rosso +49.538
8 Nico Rosberg Mercedes +54.053
9 Sebastien Buemi Toro Rosso +1:02.762
10 Paul di Resta Force India +1:08.602
11 Adrian Sutil Force India +1:11.229
12 Rubens Barrichello Williams +1:33.068
13 Bruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
14 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
15 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
16 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
17 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
18 Timo Glock Virgin +1 Ronde
19 Daniel Ricciardo HRT +1 Ronde
20 Jerome d'Ambrosio Virgin +1 Ronde
21 Vitantonio Liuzzi HRT +3 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +25 Ronden
DNF Vitaly Petrov Lotus Renault +39 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +40 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 349
2 Jenson Button McLaren 222
3 Fernando Alonso Ferrari 212
4 Mark Webber Red Bull 209
5 Lewis Hamilton McLaren 196
6 Felipe Massa Ferrari 98
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 67
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 60
9 Vitaly Petrov Renault 36
10 Nick Heidfeld Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 28
12 Kamui Kobayashi Sauber 27
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 22
14 Paul di Resta Force India F1 21
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 15
16 Sergio Perez Sauber 13
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Lotus F1 0
22 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Lotus F1 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 558
2 McLaren 418
3 Ferrari 310
4 Mercedes Grand Prix 127
5 Renault 72
6 Force India F1 49
7 Sauber 40
8 Scuderia Toro Rosso 37
9 Williams 5
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Oudste vrouw van Nederland is jarig

De oudste vrouw van Nederland is zondag jarig. Anna Goorman-Dommerholt uit Gorssel (Gelderland) wordt 109 jaar en viert haar verjaardag in zeer besloten kring met haar zoon en schoondochter.

Het gaat naar omstandigheden redelijk goed met de hoogbejaarde vrouw. Haar zoon Henk Goorman (80) spreekt over pieken en dalen. Ze beseft zich volgens haar zoon niet dat ze zondag een bijzondere verjaardag viert. Toch is communicatie door een gehoorapparaat nog steeds goed mogelijk, zei hij.

Anna Goorman-Dommerholt werd op 16 oktober 1902 in Eefde geboren. Ze woonde 93 jaar in het ouderlijk huis in Gorssel waar haar zoon nu woont. Ze is sinds 1975 weduwe. Toen ze 101 was, verhuisde ze naar verzorgingshuis De Borkel waar ze nu woont. Haar medebewoners kunnen maandag een traktatie verwachten.

De oudste inwoner van Nederland is een man. Rotterdammer Cor Geurtz werd op 4 mei al 109 jaar.

'VS verlaten Irak dit jaar nog'

De Verenigde Staten zijn niet meer van plan om na dit jaar nog troepen in Irak te hebben. Ondanks toenemende zorgen over de veiligheidssituatie in Irak, moeten alle troepen in januari zijn teruggetrokken. Dat zegt een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse president Barack Obama.

Er blijven alleen honderzestig soldaten achter om de Amerikaanse ambassade te beveiligen. Met het besluit komt een einde aan acht jaar Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest tussen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De vraag was of moest worden vastgehouden aan de deadline van 31 december die in 2008 was afgesproken of dat nieuwe afspraken moesten worden gemaakt.

Sommigen vrezen dat de vooruitgang die is geboekt bij een terugtrekking verloren gaat. Dat zou betekenen dat sinds maart 2003 4400 Amerikaanse militairen voor niets om het leven zijn gekomen.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen maanden met Irakese leiders overlegd over de mogelijkheid om enkele duizenden Amerikaanse troepen achter te laten. Zij kunnen dan de Irakese veiligheidstroepen trainen. Hoewel de medewerker van Obama het over een volledige terugtrekking heeft, is over het trainingsprogramma volgens een woordvoerder van het Pentagon nog geen definitief besluit genomen.

Een medewerker van het Amerikaanse leger bevestigt de terugtrekking, maar zei dat een trainingsmissie nog een mogelijkheid was. Net als de medewerker van Obama sprak hij op voorwaarde dat zijn naam niet wordt genoemd vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Een heikel punt bij de vraag of de troepen langer zouden blijven was dat de Irakese leiders weigerden te garanderen dat Amerikaanse troepen niet door Irakese rechtbanken worden vervolgd. Zonder die garantie willen de Amerikanen niet blijven.

De Boer: "In de ArenA moeten we altijd winnen"

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop van het tumultueuze duel met AZ (2-2) toch niet helemaal tevreden. De Boer baalt dat zijn ploeg niet met de volle drie punten aan de haal is gegaan.

"We maken een 0-2 achterstand ongedaan op het moment dat we met tien man staan. Maar in de ArenA moeten we natuurlijk altijd winnen. Dus ben ik uiteindelijk toch teleurgesteld", zo laat hij weten aan de aanwezige media.

