FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 september 2011

Nog altijd geen besluit FNV over pensioenakkoord

Na ruim acht uur van overleg zijn de bonden binnen vakcentrale FNV het nog altijd niet eens over het pensioenakkoord. De federatieraad is sinds 14.00 uur in Amsterdam bijeen om een besluit te nemen over het akkoord dat is afgesloten tussen werkgevers, overheid en werknemers en waaronder FNV-voorzitter Agnes Jongerius haar handtekening zette.

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, liet eerder al weten nee te zeggen tegen het akkoord. Abvakabo FNV en FNV Bouw kondigden aan alleen ja te kunnen zeggen als het akkoord wordt aangepast. Zij eisen onder meer dat pensionering bij 65 jaar met volledige AOW mogelijk blijft en willen dat er opnieuw wordt onderhandeld. Als behalve FNV Bondgenoten ook FNV Bouw en Abvakabo tegenstemmen, is er binnen de vakcentrale een meerderheid tegen het akkoord.

Maandagochtend zei voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk nog dat hij ervan uitgaat dat de bonden het maandag eens worden over een vernieuwing van het pensioenstelsel. Hij denkt dat een meerderheid binnen de federatieraad in eerste instantie nee gaat zeggen. "Daarna moet er opnieuw onderhandeld worden", zei hij.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) zei vorige week al te blijven hopen dat de FNV instemt met het akkoord. Kamp wees erop dat als de FNV het pensioenakkoord afwijst, het kabinet verder zal gaan met de eigen, soberder pensioenplannen. Die houden in dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, zonder uitzonderingen en verzachtende maatregelen.

Belgische koning maant onderhandelaars tot spoed

De Belgische koning heeft de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet tot haast gemaand. Albert II liet dat weten na afloop van het verslag dat formateur Elio di Rupo hem maandag uitbracht van zijn vorderingen.

Het staatshoofd vraagt de onderhandelaars de besprekingen over bestuurshervormingen zo snel mogelijk te besluiten. Dan kunnen zij zich wijden aan 'sociaal-economische en budgettaire vraagstukken en zo het welzijn van de burgers vrijwaren in de toekomst'.

België ontbeert inmiddels bijna vijftien maanden een missionair kabinet.

Fan had 'affaire' met Jessica Simpson

Een geobsedeerde fan heeft een boek geschreven over een affaire die hij zou hebben gehad met Jessica Simpson. Het boek draagt de titel Het ware verhaal van Jessica Ann Simpsons 22 maanden lange poging om een getrouwde man te verleiden - haar zeer actieve supergeheime seksleven.

Een ingewijde laat aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ weten dat het gaat om een man die Simpson al jaren lastigvalt. Hij zou haar puppies hebben gestuurd toen haar hondje vermist werd. Ook zou hij achter het telefoonnummer van de zangeres zijn gekomen en haar via deze weg hebben lastiggevallen. Volgens de bron heeft hij Simpson nooit ontmoet.

"Ik heb het boek niet geschreven om haar pijn te doen", vertelt de fan. "Maar het is mijn manier om emotioneel te herstellen van een trauma en de pijn die ze me heeft aangedaan." Ook heeft hij Eric Johnson, de verloofde van Simpson, uitgenodigd voor een marathon. Hij wil dat de winnaar met de zangeres mag trouwen.

S. Williams komt weg met boete

Tennisster Serena Williams is slechts licht bestraft voor de scheldkannonade die ze gisteren in de finale van de US Open had. De voormalig nummer één van de wereld hoeft slechts 1.300 euro af te tikken voor haar verwensingen aan het adres van umpire Eva Asderaki.

De scheidsrechter gaf Williams in de partij tegen de latere winnares Samantha Stosur een strafpunt omdat ze een goede forehand met een schreeuw vierde terwijl de rally nog niet afgelopen was. De jongste van de Williams-zusjes was het niet eens met deze straf en ging tekeer. De boete van 1.300 euro staat overigens in geen verhouding met het prijzengeld van ongeveer 600.000 euro wat ze met de tweede stek opstreek.

Het is niet de eerste keer dat Williams in New York in opspraak geraakt is, want in 2009 kreeg ze na haar halve finale tegen Kim Clijsters een voorwaarlijke straf en een veel hogere boete opgelegd. Dit was na een scheldkannonade na een voetfout.

Astronomen ontdekken nieuwe leefbare planeet

Europese astronomen hebben een tweede planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar leven mogelijk is. Op HD85512b is het volgens onderzoeker Lisa Kaltenegger van het Duitse Max Planck Instituut echter niet aangenaam wonen. Het is er tussen de 30 en 50 graden en vermoedelijk erg vochtig.

De nieuwe planeet is pas het tweede gevonden hemellichaam dat in de Goldilocks zone ligt. Dat betekent dat het er niet zo warm of koud is dat water verdampt of bevriest. Leven zoals op aarde vereist volgens wetenschappers de aanwezigheid van vloeibaar water.

HD85512b is 3,6 keer zo groot als de aarde en draait zijn banen in het sterrenstelsel Vela. Planeetjagers van het Europese Zuidelijke Observatorium in Chili ontsluierden zijn bestaan. Zij openbaarden hun ontdekking maandag op een wetenschapscongres in de Verenigde Staten.

Terreurverdachten ondervraagd in Zweden

De vier verdachten die zaterdag in de Zweedse stad Göteborg zijn gearresteerd zijn door de autoriteiten ondervraagd en worden nog steeds verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat hebben de Zweedse aanklagers maandag gezegd.

Volgens het Zweedse persbureau TT zijn drie van de verdachten Zweedse staatsburgers. Twee van hen zijn geboren in Afrika, de derde in het Midden-Oosten. De vierde verdachte is een uit Afrika afkomstige man met een Zweedse verblijfsvergunning, aldus TT.

De Zweedse autoriteiten willen niet zeggen of de verdachten banden hebben met islamitische terreurbewegingen of andere extremistische organisaties. Volgens de aanklagers verliep de aanhouding van het viertal zonder problemen en 'bevindt het onderzoek zich nog in de verkennende fase'.

Ulf Ahlstedt, die als advocaat is toegewezen aan een van de verdachten, zei dat zijn cliënt alle aanklachten ontkent. "Wat ik kan zeggen is dat mijn cliënt een man is die wordt verdacht van het begaan van een terreurdaad. Mijn cliënt ontkent dit", aldus Ahlstedt.

Volgens de Zweedse veiligheidsdienst SAPO waren de politie van Göteborg en een anti-terreureenheid van de nationale politie betrokken bij de arrestaties. SAPO wilde niet zeggen wat het doelwit van de aanslag was, maar zei na de arrestaties dat de Zweedse bevolking zich geen zorgen hoeft te maken.

De Zweedse krant Expressen meldde op basis van een anonieme bron bij de politie dat de autoriteiten vermoeden dat het gearresteerde viertal banden heeft met Al-Qaida. Ze probeerden vuurwapens, explosieven en handgranaten te verkrijgen, of hadden deze reeds, aldus Expressen. De Zweedse veiligheidsdienst wilde niet reageren op de berichtgeving in Expressen.

'Rembrandt-mysterie' voorlopig niet opgelost

Het kan nog een tijd duren voordat wordt vastgesteld of de tekening die in augustus werd gestolen uit een chic Amerikaans hotel een Rembrandt is. Dat zegt taxateur Mark Winter over het werk Het Oordeel, dat daags na de ontvreemding werd teruggevonden in een kerk.

Om na te gaan of de tekening werkelijk van Rembrandt is, moet deze vergeleken worden met een andere schets van de Hollandse Meester. Het vergelijkende werk moet wel uit dezelfde periode rond 1655 stammen, wil een geloofwaardige verificatie mogelijk zijn.

Ook moet in de literatuur over Rembrand worden gezocht of Het Oordeel ergens genoemd wordt. Het is dan ook niet geheel ondenkbaar dat het om een onbekende schets van Rembrandt gaat, zegt Winter.

Anothony Amore, schrijver van het boek Stealing Rembrandts, vindt echter dat enkele dingen aan de diefstal uit het Ritz-Carlton nabij Los Angeles niet kloppen. Werken van beroemde schilders worden wel vaker gestolen, zegt hij. Maar dat de dieven Rembrandts tekening weer dumpten, is ongebruikelijk en vindt hij 'ongelooflijk intrigerend'.

Ook zegt Amore dat het 'niet onmogelijk' maar wel 'ongewoon is' dat iemand in de kunstwereld een werk van 174.000 euro koopt waar geen verkoopgeschiedenis bij zit. "De herkomst is essentieel voor het nagaan van de echtheid van een werk. Een werk als dit zou een of ander herkomstbewijs moeten hebben", denkt Amore.

Het Linearis Instituut, dat zegt eigenaar te zijn van Het Oordeel maar daar geen bewijs voor kan leveren, is overtuigd van de echtheid van het werk. Eerder deze maand trokken de autoriteiten en enkele Rembrandt-kenners de authenticiteit juist in twijfel, omdat het instituut geen herkomst- of eigendomsbewijs kon leveren. De tekening is nog steeds in handen van de politie.

De advocaat van het instituut, William Klein, overweegt een aanklacht in te dienen als de politie het werk niet teruggeeft. Klein wil echter geen aanklacht indienen tegen de dieven, mochten zij gepakt worden. De politie vindt dat vreemd. Klein zegt dat het Linearis Instituut de tekening gewoon snel terug wil.


'Rembrandt-mysterie' voorlopig niet opgelost (Foto: Novum)

Rusland met Galimzyanov naar WK

Ook Rusland heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap wielrennen in Kopenhagen. De Russen, die de afgelopen jaren vooral scoorden met de inmiddels geschorste Alexandr Kolobnev, hebben met Denis Galimzyanov een outsider in de selectie.

De sprinter van Katusha won afgelopen week nog Parijs - Brussel. Hij wordt door vier ploeggenoten van Katusha gesteund, namelijk Vladimir Isaichev, Mikhail Ignatiev, Vladimir Gusev en Alexander Porsev.

Little Britain-komiek zwemt Thames af

De Britse komiek David Walliams heeft met een achtdaagse zwemtocht over de Thames een miljoen pond sterling (ruim een miljoen euro) opgehaald voor hulporganisatie Sport Relief.

Walliams, bekend van tv-typetjesshow Little Britain, kampte onderweg met buikloop en braken, maar vermande zich tot de eindstreep aan de voet van de Londense klokkentoren Big Ben. Hij zwom van Gloucestershire, waar de rivier ontspringt, de volledige loop van de Thames. Op die 225 kilometer trotseerde hij onberekenbare waterkolken, het drukke scheepvaartverkeer en onwelriekend rioolwater.

[Jupilier League] Uitslag Helmond Sport - FC Zwolle

FC Zwolle heeft de kans laten liggen om zich aan kop van de Jupiler League te nestelen. Uit bij Helmond Sport leed de ploeg van trainer Art Langerer de eerste nederlaag van het seizoen: 3-1. FC Eindhoven blijft daardoor op de eerste plaats staan, Zwolle volgt net als Cambuur en Willem II op drie punten.

Zwolle speelde bijna de hele wedstrijd met tien man. Rochdi Achenteh bewees zijn ploeg in de openingsfase een slechte dienst door zich bij een gele kaart zo op te winden, dat hij van scheidsrechter Rutger Bekebrede meteen een tweede gepresenteerd kreeg. Charles Kazlauskas zette Helmond niet veel later op 1-0.

Een vrije trap van Erik Quekel leek na een halfuur de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar in de slotfase bracht Mustafa Saymak toch nog even de spanning terug. In blessuretijd schoot invaller Kelvin Bossman de thuisploeg echter in veilige haven.

Crazy, Stupid, Love. grote hit in Nederland

Crazy, Stupid, Love. doet het goed in de Nederlandse bioscopen. De romantische comedy met onder meer Steve Carell en Ryan Gosling ging donderdag in première en wist de afgelopen dagen de meeste bezoekers te trekken. Hiermee stoot Crazy, Stupid, Love. kinderfilm De Smurfen 3D van de eerste plaats.

Rise of the Planet of the Apes en Final Destination 5 zakken naar de derde en vierde plek. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 is negen weken na de release nog steeds populair. De film over de tovenaarsleerling bekleedt de zesde plaats.

Een andere succesvolle nieuwe film is Conan the Barbarian. De fantasyfilm staat op plaats vijf. The Devil's Double, met onder andere Dominic Cooper, komt binnen op nummer negen.

[MotoGP] Yamaha gaat op Motegi racen

Het MotoGP-team van Yamaha heeft bevestigd dat het met Jorge Lorenzo en Ben Spies aan de start zal staan van de Grand Prix van Japan. De race op Motegi werd vanwege de aardbeving en nucleaire dreiging eerder dit jaar verplaatst van april naar 2 oktober, maar de vrees voor de straling blijft.

Regerend wereldkampioen Lorenzo had aanvankelijk weinig trek om naar Japan af te reizen, maar zal gewoon gaan starten. Dit doet hij op een motor met een aangepaste livery. Deze was vanwege het vijftigjarig jubileum eerder dit jaar onder meer al in Assen te zien.

Colin Firth speelt gevangene in concentratiekamp

Colin Firth gaat een Britse krijgsgevangene spelen in een Japans concentratiekamp. De Engelse acteur speelt de hoofdrol in The Railway Man, over een voormalige Britse soldaat die wordt ingezet bij de bouw van de beruchte Birmaspoorweg. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Eric Lomax, die zelf als Brits krijgsgevangene aan de zogenoemde dodenspoorweg moest werken. De aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand kostte zo'n 75 levens per dag. Tegen het einde van de oorlog waren ruim vijftienduizend krijgsgevangenen gestorven door uitputting en ondervoeding, waaronder zevenduizend Britten en drieduizend Nederlanders.

The Railway Man staat onder regie van de nog tamelijk onbekende Jonathan Teplitzky, die in februari met de opnames begint in Groot-Brittannië, Australië en Thailand. Firth is eerst nog te zien in de spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy die op 15 december in Nederland in première gaat.


Colin Firth speelt gevangene in jappenkamp (Foto: Novum)

Tirza en Rundskop op lijst 'Europese Oscars'

De Nederlandse speelfilm Tirza en de Nederlands-Belgische coproductie Rundskop zijn opgenomen in de voorselectie van de categorie beste film van de European Film Awards 2011. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

De organisatie maakte een selectie van 45 films uit 32 landen. De European Film Academy heeft 2500 leden. De twintig landen met de meeste leden mogen direct één film uit eigen land voordragen. De lijst is aangevuld door een commissie van Europese filmmakers.

In Tirza gaat een vader op zoek naar zijn plotseling verdwenen dochter, een zoektocht die hem uiteindelijk tot in Namibië leidt. Rundskop gaat over een veehouder die niet wil worden meegezogen in de wereld van illegale groeihormonen.

De uiteindelijke nominaties voor de categorie beste film worden bekendgemaakt op 5 november tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje. In voorgaande jaren waren dit meestal zes of zeven titels. De uitreiking van de European Film Awards 2011 vindt op 3 december plaats in Berlijn.


Tirza en Rundskop op lijst 'Europese Oscars' (Foto: Novum)

NAVO verlengt wellicht campagne LibiŽ

De lidstaten van de NAVO gaan deze week beginnen met gesprekken over een mogelijke verlenging van de missie in Libië. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, maandag gezegd.

De NAVO voert sinds maart luchtaanvallen uit op stellingen van de aanhangers van kolonel Moammar Gadhafi. De campagne van de NAVO is gebaseerd op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die oproept tot de bescherming van burgers in Libië. Het uit de resolutie voortvloeiende mandaat komt echter op 27 september ten einde.

Rasmussen zei maandag dat de NAVO klaar is om zo lang het nodig is actief te blijven in Libië. Volgens Rasmussen is een verlenging van de missie wellicht nodig omdat de restanten van het regime van Gadhafi nog steeds een bedreiging vormen voor de burgerbevolking. Hij benadrukte echter dat het bondgenootschap niet geïnteresseerd is in een langdurige voortzetting van de missie en de gevechtshandelingen zal staken zodra de omstandigheden in Libië dat toelaten.


NAVO verlengt wellicht campagne Libië (Foto: Novum)

A50 beschadigd door gekantelde vrachtwagen

Het wegdek van de A50 bij Schaarsbergen is maandag beschadigd doordat een vrachtwagen was gekanteld. Een lading betonplaten kwam op de weg terecht en de vrachtwagen dwars over de rijbaan, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De weg richting Apeldoorn is sinds 15.15 uur afgesloten en vanwege het gewicht van de lading en de vrachtwagen is dat niet snel opgelost. Er worden noodreparaties verricht zodat rond 20.00 uur in ieder geval één rijstrook vrijgegeven kan worden. Dat zou in eerste instantie middernacht zijn. Na de dinsdagavondspits wordt het hele wegdek hersteld.

De chauffeur van de vrachtwagen was de macht over het stuur kwijtgeraakt, maar bleef ongedeerd.

Het verkeer dat richting Apeldoorn wil, wordt geadviseerd om vanaf het knooppunt Waterberg om te rijden in de richting van Utrecht en Barneveld via de A12, de A30 en de A1.

Vakbond vraagt faillissement Saab aan

De Zweedse vakbond Unionen heeft maandag een faillissementsaanvraag voor Saab Automobile, onderdeel van Swedish Automobile, ingediend. De vakbond vertegenwoordigt ongeveer duizend medewerkers van Saab die nog steeds hun salaris over augustus niet hebben ontvangen.

"Dit is geen situatie die onze leden wensen", zegt voorzitter Cecilia Fahlberg van Unionen. De vakbond moet deze stap echter nemen om er zeker van te zijn dat de leden de compensatie ontvangen waar ze recht op hebben, zegt Fahlberg.

Ook de Zweedse vakbond Ledarna heeft inmiddels een faillissementsaanvraag ingediend voor de geplaagde autofabrikant.

ANC-jeugdleider schuldig aan haatzaaien

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft de leider van de jeugdbeweging van het African National Congress (ANC) schuldig bevonden aan het zaaien van haat. Julius Malema stond terecht voor het zingen van 'Dood de Boer', een strijdlied van de anti-apartheidsbeweging.

Rechter Colin Lamont oordeelde maandag dat dergelijke liederen weliswaar een rol vervulden in de strijd tegen apartheid, maar in het huidige Zuid-Afrika, dat zoekt naar nieuwe rassenrelaties, haat opwekken. Hij legde Malema's pleidooi naast zich neer dat 'Dood de Boer' geen feitelijke doodsbedreiging jegens blanke Afrikanen ('Boeren') inhoudt, maar een symbolische oproep op te staan tegen onderdrukking. Dat appèl is volgens het ANC-kopstuk nog altijd nodig, omdat apartheid dan mag zijn afgeschaft, maar zwarte Zuid-Afrikanen nog altijd de kans wordt onthouden zich aan de armoede te ontworstelen.

Het proces, dat was aangespannen door de blanke burgerrechtenbeweging Afriforum, werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Het staat los van de tuchtzaak die het ANC tegen Malema aanspande. Het ANC beschuldigt zijn enfant terrible van het ondermijnen van de positie van partijgenoot en president Jacob Zuma.

Het vonnis van maandag zal de populariteit van de 30-jarige jeugdleider mogelijk geen kwaad doen. Even na de uitspraak hief zijn voor het gerechtsgebouw verzamelde aanhang prompt het gewraakte lied aan. Nu de rechter Malema heeft veroordeeld kan een ieder die 'Dood de Boer' zingt voor het zaaien van haat worden vervolgd.


ANC-jeugdleider Malema schuldig aan haatzaaien (Foto: Novum)

Barsten in eendracht Libische rebellen

Het leiderschap van de Libische rebellen heeft zich nauwelijks in de hoofdstad Tripoli gevestigd of de eerste onderlinge onenigheid komt openbaar. De meningsverschillen tussen behoudende moslims en seculiere technocraten kunnen de wederopbouw van het land na zes maanden van burgeroorlog en de verdrijving van kolonel Moammar Gadhafi in gevaar brengen.

