Zeventig gewonden bij rellen Occupy-protest Rome

Bij ongeregeldheden rond de Occupy-betoging in Rome zijn zaterdag zo'n zeventig gewonden gevallen. De politie van de Italiaanse hoofdstad trachtte relschoppers met traangas en waterkanonnen uiteen te jagen en heeft ten minste vier arrestaties verricht.

Een groepje gewelddadige relschoppers greep de vreedzame protestmars van duizenden 'verontwaardigden' tegen de hebzucht in de zakenwereld zaterdag aan om de gevelruiten van banken in te gooien en auto's in brand te steken. De in het zwart geklede en gemaskerde raddraaiers bekogelden de uitgerukte oproerpolitie met stenen, flessen en geïmproviseerde projectielen. Met knuppels en hamers sloegen ze geldautomaten stuk en ze zetten talloze prullenbakken in lichterlaaie. Ook belaagden ze ten minste twee verslaggeversploegen van tv-zender Sky Italia. De oproerpolitie voerde charges uit en zette traangas en waterkanonnen in. Op het plein voor de kerk van Sint Jan van Lateranen kwamen enkele politiebusjes in het nauw. Ze werden bestookt met puin en kinderkopjes. Italiaanse media hebben gemeld dat ook een gebouw in brand is gestoken. Het Italiaanse ministerie van Defensie ontkent dat het een defensiekantoor betreft.

Vreedzame betogers ontvluchtten daarop het straatgeweld. Enkele van hen probeerden de relschoppers een halt toe te roepen. Zij scandeerden 'Genoeg' en 'Schande'. Volgens Italiaanse media raakte een man die de gewelddadige actievoerders wilde weerhouden van het gooien van flessen daarbij gewond.

Burgemeester Gianni Alemanno weet het geweld aan 'een paar duizend bandieten uit heel Italië, die zich onder de betogers hebben gemengd'. Volgens persbureau ANSA zijn vier anarchisten gearresteerd met een auto vol helmen, gasmaskers, knuppels en honderden flessen.

Bij betogingen van geestverwanten van de Occupy-beweging in andere Europese landen bleven ongeregeldheden uit. In de Spaanse hoofdstad Madrid beweerden de organisatoren op het Puerta del Sol-plein, waar demonstranten al sinds mei hun ongenoegen uitten over een reeks van bezuinigingen, driehonderdduizend betogers te hebben geteld. Ook in Barcelona, Valencia, Sevilla en Malaga kwamen vele duizenden ontvredenen samen. In de Portugese hoofdstad Lissabon drongen demonstranten aan op de linies van de oproerpolitie, maar die week niet en verijdelde een bestorming van het parlementsgebouw. In het Duitse Frankfurt, het financiële centrum van continentaal Europa, trokken vijfduizend betogers op naar het kantoor van de Europese Centrale Bank. Enkele actievoerders sloegen voor het gebouw hun tentjes op.

In Londen sprak Julian Assange de voor een Occupy-demonstratie toegestroomde menigte toe. De WikiLeaks-oprichter hekelde het internationale stelsel van banken, dat volgens Assange 'besmet geld opstrijkt'. De Londense politie probeerde kampeerders te bewegen hun even tevoren opgezette tentjes weer op te breken en hield drie mensen aan.

Voor het stadhuis van de Franse hoofdstad Parijs scandeerden enkele honderden betogers opruiende leuzen. In de Griekse hoofdstad Athene, waar demonstranten al maanden dag in dag uit protesteren tegen de rigoureuze bezuinigingsmaatregelen van de regering, gingen opnieuw zo'n tweeduizend betogers de straat op.

In Azië, dat juist een economische bloei doormaakt, kwam bij vergelijkbare demonstraties nauwelijks iemand opdagen.