Vooral de eerste helft zorgde voor chagrijn bij de oefenmeester. "Ik vond dat we in de eerste helft heel kwetsbaar waren als we balverlies leden. Na rust durven we wel druk te zetten en dan zie je dat AZ in de problemen komt. Al gaven we met tien man natuurlijk ook kansen weg."

Theo Janssen begon vanavond op zijn vertrouwde linkshalfpositie. De middenvelder maakte indruk en zorgde uiteindelijk ook voor de gelijkmaker. Op de vraag of Janssen nu op die positie mag blijven staan: "Ik zou gek zijn als ik ga rouleren op een moment dat hij goed functioneert."

Linkdump Zondag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Hells Angel doodgeschoten bij begrafenis

Bij de begrafenis van een doodgeschoten lid van de Hells Angels in San Jose in de Amerikaanse staat Californië is een ander lid van de motorclub doodgeschoten. De man werd zaterdag rond 13.00 uur plaatselijke tijd neergeschoten op de begraafplaats en overleed later in een ziekenhuis, meldt de politie.

De man die begraven werd was president van de Hells Angels in San Jose Jeffrey 'Jethro' Pettigrew. Hij werd vorige maand doodgeschoten bij een schietpartij in een casino in Nevada. Zijn begrafenis werd door duizenden mensen bezocht. Om alles in goede banen te leiden was er een grote politiebezetting, maar dat weerhield de dader er niet van zijn slag te slaan.

Bij de schietpartij op de begraafplaats raakte verder niemand gewond. De dader wist te ontkomen. De politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben voor wie er achter de schietpartij zit.

Een lid van de rivaliserende motorclub Vagos is opgepakt voor de moord in het casino. Na die schietpartij werd een regionaal motorevenement door de burgemeester afgelast.

Een getuige wees er op de televisiezender NBC11 op dat motorclubs afspraken hebben niet toe te slaan bij een begrafenis. "Dat is gewoon verwerpelijk."

Volgens een politiewoordvoerder lijkt er geknoeid te zijn met de sporen die de schietpartij op de begraafplaats heeft achtergelaten. Hij wilde daar geen verdere toelichting op geven.

Wapens in woning vermissingszaak Spijkenisse

In de woning waarin spullen zijn gevonden die mogelijk meer licht kunnen werpen op de verdwijning van de 22-jarige Farida Zargar uit Spijkenisse, zijn ook wapens aangetroffen. De zoektocht van de politie in en om de woning in Spijkenisse is om 17.00 uur afgerond. Agenten stuitten onder meer op een kruisboog, een groot mes en een vuurwapen, meldt een politiewoordvoerder.

Ook werden onder meer fietsen en bromfietsen gevonden die van diefstal afkomstig zijn. Verder vermoedt de politie van verschillende andere aangetroffen goederen dat die eveneens gestolen zijn. Alles is meegenomen voor onderzoek.

Vrijdag werd bekend dat de politie in de woning spullen had gevonden die mogelijk tot nieuwe informatie in de vermissingszaak van Zargar leidt. Vier mensen werden aangehouden. Of zij te maken hebben met de verdwijning van de vermiste vrouw wordt nog onderzocht.

Zargar is al meer dan een jaar vermist. Ze verdween op 5 augustus 2010 nadat haar werkdag bij een transportbedrijf op industrieterrein de Halfweg in Spijkenisse erop zat. Daarna is ze alleen nog gezien bij het ABC-complex. Mogelijk is ze slachtoffer geworden van een misdrijf.

De politie kwam de spullen op het spoor toen zij donderdagavond omstreeks 22.30 uur op een melding van bedreiging met een vuurwapen afgingen. Bij aankomst sloegen twee verdachten op de vlucht. Een van hen, een 34-jarige man uit Spijkenisse, werd even later opgepakt op de Plataanlaan. De tweede werd gepakt in een woning aan de Venusstraat.

In de schuur van de woning bleken verschillende gestolen spullen van Farida te liggen. In de woning werden nog meer aanwijzingen gevonden die te maken kunnen hebben met haar verdwijning. De bewoners, een 46-jarige man en een 63-jarige vrouw, werden eveneens aangehouden.

De politie vond tot nu toe alleen de fiets en sleutelbos van Farida terug. Die spullen werden gevonden in het Mallebos, vlakbij Spijkenisse.

[WK Honkbal] Nederland wereldkampioen

De Nederlandse honkballers hebben zaterdagavond (plaatselijke tijd) in Panama voor het eerst in de historie de wereldtitel veroverd. De ploeg van bondscoach Brian Farley versloeg 25-voudig wereldkampioen Cuba in de finale met 2-1. Oranje was op het WK nog nooit verder gekomen dan de vierde plaats.

De Nederlandse punten kwamen van Sidney de Jong en Curt Smith. De finale begon 4 uur later dan gepland vanwege de regen die Panama-Stad urenlang teisterde.