Beide partijen verwijten elkaar om het hardst de nieuw te vormen regering naar eigen hand te willen zetten. In het ene kamp hebben seculiere bestuurders zich verzameld. Velen van hen leefden lang in ballingschap of waren verbonden aan het bewind van Gadhafi. Tegenover hen staan conservatieve moslims, die jarenlang streden tegen en leden onder het nu verdreven regime. Ook de Moslimbroederschap bevindt zich in dit kamp.

Voormannen van beide facties zijn respectievelijk interim-premier Mahmoud Jibril en Abdel-Hakim Belhaj, de bevelhebber van de militaire raad in Tripoli. Tussen hen in en boven de partijen staat Mustafa Abdul-Jalil, die de Nationale Overgangsraad leidt. Volgens een ingewijde van de Overgangsraad 'tracht Abdul-Jalil de vrede te bewaren, maar het is een strijd tussen twee machtige kampen'. "Hij probeert het evenwicht tussen de partijen te handhaven en tegelijkertijd de internationale gemeenschap tevreden te houden. Het is erg moeilijk."

De facties botsen nu vooral over benoemingen, en nog niet over beleid. Maar dat onderscheid vervaagt allengs.

McLaren geeft strijd niet op

Ondanks de dominantie van Sebastian Vettel en Red Bull dit seizoen geeft renstal McLaren de hoop nog niet op in de strijd om de wereldtitel. McLaren-baas Martin Whitmarsh zei na de nieuwe zege van Vettel op Monza dat zijn team zich focust op de zege in Singapore later deze maand.

"We hebben een goede kans op winst in Singapore. Op die manier kunnen we Vettel toch dwarszitten in diens poging tot titelprolongatie", keek Whitmarsh vooruit. "De titelstrijd is nog niet over, maar Sebastian maakt op dit moment helaas niet voldoende fouten."

Voor McLaren eindigde Jenson Button als tweede en Lewis Hamilton als vierde. "We hebben nog 6 races", bleef Whitmarsh positief. Vettel heeft 112 punten voorsprong op Fernando Alonso.

Rechter buigt zich over aanpassing aanklacht Joran

De advocaat van de familie Flores wil dat de Peruaanse justitie de aanklacht tegen Joran van der Sloot herformuleert omdat er fouten in zouden staan. Advocaat Edward Alvarez wil dat justitie levenslang eist. Als de rechter besluit dat de oorspronkelijk aanklacht blijft staan, worden plaats en datum van het proces tegen Van der Sloot bekendgemaakt, meldt de rechtbank.

De eerste openbare hoorzitting in de zaak tegen Van der Sloot begon maandagochtend lokale tijd in de Peruaanse hoofdstad Lima. De 24-jarige Van der Sloot was niet aanwezig, meldt een woordvoerder van de rechtbank. Hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, die op 30 mei vorig jaar overleed in een hotelkamer in Lima.

De rechtbank in Lima heeft nu vijftien dagen de tijd om een besluit te nemen. Als de rechtbank besluit dat de aanklacht geherformuleerd moet worden, gaat deze terug naar justitie. De strafzaak zou dan nog meer vertraging oplopen.

Justitie wil dat hij voor dertig jaar de cel in gaat voor doodslag, maar de verdediging van de familie Flores wil levenslang voor roofmoord. De vader van Flores vroeg maandag tijdens de zitting dat de aanklacht opnieuw wordt geformuleerd. Ook herhaalde hij zijn wens dat justitie de maximumstraf eist.


Rechter buigt zich over aanpassing aanklacht Joran (Foto: Novum)

Drukke avond voor brandweer door harde wind

Verschillende brandweerkorpsen hebben het maandagavond druk met de gevolgen van harde wind. Onder meer in en rond Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waaiden bomen om en waaiden dakpannen van daken. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Een woordvoerder van de brandweer in Amsterdam laat weten dat het 'heel druk is'. "Rond 18.30 uur waren alle eenheden bezig met meldingen over stormschade." Onder meer op de Brouwersgracht, de Haarlemmermeerstraat en de Beethovenstraat waaiden bomen om. Op de Prinsengracht kwam een boom op een woonboot terecht.

In de regio Rotterdam is volgens een woordvoerder 'best wel wat last' van harde wind. Aan het begin van de avond waren ongeveer vijftien meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen. Op de Bergsingel in Rotterdam waaide een steiger om, waardoor enkele auto's beschadigd raakten.

Ook de brandweer Hollands Midden spreekt van een drukke avond. Tot 20.00 uur kreeg de brandweer in die regio zo'n veertig meldingen over stormschade.

'Overheid moet niet extra bezuinigen'

Extra bezuinigingen zijn een rem op de economie en moeten achterwege blijven zolang het Nederlandse overheidstekort onder het Europese maximum van 3 procent blijft, stelt het Economisch Bureau van ING maandag in een rapport.

Als het overheidstekort wel het Europese plafond van 3 procent overschrijdt, is het volgens ING zaak 'groeivriendelijk' te snoeien. "Als het dan toch moet snijd dan liever in de sociale zekerheid dan in het onderwijs", aldus het rapport.

De economen van ING denken daarbij aan een sneller ingaande of verdere verhoging van de pensioenleeftijd of een soepeler ontslagrecht. Bezuinigingen op de sociale zekerheid pakken volgens het rapport beter uit voor de economie omdat ze de arbeidsdeelname kunnen stimuleren.

Gerrard zeer lovend over SuŠrez

Luis Suárez maakt tot op heden alle verwachtingen bij Liverpool waar. Volgens Steven Gerrard, aanvoerder van The Reds, heeft de Uruguayaan alles in zich om een legende te worden.

Suárez koos in januari voor de overstap van Ajax nar Liverpool. Andere topclubs twijfelden over het aantrekken van de aanvaller, iets wat Gerrard niet helemaal begrijpt. "Ik vond het opmerkelijk dat Luis met zijn statistieken en spel zo lang in Nederland heeft kunnen spelen. Ik heb nooit aan hem getwijfeld. Hij duikt overal op en is bijna onmogelijk om te dekken", zei hij over de oud-Ajacied.

Gerrard noemt Suárez ook een complete voetballer. "Luis is tweebenig, heeft een goede pass in huis en kan ook nog dribbelen", vervolgt de captain zijn verhaal. "Ik zeg altijd tegen mensen: zo ziet een goede speler eruit."

Tot slot legde Gerrard Suárez nog wat extra druk op. "We hebben een geweldige speler in huis en zijn taak is nu om één van de allergrootsten te worden. Hij heeft alles in huis om dat te worden."

'1200 mensen op gezonken veerboot Tanzania'

Op de veerboot die zaterdag in Tanzania omsloeg en zonk zaten zo'n 1200 opvarenden. Dat aantal is gebaseerd op schattingen door overlevenden en functionarissen van de Tanzaniaanse regering. De boot had een capaciteit van zeshonderd mensen.

Volgens Issa Hemeid, een van de overlevenden, zaten zo'n 150 mensen gevangen in de eerste en tweede klas van de boot toen deze zonk. Twee andere overlevenden bevestigden de schatting van Hemeid. Het dodental van het ongeluk is opgelopen tot 240. Op zondag stond de officiële schatting van het aantal overlevenden op achthonderd.

Daarmee komt het totaal aantal opvarenden uit op zo'n 1200, twee keer zoveel als de maximaal toegestane hoeveelheid passagiers. De Tanzaniaanse autoriteiten zijn momenteel op zoek naar de kapitein en de eigenaar van de boot.

Uitgifte identiteitskaart mogelijk vertraagd

Mensen die een identiteitskaart aanvragen moeten rekening houden met vertraging. Plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Gerd Leers (CDA) schrijft in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat er naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad wel eens een run op identiteitskaarten zou kunnen ontstaan.

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat gemeenten geen leges mogen heffen voor de identiteitskaart. Omdat ze voortaan gratis worden verstrekt kan volgens de bewindsman een toeloop ontstaan. Hij raadt gemeenten aan burgers te waarschuwen voor de mogelijke vertraging die daarvan het gevolg is.

Het gratis verstrekken van de identiteitskaarten kost de gemeenten jaarlijks zo'n tachtig miljoen euro. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vrijdag al weten dat hij gaat overleggen met de VNG over de financiële consequenties. In sommige gemeenten was het maandag al druk bij de balies voor burgerzaken.

Van Wonderen nieuwe directeur FC Zwolle

Edward van Wonderen is de nieuwe algemeen directeur van FC Zwolle. Dat heeft de nummer twee van de Eerste Divisie vandaag bekendgemaakt. De bestuurder is de broer van oud-international Kees van Wonderen. Hij begint op 1 oktober officieel met zijn werkzaamheden.

Van Wonderen wordt bij Zwolle samen met technisch directeur Bert Konterman verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. De club had de functie van algemeen directeur niet meer opgevuld sinds het vertrek van Gerald van den Belt naar Cambuur in 2009.

Fer wil carriŤre bij Feyenoord afsluiten

Het lijkt een trend te worden, dat voetballers roepen hun carrière bij de club, die hen groot maakte, te willen beëindigen. Leroy Fer kan inmiddels ook aan dit rijtje worden toegevoegd. Hij heeft dit in een interview met NUsport laten weten.

"Ik zeg niet dat ik zéker terugkeer bij Feyenoord," aldus Fer, die al direct aangeeft dat een terugkeer helemaal niet zeker is. De voormalig Feyenoorder koos onlangs voor een overstap naar FC Twente. "Maar als je 32, 33 jaar bent en je kunt terug naar de club die je groot heeft gemaakt, welke speler zegt er dan nee?"

Fer heeft zichzelf als doel gesteld om na FC Twente naar de Europese top van Engeland, Italië of Spanje te verhuizen. Aan het einde van de rit zou hij mogelijk weer terug kunnen keren bij de club uit Rotterdam-Zuid. "Ik beloof niets, maar mijn carrière afsluiten bij Feyenoord is wel een droom."

Jim Bakkum durft niet met blote torso in clip

Jim Bakkum is naar eigen zeggen niet in topvorm. Daarom weigert hij met ontbloot bovenlijf in zijn videoclip te verschijnen.

Bakkum wilde voor de videoclip van zijn nieuwe single Wave iets met water doen. "Ik had wat vaker moeten trainen voor mijn zelfvertrouwen", geeft de 24-jarige zanger toe aan RTL Boulevard. "Dus we moeten het met kleren aan doen. Maar je ziet dit witte shirt, het kan doorschijnen."

Wave is de opvolger van de single Feel Your Love en kwam vrijdag uit. Wanneer het album uitkomt, is nog niet bekend. Aan het eind van dit jaar is de musicalacteur te zien in de musical Wicked.

Politie schiet verdachte neer in Someren

De politie heeft maandagmiddag bij het Noord-Brabantse Someren een verdachte neergeschoten. De man is gewond naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder.

Het schietincident gebeurde rond 17.30 uur op de N612 bij Someren. De weg is gedeeltelijk dicht voor onderzoek. Het is niet bekend hoe de man eraan toe is en hoe vaak er is geschoten. Ook kon de zegsman nog niet zeggen waarvan de man wordt verdacht.

Schaatsster Kleinsman naar Team Groenewold

Schaatsster Moniek Kleinsman zal dit seizoen voor het nieuwe schaatsteam Team Op=Op Voordeelshop uit gaan komen. De komst van de 28-jarige rijdster werd vandaag door teamleidster Renate Groenewold bevestigd. Kleinsman is regerend kampioene op de 5.000 meter.

Kleinsman trainde al sinds april mee met de ploeg. Het team bestaat verder uit Carlijn Achtereekte, Natasja Bruintjes, Lisette van der Geest, Marije Joling, Thijsje Oenema en Annouk van der Weijden.

[Serie A] Uitslagen speelronde 1

Afgelopen weekend ging dan toch de Italiaanse Serie A van start. Twee weken terug werd de eerste speelronde nog uitgesteld omdat de Italiaanse spelersvakbond een staking inzette vanwege het uitblijven van een nieuwe arbeidsovereenkomst. Hieronder de uitslagen, stand en overige statistieken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AC Milan Lazio Roma 2-2
Cesena Napoli 1-3
Juventus Parma 4-1
Catania AC Siena 0-0
Chievo Novara Calcio 2-2
Fiorentina Bologna 2-0
Genoa Atalanta 2-2
Lecce Udinese 0-2
AS Roma Cagliari 1-2
US Palermo Internazionale 4-3

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 1 1 0 0 3 4-1
2 Napoli 1 1 0 0 3 3-1
3 Fiorentina 1 1 0 0 3 2-0
4 Udinese 1 1 0 0 3 2-0
5 US Palermo 1 1 0 0 3 4-3
6 Cagliari 1 1 0 0 3 2-1
7 Chievo 1 0 1 0 1 2-2
8 Lazio Roma 1 0 1 0 1 2-2
9 AC Milan 1 0 1 0 1 2-2
10 Novara Calcio 1 0 1 0 1 2-2
11 Catania 1 0 1 0 1 0-0
12 AC Siena 1 0 1 0 1 0-0
13 Genoa 1 0 1 0 1 2-2
14 Internazionale 1 0 0 1 0 3-4
15 AS Roma 1 0 0 1 0 1-2
16 Cesena 1 0 0 1 0 1-3
17 Bologna 1 0 0 1 0 0-2
18 Lecce 1 0 0 1 0 0-2
19 Parma 1 0 0 1 0 1-4
20 Atalanta 1 0 1 0 -5 2-2

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Diego Milito Internazionale 2
= Fabrizio Miccoli Palermo 2
= Maximiliano Moralez Atalanta 2
2. 29 spelers 1

Programma speelronde 2

Datum Thuis Uit
za 17 sep, 18:00 Cagliari Novara Calcio
za 17 sep, 20:45 Internazionale AS Roma
zo 18 sep, 12:30 Atalanta US Palermo
zo 18 sep, 15:00 Bologna Lecce
zo 18 sep, 15:00 Catania Cesena
zo 18 sep, 15:00 Lazio Roma Genoa
zo 18 sep, 15:00 Parma Chievo
zo 18 sep, 15:00 AC Siena Juventus
zo 18 sep, 15:00 Udinese Fiorentina
zo 18 sep, 20:45 Napoli AC Milan

DNA Argentijnen in vermoorde toeristes gevonden

In de lichamen van twee verkrachte en vermoorde Franse toeristes is lichaamsvocht aangetroffen van twee Argentijnse verdachten. Dat heeft DNA-onderzoek volgens de website van de Argentijnse rechtbank uitgewezen.

Cassandre Bouvier en Moumni Houra werden in juli op het Argentijnse platteland verkracht en doodgeschoten. Santos Clemente Vera, Gustavo Lasi en Daniel Vilte staan voor die misdrijven terecht. Het genetisch profiel van Clemente Vera en Lasi komt overeen met de in de slachtoffers gevonden lichaamssappen. Van Vilte werd geen DNA-spoor gevonden.

Lasi bekende eerder Houra te hebben verkracht, maar verklaarde niet aanwezig te zijn geweest toen de twee vrouwen werden doodgeschoten. Volgens zijn kompanen liegt hij.

Rechter Martin Perez heeft het drietal gedagvaard om zich dinsdag in de rechtszaal nader te verklaren. De Argentijnse president Cristina Fernandez spreekt later dinsdag tijdens een bezoek aan Frankrijk met nabestaanden van de slachtoffers.

Lichamen Amerikaanse soldaten WOII gevonden

Op een akker in Groesbeek zijn twee veldgraven met de lichamen van Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht heeft de stoffelijke resten onlangs geborgen. Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen om wie het gaat.

De Amerikaanse autoriteiten zijn ingelicht over de vondst. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft geholpen bij de berging. De beide graven waren door particulieren ontdekt op een akker aan de Wylerbaan.

De 82e Amerikaanse Airborne Divisie landde in september 1944 bij Groesbeek als onderdeel van Operatie Market Garden, de luchtlandingsoperatie waarmee de geallieerden de oorlog voor het einde van 1944 wilden beëindigen. De operatie slaagde niet.

PSV spreekt Sinouh aan op '9/11-tweets'

PSV neemt afstand van de tweets van reserve-doelman Khalid Sinouh. Gisteren plaatste hij berichten op Twitter over de herdenkingen van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Sinouh twitterde gisteren onder anderen dat hij "een beetje moe werd van die 9/11 propaganda”. In een anderer tweet verwees hij naar actuele problemen in de wereld, zoals de honger in Afrika of de situatie in Syrië.

Een woordvoerder van de Eindhovense club meldt dat het gaat om privé-uitingen en dat de club niet verantwoordelijk is. Sinouh zelf zei vandaag via Twitter dat hij nog steeds zijn mening zal blijven geven.

Nieuwe Professor Layton-game eind november

De nieuwste Professor Layton-game verschijnt op 25 november in Europa. Dat heeft Nintendo maandag bekendgemaakt. Het puzzelavontuur Professor Layton en de Melodie van het Spook is het laatste deel dat op de Nintendo DS verschijnt.

Professor Layton en de Melodie van het Spook speelt zich af voor de gebeurtenissen uit de eerste drie games. De Europese versie van het spel, waarin de slimme professor en zijn hulpje Luke allerlei puzzels oplossen, wordt zonder de bonusgame London Life geleverd. Deze extra spelmodus laat Japanse en Amerikaanse spelers een apart avontuur spelen waarin verschillende personages uit de Layton-serie een hoofdrol spelen. Het is niet bekend waarom de bonusgame uit de Europese versie is gehaald.

Volgend jaar komt Professor Layton en het Wonderlijke Masker naar de Europese Nintendo 3DS. Het spel kwam eerder dit jaar al in Japan uit. Verder werkt gamestudio Level-5 aan een cross-over tussen Professor Layton en de Ace Attorney-serie van uitgever Capcom. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gamebedrijven donderdag tijdens de Tokyo Game Show de game onthullen.

De Professor Layton-serie is een van de succesvolste gamereeksen voor de Nintendo DS. Wereldwijd zijn er meer dan twaalf miljoen spellen verkocht.


Nieuwe Professor Layton-game eind november (Foto: Novum)

Star Command gefinancierd met geld van gamers

Honderden mensen hebben vijf dollar of meer geschonken aan de Amerikaanse gamestudio Warballoon Games voor het smartphonespel Star Command. Het bedrijf haalde in vijf dagen tijd twintigduizend dollar op. Dat schrijft het gamevakblad Develop.

Warballoon, dat vier medewerkers telt, schenkt donateurs die vijf dollar gaven een mp3-bestand van de muziek uit het spel. Mensen die duizend dollar doneerden, komen als personage in het spel terug.

Kleine onafhankelijke gamestudio's roepen de hulp in van consumenten die wat in hun idee zien. In plaats van investeringen van bedrijven wordt er gekozen mensen via internet te laten investeren. Dit fenomeen wordt crowdfunding, oftewel massa-investering, genoemd. In plaats van een aandeel in het bedrijf krijgen de investeerders bijvoorbeeld merchandising, ontwerpschetsen of een vermelding in het spel.

Onafhankelijke studio's moeten hun product produceren zonder de financiële steun van een game-uitgever. Voorheen eindigden dergelijke producties vaak als gratis spel op een website, maar door de opkomst van smartphones kunnen gameontwikkelaars voor enkele duizenden dollars een spel produceren en dat commercieel in de markt zetten. Kleine, creatieve bedrijven krijgen hierdoor de mogelijkheid toch een groot publiek te bereiken en commercieel succes te boeken.


Star Command gefinancierd met geld van gamers (Foto: Novum)

The Sims Social streeft FarmVille voorbij

Vorige maand bracht Electronic Arts The Sims Social uit op Facebook. In een maand tijd is het de game gelukt om het aantal actieve gebruikers van FarmVille te passeren.

Uit de statistieken van AppData blijkt dat The Sims Social de snelst groeiende applicatie op Facebook was van de afgelopen week. Momenteel staat de game op de vijfde plaats met 36 miljoen maandelijkse actieve spelers. FarmVille volgt met 35,7 miljoen spelers. Bovenaan staat nog altijd CityVille met meer dan 75 miljoen actieve gebruikers.

