D66: Kabinet doet niet genoeg

Het kabinet doet te weinig om Nederland voor te bereiden op de zware tijden die eraan komen. Dat heeft D66-Kamerlid Wouter Koolmees woensdag betoogd tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Het kabinet voorspelt in de begroting voor volgend jaar slecht weer. "Die analyse is goed, maar de daden bij de woorden ontbreken", stelde Koolmees. Volgens de D66'er zien de meeste mensen inmiddels in dat er iets moet gebeuren aan bijvoorbeeld de woningmarkt, maar doet het kabinet niets.

Veel bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, zoals de loonmatiging voor ambtenaren, zullen bovendien niet worden gerealiseerd, voorspelde Koolmees.

Om de eurocrisis te bestrijden is het volgens Koolmees nodig dat het Europese steunfonds flink groter wordt. "Europa moet nu eenheid uitstralen en een geloofwaardig vangnet neer zetten", zei Koolmees.

Behalve over de begroting voor volgend jaar spreken de financieel specialisten van alle fracties woensdag en donderdag ook met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het Europese steunpakket voor Griekenland. Woensdag zijn de Kamerleden aan het woord, donderdag antwoordt De Jager.