Al 25 jaar slingerend achter het stuur

De Universiteit Maastricht viert dat ze al een kwarteeuw mensen onder invloed van drugs en medicijnen de weg op stuurt. Dat gebeurt uit naam van de wetenschap. De onderzoekers willen weten welk effect deze middelen hebben op de rijvaardigheid.

De universiteit is naar eigen zeggen het enige instituut ter wereld dat deze proeven uitvoert op de openbare weg. Proefpersonen krijgen de opdracht, al dan niet onder invloed, met een constante snelheid van 95 kilometer per uur zo recht mogelijk op de snelweg te rijden. Een camera op het dak van de auto registreert daarbij het slingergedrag. Naast de proefpersoon zit standaard een rijinstructeur.

Behalve medicijnen onderzoekt de universiteit ook de invloed van wiet en xtc op het rijgedrag. Eerder toonden zij aan dat cannabis de rijvaardigheid beïnvloedt. Daardoor kwam er een wet voor drugstests in het verkeer.

Hoewel de overheid ingestemd heeft met het experiment werd in de beginjaren van het onderzoek nog wel eens een slingerende proefpersoon door de politie van de weg geplukt. Inmiddels kent de politie de testauto's en wordt zelden nog iemand aangehouden, aldus hoogleraar Jan Ramaekers.

Het maatschappelijke belang van het onderzoek is volgens de universiteit groot. Een op de vijf verkeersdoden zou het gevolg zijn van drugs- en medicijngebruik. Vorig jaar kwamen 640 mensen om in het verkeer.

Het jubileum wordt vrijdag met een symposium gevierd.