In totaal zijn de Facebook-games van EA goed voor zo'n 77,8 miljoen maandelijkse gamers, waarmee het bedrijf op de tweede plaats staat op Facebook. Zynga, de uitgever van FarmVille en CityVille, staat nog onbetwist op nummer één met 273 miljoen Facebook-leden. De derde plaats is weggelegd voor Wooga, die iedere maand zo'n 40 miljoen spelers weet te boeien.

Spanje zet in op sprint van Freire

Spanje zal voor het WK wielrennen in Kopenhagen alles zetten op Óscar Freire. De Rabobankrenner moet in de sprint afrekenen met de concurrentie. Hiervoor zijn grote namen als olympisch kampioen Samuel Sanchez, Vuelta-winnaar Juan José Cobo en Joaquin Rodriguez thuisgelaten.

Naast Freire zijn daarom voor het WK Carlos Barredo, Juan Manuel Garate en Luis Leon Sanchez (Rabobank), Imanol Erviti, Pablo Lastras, José Joaquin Rojas, Juan Antonio Flecha en Vicente Reynes aangewezen.

'ZiekenhuispatiŽnt bereid een uur te reizen'

Patiënten zijn vaak bereid te reizen voor de juiste ziekenhuiszorg. Ze hebben het ervoor over een uur langer te reizen voor een ziekenhuis met een betere kwaliteit en reputatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, bevestigt een woordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Patiënten reizen nu gemiddeld dertien minuten voor een ziekenhuisbehandeling, maar ongeveer de helft wil best langer reizen als in een ander ziekenhuis de behandeling beter is. Hoe ingrijpender de behandeling, des te verder willen patiënten reizen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk voor de discussie over spreiding en concentratie van medische specialismen. Het rapport wordt later deze week gepubliceerd.


'Ziekenhuispatiënt bereid een uur te reizen' (Foto: Novum)

Heropvoedingsplan PvdA 'slecht gejat'

Het plan van de Amsterdamse PvdA om ex-gevangenen verplicht in een campus een heropvoeding te geven is een slap aftreksel van het PVV-voorstel voor 'tuigdorpen'. Dat zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder maandag in een reactie.

"Leuk bedacht, slecht gejat", was Helders reactie toen ze in De Telegraaf over het plan van stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA) las. Hij wil tientallen jongeren tijdens het laatste halfjaar van hun gevangenisstraf huisvesten in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam-West om hen daar discipline bij te brengen.

Aanleiding zijn de hoge recidivecijfers, die volgens hem aantonen dat mensen na hun straf niet direct klaar zijn voor de maatschappij.

De PVV stelde begin dit voorjaar voor om veelplegers en aso's verplicht uit de wijken te halen om ze in een 'tuigdorp' te plaatsen, een 'flink eind' buiten de bebouwde kom. Daar worden ze in wooncontainers geplaatst. Als het minderjarigen betreft, moet ook hun familie mee. "Zet al het schorriemorrie maar bij elkaar", zo lichtte gedoogpartner Geert Wilders destijds toe.

Volgens Helder is het PVV-plan op twee punten beter dan dat van de PvdA. Haar partij wil de aso's al uit de wijk halen voordat ze in de gevangenis belanden. Door hen tijdig uit de wijk te halen wordt meteen voorkomen dat buurtbewoners 'hoorndol' worden van de overlast, stelt zij.

Daarnaast vindt Helder dat de overlastplegers in tuigdorpen meteen aan de slag moeten. Pas als zij een jaar werken of studeren, mogen ze terugkeren naar de bewoonde wereld. "Dus niet eerst discipline bijbrengen en als ze vrij zijn maar hopen dat ze naar school gaan", aldus Helder.

De politica heeft goede hoop dat het kabinet alsnog aan de slag gaat met de tuigdorpen. Ze wacht nog op een reactie van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD), maar de bewindsman zou op dezelfde lijn zitten.

Rusland blijft fel tegen sancties SyriŽ

Een resolutie van de Verenigde Naties tegen Syrië moet een duidelijk signaal sturen aan de Syrische regering en de oppositie en verder geen sancties bevatten. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev maandag gezegd.

Medvedev zei na een gesprek met de Britse premier David Cameron dat Groot-Brittannië en Rusland nog steeds van mening verschillen over Syrië. Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, en de Verenigde Staten willen onder andere een wapenembargo tegen Syrië instellen. Rusland heeft een VN-resolutie van die strekking tot dusver geblokkeerd.

Volgens Medvedev zijn verdere sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad onnodig. Een gezant van het Kremlin zei maandag na gesprekken met een adviseur van Assad dat een delegatie van Russische parlementariërs binnenkort afreist naar Syrië.

Activisten hijsen Palestijnse vlag voor EU-kantoor

Activisten hebben voor het Brusselse hoofdkantoor van de Europese Unie maandag een grote Palestijnse vlag gehesen. Ze roepen de lidstaten op zich eenstemmig te scharen achter het aanstaande Palestijnse verzoek om erkenning door de Verenigde Naties.

De vlag reikte zo'n vier verdiepingen hoog. Het dundoek toonde de tekst: '913.171 mensen zeggen: EU, erken Palestina!'. Dat is een verwijzing naar het aantal handtekeningen van sympathisanten dat organisator Avaaz zegt te hebben verzameld.

Avaaz bracht maandag ook de uitslag van een opiniepeiling over VN-erkenning van een Palestijnse staat naar buiten. Daaruit blijkt dat 76 procent van de Duitsers, 69 procent van de Fransen en 59 procent van de Britten voor de erkenning van een Palestijnse staat is.

Nu het vredesproces is verzand maken de Palestijnen zich op de Verenigde Naties te vragen hun staat te erkennen. Hun formele verzoek daartoe wordt later deze maand verwacht.

BF3 Singleplayer gameplay gelekt

Er zijn vandaag maar liefst vier filmpjes van een Xbox 360 developer-versie gelekt van Battlefield 3. Het toont vooral singleplayer actie van wat destructie, straaljageractie en wat algemene missies. Kijk ze gauw, want de kans is groot dat ze weer offline gehaald worden.

Informatie over de open beta van de game zou elk moment moeten komen. Eind volgende maand zal langverwachte shooter uit moeten komen op PS3, Xbox 360 en Windows.

[CL] AC Milan mist Ibrahimovic tegen FC Barcelona

Zlatan Ibrahimovic moet de ontmoeting met zijn voormalige ploeg FC Barcelona aan zich voorbij laten gaan. De Zweedse spits heeft een spierblessure opgelopen en is voor Milan-trainer Massimiliano Allegri tijdens het eerste groepsduel van de Champions League niet inzetbaar.

Het is nog niet bekend hoe lang Ibrahimovic uitgeschakeld zal zijn. FC Barcelona en AC Milan zitten samen in Poule H met BATE Borisov en Viktoria Plzen.

Geox verdwijnt mogelijk uit wielerpeloton

Geox zal na dit seizoen mogelijk de stekker uit haar wielerploeg trekken. Juan José Cobo won gisteren voor de Italiaanse ploeg nog de Vuelta a España, maar ondanks deze grote zege kan de bestuursvoorzitter van de schoenenproducent, Mario Moretti Polegato, besluiten de geldkraan dicht te draaien.

"We zullen aan het eind van het seizoen, dus komende maand, in alle rust de balans opmaken. Enkele filosofieën die ons bedrijf groot hebben gemaakt, zijn ook van toepassing op de wielerploeg: jong en oud goed laten samenwerken bijvoorbeeld," zei Polegato tegen Cyclingnews.

De Italiaan kan mogelijk gaan besluiten om alleen het Formule 1-team Red Bull Racing nog te sponsoren. Dit team domineert de koningsklasse van de autosporten bij iedere zege is het logo van het bedrijf prominent in beeld. Naar verluidt is Polegato met het sponsoren van Red Bull meer kwijt dan aan zijn wielerteam.

Carlos Sastre zal in ieder geval gaan vertrekken. De Spanjaard gaf gisteren na afloop van de Vuelta aan op zoek te zijn naar een nieuwe werkgever. De voormalig winnaar van de Tour de France was de afgelopen weken knecht van Cobo en Denis Menchov.

Weer raketinslag bij basis Kunduz

Bij de Nederlandse basis in de Afghaanse provincie Kunduz is zondagavond opnieuw een raket neergekomen. Niemand raakte gewond en er is geen schade. Vrijdag sloeg er ook al een raket in. Bij de basis in Kunduz komen raketaanvallen volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie niet vaak voor. Het zou gaan om incidenten.

Volgens de defensiezegsvrouw kwam deze raket een stuk verder van de basis neer dan het projectiel van afgelopen vrijdag. "De Duitsers lieten ons weten dat een raket is neergekomen in de buurt van het vliegveld. Dat is een eind hiervandaan."

Op het kamp in Kunduz zijn ongeveer 350 Nederlanders die deelnemen aan de politietrainingsmissie.


Weer raketinslag bij basis Kunduz (Foto: Novum)

[CL] Ajax met fitte selectie tegen Olympique Lyon

Ajax-trainer Frank de Boer kan woensdag over een fitte selectie beschikken als zijn ploeg de strijd aangaat met Olympique Lyon. De selectie begon vandaag aan de voorbereiding op het eerste groepsduel uit de Champions League.

Ook Derk Boerrigter is komende woensdag beschikbaar. De aanvaller viel afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo nog uit met kramp.

De spelers oefenden vandaag met de ballen die in de Champions League worden gebruikt. Kolbleinn Sigthórsson verliet voortijdig de training. De IJslander kan echter woensdag wel gewoon meedoen.

KRO onderzoekt fusie met NCRV en VARA

De ledenraad van de KRO heeft het groene licht gegeven voor het onderzoeken van twee fusievarianten. Het onderzoek moet de komende weken uitwijzen of een fusie met de NCRV of een fusie met de VARA beter is. Dit zei een woordvoerster van de KRO maandag.

Directievoorzitter Koen Becking van de KRO noemt beide varianten serieuze fusieopties. Maandag heeft hij de KRO-medewerkers bijgepraat over de ontwikkelingen.

KRO onderzoekt fusieopties met NCRV en VARA
KRO onderzoekt fusieopties met NCRV en VARA (Foto: ANP)

[Upd] Burgers krijgen ID-leges terug

De gemeente Amsterdam gaat naar schatting aan 50.000 inwoners de leges voor identiteitskaarten terugbetalen. Het betreft de Amsterdammers die sinds 26 augustus vorig jaar een identiteitskaart hebben aangeschaft, maakte een woordvoerster van de gemeente maandag bekend.

Amsterdammers die voor teruggave van de leges in aanmerking komen, krijgen zelf bericht van de gemeente. Ze krijgen ongeveer 43 euro terug, afhankelijk van de exacte aankoopdatum. Jongeren die de kaart voor een gereduceerd tarief hebben aangeschaft, krijgen 8,95 euro terug.

Update 17:23 uur
Sommige gemeenten kiezen ervoor iedereen die sinds vorig jaar augustus een identeitskaart heeft gekocht de betaalde leges terug te geven. "Het staat hun vrij dit te doen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag.

Zo'n vijftigduizend Amsterdammers krijgen de leges die ze voor hun identiteitskaart hebben betaald terug van de gemeente. De kosten van kaarten die sinds 26 augustus vorig jaar zijn aangeschaft, worden teruggegeven, laat een woordvoerder van Dienst Persoons- en Geo-informatie maandag weten. Volwassenen krijgen ongeveer 43 euro terug en jongeren tot 14 jaar 9 euro.

Dezelfde regeling is van toepassing in bijvoorbeeld de gemeente Noordoostpolder, die inwoners actief benadert. Capelle aan den IJssel betaalt het aankoopbedrag alleen terug aan mensen die de kaart de afgelopen zes weken hebben aangeschaft. In Deventer geldt de terugbetaalregeling vanaf 7 oktober 2010. Dit is van toepassing op ongeveer negenduizend inwoners.

De teruggave is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde vrijdag dat gemeenten geen leges mogen heffen voor de identiteitskaart. Identiteitskaarten worden voortaan gratis verstrekt.

De VNG zei vrijdag nog dat gemeenten geen geld teruggeven aan mensen die langer dan zes weken geleden een identiteitskaart hebben aangevraagd, tenzij ze bij de aanvraag al een bezwaar hadden ingediend tegen de leges.

De organisatie had vanwege de procedure bij de Hoge Raad gemeenten vorig jaar geadviseerd aanvragers van ID-kaarten te wijzen op de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. Mensen die dit deden, kregen recht op restitutie, maar niet alle gemeenten hebben dit overgenomen. Sommige gemeenten kiezen er nu toch voor iedereen geld terug te geven, hoewel dit formeel niet hoeft. "Dat geld kunnen ze dan niet aan andere zaken uitgeven", zegt de VNG-woordvoerder.

Het gratis verstrekken van de identiteitskaarten kost de gemeenten jaarlijks zo'n tachtig miljoen euro. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vrijdag weten dat hij gaat overleggen met de VNG over de financiële consequenties. Ook bekijkt hij of de wet moet worden aangepast. Er worden jaarlijks zo'n 1,3 miljoen ID-kaarten uitgegeven.

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht roept alle ID-kaarthouders op om de leges terug te eisen bij hun gemeente.

 

Top Gun in 3D in bioscoop

Top Gun komt in 3D terug in de bioscoop. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. Door de filmklassieker uit 1986 van Tony Scott, met Tom Cruise als F-14 Tomcatpiloot, gaven hordes scholieren over de hele wereld zich op voor een opleiding bij de luchtmacht.

Op de International Broadcasting Convention in Amsterdam werd maandag een voorproefje van vier minuten getoond van de 3D-versie. Hierin was de beroemde scène te zien van een luchtgevecht waarbij het nummer Danger Zone van Kenny Loggins uit de bioscoopspeakers blaast.

"Wij denken dat 3D-versies van filmklassiekers heel succesvol kunnen zijn", zegt Rob Hummel, directeur van Legend 3D, dat de films geschikt maakt voor 3D-projectie. "Tot nu toe werden filmstudio's weerhouden door de hoge kosten."

Volgens Hummel leent een film als Top Gun zich uitstekend voor 3D. "De film bevat uiteraard prachtige luchtgevechten. Bij dat soort scènes kun je je lol op met 3D. Zolang een voorwerp niet aan de rand van het filmdoek grenst, kun je het naar voren halen in 3D."

De bedoeling is Top Gun 3D begin volgend jaar uit te brengen in bioscopen over de hele wereld. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland in de bioscoop komt. Eerst moet Scott nog om toestemming worden gevraagd, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit.

Keith Richards niet langer welkom bij The Stones

Bij de Rolling Stones is geen plek meer voor gitarist Keith Richards. Dat heeft Mick Jagger gezegd. Richards heeft de zanger van de band in zijn vorig jaar verschenen autobiografie belachelijk gemaakt door te schrijven dat hij Jagger al sinds de jaren tachtig onuitstaanbaar vindt.

The Rolling Stones bestaat volgend jaar vijftig jaar en in eerste instantie was het idee om een toer te plannen ter gelegenheid van het jubileum, laat Jagger aan het Britse tijdschrift Live Magazine weten. Maar sinds het boek van Keith Richards op de markt is verschenen, is dit van de baan.

"Een toer is nog ver weg, maar alles kan natuurlijk. Misschien zouden we terug kunnen gaan naar de Marquee Club in Londen, alleen kan Keith dan natuurlijk niet komen", vertelt Jagger. In de Marquee Club had de band destijds zijn eerste optreden.

De Engelse rockband The Rolling Stones is opgericht in 1962. Met hits als Angie, Satisfaction en Paint It Black behaalden ze wereldwijd het ene na het andere succes. Het laatste album van de band, Shine a Light, kwam in 2008 uit.

IAEA: Reactoren centrale Fukushima I stabiel

De reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I 'zijn in essentie stabiel'. Dat heeft het hoofd van de VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd. De organisatie verwacht dat de reactoren volgens planning kunnen worden stilgelegd.

De kerncentrale Fukushima I raakte zwaarbeschadigd door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. De koeling viel uit, wat leidde tot het gedeeltelijke smelten van de splijtstofstaven.

IAEA: reactoren centrale Fukushima I stabiel
IAEA: Reactoren centrale Fukushima I stabiel (Foto: ANP)

Ex-orkaan Katia nadert Britse eilanden

Vanwege de naderende tropische storm Katia hebben Ierland en Groot-Brittannië maandag wegen en bruggen gesloten. Sportevenementen zijn afgelast nu de Britse eilanden zich schrap zetten voor de krachtigste storm in vijftien jaar.

Weerkundigen van beide landen verwachten dat de voormalige orkaan maandag met windstoten van 125 kilometer per uur de kust bereikt. Die stormwinden maken verkeer op de weg, te water, en zelfs te voet een hachelijke onderneming in grote delen van Ierland, Schotland en Noord-Engeland. Het noorden van Ierland en het hart van Schotland hangt vermoedelijk overvloedige regenval boven het hoofd.

Het merendeel van de veerdiensten tussen Ierland en Groot-Brittannië is gestaakt. Vissersboten zijn van de Atlantische wateren naar hun havens teruggeroepen. De tweede wieleretappe van de Ronde van Groot-Brittannië is geschrapt.

Werkstraf voor bejaarde gifstrooier

Een 75-jarige inwoner van het Friese Makkinga is veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van acht weken. Ondanks stug ontkennen van de verdachte acht de rechter bewezen dat de man op verschillende tijdstippen in een bos achter zijn woning met gif doordrenkte dieren - mussen, kippen en mollen - heeft neergelegd.

Ook na vertoning van camerabeelden in de zittingszaal beweerde de verdachte dat hij niet degene was die de vergiftigde dieren had neergelegd. De rechter was niet overtuigd en vond dat de verdachte met vuur had gespeeld. Volgens hem hadden ook kinderen in het bos bij het spelen in aanraking kunnen komen met het gif.

Vanaf eind 2009 werden er in het Dokter Poolbos bij Makkinga dode dieren gevonden die waren doordrenkt of geïnjecteerd met landbouwgif. Drie honden uit de buurt zijn de afgelopen jaren overleden, vermoedelijk als gevolg van vergiftiging. Ook zijn in het bos en de directe omgeving regelmatig vergiftigde roofvogels gevonden.

Nadat eind juli vorig jaar weer vergiftigd aas was aangetroffen, plaatste de politie een verborgen camera in het bos. Enkele dagen later was op de beelden een man met een alpinopet te zien die aas neerlegde. Politiemensen herkenden de verdachte.

Bij een huiszoeking in augustus vorig jaar werd in een kippenhok bij de woning van de man een begraven fles landbouwgif gevonden. In de woning lagen flessen met bestrijdingsmiddelen die al meer dan twintig jaar verboden zijn.

De Fries tekent hoger beroep aan tegen de beslissing.

Ajax mist Ebecilio tegen PSV en Noordwijk

Lorenzo Ebecilio is voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. De aanvaller kreeg afgelopen weekend in het competitieduel tegen Heracles Almelo van scheidsrechter Pol van Boekel een directe rode kaart.

Daardoor mist de aanvaller de competitiewedstrijd tegen PSV en het bekerduel tegen Noordwijk. Op 24 september, Ajax ontvangt dan thuis FC Twente, is Ebecilio weer beschikbaar. De buitenspeler verloor dit seizoen zijn basisplaats aan Derk Boerrigter.

Marcel Meeuwis kreeg een schorsing van vier wedstrijden opgelegd, waarvan één voorwaardelijk. De middenvelder van VVV-Venlo kreeg een rode kaart wegens een zware charge op PSV'er Kevin Strootman.

[CL] Ramsey mist ontmoeting met Dortmund

Arsenal moet het in de eerste groepswedstrijd van de Champions League tegen de Duitse landskampioen Borussia Dortmund stellen zonder Aaron Ramsey. De Welshman liep maandag tijdens de laatste training een enkelblessure op.

De blessure van Ramsey komt voor Arsenal-trainer Arsène Wenger zeer ongelegen. Ook middenvelder Jack Wilshere is geblesseerd en daarom niet inzetbaar. Tot dusver stond Ramsey alle duels in de basis bij The Gunners.

