Alcoholslot in december ingevoerd

Het alcoholslot wordt op 1 december ingevoerd. Automobilisten die vanaf dan worden betrapt met 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed, krijgen het apparaat in hun auto. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Met het alcoholslot wil de minister het aantal dodelijke verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is, terugdringen. Het slot kan volgens schattingen van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vijf tot zes doden per jaar schelen. Ook worden vijftig tot zestig minder gewonden verwacht.

Automobilisten die gedronken hebben kunnen met een alcoholslot niet wegrijden. De bestuurder moet eerst blazen. Als het promillage lager ligt dan 0,2 kan de auto worden gestart. Ook tijdens het rijden moet de automobilist vervolgens enkele keren blazen.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) geeft half oktober de eerste goedkeuring af voor het systeem. Daarna worden de laatste testen uitgevoerd, zodat het slot in december kan worden ingevoerd. De maatregel wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bovenop de eventuele straf die de rechter oplegt aan overtreders.

De plannen voor het alcoholslot werden al in 2009 gemaakt door het vorige kabinet. Schultz van Haegen geeft daar nu uitvoering aan.