Drank inleveren bij Olympische Spelen Londen

Bezoekers van de Olympische Spelen in Londen mogen niet meer dan 100 milliliter vloeistof bij zich hebben. Dat staat in de ticketvoorwaarden van organisatiecomité Locog. Ook vloeistoffen in een verpakking of fles met een grotere inhoud dan 100 milliliter zijn uit den boze, net als glazen flessen en thermosflessen.

De beperkingen gelden niet alleen voor dranken, maar ook voor andere vloeistoffen. Het meebrengen van zonnebrandcrème in te grote hoeveelheden is dus ook verboden.

Een woordvoerder van Locog liet tegenover de BBC weten dat de veiligheidscontroles voor het olympische park vergelijkbaar zijn met die op vliegvelden. Om de fans tegemoet te komen is wel overal gratis water beschikbaar.

Op de lijst van verboden voorwerpen staan ook zaken als wapens, muziekinstrumenten, vlaggenmasten en drugs. Bovendien mogen fans geen aanstekers bij zich hebben of vlaggen van landen die niet aan de Olympische Spelen meedoen. Ook grote hoeveelheden muntjes, reclamemateriaal en drukwerk met religieuze, politieke of aanstootgevende inhoud moeten worden ingeleverd.

Diverse verenigingen van sportfans hebben al geklaagd over de maatregelen. Ook een Engelse website voor ouders noemt de controles 'een nachtmerrie'. Een woordvoerder van Made for Mums stelt op de website van de BBC dat een bezoek aan de Spelen 'een unieke gebeurtenis' zou moeten zijn. "Urenlang plannen met een zwaar gemoed hoort daar niet bij."

Made for Mums wijst ook op de zware economische tijden. "Op plaatsen waar je niets mee naar binnen mag nemen, wordt vaak veel verkocht zodra je binnen bent. Dat zet kwaad bloed. Het zijn moeilijke tijden en mensen kunnen een bezoek aan de Spelen toch vaak maar net betalen."

Eten in de olympische stadions moet contant worden afgerekend of met een creditcard van sponsor Visa. Locog kreeg al eerder veel kritiek omdat toegangskaarten alleen met een creditcard van dat bedrijf konden worden gekocht.