Behalve Borussia Dortmund zal Arsenal het in de groepsfase opnemen tegen Olympique Marseille en Olympiakos.

'Winehouse gewaarschuwd voor hartaanval'

De dokter van de overleden zangeres Amy Winehouse heeft haar gewaarschuwd voor een hartaanval. Dat vertelt de vader van Winehouse in een interview met CNN-presentator Piers Morgan. Volgens de arts was haar drinkgedrag gevaarlijk.

"Amy dronk twee of drie weken en dan stopte ze weer voor twee of drie weken. En dat was het ergste", vertelt Mitch Winehouse. Volgens hem blijven de meeste alcoholisten drinken, waardoor altijd alcohol in hun lichaam aanwezig is. "De dokter zei dat als ze zo doorging, het haar dood zou kunnen betekenen."

Mitch benadrukte nogmaals dat de zangeres al drie jaar lang van de drugs af was, maar dat het niet lukte om de fles te laten staan. Tijdens een optreden een maand voor haar dood werd duidelijk dat Winehouse onder invloed op de planken stond. Ze zwalkte over de bühne en kon amper een noot zingen.

De zangeres overleed in juli op 27-jarige leeftijd in haar appartement in Londen. Ze werd onder het grote publiek bekend met het nummer Rehab.

Het hele interview met de vader van Amy Winehouse wordt maandagavond in Amerika uitgezonden.

BelgiŽ stopt met Glazen Huis

Het Glazen Huis staat dit jaar voor het laatst in België. Het Vlaamse radiostation Studio Brussel maakt dat op zijn website bekend.

"Elk jaar groeide de opbrengst en stonden er meer en meer mensen voor het Glazen Huis. Die reeks wil Studio Brussel graag in schoonheid eindigen met een allerlaatste Music for Life", laat Studio Brussel weten.

De Nederlandse radiozender 3FM organiseert sinds 2004 het evenement Serious Request. Twee jaar later haakte België aan. Tegelijk met Nederland hield het de actie Music for Life. Het Glazen Huis stond onder meer in Leuven, Gent en Antwerpen. Voor verschillende goede doelen werden miljoenen euro's opgehaald.

Jaarlijks sluit een aantal presentatoren zich op in het Glazen Huis om zes dagen lang onafgebroken radio te maken. In deze periode eten zij niet, en voeden zij zich alleen met groente- en fruitsappen.

De laatste Music for Life vindt plaats van 17 tot en met 23 december. De actie vraagt dit jaar aandacht voor het thema diarree. Dit jaar gaat het huis langs de drie locaties waar het huis eerder stond.

Onderzoekscultuur universiteit onder de loep

De commissie die onderzoek doet naar de hoogleraar van de Universiteit van Tilburg die op non-actief is gesteld omdat hij onderzoeksgegevens verzon, moet zich ook een idee vormen van de werkwijze en de onderzoekscultuur die mogelijk hebben geleid tot de fraude. Dat staat in de opdracht die de commissie heeft gekregen.

Vorige week bleek dat de betreffende hoogleraar, Diederik Stapel, onderzoeksgegevens heeft verzonnen. Hoe vaak hij dat heeft gedaan wordt onderzocht door de commissie onder leiding van emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Pim Levelt. Rector-magnificus van de Universiteit van Tilburg Philip Eijlander wil ook aanbevelingen om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.

Eind oktober moet het onderzoeksrapport klaar zijn.

Tientallen zoeken gevechtservaring in moslimlanden

Tientallen Nederlanders hebben de afgelopen twee jaar pogingen gedaan gevechtservaring op te doen in islamitische landen. Dat zegt waarnemend hoofd van de AIVD Jan-Kees Goet, bevestigt een woordvoerder van de inlichtingendienst maandag.

Goet had een gesprek met de NOS, die meldt dat de Nederlanders actief deelnemen aan de jihad. Dat wil de woordvoerder echter niet voor haar rekening nemen. Ook de berichtgeving dat de Nederlanders westerse doelen in islamitische landen bestoken en ook in Nederland willen toeslaan, kan zij niet bevestigen.

Een Nederlandse Somaliër is actief bij de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab, zo berichtte het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zondagavond op basis van een rapport van de Verenigde Naties.

De AIVD liet weten onderzoek te doen naar de steun aan het islamitische Al-Shabaab door Nederlandse Somaliërs. Al-Shabaab werd in 2008 op de lijst met terroristische organisaties gezet en zou banden met Al Qaida onderhouden.

De politie hield vorig jaar op kerstavond in Nederland een groep Somaliërs aan. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en opgepakt naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een aanslag. Uiteindelijk werden ze allemaal vrijgelaten.

De AIVD zegt al langer dat de dreiging van islamitisch terrorisme minder groot is dan na de aanslagen van 9/11.

Football Manager 2012 komt in oktober

SEGA heeft bekendgemaakt dat Football Manager 2012 vanaf 21 oktober in de winkels zal liggen. De nieuwe game zal over achthonderd nieuwe features beschikken en veel bestaande features zijn verbeterd. De game is erg geliefd bij voetbalfans door heel Europa en de gehele serie heeft in Engeland alleen al meer dan 108 weken op de eerste plaats gestaan.

Er zijn veel dingen veranderd in het spel. Zo is het scouting- en transfersysteem op de schop gegaan en verbeterd. Daarnaast zal het mogelijk zijn om in je carrière vanuit verschillende landen een team te gaan managen in plaats van alleen het land dat je in het begin van je carrière uit hebt gekozen.

Football Manager 2012 komt 21 oktober uit voor Windows.

Gegevens duizenden studenten op straat

Een site met privacygevoelige gegevens van duizenden studenten was tot maandagochtend een eenvoudige prooi voor hackers. Cv's en informatie van zzp'ers op Zorgnet Limburg lagen door een zogeheten SQL-lek voor het grijpen, bevestigt projectcoördinator Chester Bogaardt van de site berichtgeving hierover van Webwereld.

Een computerdeskundige met de bijnaam Pompiedompiedom, naar eigen zeggen een ethisch hacker, ontdekte het beveiligingsprobleem en trok bij de beheerder aan de bel. Die heeft inmiddels maatregelen genomen. Het probleem zou nu verholpen moeten zijn.

Zorgnet is een site van Zorg aan Zet, dat arbeidsmarktprojecten in de provincie uitvoert. Volgens Bogaardt kwam de melding van de hacker als een verrassing. "Wij hebben direct onze softwareprovider ingeschakeld. Daar gaan we ook nog mee praten over hoe dit kan."


Gegevens duizenden studenten op straat (Foto: Novum)

'Koopkracht alle Nederlanders omlaag'

De koopkracht van alle huishoudens daalt volgend jaar met ongeveer 1 procent. Dat staat in de macro-economische verkenningen, een stuk voor Prinsjesdag dat in handen is van RTL Nieuws.

Uit het stuk zou verder blijken dat de economie volgend jaar met 1 procent groeit. Het kabinet hield in juni nog rekening met een groei van 1,75 procent. De inflatie bedraagt volgend jaar 2 procent.

De werkloosheid komt uit op 4,25 procent en het begrotingstekort blijft met 2,9 procent net binnen de 3 procent die het Europese groei- en stabiliteitspact toestaat.

Duitse topeconoom: Grieken uit de euro

Eén van de meest vooraanstaande economen van Duitsland vindt dat Griekenland niet langer te handhaven is in de euro. "De reddingspakketten lopen uit de pas met wat gezonde landen kunnen dragen op hun eigen begrotingen", zei professor Hans Werner Sinn, directeur van de Duitse economische topinstituten IFO en CES, maandag.

Sinn is sinds lange tijd lid van de raadgevende commissie van het ministerie van Economische Zaken. Hij was maandag te gast op een besloten bijeenkomst met buitenlandse journalisten in Duitsland.

Een bankroet van de Grieken ziet de topeconoom zelfs als iets positiefs: "Dat zou niet het eind van de wereld betekenen maar een bevrijding voor het land."

Griekenland zou zijn valuta met twintig tot dertig procent moeten laten devalueren, stelt Sinn: "Daarvoor moeten ze de eurozone verlaten. Dat zou het minst slechte scenario zijn."

Bigpoint koopt wederom gamestudio op

De Duitse game-uitgever Bigpoint heeft voor de vierde keer in anderhalf jaar een nieuwe lichting medewerkers binnengehaald. Met de overname van 49 Games uit Hamburg werken de ontwikkelaars van dat bedrijf niet langer aan spellen voor spelcomputers maar aan webgames. Alle werknemers behouden hun baan, laat Bigpoint maandag weten.

Vorig jaar nam de uitgever twee gamestudio's uit Berlijn over, namelijk Radon Labs en Elofd. Begin dit jaar nam de Duitse uitgever medewerkers van Planet Moon Studios over toen dat bedrijf in financiële problemen zat.

Bigpoint is een van de grotere gamebedrijven. In tegenstelling tot bekende namen als Electronic Arts en Activision geeft het bedrijf gratis webgames uit. Het bedrijf verdient geld door bijvoorbeeld virtueel geld en virtuele kledingstukken tegen betaling aan te bieden. Het gameportaal van Bigpoint heeft meer dan tweehonderd miljoen geregistreerde gebruikers.

49 Games is verantwoordelijk voor onder meer de sportspellen Winter Stars, Summer Challenge 2010 en RTL Wintersports 2010. Het is niet bekend of de expertise van de gamestudio op het gebied van sportgames ook gebruikt wordt om webgames te maken.


Bigpoint koopt wederom gamestudio op

Geen straling na explosie nucleair centrum Frankrijk

Bij een explosie in het Franse nucleaire onderzoekscentrum Marcoule in de zuidelijke regio Languedoc-Roussillon is maandag een persoon om het leven gekomen. Drie anderen raakten gewond, een van hen ernstig, maar bij het ongeluk is geen straling vrijgekomen. Dat meldt de Franse nucleaire veiligheidsdienst ASN.

De explosie deed zich voor in een fabriek waar laagradioactief afval wordt verwerkt. Personeel van de fabriek reageerde op het ongeluk volgens de daarvoor geldende procedures, zegt ASN.

Het nucleaire complex Marcoule staat nabij Bagnols-sur-Cèze, in het departement Gard.

Weening, Tjallingii in WK-selectie

Bondscoach Leo van Vliet heeft zijn negenkoppige selectie bekendgemaakt voor het WK wielrennen in Kopenhagen. Maarten Tjallingii, Pieter Weening en Nederlands kampioen Pim Ligthart completeren de selectie, waarvan eerder al zes man gelekt waren.

Eerder was bekend geworden dat Robert Gesink, Lars Boom, Bauke Mollema, Wout Poels, Johnny Hoogerland en Niki Terpstra in de selectie zaten van Van Vliet. Op het relatief vlakke parcours in de Deense hoofdstad komt Nederland zonder een rassprinter in actie. Sprinters als Theo Bos en Kenny van Hummel zijn gepasseerd.

Planetside 2 volgend jaar gratis te spelen

Het grootschalige online schietspel Planetside 2 is vanaf begin volgend jaar gratis te spelen. Volgens de website Gamespot wil Sony geld verdienen door microtransacties binnen het spel aan te bieden. Dit verdienmodel werd in augustus door de uitgever met succes geïntroduceerd in de grootschalige online game Everquest 2.

Het is niet bekend waarvoor spelers moeten betalen in Planetside 2. Volgens een woordvoerder van Sony zien de makers League of Legends als een goed voorbeeld. In deze strategiegame kunnen gamers enkel cosmetische zaken voor personages kopen die geen voordelen in het spel opleveren.

Het free-to-play-verdienmodel is de nieuwste trend in de game-industrie. Naast Facebook-games zijn tegenwoordig steeds meer schietspellen en mobiele games gratis te spelen. De omzet van een aantal grootschalige online spellen, waaronder Lord of the Rings Online en Champions Online, steeg nadat betaalde abonnementen werden afgedankt.

Uit onderzoek van het Amerikaanse mediabureau Flurry blijkt dat uitgevers van free-to-play-games vooral geld aan oudere spelers verdienen. Zo zijn spelers tussen de 25 en 34 jaar verantwoordelijk voor bijna de helft van de opbrengst. Spelers tussen de 18 en 24 besteden weliswaar meer tijd aan deze games, maar geven veel minder geld uit.


Planetside 2 volgend jaar gratis te spelen

Van Boekel en Braamhaar fluiten in EL

De scheidsrechters Pol van Boekel en Eric Braamhaar zullen deze week in de UEFA Europa League mogen gaan fluiten. Donderdag staat de eerste speelronde in de groepsfase van het toernooi op het programma.

Van Boekel zal naar Zwitserland afreizen om daar het duel tussen FC Zürich en het Portugese Sporting Portugal in goede banen te leiden. Bij laatstgenoemde club kunnen Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars in actie komen. Braamhaar gaat naar Italië voor het duel tussen Lazio Roma en het Roemeense FC Vaslui. Vaslui werd in de voorrondes van de Champions League nog geklopt door FC Twente dat overigens ook in de Europa League uit zal gaan komen.

Raad van State: Rechter moet besluiten over verlof

De rechter moet blijven besluiten of verdachten in voorlopige hechtenis wegens persoonlijke omstandigheden tijdelijk de cel mogen verlaten. Een wetsvoorstel om die bevoegdheid aan de minister van Justitie en de gevangenisdirecteur te geven, wordt van tafel geveegd door de Raad van State. Het kabinet houdt echter voet bij stuk.

De regering wil de wet wijzigen naar aanleiding van de omstreden vrijlating van loverboy Saban B. De gewelddadige mensenhandelaar mocht in 2009 uit de gevangenis om zijn vrouw en kinderen op te zoeken, maar nam meteen de benen naar Turkije. Het gerechtshof had toestemming gegeven voor zijn vrijlating.

Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kondigde toen aan dat voortaan de gevangenisdirecteur moet besluiten over het verlof van gevangenen, onder eindverantwoordelijkheid van de minister. Het wetsvoorstel dat dit regelt is voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat advies is maandag gepubliceerd.

Volgens het adviescollege liggen de fouten die zijn gemaakt in de zaak van Saban B. echter niet aan de manier waarop het verlof wettelijk is geregeld. Er zijn fouten gemaakt in de uitvoering. Zo was de informatie-uitwisseling gebrekkig en werd onvoldoende samengewerkt.

"Het is de praktijk die moet worden verbeterd", schrijft de Raad van State. Ook heeft het kabinet volgens het adviesorgaan geen antwoord gegeven op de vraag of eigenlijk wel sprake is van een structureel probleem.

Een andere reden voor de regering om de wet te wijzigen, is dat bij personen die al definitief zijn veroordeeld de rechter ook niet besluit over het toekennen van een tijdelijk verlof. Ook dit argument veegt de Raad van State van tafel. Bij veroordeelde personen heeft de rechter al het laatste woord gesproken terwijl er bij een voorlopige hechtenis nog geen vonnis ligt.

"Zolang de rechter zich echter nog niet over een zaak heeft uitgesproken, is het echter aan de rechter om te beslissen of de voorlopige hechtenis tijdelijk wordt onderbroken of niet", aldus de Raad van State.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) herkent zich niet in de kritiek van de Raad van State. Hij wijst erop dat het wetsvoorstel onderdeel is van een breder offensief om de slagkracht van justitie te versterken. Opstelten heeft juist de 'sterke overtuiging' dat het voorstel de samenleving veiliger maakt, omdat de verschillende bevoegdheden duidelijker worden afgebakend. "Dat betreft geen incidentenwetgeving, maar het bestendigen van ons rechtsbestel voor de toekomst."

Ook is er geen sprake van een afkalvende positie van de rechter, meent de bewindsman. Het besluit om iemand in voorlopige hechtenis te plaatsen, blijft bij de rechter. Alleen het besluit over het verlof komt voortaan voor rekening van de gevangenisdirecteur.

Call of Duty volgend jaar in rechtszaal

De oprichters van gamestudio Infinity Ward en game-uitgever Activision staan volgend jaar tegenover elkaar in de rechtszaal. De inzet van de zaak zijn de winstpremies die voormalig studiobazen Jason West en Vince Zampella claimen. De zaak dient op 7 mei, schrijft het zakelijke magazine Forbes.

West en Zampella hadden al eerder een zaak tegen Activision aangespannen. Daaraan voegden ze in april twee fraudezaken toe. Wanneer de Amerikaanse rechter het tweetal in het gelijk stelt, zouden zij een deel van de rechten op de Modern Warfare-serie, een onderdeel van de schietspelreeks Call of Duty, in handen krijgen.

De twee gameontwikkelaars werden begin vorig jaar ontslagen door Activision omdat ze afspraken zou hebben gemaakt met concurrent Electronic Arts. Het tweetal klaagde Activision daarop aan. Het bedrijf zou hen ontslagen hebben om een winstpremie van miljoenen dollars niet te hoeven betalen. Activision stapte ook naar de rechter en claimt dat de twee contractbreuk hebben gepleegd.

Nog geen twee maanden later hadden West en Zampella een nieuwe gamestudio opgezet, Respawn Entertainment. Met dit nieuwe bedrijf werd een contract getekend bij Electronic Arts. In december betrok Activision ook Electronic Arts bij de rechtszaak door te stellen dat de uitgever de twee gamedesigner had gekaapt.

De strijd tussen Electronic Arts en Activision vindt niet alleen in de rechtszaal plaats. Dit najaar staat het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 van Activision tegenover Battlefield 3 van Electronic Arts. De inzet van deze strijd om het hart van de consument is simpel: de troon van het schietspelgenre.


Call of Duty volgend jaar in rechtszaal

Strauss-Kahn verhoord over aangifte journaliste

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is maandagochtend door de politie ondervraagd over de aangifte van de journaliste en schrijfster Tristane Banon. Zij heeft bij de politie aangifte gedaan van een poging tot verkrachting door de socialistische politicus.

Strauss-Kahn meldde zich om 08.00 uur voor het verhoor op het politiebureau. Volgens een woordvoerder is hij niet als verdachte aangemerkt.

Banon zegt dat Strauss-Kahn haar in 2003 tijdens een interview in een verlaten appartement heeft aangerand. Zij deed pas aangifte in juli, nadat DSK in New York was opgepakt omdat hij een hotelkamermeisje zou hebben verkracht. Het openbaar ministerie in New York besloot niet tot vervolging over te gaan omdat aan het waarheidsgehalte van de verklaringen van het veronderstelde slachtoffer getwijfeld werd.

Strauss-Kahn keerde op 4 september uit New York terug in Frankrijk. Hij schrijft de aantijgingen van Banon toe aan haar 'verbeelding'.

Raadslid niet gestraft voor lekken

Gemeenteraadslid van Bergen op Zoom Louis van der Kallen is maandag schuldig bevonden aan schending van zijn ambtsgeheim. De rechtbank in Breda legde hem echter geen straf op, omdat hij uit goede bedoelingen heeft gehandeld.

Van der Kallen is fractievoorzitter van de lokale partij Bergse Sociaal Democraten. Het gemeentebestuur van Bergen op Zoom deed in december 2009 aangifte tegen het raadslid, nadat Van der Kallen drie maanden daarvoor in vragen aan het college vertrouwelijke financiële informatie over het woningbouwproject Bergse Haven had gemeld. Hij zette de brief met vragen ook op zijn website. Het OM stelde in mei vervolging in.

Het ging inderdaad om geheime informatie, en Van der Kallen heeft die bewust openbaar gemaakt, terwijl dat niet mocht. De stukken waren geheim om te voorkomen dat bij het project betrokken grondeigenaren meer informatie over hun onderhandelingspositie zouden krijgen.

De rechtbank trekt de integriteit van Van der Kallen niet in twijfel. "Hij wilde dat de gemeente zou leren van gemaakte fouten en meende burgers hierover te moeten informeren", stellen de rechters. Het raadslid heeft daarbij bewust de grenzen opgezocht en dat ging te ver. Maar ook omdat Van der Kallen geen strafblad had, de procedure lang heeft geduurd en de nodige impact op hem heeft gehad, was reden om geen straf op te leggen.

