Israël zet eerste stappen gevangenenruil

Israël maakt zich op voor de eerste stap in de gevangenenruil die de regering van premier Benjamin Netanyahu met Hamas is overeengekomen. President Shimon Peres is zaterdag begonnen aan de ondertekening van gratieverzoeken voor honderden Palestijnse gevangenen. Israël laat hen vrij in ruil voor de behouden terugkeer van de in 2006 door Hamasstrijders ontvoerde sergeant Gilad Schalit.

Onder de 1027 Palestijnen die worden vrijgelaten zijn enkele honderden militanten die veroordeeld zijn voor dodelijke aanslagen op Israëliërs. Verscheidene nabestaanden van Israëlische slachtoffers hebben bezwaar aangetekend tegen de gevangenenruil. Volgens eiser Ron Kehrmann dreigen door de vrijlating nieuwe Israëlische doden te vallen. Drie Palestijnen die volgens Kehrmann de hand hadden in de aanslag die zijn dochter Tal in 2003 het leven kostte komen dankzij het akkoord op vrije voeten.

Palestijnen in de Gazastrook en op de Westoever maken zich klaar voor een heldenonthaal voor de terugkerende gevangenen. Hamas onderhandelt onderwijl met bemiddelaar Egypte over de overdracht van Schalit. Hamas wil geheim houden waar de gijzelaar al die jaren werd verborgen en vreest dat het Israëlische leger alsnog een bevrijdingsactie op touw zet.

Volgens de Comités van Volksverzet, die deelnamen aan de ontvoering van de inmiddels 25-jarige Israëlische sergeant, zal de gevangenenruil in verschillende stappen plaatsvinden. Eerst wordt de identiteit van de eerste 450 losgekochte Palestijnen gecontroleerd. Vervolgens brengen bussen hen naar de Egyptische Sinaïwoestijn. Na hun aankomst begint de overdracht van Schalit. Een maand of twee na diens thuiskomst geeft Israël volgens afspraak de rest van de Palestijnse gevangenen hun vrijheid terug.