VEH-directeur flipt in debatprogramma

Vereniging Eigen Huis-directeur Marlies Pernot is zaterdagavond in het discussieprogramma Debat op 2 meerdere malen uit haar dak gegaan. Ze kon negatieve opmerkingen van andere debaters over de koopwoningenmarkt slecht verdragen.

Overdrachtsbelasting
Jan den Boer, projectmanager bouw, had er moeite mee dat huiseigenaren hun hand ophouden bij de overheid als ze geen winst op hun woning maken: "1,2 miljard euro overdrachtsbelasting is door de overheid weggegeven aan de huizenmarkt", doelend op de overdrachtsbelasting die het kabinet in juni verlaagde.

Uit eerdere berichtgeving blijkt dat de belastingverlaging de overheid inderdaad 1,2 miljard euro kost, en die wil het kabinet financieren met onder andere een bankenbelasting en het versneld afschaffen van het spaarloon.


VEH-directeur woest over opmerking 'weggegeven' overdrachtsbelasting

Pernot flipte compleet over die opmerking: "Ach, hou toch op zeg! Het is toch te gek voor woorden! De overheid heeft op een gegeven moment gezegd: we moeten beweging krijgen in die woningmarkt; we proberen die overdrachtsbelasting met een aantal procenten omlaag te brengen. Dat is geen geld wat de overheid heeft weggegeven. Ze kunnen nog blij zijn dat ze nog wat binnen hebben gekregen! Ik denk dat het een heel wijs besluit was. Ik vind het te idioot voor woorden om dat weg te zetten als 'de overheid heeft geld weggegooid in de huizenmarkt'. Belachelijk!"

Zeepbel woningmarkt
Een andere debater zei dat er nog 40 tot 50 procent lucht in de Nederlandse huizenprijzen zit. Ook die opmerking kon de VEH-voorzitter totaal niet waarderen.

Pernot: "Wat ik hoorde van die zeepbel; en dat vind ik ook bijna een luchtballon. Dat is gewoon niet goed", beklaagde Pernot zich. Ze verzekerde het publiek dat het goed komt met de woningmarkt: "Het kan nu wel even wat minder gaan. En misschien gaan er een paar procenten vanaf, maar uiteindelijk hebben we te maken met een schaars goed; namelijk een woning waar mensen willen wonen. Dit gaat ook goedkomen. Het gaat ook goedkomen!"

Bekijk op Uitzending Gemist de hele Debat op 2-uitzending na.


VEH-directeur Marlies Parnot: Het gaat goedkomen met de huizenmarkt