Helft krijgt snel duidelijkheid na asielaanvraag

Meer dan de helft (54 procent) van de asielzoekers krijgt tegenwoordig binnen acht dagen te horen of hij in Nederland mag blijven of niet. In de eerste helft van vorig jaar werd nog maar 29 procent van de asielaanvragen binnen acht dagen afgewikkeld, zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij reageerde daarmee op de kritiek dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt nog niet is gedaald. Vrijdag bleek dat in de eerste helft van dit jaar vrijwel evenveel mensen asiel kregen als in de eerste helft van vorig jaar.

Leers zei toen al dat er nog geen daling zichtbaar is omdat de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. Op de lange termijn verwacht hij wel een daling, als de situatie in het buitenland niet voor verrassingen zorgt.

In Buitenhof sprak hij verder de verwachting uit dat hij vaker 'aan zijn oor' wordt getrokken over zijn beleid. Dat is volgens hem niet te voorkomen.

Met die opmerking doelde Leers op een illustratie die zaterdag in NRC Handelsblad stond. Daarop is te zien dat een hand de minister aan zijn oor omhoog trekt. Hij liet weten de illustratie van Siegfried Woldhek zeker boven zijn bed te hangen.

De minister wees erop dat zijn portefeuille erg lastig is, mede doordat die in Nederland gepolitiseerd is. "Ik moet heel streng zijn, maar ook rechtvaardig. De een vindt mij niet streng genoeg en de ander vindt mij niet rechtvaardig genoeg." Daarom verwacht de minister dat hij vaker terecht zal worden gewezen.

Dat is volgens de minister niet altijd even gemakkelijk. Maar dat is geen reden voor zelfmedelijden. "Ik wist waar ik aan begon."

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd en zei op Twitter dat Leers 'CDA-onzinteksten' verkondigt. Ook liet hij weten dat hij Leers hard zal afrekenen op het nakomen van afspraken.

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.