Anzhi Makhachkala; de Galácticos van Rusland

Nu hebben we FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United en Chelsea. Kunnen we aan dit rijtje Europese superclubs straks wellicht het Russische Anzhi Makhackala toevoegen? Zes maanden geleden had vrijwel niemand van deze club gehoord. Tot de steenrijke Suleyman Kerminov besloot met keiharde dollars te gaan wapperen. Met een geschat vermogen van 7,8 miljard dollar zag de ambitieuze zakenman in Anzhi het perfecte nieuwe speeltje. Zou Kerminov erin slagen van deze voetbalclub een Champions League-waardige ploeg te maken?

De pas twintig jaar jonge club uit Makhachkala werd opgericht in 1991 en maakte een jaar later haar debuut in de Russische derde klasse. Pas na vier jaar verlieten zij de derde klasse en promoveerden ze naar de tweede klasse, waar het in 1999 kampioen werd en eindelijk deel mocht nemen aan de hoogste competitie van Rusland, de Premjer-Liga. De hoogste positie die Anzhi behaalde in deze competitie was de vierde plaats. Dit niveau wisten zij niet vast te houden en in 2001 bungelden ze alweer onderaan in de competitie. In dit jaar werd er echter wel een bekerfinale gespeeld, die werd verloren van Lokomotiv Moskou. Het volgende jaar, in 2002, degradeerde de ploeg opnieuw.

 
Samuel Eto'o - WikiCommons/Vladimir Majors)

In 2009 was er een keerpunt,want Anzhi promoveerde weer terug naar de Premjer Liga, ditmaal is het niet van plan weer te degraderen. Kerminov liet weten grote plannen te hebben met Anzhi: "Momenteel zijn wij een groeiende club, zowel op financieel als op sportief gebied, met veel potentieel. Niet alleen de club, maar ook de competitie is groeiende, wat er misschien voor kan zorgen dat deze competitie ooit landen als Engeland en Spanje voorbij gaat. Anzhi kan één van de grootste clubs van Europa worden."

Op dit moment staat Anzhi achtste in de competitie , tot nu toe is het dus een prima subtopper. Deze status hebben zij te danken aan de spelers die er de afgelopen transferperiode bij zijn gekomen. Zo werd de van Internazionale overgekomen topspits Samuel Eto'o op de kop getikt voor een bedrag van 27 miljoen euro. Ook ex-PSV'er Balász Dzsudzsák werd gehaald, voor hem werd er minder diep in de buidel getast. De club betaalde ongeveer twaalf miljoen euro voor de explosieve aanvaller. Daarnaast werd de Rus Yuri Zhirkov gekocht van Chelsea, Kerminov legde voor hem ongeveer veertien miljoen euro neer. Natuurlijk is daar ook nog Roberto Carlos, die tijdens de transferperiode van 2010 gratis werd overgenomen van het Braziliaanse Corinthians. Voor hem is een zeer speciale rol weggelegd, want in september werd de voormalig speler van Real Madrid benoemd tot interim-trainer. Oud-coach Gadzhi Gadzhiyev werd de laan uitgestuurd omdat deelname aan de Champions League van 2011/12 er niet in zat. Roberto Carlos is, zolang er geen nieuwe trainer is aangesteld, verantwoordelijk voor het eerste team.


Roberto Carlos (WikiCommons/Helen Rybakov

Anzhi heeft zich in de afgelopen twee jaar dus al behoorlijk versterkt, maar om op hoog niveau te kunnen voetballen is de huidige selectie simpelweg niet goed genoeg. De laatste paar maanden zijn er verschillende berichten naar buiten gebracht waarin werd gezegd dat de club behoorlijk veel geld wil investeren in spelers. Wij hebben de meest opmerkelijke geruchten onder de loep genomen, zoals je hieronder kunt lezen.

Neymar
Het Braziliaanse wonderkind Neymar wordt al een geruime tijd in de gaten gehouden door onder anderen FC Barcelona, Real Madrid en Manchester United. Kortom, de beste club uit Europa zouden de Santos-aanvaller met open armen willen ontvangen. De huidige transfersom wordt geschat op ongeveer 45 miljoen euro. Roberto Carlos heeft regelmatig contact met zijn landgenoot en heeft er goede hoop in dat hij Neymar wellicht in de winter mag verwelkomen. Wanneer andere clubs afhaken bij het betalen van de transfersom, is een komst naar Rusland een grote optie.

Carlos Tévez

De spraakmakende Argentijn is inmiddels uit de gratie geraakt bij Manchester City. Nadat de aanvaller had geweigerd in te vallen tijdens het Champions League duel tegen Bayern München, was City-trainer Roberto Mancini klaar met hem. Er wordt hem zelfs contractbreuk in de schoenen geschoven. Een vertrek uit Engeland komt Tévez niet slecht, hij wil dolgraag weg uit het land. Wellicht dat Anzhi zijn nieuwe werkgever wordt. Een vertegenwoordiger vloog enkele weken geleden van Rusland naar Engeland om met de Argentijn te spreken. Concrete informatie ontbreekt er helaas nog.

Robin van Persie

Roberto Carlos heeft onlangs ook laten weten dat de Russen het vizier hebben geopend op ‘onze' Robin van Persie. De Nederlandse-international speelt op dit moment bij Arsenal, maar misschien dat een grote zak geld hem naar Rusland kan lokken.

Nicolas Anelka
Op aandringen van Samuel Eto'o is Anzhi bereidt om in de buidel te tasten van Nicolas Anelka. De twee kennen elkaar van de tijd die zij samen doorbrachten toen ze speelden voor Real Madrid. De inmiddels 32-jarige Fransman komt bij Chelsea bijna niet meer aan spelen toe. Wellicht dat hij in Rusland naar zijn pensioen kan toewerken, terwijl hij zijn zakken nog eens rijkelijk vult.

Nené
Ook aanvaller Nené is gewild. De middenvelder komt op dit moment uit voor het Franse Paris Saint-Germain. De Russen zijn vooral gecharmeerd van het vernietigende schot dat hij in zijn voetbalbenen heeft.

Coach
Natuurlijk kan interim-trainer Roberto Carlos niet voor altijd verantwoordelijk blijven voor de selectie. Er dient dus ook een behoorlijke trainer te komen. Bovenaan het lijstje staan: Guus Hiddink (Real Madrid, Chelsea), Fabio Capello (AC Milan, Real Madrid) en Rafael Benítez (Liverpool, Internazionale). Ook Real Madrid-coach José Mourinho is genoemd, maar de Portugese trainer vroeg een jaarsalaris van 25 miljoen euro, dat is zelfs voor Anzhi gortig.


Yuri Zhirkov (WikiCommons/Vladimir Majors)

Natuurlijk is al het bovenstaande gebaseerd op geruchten, maar als de steenrijke club Anzhi Makhachkala werkelijk bereidt is bijzonder diep in de buidel te tasten, kunnen de transfers wel eens werkelijkheid worden. Dan is Anzhi inderdaad een club met een gigantische potentie. Eentje die in het straatje van Chelsea en Manchester City past, allebei opgekocht door de rijksten ter aarde en behoorlijk succesvol. Alleen de tijd kan ons aantonen of Anzhi Makhachkala naar een hoog niveau getild kan worden.