Nederlandse honkballers wereldkampioen
Nederlandse honkballers wereldkampioen (Foto: ANP)

Rabbit Hole

Het verlies van een kind is het ergste wat je kan overkomen. Het is iets dat je nooit vergeet en waar je eigenlijk nooit overheen komt. Aaron Eckhart en Nicole Kidman spelen in Rabbit Hole een echtpaar dat hiermee om moet gaan. Voor de buitenwereld lijken ze zich redelijk sterk te houden, maar binnenshuis wordt het toch allemaal moeilijker. 

Het Zondagse Orakel - Laat ze allemaal maar verrekken

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column Is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Duitse politie ontruimt plein voor Bondsdag

De Duitse politie heeft zaterdagavond laat de Platz der Republik (Plein van de Republiek) ontruimd, het plein voor de Bondsdag. Honderden agenten zijn ingezet om honderden betogers van de Occupy-beweging weg te dragen. Verder waren er geen incidenten.

Duizenden burgers hadden eerder zaterdag in de regeringswijk meegedaan aan vreedzaam protest tegen de uitwassen van het kapitalisme. Sommige betogers riepen leuzen als Occupy Bundestag en probeerden een tentenkamp op te zetten naast het parlementsgebouw, maar de politie voorkwam dat.

Rutten: "Niet tevreden over rendement"

PSV moest vanavond diep gaan om de drie punten in eigen huis te houden tegen FC Utrecht (1-0). Trainer Fred Rutten was dan ook niet te spreken over het optreden van zijn ploeg.

PSV kreeg in de eerste helft een handvol kansen, maar het vizier stond vooral bij Tim Matavz en Georginho Wijnaldum niet op scherp. Rutten is na afloop dan ook duidelijk. "Over het rendement ben ik niet tevreden. We waren af en toe onrustig en maakten soms niet de juiste keuze", zo laat hij weten aan de aanwezige media.

Pas twintig minuten voor tijd wisten de Eindhovenaren via Ola Toivonen de ban te breken. Rutten baalt dat het zo lang duurde. "We hadden na vijftien seconden al met 1-0 voor kunnen staan, dan was het veel makkelijker geworden." Dat werd het volgens Rutten na de openingstreffer pas.

"Na de 1-0 speelden we bevrijd. Als we de juiste keuzes hadden gemaakt, hadden we kunnen uitlopen naar 3-0 of 4-0." PSV staat momenteel op de tweede plaats achter AZ. De Eindhovenaren hebben, net als FC Twente, twintig punten.

Duizenden Occupy-betogers in New York

Zo'n 5000 mensen zijn zaterdag (plaatselijke tijd) in New York de straat op gegaan om te demonstreren tegen de uitwassen van het kapitalisme. Op Times Square, een populaire uitgaansgelegenheid, was er bijna geen doorkomen meer aan.

De betogers eisten hogere belastingen voor de rijken, sociale hervormingen en de beteugeling van de financiële sector. Politie te paard stond gereed om de orde te handhaven in de grootste Amerikaanse stad, waar de Occupy-beweging ooit begon.

Duizenden Occupy-betogers in hartje New York
Duizenden Occupy-betogers in hartje New York (Foto: ANP)

Gevangenisgeweld eist veel levens in Mexico

Een gevangenisrel in de Mexicaanse stad Matamoros heeft het leven gekost aan zeker 20 mensen. Dat meldden de autoriteiten zaterdag.

Matamoros grenst aan de Amerikaanse stad Brownsville in de staat Texas. De gewelddadigheden braken zaterdagochtend uit na een ruzie tussen twee gevangen, aldus een verklaring. Zeker 12 gevangenen raakten gewond.

Veel Mexicaanse gevangenissen zijn overbevolkt. De drugsoorlog die bendes in Mexico uitvechten zet zich binnen de gevangenismuren vaak voort.

Gevangenisgeweld eist veel levens in Mexico
Gevangenisgeweld eist veel levens in Mexico (Foto: ANP)

FOK! Filmtip van de dag: The Last King of Scotland

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Last King of Scotland.

Begin jaren zeventig gaat een jonge Schotse arts in Oeganda werken. Aldaar raakt hij bevriend met de nieuwe Oegandese leider Idi Amin. Amin stelt hem al snel aan als zijn persoonlijke arts. Aanvankelijk is de arts vereerd door deze job, maar komt snel in gewetensnood vanwege de vele gruwelijkheden die de dicatator Amin aanricht.

The Last King of Scotland (2006) heeft even een aanloop nodig maar wordt daarna zeker een sterke film. Goede cast en Forest Whitaker won terecht een Oscar voor zijn rol als Idi Amin. Overige rollen worden vertolkt door onder meer James McAvoy en Gillian Anderson.

The Last King of Scotland is vanavond om 20:00 te zien op RTL 7.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.