Geen tentjes meer op Beursplein Rotterdam

De tentjes die het beursplein in Rotterdam bezet hadden moeten houden zijn zondagochtend nergens te bekennen. "Misschien dat de kou de actievoerders heeft verdreven", zegt een politiewoordvoerder.

De politie heeft hen in ieder geval niet weggejaagd. "Zaterdagavond waren er nog ongeveer tien mensen op het plein. We weten niet of ze die avond al zijn vertrokken. Zo niet, dan zijn ze heel vroeg in de ochtend al gegaan."

De woordvoerder laat verder weten dat de actie kennelijk zonder incidenten is verlopen. "In de overdracht van de nachtploeg op de ochtendploeg wordt de actie niet eens genoemd."

Naar voorbeeld van Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september in het beursdistrict in New York, werden ook in Nederland occupy-acties opgezet. Dat gebeurde in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Op het Beursplein in Amsterdam waren op het hoogtepunt vijftienhonderd mensen op de been. Op het Malieveld in Den Haag werden zevenhonderd mensen geteld. Rotterdam was al de kleinste met ongeveer honderd mensen op het hoogtepunt.

De politiewoordvoerders van Amsterdam en Den Haag laten weten dat zich daar, net als in Rotterdam, geen incidenten hebben voorgedaan. Of in Amsterdam en Den Haag nog wel tenten staan, konden de woordvoerders niet zeggen. Op Twitter wordt in ieder geval gesteld dat de acties in Den Haag en Amsterdam zondag doorgaan.

De politie lijkt er in Nederland gemakkelijker van af te komen dan de politie in de VS en Italië. In New York en Rome kwam het zaterdagnacht tot botsingen tussen betogers en politie. In Berlijn beëindigde de politie de actie door het plein schoon te vegen.