Op schending van het ambtsgeheim staat maximaal een jaar celstraf of een boete van maximaal negentienduizend euro.

Doden bij aanvallen op raffinaderij LibiŽ

Ten minste vijftien vermoedelijke aanhangers van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi zijn maandag gedood bij een dubbele aanval op de olieraffinaderij in de havenstad Ras Lanuf. Dat heeft een commandant van de nieuwe machthebbers in Libië maandag gezegd.

Volgens kolonel Hamid al-Hasi stichtte een groep van vijftien werknemers van de raffinaderij maandag brand in het complex in Ras Lanuf, dat zo'n 615 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli ligt. Vijf saboteurs werden gedood, de rest is aangehouden.

Eveneens maandag werd de raffinaderij aangevallen door gewapende mannen in voertuigen, vermoedelijk afkomstig uit een vluchtelingenkamp op 30 kilometer ten zuiden van Ras Lanuf. Volgens een andere commandant, Fadl-Allah Haroun, werden maandag in totaal vijftien Gadhafi-getrouwen gedood. Volgens Haroun waren mogelijk veertig voertuigen betrokken bij de aanval op de raffinaderij.

Bit.Trip ook in Europese winkels

De gameserie Bit.Trip komt ook in Europa in de winkel. Het gaat om Bit.Trip Saga voor de Nintendo 3DS en Bit.Trip Complete voor de Nintendo Wii. Wanneer de twee spellen precies te koop zijn, is nog niet bekend. Dat laat gamestudio Gaijin weten via de Facebook-pagina van de serie.

Beide Bit.Trip-spellen zijn compilaties van alle losse spellen uit de reeks, die via verschillende kanalen te downloaden zijn. De twee games bevatten allebei de zes los verkrijgbare episodes Bit.Trip Beat, Core, Void, Runner, Fate en Bit.Trip Flux.

In de Bit.Trip-serie staan de avonturen van CommanderVideo, een simpel getekend gamepersonage, centraal. De games hebben een gemakkelijke besturing en veel uitdagingen. Audiovisueel doen de Bit.Trip-spellen het meest denken aan de Atari-spellen uit de jaren tachtig.

CommanderVideo is een van de gamehelden uit de hoek van de onafhankelijke gameontwikkelaars. Ook Meat Boy, uit het behendigheidsspel Super Meat Boy, de robot Josef uit het avonturenspel Machinarium en Captain Viridian uit het actieavontuur VVVVVV zijn bekende personages uit het artistieke gamewereldje.


Bit.Trip ook in Europese winkels (Foto: Novum)

Deus Ex: Human Revolution naar de Mac

Goed nieuws voor gamers met een Mac, Deus Ex: Human Revolution verschijnt eind dit jaar ook voor het Apple-platform. Dit maakte Square Enix vandaag bekend.

Feral Interactive is door Square Enix aangewezen om het spel over te zetten naar de Mac. Stephane D’Astous, ontwikkelaar bij Eidos Montreal, is blij met deze keuze en zegt verheugd te zijn om met Feral samen te werken.

Eerder werkte Feral Interactive ook al aan de Mac-versie van BioShock, Borderlands en Fable: The Lost Chapters en werkte in het verleden samen Eidos, EA en Ubisoft. De releasedatum, systeemeisen en de prijs van de Mac-versie van Deus Ex: Human Revolution worden later dit jaar bekendgemaakt

Final Fantasy XIII-2 en Versus komen eraan

Yoshinori Kitase, een ontwikkelaar bij Square Enix, heeft afgelopen weekend aangegeven dat Final Fantasy XIII-2 na anderhalf jaar ontwikkeltijd op 90% van voltooiing zit. Daarnaast krijgen we komende Tokyo Game Show een release-datum te horen voor de game die nog in 2011 zou moeten uitkomen.

Final Fantasy Versus XIII, een ander deel in de XIII-serie, is niet aanwezig op de Tokyo Game Show maar Kitase heeft wel aangegeven dat ze volledig begonnen zijn met het ontwikkelen van de game. Als die game ook minimaal anderhalf tot twee jaar ontwikkeltijd zal zien dan hoeven we hem niet eerder te verwachten dan 2013-2014.

Foto's: Berlijn

Hoewel er de laatste tijd in Nederland niet erg veel van te merken is geweest, is het wel degelijk zomer. Dat betekent voor veel FOK!kers maar één ding: Vakantie. Op vakantie worden vaak de nodige foto's gemaakt. De mooiste foto's krijg je de komende tijd te zien op de FOK!frontpage. FOK!ker freud maakte de volgende foto's in Berlijn. (Klik op de foto voor een grotere versie)

Verkoop Heavy Rain lijdt onder tweedehands markt.

Ontwikkelaars zijn niet blij met de tweedehands verkoop van games. Quantic Dream oprichter Guillaume de Fondaumiere stelt zelfs dat zijn bedrijf hierdoor vijf tot tien miljoen euro is misgelopen.

Volgens Fondaumiere zijn er twee miljoen exemplaren van Heavy Rain verkocht. Via het Trophy-systeem is echter te zien dat er ruim drie miljoen mensen de game hebben gespeeld. "Dat betekent voor mij dus dat een miljoen mensen de game spelen zonder dat ik er een cent van terugzie. Naar schatting loopt Quantic Dream hierdoor vijf tot tien miljoen aan inkomsten mis", aldus Fondaumiere.

Fondaumiere noemt de tweedehands verkopen een gevolg van de recessie. Hij heeft begrip voor de keuze van de consument om niet de volle pond te willen betalen, maar is van mening dat deze trend de game-industrie kan schaden. De oplossing ligt volgens hem bij de prijzen van games. Games zijn te duur en de gehele industrie moet hier gezamenlijk naar kijken om zo de verwachtingen van alle partijen op elkaar af te stemmen en op deze manier de gamebusiness weer rendabel te maken.

'Raid Gaza-flottielje was reden voor oorlog'

De Israëlische raid vorig jaar op het scheepskonvooi naar Gaza was volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan 'reden voor een oorlog'. Maar zijn land heeft 'in lijn met Turkijes grandeur' geduld betoond en zich van een reactie onthouden, zei Erdogan in een interview met de Arabische televisiezender Al-Jazeera. Zijn uitspraken werden maandag door het Turkse staatspersbureau Anatolia verspreid.

Erdogan zei dat de Israëlische actie waarbij negen activisten werden gedood plaatsvond in internationale wateren en daarom 'onwettig' was. Israël stelt dat zijn commando's uit zelfverdediging handelden toen zij door de activisten werden aangevallen.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is de Israëlische zeeblokkade van Gaza rechtmatig, maar heeft Israël bij het tegenhouden van het konvooi 'buitensporig en onredelijk' geweld gebruikt. Israël weigert zich voor het optreden te verontschuldigen, waarop Turkije de diplomatieke betrekkingen op een laag pitje heeft gezet en de militaire samenwerking met Israël heeft opgezegd. Ook heeft Erdogan aangekondigd volgende konvooien naar Gaza te laten begeleiden door marineschepen.

Ozzy Osbourne eenmalig in de bioscoop te zien

Ozzy Osbourne-fans kunnen op 28 september hun hart ophalen in een aantal Nederlandse Pathé bioscopen. Op die dag wordt namelijk eenmalig God Bless Ozzy vertoond. Dit heeft de bioscoopketen vandaag bekendgemaakt.

God Bless Ozzy is een documentaire gemaakt door zoon Jack Osbourne. In de film zien we naast archiefmateriaal, van onder meer Black Sabbath, ook beelden van recente tournees van de excentrieke zanger in Zuid-Amerika en Australië. Ook zien we vrienden zoals Paul McCartney en Tommy Lee voorbij komen.

God Bless Ozzy zal worden vertoond in Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Tilburg, Zaandam en Zwolle.


God Bless Ozzy.

Marko wil wereldtitel in Zuid-Korea binnenhalen

Red Bull-adviseur Helmut Marko zou het mooi vinden als het Oostenrijkse team in Zuid-Korea de wereldtitel in de Formule 1 binnen zou weten te slepen. Vorig jaar kwamen de auto's van Sebastian Vettel en Mark Webber daar niet aan de streep en daarom zou het binnenhalen van het kampioenschap de ultieme wraak zijn.

Vorig jaar werd de eerste Grand Prix van Zuid-Korea verreden. Onder deels natte omstandigheden verdween Webber door een stuurfout de muur in en kampte Vettel met een opgeblazen motor. Uiteindelijk werden later dat jaar alsnog zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap binnengehaald. "Singapore of Japan is leuk, maar wat mij betreft gebeurt het in Korea. Dat zou een beetje compensatie zijn na het rampzalige weekend van vorig jaar," zei Marko op de officiële website van de Formule 1.

In het rijderskampioenschap heeft Vettel nu 112 punten voorsprong op zijn naaste belager Fernando Alonso. Hierdoor zou de Duitser al bij de volgende race in Singapore zijn wereldtitel kunnen prolongeren. In het constructeurskampioenschap heeft Red Bull een voorsprong van 126 punten op McLaren, waardoor ook die titel verlengd kan gaan worden.

iPhone-versie Plants vs. Zombies ontvangt 9 minigames

Mensen die de glans van hun iPhone-scherm hebben weggespeeld met Plants vs. Zombies kunnen de bloemetjes weer buitenzetten, PopCap heeft namelijk negen minigames uitgebracht.

De minigames werden al eerder geïntroduceerd in de pc-versie van Plants vs. Zombies, maar zijn nu in drie verschillende pakketten te koop voor de iPhone. Het eerste pakket bevat Walnut Bowling, Seeing Stars en Bobsled Bonanza. In het tweede pakket zit Invisi-Ghoul, Last Stand en ZomBotany 2. Het laatste pakket bestaat uit Beghouled Twist, Pogo Party en Zombie Nimble Zombie Quick. Verder zijn er nieuwe Game Center achievements en een Race to China microgame.

In Plants vs. Zombies moesten planten hun tuin beschermen tegen indringende zombies, het spel kende op de iPhone zo'n 100 levels (alle modi bij elkaar genomen). Dit is nu dus weer uit te breiden dankzij de toegevoegde minigames. Ieder pakketjes kost slechts 79 cent, dus voor een kleine €2,40 heb je de gehele verzameling compleet.

Boonen mist WK wielrennen

Tom Boonen zal definitief niet meedoen aan het WK wielrennen op de weg in Kopenhagen later deze maand. De Belg is niet voldoende hersteld van een breuk in zijn linkerpols.

Belgisch kampioen Philippe Gilbert is de kopman. Bondscoach Carlo Bomans selecteerde verder Kevin de Weert, Olivier Kaisen, Bjorn Leukemans, Klaas Lodewyck, Nick Nuyens, Jürgen Roelandts, Greg Van Avermaet en Johan Vansummeren.

Bolt terug op 100 meter

Usain Bolt zal morgen bij wedstrijden in Zagreb de 100 meter lopen. Hij is van plan om iets te goed te maken voor zijn valse start bij de 100 meter op het WK atletiek vorige maand.

"Ik wil laten zien hoe hard ik had kunnen lopen in Daegu. Ik heb veel zelfvertrouwen. Ik voel me nog steeds goed”, aldus de topsprinter, die vrijdag ook zal starten bij de finale van de Diamond League in Brussel.

Dibi waarschuwt voor Nederlandse Breiviks

De kans bestaat dat in Nederland een vergelijkbare aanslag wordt gepleegd als in Noorwegen. Tofik Dibi (GroenLinks) waarschuwt ervoor dat ook in Nederland 'mogelijke Breiviks' rondlopen.

Tegenover de nieuwssite nu.nl reageert hij op het optreden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zondag in Buitenhof. Die stelde dat er in Nederland geen voedingsbodem is voor mensen zoals Anders Breivik. Dibi verwijt de minister weg te kijken. "In de jaren negentig werd er ook niet gesproken over de donkere kant van de islam. Terwijl je het juist bespreekbaar moet maken."

Volgens Dibi is het 'overduidelijk' dat ook in Nederland mensen ontvankelijk zijn voor de ideeën van Breivik, die deze zomer een aanslag pleegde op Noorse regeringsgebouwen en tientallen sociaaldemocratische jongeren vermoordde. "De discussie over islam speelt hier al veel langer dan in Noorwegen, bovendien is het aantal immigranten hier veel groter."

Na de aanslagen riep Dibi de PVV-leider Geert Wilders al op om de voedingsbodem voor geweld weg te nemen. Breivik verwees in zijn manifest meerdere malen naar Wilders. Dibi benadrukt dat de gedoogpartner, hoewel niet medeplichtig aan de gebeurtenissen in Noorwegen, wel de plicht om de discussie met een deel van zijn achterban aan te gaan dat mogelijk begrip heeft voor wat Breivik heeft gedaan.

Ook wil Dibi een debat met de regering over vreemdelingenhaat in Nederland. Daarvoor bestaat vooralsnog geen meerderheid in de Kamer, bleek vorige week.


Dibi waarschuwt voor Nederlandse Breiviks (Foto: Novum)

Inhoud collectebussen KWF gestolen bij inbraak

Bij een inbraak bij KWF Kankerbestrijding in Den Haag is zondag de inhoud van honderden collectebussen meegenomen. Ook is een aantal collectebussen met inhoud meegenomen. De bussen waren afgelopen week gebruikt bij de inzamelingsweek, maar waren nog niet geleegd, meldt de politie maandag.

Over de exacte buit kunnen de politie en een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding niets zeggen, maar de schade loopt in de duizenden euro's. Gemiddeld wordt volgens de organisatie per collectebus 97 euro opgehaald, 'maar dat verschilt heel erg per collectant'.

KWF Kankerbestrijding noemt de diefstal 'verschrikkelijk'. De hele opbrengst van de inzameling door de Haagse tak van KWF Kankerbestrijding is weg.

De inbrekers sloegen zondag aan het einde van de middag of het begin van de avond toe in het kantoor aan de Frankenstraat. De meeste bussen werden opgebroken.

De politie vreest dat de dieven de gestolen collectebussen ook gaan gebruiken om de huizen langs te gaan. De collecteweek van KWF Kankerbestrijding is afgelopen. Mensen die een 'collectant' aan de deur krijgen wordt dan ook gevraagd de politie te bellen. De politie is ook nog op zoek naar getuigen van de inbraak.

Martin en Greipel voeren Duitse WK-ploeg aan

Tony Martin en André Greipel zijn bij het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in Kopenhagen de kopmannen van de Duitse ploeg. In totaal zijn er veertien rijders aangewezen voor het kampioenschap dat van 19 tot en met 25 september op het programma staat.

Martin geldt als de topfavoriet voor de tijdrit, terwijl Greipel een goede kanshebber is voor de massasprint in de wegwedstrijd. Ook Marcel Kittel (Skil-Shimano), John Degenkolb, Danilo Hondo, Robert Wagner en Bert Grabsch behoren tot de selectie die voor het eerst sinds Rudi Altig (1966) de wereldtitel op de weg moet veroveren. Uit de veertien man zullen in Kopenhagen de renners worden gekozen die de wegwedstrijd gaan rijden.

EU verlengt recht op royalty's tot 70 jaar

De bescherming van de rechten van muzikanten en muziekproducenten wordt in Europa verlengd van vijftig tot zeventig jaar. Daarover is maandag binnen de Europese Unie een akkoord bereikt. De EU wil dat artiesten later in hun leven het recht op royalty's over hun opnames niet verliezen.

Met de huidige regeling bestond de kans dat de inkomsten van muzikanten na vijftig jaar zouden opdrogen, doordat ze geen recht meer zouden hebben op royalty's. De internationale branchevereniging van platenmaatschappijen IFPI verwelkomt het besluit.

Operazanger en IFPI-voorzitter Placido Domingo noemde het EU-besluit 'geweldig nieuws' voor podiumkunstenaars. "Artiesten aan het begin van hun carrière plukken de vruchten van de hogere inkomsten, waardoor in jong talent geïnvesteerd kan worden. Gevestigde artiesten kunnen nu hun hele leven baat hebben van hun werk", zei Domingo.

Duizenden Europese uitvoerende artiesten dreigden de rechten over hun werk uit de jaren zestig kwijt te raken. Dit zou hebben geleid tot een verlies in inkomsten, waardoor volgens platenmaatschappijen minder middelen zouden vrijkomen voor aanstormend talent.

Cyndi Lauper verprutst opvoering volkslied

Cyndi Lauper is zaterdagavond de fout in gegaan bij het zingen van het Amerikaanse volkslied. De 58-jarige zangeres bracht het lied ten gehore op tennistoernooi US Open in New York, voor aanvang van de halve finale van de vrouwen.

Lauper voerde het volkslied op ter nagedachtenis van de slachtoffers die tien jaar geleden vielen bij de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De zangeres haalde tijdens haar optreden regels door elkaar en vulde vergeten tekstgedeelten op met zelfbedachte zinnen.

Eerder dit jaar ging Christina Aguilera de mist in tijdens het zingen van het volkslied. Tijdens haar opvoering voor aanvang van de Superbowl vergat ze delen van de tekst, zong ze een regel dubbel en mompelde enkele andere.

Whitmarsh: "Schumacher ging bijna te ver"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is niet blij met het optreden van Mercedes-coureur Michael Schumacher op Monza ten opzichte van zijn eigen coureur Lewis Hamilton. Het duel tussen de twee kemphanen ging rondenlang door, waarbij de snellere Hamilton de zevenvoudig wereldkampioen maar niet voorbij kwam.

Hamilton probeerde vele malen Schumacher in te halen die iedere keer de deur weer dichtgooide. De Brit passeerde de Duitser zelfs enkele keren, maar telkens wist Schumi terug te komen. Daarbij ging de zevenvoudig wereldkampioen tot het uiterste, wat ook bleek uit de herhaalde oproepen van Mercedes GP-teambaas Ross Brawn om vooral ruimte te laten bij het aanremmen van de bochten. Uiteindelijk kwam Hamilton er voorbij om zo vierde te worden in de race.

"Hij verdedigde zijn positie wel heel erg fel. Ik weet dat ik niet de meest onpartijdige persoon ben in deze discussie, maar ik denk dat het tekenend is dat Michael tot twee keer toe gewaarschuwd is door de wedstrijdleiding. Zij vonden het blijkbaar dus ook niet allemaal kunnen. De manoeuvre waarmee hij Lewis op het gras duwde was echt scary as hell," zei Whitmarsh die vanaf de pitmuur enkele angstige momenten kende.

Hamilton liet zich na de race diplomatiek uit over het racen van Schumacher. "Dit hoort bij het racen. Het is vast allemaal binnen de regels geweest," zei de Brit die in de race zelf via de boordradio wel netjes zijn frustraties uitte. Whitmarsh snapt dit wel. "Hij heeft zich er een paar keer op zeer kalme wijze beklaagd. Ik vond dat niet meer dan logisch en redelijk, want het is ook zijn werk om dat te doen voor het geval de stewards niet zien wat zich op de baan afspeelt."

Tsjechische ijshockeycompetitie start later

De start van de ijshockeycompetitie in Tsjechië is twee dagen uitgesteld. De competitie zou vrijdag van start gaan, maar dan wordt Jan Marek, één van de spelers van de Russische club Lokomotiv Jaroslavl die vorige week bij een vliegtuigcrash om het leven kwam, begraven. De eerste wedstrijden worden nu zondag gespeeld.

De 31-jarige Marek was een van de drie Tsjechen die tijdens de vliegramp omkwamen. Medespeler Karel Rachunek (32) wordt woensdag al begraven, Josef Vasicek (30) op donderdag. De drie waren Tsjechisch internationals.

Twee derde Nederlanders kan niet blind typen

Twee van de drie Nederlanders kunnen niet blind typen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van ECDL Nederland. Volgens de instantie is het slecht gesteld met de typevaardigheid van een groot deel van de Nederlanders.

Een op de vijf werknemers tikt met twee vingers, wat ten koste gaat van de werksnelheid. Van de ondervraagden denkt gemiddeld de helft sneller te werken als ze blind zouden kunnen typen. In totaal kan slechts een kwart van de ondervraagden zonder naar het toetsenbord te kijken tikken. Dat doen zij met negen of tien vingers.

