Universiteit eist excuses van VVD

De Universiteit van Maastricht wil publieke verontschuldigingen van de VVD in Roermond. Die had hoogleraren prostituees van de krant De Limburger genoemd in de affaire rond wethouder van economische zaken Jos van Rey. De hoogleraren hadden gezegd dat een onafhankelijk onderzoek naar hem is gerechtvaardigd.

De krant schreef afgelopen weekend dat Van Rey structureel de schijn van belangenverstrengeling met zich meedraagt. De VVD-senator zou tegen de gedragscode in hebben meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende ontwikkelaar is betrokken.

Burgemeester Henk van Beers besloot maandag een onderzoek in te stellen naar de integriteit van de 66-jarige Van Rey, wiens onafhankelijkheid niet gewaarborgd zou zijn vanwege zijn zakelijke activiteiten. Hij heeft een vastgoed- en verzekeringsbedrijf.

De VVD in Roermond zette de twee hoogleraren op zijn website weg als 'prostituees' van De Limburger. Een van hen werkt aan de Universiteit van Maastricht. Die vindt dat meer dan een belediging of een hoogopgelopen emotie. "De betreffende opmerking raakt de wetenschap in haar diepste kern: wetenschappelijke integriteit", staat in een brief aan de lokale VVD-afdeling.

De universiteit vindt dat de reactie van de hoogleraren getuigt van zorgvuldigheid. "Het betreft een aanbeveling om op onafhankelijke wijze te komen tot transparantie." De reactie van de VVD is dan ook 'volstrekt onterecht en ongepast'. Als er geen excuses komen, overweegt de universiteit andere stappen, aldus rector magnificus Gerard Mols.

De betreffende passage is inmiddels verwijderd van de lokale VVD-website.

Overigens bezorgde de partner van Van Rey zaterdag een stuk vis op het thuisadres van een journalist van De Limburger, vergezeld van de artikelen over Van Rey en een briefje met de tekst: wie kaatst, moet de bal verwachten.