Titel voor Britse stad die oorlogsslachtoffers eert

Een kleine stad in Groot-Brittannië die de Britse militairen eert die zijn omgekomen in Afghanistan heeft zondag een koninklijke titel gekregen. Het is voor het eerst in meer dan honderd jaar dat een stad zo'n eer te beurt valt.

Prinses Anne overhandigde de documenten van haar moeder koningin Elizabeth aan de stad Wootton Bassett. De stad heeft nu officieel toestemming om zijn naam te wijzigen in Royal Wootton Bassett.

Vanaf het begin van de oorlog werden de lichamen van in Afghanistan omgekomen militairen gerepatrieerd naar een luchtmachtbasis in de buurt van de stad en vervolgens door Wootton Bassett gereden naar een lijkschouwer. Elke keer als zo'n stoet voorbijkwam sloten de bewoners de deuren van hun ondernemingen en stelden zich langs de weg op om naar de processie te salueren.

Al snel kwamen ook veteranen en nabestaanden naar de stad om deel te nemen in de ceremonie, die begon als een informele steunbetuiging en uitgroeide tot een traditie die wordt uitgezonden in het hele land.

Wootton Bassett had niet om koninklijke erkenning gevraagd - premier David Cameron had een verzoek ingediend bij de koningin.