De helft van de ondervraagden geeft zichzelf de schuld van hun slechte typevaardigheid. Ze hebben het zichzelf vaak aangeleerd maar houden daar een slechte techniek en slechte lichaamshouding aan over.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren wel beter kunnen typen dan ouderen. Ook hoger opgeleiden en vrouwen kunnen relatief goed overweg met een toetsenbord.

ECDL (European Computer Driving Licence) is een instantie die cursussen en examens aanbiedt ter verbetering van de computervaardigheid.

Veel doden bij explosie in olieleiding in Kenia

Een explosie in een olieleiding in een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft volgens de politie aan mogelijk meer dan honderd mensen het leven gekost. Dit meldt de krant Daily Nation.

In ziekenhuizen in en rond Nairobi zijn minstens tachtig mensen met zeer ernstige brandwonden binnengebracht, zei een woordvoerder van de ambulancedienst. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. De leiding loopt door een sloppenwijk tussen het centrum van Nairobi en de luchthaven.

Tweede etappe Ronde van Groot-BrittanniŽ afgelast

De tweede etappe van de Ronde van Groot-Brittannië van vandaag is wegens slecht weer afgelast. In de startplaats Kendal en omgeving zijn de omstandigheden dermate slecht dat de organisatie besloot de etappe te annuleren. Vooral de harde wind maakt het voor de renners erg onveilig.

De Brit Mark Cavendish won gisteren de eerste etappe en start morgen, als de renners van start gaan in Stoke-on-Trent in de leiderstrui.

Meer aandacht voor veiligheid bij brandweer

Brandweerkorpsen die het vijf jaar geleden nog niet zo nauw namen met goede arbeidsomstandigheden voor hun personeel, scoren nu een stuk beter. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 81 korpsen, meldt het ministerie van Sociale Zaken maandag.

Deze korpsen hebben inmiddels allemaal de risico's in kaart gebracht van het bestrijden van een brand; bij de vorige inspectie in 2006 had bijna geen enkel korps dat gedaan.

Niettemin heeft de inspectie nog steeds kritiek: zo is er niet altijd voldoende aandacht voor explosie- en instortingsgevaar terwijl dit de oorzaken zijn geweest van enkele ernstige ongevallen, zoals in De Punt in 2008 en in Veendam in 2010. Wel instrueert 78 procent van de korpsen de manschappen om een brandend pand alleen te betreden als daar dringende redenen voor zijn, zoals het redden van mensen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de korpsen nog kampen met het slecht functioneren van het digitale communicatiesysteem C2000. Bijna zeventig procent van de korpsen klaagde over het wegvallen van de verbinding. In de meeste gevallen zijn maatregelen getroffen om de risico's zo veel mogelijk te voorkomen.

Omdat de inspectie alleen de 81 korpsen heeft bezocht die in 2006 slecht presteerden, zegt het onderzoek niets over de overige 344 brandweerkorpsen in Nederland.


Meer aandacht voor veiligheid bij brandweer (Foto: Novum)

Schade door gewroet Limburgse zwijnen neemt toe

Limburgse boeren krijgen steeds meer last van wilde zwijnen. In de laatste jaren nam het aantal schademeldingen fors toe, meldt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maandag. Vooral mais- en graanvelden worden omgewroet. Ook weilanden worden vaak omgewoeld.

Het Faunafonds keerde vorig jaar een bedrag van 80.000 euro uit aan gedupeerde boeren. In 2006 was dat nog maar vijfduizend. Dit jaar zal het uitkeringsbedrag nog hoger liggen, verwacht de LLTB.

"Ik vrees dat de werkelijke schade aanzienlijk hoger ligt, want veel akkerbouwers en veehouders doen geen melding vanwege de strenge voorwaarden en de rompslomp die met de aanvraag van een tegemoetkoming gepaard gaan", zegt LLTB-bestuurder John Verhoijsen. "En ze krijgen ook maar een gedeeltelijke vergoeding. Daardoor komen vooral kleinere schades niet in beeld."

De LLTB wil extra maatregelen tegen de overlast van zwijnen. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan het verruimen van de jacht. Overigens hebben boeren niet alleen last van zwijnen. Ook ganzen, roeken, vossen en duiven zorgen geregeld voor schade.

Janmaat maakt zich geen zorgen over blessure

Daryl Janmaat denkt snel weer zijn opwachting te kunnen maken op het trainingsveld. De Heerenveen-verdediger viel gisteren tegen FC Groningen uit met een nekblessure.

Volgens de rechtsback valt de blessure meer. "Ik verrekte een spier en kon alleen nog maar vooruit kijken. Het voelt nu gelukkig al wat beter aan. Morgen meld ik me bij de fysiotherapeut en dinsdag zijn we vrij. Ik hoop woensdag dus gewoon weer op het trainingsveld te staan."

Janmaat vroeg in de tweede helft om een wissel na een duel met een Groninger. "Jammer dat ik uitviel, want de 'derby van het Noorden' leeft hier wel hoor. Het stond stond goed bij ons en het zat nu ook eindelijk eens mee."

Heerenveen won de wedstrijd namelijk met 3-0. "Ik hoop dat we nu de goede lijn kunnen doorzetten en ik hoop er volgende week in de uitwedstrijd tegen VVV weer gewoon bij te zijn", aldus Janmaat tegen Sport-Promotion.

Ook Kovalainen verlengt bij Team Lotus

Na Jarno Trulli heeft ook Heikki Kovalainen zijn contract bij Team Lotus verlengd. Het nieuws kwam niet zoals gewoonlijk via een officieel persbericht naar buiten, maar via een tweet van teameigenaar Tony Fernandes tijdens de Grand Prix van Italië.

Fernandes leefde via Twitter tijdens de race in Italië erg mee met zijn coureurs en hij meldde de contractverlenging van Kovalainen met nog minder dan zeven ronden te gaan. "Heikki zet goede rondetijden neer. Ps, hij heeft onlangs zijn contract verlengd. We kijken naar de langere termijn. Hij rijdt echt geweldig", zo stond er op het medium te lezen.

Team Lotus wil vooralsnog geen verdere verklaring geven, maar zowel Auto Motor und Sport als Turun Sanomat weten te melden dat Kovalainen in ieder geval tot eind 2013 vast zou liggen bij de renstal van Fernandes. Ook zijn er geruchten dat de 29-jarige Fin zelfs tot 2014 vastligt en dat hij hierbij allerlei clausules heeft bedwongen dat hij eerder weg mag mocht Team Lotus niet naar voren komen op de grid.

Trenched wordt wereldwijd Iron Brigade

Als de naam Trenched je niet bekend klinkt, kan dit kloppen. In Europa heet deze Xbox Live Arcade-game namelijk Iron Brigade. Brad Muir en Greg Rice van ontwikkelaar Double Fine laten weten dat het spel nu wereldwijd zo gaat heten.

In gesprek met website GiantBomb leggen de twee heren uit dat de naamsverandering noodzakelijk is om spelers uit alle regio’s met elkaar te kunnen laten spelen. Voor de Amerikaanse versie verschijnt binnenkort een update die aanpassing doorvoert. De update voegt verder nieuwe wapens en voorwerpen toe, plus een survivalmodus. Later deze maand komt het spel in Europa uit, meteen onder de naam Iron Brigade.

De reden dat de game in Europa onder de naam Iron Brigade uitkomt, heeft te maken met een rechtskwestie. Een Portugese spellenfabrikant heeft de rechten op de naam Trench. Om problemen te voorkomen heeft Microsoft besloten om de game onder een andere naam uit te brengen.

Limburger met samoeraizwaard opgepakt

De Limburgse politie heeft zondagavond in Simpelveld een slapende automobilist aangehouden die een samoeraizwaard op zijn hoedenplank had liggen. Bij doorzoeking van de auto werd ook een verdovingspistool gevonden. De man had verder nog een aantal boetes openstaan, meldt de politie maandag.

De 25-jarige man lag op de achterbank te slapen en werd door agenten gewekt. Het pistool zat in het opbergvak aan de achterkant van de passagiersstoel.

Wat de man met de wapens van plan was en of hij ze wel eens gebruikt heeft, is niet bekend.

Brandwondencentra waarschuwen voor brandgel

Brandwondencentra in Nederland waarschuwen voor het gebruik van brandgel. De licht ontvlambare gel wordt gebruikt in sfeerhaarden en lampen, maar zorgt voor veel ongelukken. Volgens de brandwondencentra is er sprake van een forse toename van het aantal ongelukken met de uit bio-ethanol bestaande gel.

Alleen al in de brandwondencentra in Groningen en Rotterdam zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 49 mensen opgenomen na ongelukken met brandgel. Bij verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan. Bovendien blijft het brandende goedje plakken op de huid, waardoor het gevaar bij ongelukken nog groter is.

Het gaat vooral fout op het moment dat de brandgel in een lamp of sfeerhaard bijna op is. Het licht dimt dan, maar de houder is nog zo heet dat nieuwe gel tijdens het bijvullen direct ontbrandt met een steekvlam ten gevolg.

Volgens chirurg Gerard Beerthuizen van het brandwondencentrum in Groningen zijn het meestal omstanders die slachtoffer worden van brandgel. "Iemand vult het reservoir bij en de steekvlam die ontstaat, pakt de toeschouwer. De meeste patiënten hadden ernstige brandwonden op hun gezicht, hals, borst, armen, handen en soms benen."

De brandwondencentra willen dat fabrikanten duidelijke instructies geven bij brandgel. Er wordt gesproken met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de mogelijkheden fabrikanten te dwingen betere voorlichting te geven. Tot die tijd raden de brandwondenstichtingen het gebruik ervan af.

Man smokkelt cocaÔne in buizen van rolstoel

De marechaussee heeft maandag op Schiphol een 34-jarige man uit de Dominicaanse Republiek aangehouden. Hij had een lading cocaïne in het buizenframe van zijn rolstoel verstopt, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

Bij een controle bleek dat er wit poeder in de buizen van de rolstoel zat. Onderzoek wees uit dat het om pure cocaïne ging. De drugs werden gevonden met behulp van speurhonden van de douane. De man wilde via Schiphol doorreizen naar Milaan. Hij zit voorlopig vast.


Man smokkelt cocaïne in buizen van rolstoel (Foto: Novum)

Boot van papier is lek

De boot van papier-maché die zondag in Leeuwarden afvoer is lek. In eerste instantie leek het 20 meter lange vaartuig De Lading waterdicht. Nu staat er echter toch een laagje water in. Dat bevestigt de bedenker van het schip, stadskunstenaar van Leeuwarden Marten Winters maandag.

Het schip is volgens Winters niet aan het zinken. Wel zijn pompen ingezet om het water weg te krijgen. "Het schip is een zorgenkind, dit is een kinderziekte." Het is volgens hem niet gek dat een schip bij de eerste tewaterlating problemen ondervindt.

Winters, die met de afvaart van De Lading zijn tweejarige stadskunstenaarschap van Leeuwarden afsloot, zegt dat het team op de boot 'met een grote glimlach' een oplossing voor het probleem zoekt.

Vorige week zei Winters dat het schip 'een lange reis door de Nederlandse binnenwateren en misschien zelfs daarbuiten' zou maken als het tot het voorjaar overleeft. De Lading werd gemaakt met behulp van schoolkinderen en inwoners van Leeuwarden. Het schip is beplakt met tekeningen en verhalen.

Reese Witherspoon bang na aanrijding

Reese Witherspoon, die woensdag tijdens het joggen werd aangereden, is van dat ongeluk erg geschrokken. "Het incident heeft haar bang gemaakt", vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De 35-jarige actrice werd aangereden door een 84-jarige vrouw. Witherspoon werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar de verwondingen vielen uiteindelijk mee. De actrice heeft volgens de bron wel veel geluk gehad. "Ze is aan het hestellen, maar het was een angstige ervaring."

Witherspoon was altijd al bang om aangereden te worden door een auto."Zij is altijd de eeste om mensen bij een stoeprand vandaan te trekken, want zij is bang dat ze geraakt worden door een auto", vertelt de bron.

Reese werd onder het grote publiek vooral bekend door haar rol als Elle Woods in de film Legally Blonde. In 1999 trouwde ze met acteur Ryan Phillippe. Samen hebben ze twee kinderen gekregen. In 2006 ging het stel uit elkaar. Dit jaar is Witherspoon getrouwd met Hollywood-agent Jim Toth.

Goss en Haussler in Australische WK-ploeg

Matthew Goss en Heinrich Haussler zijn de speerpunten in de Australische wegploeg voor het wereldkampioenschap wielrennen. Die wordt van 19 tot en met 25 september in Kopenhagen verreden.

Goss en Haussler krijgen bij de wegwedstrijd de hulp van landgenoten Simon Clarke, Baden Cooke, Simon Gerrans, Mathew Hayman, Stuart O'Grady, Michael Rogers en Chris Sutton.

Richie Porte en Jack Bobridge komen in actie op de tijdrit. Adam Hansen en Mark Renshaw zijn aangewezen als reserve.

Namco gaat nieuwe Tales-game aankondigen

Namco gaat een nieuwe Tales-game aankondigen over twee dagen. Dit blijkt uit een aftelsite welke je hier kunt vinden. Op dit moment is er nog niets bekend over de game. Wel zijn er geruchten over een Tales-game voor PlayStation Vita, mogelijk betreft het die titel.

De Tales-serie is de grootste RPG-serie van Namco met titels als Tales of Symphonia (Cube) en Tales of Phantasia (SNES). In Japan is vorige week Tales of Xillia (PS3) verschenen en in het Westen krijgen we volgend jaar Tales of the Abyss 3D (3DS) en Tales of Graces F (PS3).

xillia

Tales of Xillia

Babel hoopt op Oranje

Ryan Babel lijkt zijn vorm weer terug te hebben gevonden bij 1899 Hoffenheim. De aanvaller kende een slechte periode bij Liverpool en vertrok daarop naar de Duitse club, waar hij al drie keer het net wist te vinden.

De voormalig Ajacied wist in de wedstrijd tegen FSV Mainz 05, die afgelopen zaterdag werd gespeeld, twee keer te scoren. ''En dan te bedenken dat dit niet eens mijn beste wedstrijd voor 1899 Hoffenheim was'', aldus Babel. ''Maar dit duel is héél goed voor het zelfvertrouwen van het team, hoewel nog ver weg kan 1899 Hoffenheim zelfs meedoen om Europees voetbal. En die goals doen mij erg goed. Al heb ik waarschijnlijk niet de juiste mentaliteit van een échte aanvaller. Als we winnen door drie assists van mij ben ik ook gelukkig…''

''Ik hoop dat de bondcoach de wedstrijd tegen FSV Mainz 05 te zien krijgt, maar eerst moet ik mij op 1899 Hoffenheim concentreren. Als ik goed blijf spelen, komt de rest vanzelf.''

Theatrhythm Final Fantasy lijkt op Ouendan

De eerste gameplayvideo voor Theatrhythm Final Fantasy is verschenen en we zien direct dat de game qua gameplay lijkt op Ouendan (a.k.a. Elite Beat Agents). Dit keer echter geen (Japanse) popmuziek, maar epische composities uit de Final Fantasy-serie.

Theatrhythm Final Fantasy verschijnt exclusief voor Nintendo 3DS. Eind deze week, op de Tokyo Game Show, krijgen we meer info over de game.

Howard vertrekt naar Greenedge

Leigh Howard zet zijn carrière voort bij het Australische Greenedge. Dat maakte de ploeg vandaag bekend. Howard kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor HTC-Highroad. Die ploeg houdt na dit wielerseizoen op te bestaan wegens het gebrek aan een nieuwe hoofdsponsor.

De drievoudig wereldkampioen op de baan heeft zeer zorgvuldig nagedacht over zijn volgende stap. "Mijn carrièreperspectieven zijn topprioriteit. Ik heb de plus- en minpunten van alle teams die mij hebben benaderd op een rijtje gezet. Greenedge kwam als beste uit de bus", legt Leigh uit.

Om Leigh te ondersteunen in de grote eendagskoersen heeft Greenedge Robbie McEwen gevraagd een halfjaar mee te rijden. Daarna moet hij technisch directeur van de ploeg worden. Howard is erg positief over de komst van zijn landgenoot. "Ik heb Robbie al een paar keer gesproken over zijn invloed volgend jaar en ik denk dat zijn rol voor mij een groot voordeel zal zijn."

Voor komend seizoen heeft de 21-jarige inwoner van Victoria zijn zinnen gezet op een zege in de wielerklassieker Milaan-San Remo."Daarnaast focus ik mij op een start in de Tour de France, en in de komende jaren wil ik de man zijn voor de massasprints."

Griekenland heeft geld tot oktober

Griekenland heeft nog financiële reserves tot oktober. Maar in de loop van de maand zal het land moeten voldoen aan de voorwaarden voor het volgende deel van het financiële steunpakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, zei de Griekse viceminister van Financiën maandag.

"We hebben nog ruimte tot in oktober", aldus Filippos Sachinidis in een televisie-interview op de vraag hoe lang de overheid nog de lonen en pensioenen kan betalen. "We proberen er alles aan te doen om de staat te laten functioneren zonder problemen."

Griekenland heeft geld tot oktober
Griekenland heeft geld tot oktober (Foto: ANP)

Werkgevers nog steeds achter pensioenakkoord

Een grote meerderheid van de werkgevers is onverminderd positief over de kern van de afspraken in het nieuwe pensioenakkoord.

Het stabiel maken van de pensioenpremie, het mee-ademen van de pensioenleeftijd met de levensverwachting en het aanpassen van de pensioenuitkomst aan de ontwikkelingen op de financiële markten, wordt door de werkgevers als positief ervaren. Dit blijkt uit een peiling van adviesbureau PwC onder 80 grote Nederlandse werkgevers.

Opmerkelijk noemt PwC het dat de ondervraagde werkgevers niet van plan zijn alle elementen ook door te voeren in hun eigen pensioenregeling.

Werkgevers nog steeds achter pensioenakkoord
Werkgevers nog steeds achter pensioenakkoord (Foto: ANP)

Bosz: ''Dat was geen rood''

In de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Ajax werd Ebecilio met een rode kaart van het veld gestuurd. Niet iedereen is het daar mee eens. "Dat was geen rood. Zo worden er in een wedstrijd veel meer overtredingen gemaakt. Bovendien was dit het duel er niet naar om - ook nog eens in blessuretijd - rood te geven", aldus de trainer van Heracles Peter Bosz.

Ook Frank de Boer vindt de rode kaart overdreven, volgens hem had geel volstaan. "Lorenzo ging er stevig, maar niet gemeen in. En van een gestrekt been was al helemaal geen sprake. Ik heb zelfs in dit duel met Heracles overtredingen gezien die veel ernstiger waren. Iedereen had vrede met geel gehad."

Scheidsrechter van Boekel staat nog steeds achter zijn beslissing. "Ik heb de beelden niet teruggezien, maar ik heb het op het wedstrijdformulier gezet als: het trappen van de speler met de bal buiten speelbereik."

Syndicate-remake op komst

Een bezoeker van een forum in Zweden kwam met wel heel tof nieuws: in De EA Origin-winkel is al informatie te vinden over de remake van Syndicate, inclusief screenshots. Dat ontwikkelaar Starbreeze bezig is met Syndicate was al geen geheim meer, maar nu is er eindelijk informatie over de game.

Syndicate is een spel uit 1993 dat een ware cultstatus heeft verworven. Het speelt zich af in 2069. De wereld is opgedeeld in regio's die geleid worden door grote bedrijven, die Syndicates genoemd worden. Deze Syndicates hebben een nieuwe manier gevonden om de mensen te laten communiceren met de digitale wereld. De bedrijven hebben een chip uitgevonden die in verbinding staat met de hersenen van de mens. De Syndicates bieden een complete levenstijl aan als je een chip hebt laten implementeren, in ruil voor data en controle over de mensen.

