Nederlanders eten te ongezond

Nederlanders eten nog steeds te weinig groente, fruit en vis. Ook krijgen zij te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de consumptie van kinderen en volwassenen tussen 2007 en 2010.

Vergeleken met een eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders niet gezonder zijn gaan eten. Vooral kinderen blijken te weinig groente te eten. Slechts een tot twee procent van hen krijgt voldoende groente binnen. Bij volwassenen is dat veertien procent.

Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid. De percentages liggen daar tussen de drie en 26 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat jongeren vaker snoep, koek en gebak eten dan volwassenen. Nederlanders kregen wel minder transvetzuren binnen dan in 2007. Die vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

Volgens het RIVM is een gezond voedingspatroon van belang om overgewicht en allerlei chronische ziekten tegen te gaan. Het onderzoek werd gedaan onder ruim vierduizend Nederlanders.


Nederlanders laten gezond eten nog altijd staan (Foto: Novum)