Zaterdag sterrenregen verwacht

Zaterdagnacht zullen elke minuut een tot tien vallende sterren aan de hemel te zien zijn, althans als het weer meevalt. Na zonsondergang tot een uur of 23.00 trekt de aarde door een flinke wolk ruimtestof. Dat zeggen sterrenexperts van stichting De Koepel in Utrecht.

Er zijn elke nacht wel vallende sterren te zien, maar door de dichtheid van de zogeheten Draconidenzwerm zijn er een stuk meer vallende sterren zichtbaar dan anders. Helaas is de maan die avond erg fel, waardoor in de praktijk niet veel meer dan één vallende ster per minuut te zien is; nog altijd meer dan normaal.

Behalve het storende maanlicht, dreigt ook het weer roet in het eten te gooien. Het wordt koud, bewolkt en het gaat regenen. De stichting adviseert mensen die langere tijd naar de sterrenhemel willen kijken, een warme trui of jas aan te trekken of zelfs een extra broek. Het hoogtepunt van de sterrenregen wordt rond 22.00 uur verwacht.

Vallende sterren zijn geen echte sterren, maar kleine steentjes die met snelheden van tientallen kilometers per seconde vanuit het heelal de dampkring van de aarde binnenkomen. Door de snelheid wordt het steentje heet en verdampt, de lucht die daaromheen verhit wordt is zichtbaar. Eigenlijk heet een vallende ster een meteoor.