Hierdoor is zakendoen oorlog geworden, want elke Syndicate wil de gehele markt controleren. Daarvoor hebben ze agents in dienst, mensen met allerlei chips die lichaamfuncties versterken of ondersteunen. Een agent is een expert in het hacken van de vijanden, hun wapens en hun omgeving. Jij bent Miles Kilo, het nieuwste prototype van Eurocorp en gaat op missies voor het Syndicate. In deze action-adventure kom jij corruptie en wraak tegen. In het spel kun je tijd vertragen, door muren zien en natuurlijk hacken als de beste.

Het spel is een FPS en ondersteunt online coop voor vier spelers met daarin negen missies uit de originele Syndicate-game. Natuurlijk ga je, net als in het origineel, onderzoek doen naar je futuristische wapens en verbeteringen aan je lichaam om je vijanden te verslaan en hun technologie te stelen. Het verhaal is geschreven door Richard Morgan, een Britse schrijver van best-sellers die ook aan Crysis 2 heeft gewerkt.

Meer informatie, zoals platformen en releasedatum worden volgende week verwacht.

Update 12-09
Gister verscheen de eerste info en screenshots over de remake van Syndicate. Electronic Arts doet vandaag de officiële onthulling. We kunnen het spel in begin 2012 verwachten en verschijnt (niet al te verrassend) voor de PC, PS3 en Xbox 360. Mikael Nermark van Starbreeze Studio laat verder weten verheugd te zijn om Syndicate nieuw leven in te blazen.

SyndicateSyndicate

SyndicateSyndicate

SyndicateSyndicate

Syndicate

Laatste ijshockeyer Russische crash overleden

Aleksander Galimov is overleden. De 26-jarige ijshockeyer bezweek aan zijn verwondingen die hij vorige week opliep bij het vliegtuigongeluk met zijn club Lokomotiv Jaroslavl.

Door het overlijden van Galimov komt het dodenaantal op 44. Alle andere spelers, trainers en begeleiders van de ijshockeyclub waren al overleden. De enige overlevende van het vliegtuigongeluk is een bemanningslid.

Happy Feet spoorloos

De keizerspinguïn Happy Feet is spoorloos verdwenen, kort nadat hij werd teruggebracht richting de Zuidpool.

De gps-zender waarmee ook het publiek hem kan volgen, heeft al dagen geen signaal meer afgegeven. Mogelijk is het apparaatje afgegleden, maar het kan ook betekenen dat Happy Feet iets is overkomen.

Dat heeft het Nieuw-Zeelandse bedrijf Sirtrack, dat het zendertje heeft gebouwd, maandag laten weten. Happy Feet was in juni aangespoeld in Nieuw-Zeeland, duizenden kilometers van zijn thuis op de Zuidpool.

Pinguïn Happy Feet spoorloos
Pinguïn Happy Feet spoorloos (Foto: ANP)

Hans Klok wil naar Eurovisie Songfestival

Hans Klok wil de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival alleen bijstaan in de grote finale van het zangfestijn. Vorige week werd bekend dat John de Mol, die medeverantwoordelijk is voor het Nationaal Songfestival, de illusionist heeft gevraagd de Nederlandse artiest tijdens het optreden te vergezellen met een truc.

"De artiest die het Nationaal Songfestival wint, moet de halve finale van het Eurovisie Songfestival op eigen kracht halen en dan ben ik de verrassing in de finale", doet Klok maandag uit de doeken in het AD. Hij en John de Mol moeten nog wel controleren of de reglementen van het zangfestijn dat toelaten.

Begin vorige maand werd bekend dat De Mol de TROS gaat helpen bij de totstandkoming van het Nationaal Songfestival. Zowel bekende als niet-bekende Nederlanders kunnen zich deze editie opgeven. Het Nationaal Songfestival wordt begin volgend jaar uitgezonden.

'Franse banken deze week afgewaardeerd'

De grootste banken van Frankrijk zullen naar verwachting deze week worden afgewaardeerd door grote ratingbureaus, hebben bronnen tegen de Wall Street Journal gezegd. Dergelijke stappen zullen het vertrouwen van beleggers in Franse banken vermoedelijk verder ondermijnen.

De aandelenkoersen van de bedrijven hebben recent ook al flinke klappen gekregen door zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis. Moody's Investors Service zal naar verwachting de ratings van de banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole verlagen vanwege hun blootstelling aan Griekse schulden, zeggen de bronnen.

Dergelijke stappen zullen het vertrouwen van beleggers in Franse banken vermoedelijk verder ondermijnen, nadat de aandelenkoersen van de bedrijven recent al flinke klappen kregen door zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis.

Ook elders in Europa verloren banken terrein op de aandelenbeurzen. Het gebrek aan politieke daadkracht rond Griekenland in combinatie met verslechterende economische vooruitzichten zorgden voor de dalingen.

Société Générale, de tweede beursgenoteerde bank van Frankrijk, werd uitzonderlijk hard getroffen; sinds begin augustus verloor het aandeel bijna de helft van zijn waarde. Crédit Agricole, de nummer drie, zag 35 procent verdampen en BNP Paribas, de grootste kredietverstrekker, verloor 32 procent.

Zondag probeerde bestuursvoorzitter Frederic Oudea van Société Générale beleggers gerust te stellen. Hij zei dat zijn bank solide is en zal overleven als Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt. "Griekenland is een kleine economie, een klein land waarmee we om kunnen gaan", aldus Oudea tegenover het Franse tv-kanaal M6.

Gilbert weer leider UCI Worldtour

Philippe Gilbert heeft de leiding in de UCI Worldtour weer overgenomen. De Belg won vrijdag de GP Quebec en werd zondag derde in de GP Montreal. Dat was voldoende om Cadel Evans, die het klassement sinds zijn zege in de Tour de France aanvoerde, van de eerste plek te stoten. Alberto Contador blijft derde.

Robert Gesink is op de vijftiende plaats de beste Nederlander. Na zijn derde plaats in Quebec steeg de Varssevelder nog van negentien naar dertien, maar op de lijst van maandag levert hij weer twee plaatsen in.

De lagere positie van Gesink komt vooral door de stijging van de klassementsrenners in de Vuelta. Bradley Wiggins klom van achttien naar zeven en Vincenzo Nibali van vijftien naar negen. Bauke Mollema stormde van vijftig naar 21 op de lijst, terwijl Chris Froome dankzij zijn tweede plaats in Spanje uit het niets op de 25e plaats binnenkwam. Vueltawinnaar Juan Jose Cobo ontbreekt op de lijst. Zijn ploeg Geox-TMC heeft geen Worldtour-licentie.

Ook in het landenklassement doet Nederland goede zaken met een stijging van zeven naar zes. Spanje blijft het beste land, maar wordt nu gevolgd door België en Italië. Die beide landen stijgen een positie. Dat gaat ten koste van Australië, dat van de tweede naar de vierde plaats zakt.

Omega Pharma-Lotto is de beste wielerploeg van de wereld. De Belgische formatie loste Leopard-Trek af als lijstaanvoerder. Team Sky is de nieuwe nummer drie en wipt over BMC Racing heen, dat nu vierde staat. Rabobank klimt van de elfde naar de negende positie. Vacansoleil verlaat de achttiende en laatste plaats en klimt een positie.


Gilbert weer leider UCI Worldtour (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslagen speelronde 4

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de vierde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 4:

Thuis Uit Uitslag
Everton Aston Villa 2-2
Stoke City Liverpool 1-0
Sunderland Chelsea 1-2
Wolverhampton Wanderers Tottenham Hotspur 0-2
Arsenal Swansea City 1-0
Manchester City Wigan Athletic 3-0
Bolton Wanderers Manchester United 0-5
Norwich City West Bromwich Albion 0-1
Fulham Blackburn Rovers 1-1
Queens Park Rangers Newcastle United ma, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 4 4 0 0 12 18-3
2 Manchester City 4 4 0 0 12 15-3
3 Chelsea 4 3 1 0 10 7-3
4 Stoke City 4 2 2 0 8 3-1
5 Liverpool 4 2 1 1 7 6-3
6 Newcastle United 3 2 1 0 7 3-1
7 Wolverhampton Wanderers 4 2 1 1 7 4-3
8 Aston Villa 4 1 3 0 6 5-3
9 Wigan Athletic 4 1 2 1 5 3-4
10 Everton 3 1 1 1 4 3-3
11 Arsenal 4 1 1 2 4 3-10
12 West Bromwich Albion 4 1 0 3 3 3-5
13 Bolton Wanderers 4 1 0 3 3 7-11
14 Tottenham Hotspur 3 1 0 2 3 3-8
15 Queens Park Rangers 3 1 0 2 3 1-6
16 Sunderland 4 0 2 2 2 2-4
17 Norwich City 4 0 2 2 2 3-6
18 Fulham 4 0 2 2 2 2-5
19 Swansea City 4 0 2 2 2 0-5
20 Blackburn Rovers 4 0 1 3 1 3-7


Topscorers:

Plaats Speler Club Goals
1 Wayne Rooney Manchester United 8
2 Edin Dłeko Manchester City 6
= Sergio Agüero Manchester City 6
4 Ivan Klasnic Bolton Wanderers 3


Programma speelronde 5:

Datum Thuis Uit
za 17 sep, 13:45 uur Blackburn Rovers Arsenal
za 17 sep, 16:00 uur Aston Villa Newcastle United
za 17 sep, 16:00 uur Bolton Wanderers Norwich City
za 17 sep, 16:00 uur Everton Wigan Athletic
za 17 sep, 16:00 uur Swansea City West Bromwich Albion
za 17 sep, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Queens Park Rangers
zo 18 sep, 14:00 uur Sunderland Stoke City
zo 18 sep, 14:30 uur Tottenham Hotspur Liverpool
zo 18 sep, 16:00 uur Fulham Manchester City
zo 18 sep, 17:00 uur Manchester United Chelsea

Orang-oetan moet stoppen met roken

Een Maleisische orang-oetan moet stoppen met roken van de dierenarts. Het dier, Shirley geheten, zat in een dierentuin in de zuidelijke deelstaat Johor, waar het door bezoekers regelmatig van sigaretten werd voorzien. Het departement voor wild- en natuurbeheer heeft nu ingegrepen. Shirley is overgeplaatst naar een andere dierentuin en krijgt geen rokertjes meer.

In haar nieuwe verblijf wordt ze in quarantaine gehouden. Het is de bedoeling dat Shirley vervolgens over enkele weken, fit en helemaal rookvrij, naar een 'wildlife'centrum op het eiland Borneo wordt overgeplaatst, om daar in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving nog lang, gelukkig en gezond verder te leven.


Orang-oetan moet stoppen met roken (Foto: Novum)

Lurling: "Hier kunnen we mee vooruit"

Na vijf wedstrijden moet NAC Breda nog altijd wachten op de eerste overwinning. Gisteren ging de nummer zeventien van de Eredivisie thuis met 3-1 onderuit tegen Feyenoord.

Uit vijf wedstrijden pakte de ploeg van trainer John Karelse nog maar één punt. Voor een ploeg die dit jaar gaat voor plek acht betekent het dan ook een dramatische seizoensstart. Tegen Feyenoord speelde NAC bij vlagen lekker mee, maar kwam het uiteindelijk te kort. In Breda moet men zich inmiddels zorgen gaan maken. Toch ziet Anthony Lurling aanknopingspunten.

"Dit is enorm zuur. Maar hier kunnen we wel wat mee. Hier kunnen we mee vooruit", zei Lurling na afloop tegenover Goal.com. "Op dit moment is het plat gezegd zwaar klote. Meer kan ik er even niet van maken. We hoeven ons nog geen zorgen te maken, maar de punten moeten onderhand wel gaan komen. Ondanks dat we nog maar een punt hebben gaat ons spel wel vooruit."

NAC kwam na zeven minuten spelen nog wel op voorsprong dankzij een doelpunt van Robbert Schilder. "We waren in de eerste helft ook beter dan Feyenoord. Zij hebben in principe geen kans gehad. Ze scoren uit een corner, maar verder zijn ze niet gevaarlijk geweest. In de tweede helft hebben we ook nog goede kansen gehad. Alleen we maken ze niet en zij doen dat wel. Daar word je als ploeg uiteindelijk op afgestraft."

Aanvoerder Jelle ten Rouwelaar sloot zich aan bij de woorden van Lurling. "Op basis van de eerste helft hadden we vandaag meer verdiend. Als je terugkijkt naar de voorbereiding op deze wedstrijd had het er vandaag uit moeten komen. Heel de week ging het lekker. Het is ook sneu voor de supporters. Zij blijven wel gewoon negentig minuten achter ons staan en daar ben ik erg blij mee."

Einde in zicht voor Gomes bij Tottenham

Heurelho Gomes maakte afgelopen weekend geen deel uit van de selectie van Tottenham Hotspur voor het duel bij Wolverhampton Wanderers. Een vertrek van de Braziliaan is aanstaande.

Gomes heeft zijn basisplaats dit seizoen moeten afstaan aan Brad Friedel. Zaterdag koos manager Harry Redknapp voor Carlo Cudicini als tweede doelman. "Keeperstrainer Tony Parks vond dat als ik een doelman moest laten invallen, Carlo een betere keuze zou zijn", aldus Redknapp.

"Dit omdat Gomes teleurgesteld is vanwege het verliezen van zijn basisplaats. Hij is nu niet gedegradeerd tot derde doelman, dat zeker niet. Misschien dat hij in januari vertrekt", zegt de manager.

Gomes is bezig aan zijn vierde seizoen bij Tottenham Hotspur. De eerste drie jaar kon de Braziliaan rekenen op een basisplaats, maar kreeg hij nooit het onvoorwaardelijke vertrouwen. Gomes beleefde zijn Europese doorbraak bij PSV.

Reuzensprong voor Krajicek op ranglijst

Michaëlla Krajicek heeft op de wereldranglijst de weg omhoog gevonden. De geboren Delftse bereikte via de kwalificaties het hoofdtoernooi van de US Open en won daarin een partij. Dat leverde haar liefst 45 plaatsen winst op. Ze staat nu 138e. Arantxa Rus bereikte ook de tweede ronde in New York en steeg daardoor van 82 naar 78. Daarmee evenaarde ze haar hoogste positie ooit.

Samantha Stosur hield aan haar zege op Flushing Meadows een flinke stijging op de wereldranglijst over. De Australische ging drie plaatsen omhoog, van tien naar zeven. De koppositie op de ranglijst bleef in handen van Caroline Wozniacki. Maria Sharapova ging van vier naar twee, Victoria Azarenka van vijf naar drie. Vera Zvonareva zakte van de tweede naar de vierde plaats.

Kim Clijsters, de afgelopen twee jaar winnares in New York, zakte weg en staat nog maar net in de top tien. De Vlaamse ging van de derde naar de negende plaats. Verliezend finaliste Serena Williams nadert de top tien juist weer. De Amerikaanse ging van de 27e naar de veertiende positie.

Pabo experimenteert met gescheiden lessen

De pabo in Venlo gaat dit schooljaar mannelijke en vrouwelijke studenten gescheiden les geven. De school hoopt dat er op die manier minder mannelijke studenten voortijdig afhaken. Het gaat om een experiment, schrijft De Limburger maandag.

De proef geldt voor de vakken rekenen en natuur & techniek. Volgens locatiedirecteur Annigje Primowees geven meisjes de voorkeur aan een andere lesmethode. "Meisjes willen graag verhaaltjesrekenen", zegt ze. "Terwijl jongens gewoon concrete lesstof willen hebben en afhaken bij die verhaaltjes. Jongens hebben ook niet zoveel met alles reflecteren."

Voor de Venlose lerarenopleiding hebben zich dit jaar opvallend veel mannelijke studenten aangemeld. Bijna veertig procent van de nieuwe studenten is man, terwijl in heel Nederland het aantal mannen dat leraar willen worden al jaren laag is.

Vorige maand opperde de Besturenraad al het idee voor gescheiden lessen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat voorstel kreeg toen weinig bijval.

PvdA Amsterdam: Gedetineerde verplicht heropvoeden

Ex-gevangenen moeten verplicht in een campus heropgevoed worden. Dat wil de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA). Hij wil zo'n eerste campus in zijn stadsdeel Nieuw-West onderbrengen, zegt hij maandag in De Telegraaf.

Baâdoud wil tientallen jongeren vestigen in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam-West om ze discipline bij te brengen. Vorige week bekend geworden hoge recidivecijfers tonen volgens hem andermaal aan dat mensen na hun straf niet direct klaar zijn voor de maatschappij.

"Iemand die uit de Bijlmerbajes komt, weet niet hoe hij weer aan het werk moet of aan een woning komt", zegt Baâdoud. "In New York heb ik goede voorbeelden gezien van hoe dat wel kan, door ze het laatste halfjaar van hun gevangenisstraf in een campus te zetten."

De stadsdeelvoorzitter praat deze week met het ministerie van Veiligheid en Justitie en met de gemeente over zijn plannen. Ook GGZ, Reclassering en schuldhulpverlening zouden bij de campus betrokken moeten worden.

[US Open] Vergeer wint vijfde US Open

Esther Vergeer heeft de US Open op haar naam geschreven. De succesvolle Nederlandse rolstoeltennisster klopte landgenote Aniek van Koot in de finale in New York overtuigend: 6-2 en 6-1. Voor Vergeer is het haar vijfde titel op de US Open. Vorige week won Vergeer ook al de USTA US Open voor rolstoeltennissers in Saint Louis.

In het juniorentoernooi greep Demi Schuurs samen met de Russin Irina Khromacheva de meisjesdubbeltitel. De als zesde geplaatste Nederlands-Russische combinatie had een supertiebreak nodig om van de Amerikanen Gabrielle Andrews en Taylor Townsend te winnen: 6-4, 5-7 en 10-5.

'Zangeres Zonder Naam had abortus'

De Zangeres Zonder Naam heeft ooit een abortus ondergaan. De ingreep werd zo amateuristisch uitgevoerd dat de smartlappenkoningin nadien geen kinderen meer kon krijgen. Dat onthult theaterproducent Hans Cornelissen maandag in De Telegraaf.

De zangeres raakte op jonge leeftijd zwanger van haar vriend Rudolf. "Ze moet toen rond de 17 jaar oud zijn geweest en kon er natuurlijk thuis niet mee aankomen dat ze als ongetrouwde jonge dame onkuis was geweest", vertelt Cornelissen, die een theatervoorstelling maakt over het leven van De Zangeres Zonder Naam, die eigenlijk Mary Servaes-Bey heette.

"Mary ging naar Kampen waar ze, zoals ze dat noemde, naar 'de engelenmaakster' ging", vervolgt Cornelissen. "Die abortus in haar jeugd is zo amateuristisch gedaan dat ze geen kinderen meer kon krijgen." De zangeres sprak met vrijwel niemand over de ingreep en beweerde altijd dat ze geen kinderen kon krijgen vanwege de vele operaties aan haar verbrijzelde heup.

De theatervoorstelling over de Zangeres Zonder Naam gaat volgende maand in première. Het stuk wordt deels gebaseerd op een nieuwe biografie die vlak voor de première verschijnt. Mary Servaes-Bey overleed in 1998 op 79-jarige leeftijd.

Tottenham zonder Van der Vaart Europa in

Rafael van der Vaart kan tot de winterstop niet meespelen in Europese wedstrijden van Tottenham Hotspur. De Engelse voetbalclub heeft de Nederlandse middenvelder bij de UEFA niet ingeschreven voor de groepsfase van de Europa League, zo meldt AD Sportwereld vandaag.

"Ik baal er momenteel flink van", zegt Van der Vaart, die begin september een hamstringblessure opliep. Tottenham dacht Van der Vaart zes tot zeven weken kwijt te zijn, maar hij is alweer nagenoeg fit. Van der Vaart hoopte komende week in de Europa League wedstrijdritme op te doen voor het duel tegen Liverpool.

Tottenham zonder Van der Vaart Europa in
Tottenham zonder Van der Vaart Europa in (Foto: ANP)

Schade door branden Texas loopt op

Het aantal huizen dat door de hevige branden in de Amerikaanse staat Texas is verwoest is opgelopen tot 1554. De autoriteiten in Texas verwachten dat dit aantal de komende dagen nog verder oploopt. Zeventien mensen worden nog vermist.

De branden, die vorige week uitbraken, werden aangewakkerd door rukwinden van de tropische storm Lee. In de hele staat braken meer dan 190 branden uit. In een gebied op zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Austin is bijna veertienduizend hectare in de as gelegd.

Op een persconferentie maakten de autoriteiten zondag bekend dat in sommige gebieden mensen maandag kunnen beginnen terug te keren. De sheriff van de stad Bastrop zei op de persconferentie dat de zeventien vermisten wellicht niet thuis waren toen de branden uitbraken. "Ze kunnen op vakantie zijn", zei de sheriff.


Schade door branden Texas loopt op (Foto: Novum)

[US Open] Stosur: "Eťn van mijn beste dagen ooit"

Samantha Stosur won de US Open. In de finale was ze de Amerikaanse Serena Williams de baas.

Stosur kon na afloop haar geluk niet op. "Dit voelt wel zo ongeveer als ik van tevoren had gedacht. Dit is één van de beste dagen uit mijn carrière. Al sinds ik wist dat er grandslamtoernooien bestonden, wist ik dat ik hier al wilde staan."

In thuisland Australië was het vroeg in de ochtend, maar Stosur zei dat ze verwachtte dat veel mensen haar hadden gevolgd. "Ik denk dat er wel wat mensen zijn opgebleven, gezien de succeswensen die ik voorafgaand aan de finale kreeg."

'Europese beurzen beginnen met verlies'

De Europese beurzen zullen maandag naar verwachting met verliezen beginnen, waarmee de negatieve stemming van afgelopen vrijdag wordt voortgezet. De aandelenmarkten gaan opnieuw een onrustige week tegemoet door de bezorgdheid over de Europese schuldencrisis.

Afgelopen weekend kwamen berichten naar buiten dat Duitsland voorbereidingen treft voor een Griekse wanbetaling. De Duitse overheid zou in dat geval een steunprogramma optuigen voor de banken en verzekeraars die zich geconfronteerd zien met verliezen.

Griekenland zelf besloot een nieuwe onroerendgoedbelasting in te voeren om de inkomsten op te krikken en zo het begrotingsdoel voor dit jaar te halen. Dit is een voorwaarde voor het krijgen van een nieuwe tranche noodleningen.

De ministers van Financiën van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) kwamen aan het begin van het weekend bijeen om te spreken over de wereldeconomie en de Europese schuldencrisis. Hun overleg leverde echter geen concrete maatregelen op waaraan investeerders zich zouden kunnen optrekken.

In Azië lieten de belangrijkste beurzen maandag forse verliezen zien door de opnieuw opgelaaide bezorgdheid over de schuldencrisis in Europa. Met name de aandelen van banken en exportbedrijven moesten het daarbij ontgelden. De Nikkei in Tokio kort voor sluiting van de beurs 2,2 procent lager.

De Amerikaanse aandelenmarkten eindigden vrijdag over een breed front lager. Het opstappen van een Duitse ECB-bestuurder, een teken van de onenigheid binnen de Europese Centrale Bank, leidde tot zorgen over de schuldencrisis.

De Dow-Jonesindex sloot 2,7 procent lager op 10992,13 punten. De S&P 500 daalde ook 2,7 procent en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent.

Ook de Europese beurzen sloten vrijdag na het aftreden van het Duitse ECB-bestuurslid met stevige verliezen. Vooral financiële aandelen moesten het daarbij ontgelden. De AEX-index sloot 2,6 procent in de min op 276,10 punten en de MidKap-index daalde 2,5 procent tot 465,76 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 4 procent onderuit.

De euro, die vrijdag hard onderuit ging, was maandag voorbeurs 1,3517 dollar waard tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 85,53 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper tot 111,51 dollar per vat.

'Hard aanpakken pedofiel werkt niet'

Pedofielen moeten minder hard worden aangepakt. Het harde klimaat drijft hen in een isolement waardoor de kans groter is dat zij in de fout gaan. Dat stelt seksuoloog Erik van Beek maandag in Trouw.

Van Beek behandelt mannen met pedofiele gevoelens. Door de harde veroordeling van de gemeenschap voelen zij zich vaak eenzaam. "Het is allemaal bedoeld om kinderen te beschermen, maar het werkt averechts", zegt hij. "Een veroordeelde pedoseksueel gaat juist sneller weer de fout in als hij geen contact kan hebben met volwassenen."

Spanning en frustratie komen er dan vaak in de vorm van seksualiteit uit. "In zijn geval met kinderen", zegt Van Beek. "Bovendien zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind."

Seksuoloog Jelto Drenth raadt mannen die pedofiele gevoelens hebben aan om dat aan niemand uit de doeken te doen. "Voor je het weet, gaan er verhalen over je rond. Het lijkt me verschrikkelijk: mensen met deze gevoelens kunnen nergens terecht."

Ellen DeGeneres maakt comedyserie met echtgenote

Ellen DeGeneres en haar echtgenote Portia de Rossi willen samen een nieuwe comedyserie op de buis brengen. De twee gaan een proefaflevering maken voor de Amerikaanse zender NBC, die bij succes wordt uitgebouwd tot een serie.

De hoofdrol in het nog titelloze project wordt gespeeld door de 38-jarige De Rossi, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. Het verhaal gaat over concurrerende zussen, van wie er één wordt vertolkt door De Rossi. Van andere acteurs zijn nog geen namen bekend.

De 53-jarige DeGeneres tekent voor de productie van het project. Ze presenteert tegenwoordig de Ellen DeGeneres Show en speelde vroeger de hoofdrol in twee sitcoms, getiteld Ellen en The Ellen Show. De Rossi was eerder te zien in de series Ally McBeal, Nip/Tuck en Arrested Development.

De twee zijn sinds 2004 samen. DeGeneres en De Rossi trouwden in 2008, kort nadat het homohuwelijk wettelijk mogelijk werd.

Strengere eisen complexe operaties

Patiënten kunnen in de toekomst in minder ziekenhuizen terecht voor complexe en weinig voorkomende operaties. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH) heeft strengere eisen opgesteld om de zorg in Nederland te verbeteren, schrijft het Nederlands Dagblad.

Ziekenhuizen moeten voor behandeling van minder voorkomende vormen van vaatziekten, overgewicht en kanker voortaan beschikken over de modernste apparatuur. Bovendien zullen medische teams de ingrepen een minimum aantal keer per jaar moeten uitvoeren. Op die manier moet de slagingskans van een moeilijke operatie verhogen.

Door de nieuwe kwaliteitsnormen zullen patiënten wel verder moeten reizen voor een moeilijke operatie. "Zo zullen per regio de complexe slok-, darm- en alvleesklieroperaties nog maar in een beperkt aantal ziekenhuizen worden uitgevoerd", zegt NVVH-bestuurslid Rob Tollenaar. Ziekenhuizen hebben een jaar de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Spartacus-acteur Andy Whitfield (39) overleden

Acteur Andy Whitfield is zondag op 39-jarige leeftijd overleden. De hoofdrolspeler van de tv-serie Spartacus: Blood and Sand leed aan lymfeklierkanker.

Whitfield overleed in het Australische Sydney in het bijzijn van zijn familie, 18 maanden nadat de ziekte bij hem werd geconstateerd. "Hij is vredig heengegaan, omringd door liefde", laat zijn vrouw weten in een verklaring.

De acteur werd geboren in Wales en verhuisde in 1999 naar Australië, waar hij speelde in de series Packed to the Rafters en McLeod's Daughters. Sinds begin 2010 was Whitfield te zien als de Romeinse gladiator Spartacus.

Tijdens de voorbereidingen op het tweede seizoen van Spartacus: Blood and Sand werd kanker ontdekt bij de acteur. Zijn rol werd begin dit jaar overgenomen door Liam McIntyre.

Whitfield laat een vrouw en twee kinderen achter.

Jol: "Een gok om met Ruiz te beginnen"

Fulham-trainer Martin Jol gaf Bryan Ruiz direct een basisplek tegen Blackburn Rovers (1-1), maar de Costa Ricaan stelde teleur.

Fulham domineerde op Craven Cottage tegen Blackburn, maar de ploeg van Jol kon dit niet in de score tot uitdrukking brengen. Ook Ruiz wist het verschil niet te maken voor The Cottagers. De oud-speler van FC Twente werd in de rust vervangen voor Rode Duivel Moussa Dembélé (oud-AZ).

"Ik had tegen hem kunnen zeggen: welkom in de Premier League. Het was een gok om hem Ruiz vanaf de aftrap te laten beginnen", zei Jol tegen SkySports. "Hij moet nog wennen aan de manier van voetballen in Engeland. Het was geen lastige beslissing om hem in de pauze te wisselen."

Jol vond dat zijn ploeg meer had verdiend, maar weet ook waaraan het puntenverlies lag. "We hadden meer verdiend vandaag, maar we wisten ook creativiteit. We hebben Blackburn in de tweede helft zwaar onder druk gezet. We kregen veel kansen, maar waren niet efficiënt genoeg."

Geweld in gevangenissen fors afgenomen

Gevangenissen hebben steeds minder te maken met geweldsincidenten. In de afgelopen vier jaar is het er een stuk veiliger geworden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt het AD maandag.

Vergeleken met 2008, toen geweld nog een gigantisch probleem in gevangenissen vormde, is het aantal incidenten met tien procent gedaald. De afname is vooral het gevolg van vriendelijker gevangenispersoneel. Dankzij een speciale training gaan medewerkers 'minder autoritair, vriendelijker en respectvoller' met gevangenen om.

"Dat begint al wanneer 's morgens de celdeuren opengaan. Vroeger zou een medewerker eerder 'sta op!' hebben gezegd", zegt directeur Gevangeniswezen Angeline van Dijk. "Nu is men vriendelijker, zegt eerst goedemorgen en kijkt naar hoe de gedetineerde zich voelt."

Ook wordt goed gedrag nu beloond met allerlei voorrechten als extra scholing. "De verantwoordelijkheid wordt bij gevangenen zelf gelegd", aldus Van Dijk.

Apparaat kan mensen vinden onder puin

Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat adem en zweet kan opsporen onder puinhopen. Bedoeling is dat het apparaat slachtoffers helpt ontdekken na een aardbeving of bomaanslag, meldde professor Paul Thomas van de Loughborough universiteit in Engeland.

De sensoren zoeken naar metabolieten, een gas dat ontstaat bij ademen, zweten en plassen. Nu worden honden getraind om te speuren naar deze gassen, maar die training is duur. De honden moeten bovendien regelmatig rusten. Ook zijn de honden blootgesteld aan allerlei gevaren als ze door het puin lopen.

"Dit toestel kan langdurig worden gebruikt om levenstekens te zoeken. Je kunt er ook veel tegelijk van inzetten", aldus Thomas.

De universiteit heeft de 'mensenzoeker' al getest in een proefopstelling met vrijwilligers onder een berg puin. De sensoren hadden de mensen al snel opgemerkt dankzij hun adem en zweet.

'Zweedse overheid bemiddelt voor Saab'

De Zweedse overheid gaat het noodlijdende Saab toch helpen. Dat schrijft de staatsomroep SVT zondag. Volgens de omroep gaat de Zweedse ambassadeur in China praten met vertegenwoordigers van het ministerie dat twee Chinese bedrijven toestemming moet geven te investeren in Saab.

De Chinezen willen al een tijdje geld steken in Saab, maar wachten nog op toestemming. In verband met een feestdag kan het gesprek volgens SVT pas dinsdag plaatsvinden.

Nederlander geen burgemeester in Duitsland

Frans Willeme wordt niet de eerste Nederlandse burgemeester van Duitsland. De oud-burgemeester van de Twentse plaats Dinkelland verloor zondag de burgemeestersverkiezing in de Duitse plaats Nordhorn met miniem verschil van SPD-kandidaat Thomas Berling.

De winnaar haalde 50,12 procent van de stemmen. Willeme was kandidaat voor de CDU, EDP en de lokale partij Pro Grafschaft. Hij kreeg de steun van 49,88 procent van de kiezers en kwam slechts 57 stemmen tekort voor de zege. Nordhorn ligt net over de grens bij Denekamp en telt 53.000 inwoners.

Nederlander geen burgemeester in Duitsland
Nederlander geen burgemeester in Duitsland (Foto: ANP)

Eerste hoorzitting proces Joran van der Sloot

Voor een rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima wordt maandag de eerste openbare hoorzitting van het proces tegen Joran van der Sloot gehouden.

Hij wordt verdacht van moord op de Peruaanse Stephany Flores, op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima.

Tijdens de zitting kunnen de advocaten reageren op de aanklacht. Zijn advocaat had betoogd dat Van der Sloot Flores had gedood 'uit een gewelddadige emotie’ en dat de aanklacht doodslag zou moeten zijn. Daarvoor staat een gevangenisstraf van tussen de 6 en 20 jaar.

Maar eind augustus werd bekend dat de aanklacht moord en beroving luidde. De aanklager eist 30 jaar cel en een schadevergoeding van circa 50.000 euro voor de familie van Flores.

Eerste hoorzitting proces Joran van der Sloot
Eerste hoorzitting proces Joran van der Sloot (Foto: ANP)

Incidenten met passagiers in vliegtuigen VS

De Amerikaanse luchtmacht heeft zondag tot twee keer toe gevechtsvliegtuigen met spoed de lucht ingestuurd om verkeersvliegtuigen te escorteren waarvan passagiers zich verdacht gedroegen. Dat meldde de autoriteit voor transportveiligheid TSA.

In beide gevallen bleek sprake te zijn van loos alarm. De luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten waren zondag extra op hun hoede omdat het precies 10 jaar geleden was dat terroristen met gekaapte vliegtuigen bloedige aanslagen pleegden in New York en Washington.

Het eerste incident was aan boord van een Boeing 767 van American Airlines die op weg was van Los Angeles naar New York, het tweede in een vliegtuig van Frontier Airlines dat van Denver naar Detroit vloog. In beide gevallen ging het om passagiers die ongebruikelijk lang op het toilet zaten.

"Uit een overvloed aan voorzorg" werden F-16's ingezet om de vliegtuigen te escorteren, aldus TSA. In Detroit zijn drie mensen aangehouden voor verhoor.

Speel Duck Hunt in Minecraft 1.8

In Minecraft kunnen creatieve geesten laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Met de nieuwe update, update 1.8, zijn er nog meer mogelijkheden bij gekomen. De update is nog geen 48 uur uit en nu al hebben mensen de tools gebruikt om interessante dingen te bouwen. In onderstaande video is te zien hoe een gebruiker de tools heeft gebruikt om een Duck Hunt-kloon te maken. De vogels zien er niet helemaal zo uit als we gewend zijn, maar het lachje van de hond is pijnlijk herkenbaar.

Met update 1.8 is het mogelijk om met je zelfgemaakte wapens op pad te gaan en avonturen te beleven. Voor meer informatie en een trailer kun je hier terecht.

"Battlefield 3 is veel realistischer"

Battlefield 3 zal een stuk realistischer zijn in vergelijking met Bad Company en Bad Company 2. Dat heeft lead designer David Goldfarb van DICE laten weten. Volgens hem waren de Bad Company-games "adventure flicks" en proberen ze met Battlefield 3 een veel realistischer beeld van moderne oorlogsvoering neer te zetten.

In Battlefield 3 proberen de makers je het gevoel te geven in een echte oorlogssituatie te zitten. Zo wordt de spanning van het slagveld opgebouwd en ontstaat er grote chaos door plotseling uitbrekende vuurgevechten. Volgens Goldfarb is het het belangrijkste om de game zo geloofwaardig mogelijk te houden want zodra de gamer het niet meer gelooft, ben je net als elke andere shooter op de markt.

Goldfarb vertelt dat ze enorm veel plezier hadden met het werken aan de Bad Company-games maar dat de weg die ze met Battlefield 3 zijn ingeslagen een hele andere aanpak vereist. Ze zijn nu bezig om een geloofwaardig oorlogsverhaal te maken waarbij emoties waar ze nog nooit mee hebben gewerkt een hele grote rol spelen. Goldfarb is trots op het resultaat wat ze met Battlefield 3 gaan afleveren. Volgens hem weten ze precies de juiste snaar te raken.

"It's style. It's a feeling. It's why The Dark Knight is awesome and the '60s Batman is not; the difference between Saving Private Ryan and Hogan's Heroes. It's one of those things which, if you do it right, affects everything."

Eind oktober zal Battlefield 3 in de winkels liggen voor de PlayStation 3, Windows en de Xbox 360.

Arnold Schwarzenegger gevangen in nieuwe film

Arnold Schwarzenegger is een druk bezet man. Zo is de acteur momenteel druk bezig met opnames voor the Last Stand en heeft hij getekend voor the Expendables 2. Via de website van Deadline vernemen we dat de Oostenrijkse eik in onderhandeling is voor een hoofdrol in de film Captive.

Arnie speelt een Amerikaanse onroerend goed magnaat, die wordt ontvoerd in Brazilië. Terwijl hij uit een gepantserde truck probeert te ontsnappen in San Paolo, is er ook een detective gespecialiseerd in ontvoeringszaken naar hem op zoek.

Het scenario voor de film werd geschreven door Benjamin van der Veen en Kario Salem. Het script is gebaseerd op een verhaal van Nicolai Fuglsig. De opnames van het project, waarvoor men nog op zoek is naar een geschikte regisseur, zullen begin volgend jaar starten. De film zal worden geproduceerd door Michael London, Randall Emmett en George Furla.

Fox Searchlight brengt film Steve McQueen uit

Sinds de overweldigende enthousiaste reacties in Venetië en een positief welkom op het Telluride festival, lag de vraag op ieders lippen. Wie heeft het lef om de distributie te regelen voor de film Shame van Steve McQueen (Hunger)?

In de film zien we Michael Fassbender als Brandon, een succesvolle dertiger uit New York die worstelt met een seks verslaving. Ondanks zijn uiterlijk en de mogelijkheid om elke dag een andere vrouw op te pikken, moet hij elke dag masturberen en voelt zich emotioneel afgesloten van andere mensen. Als zijn jongere zus (Carey Mulligan) bij hem in komt wonen, wordt het probleem alleen maar groter.

De aanwezigheid van expliciete beelden maakte het nogal lastig om deze film te verkopen. Fassbender loopt regelmatig met zijn jongeheer te slingeren en dat doet hij volop in beeld. Ook Mulligan gaat in een scene uit de kleren en de seks scenes worden als zeer grafisch omschreven. Heteroseks, sletterig, ruig, homoseks, triootjes en andere grafische voorstellingen. Daarbij heeft McQueen het laatste woord en heeft al aangegeven geen beeldje uit de film weg te willen knippen.

Via Deadline vernemen we dat Fox Searchlight de rechten voor Shame voor de neus van de Weinstein Company weggekaapt heeft. De film zal aan het einde van het jaar verschijnen.


Steve McQueen over Shame op het filmfestival van Venetië.

Legen band politieauto kost vierhonderd euro

Een 20-jarige man uit Herwijnen is zaterdagnacht aangehouden omdat hij een van de banden van een politievoertuig leeg had laten lopen. Hij heeft bekend op het politiebureau, waar hij de boete van vierhonderd euro direct afrekende.

De auto stond geparkeerd op de Langedijk in Gorinchem, waar agenten de man gehurkt bij de auto zagen zitten. Hij liep weg maar werd tegengehouden. Terug bij de politieauto bleek er in de band inmiddels niet veel lucht meer te zitten.

Artiesten herdenken 9/11

Lady Gaga, Liam Gallagher en Blondie's Debbie Harry zijn een paar van de artiesten die een reactie hebben gegeven op de tiende verjaardag van de terroristische aanslagen in New York.

In een interview met MTV, opgenomen voor de documentaire Inside The Outside, haalt Gaga herinneringen op aan het moment waarop zij, vanaf het dak van haar school in New York, de Twin Towers in zag storten. "Mijn verwantschap en mijn liefde en relatie met New York City... is als een echtgenoot waarmee ik nooit getrouwd ben."

Deborah Harry, zangeres van de groep Blondie, verkaste in de late jaren zestig van Florida naar New York. Harry heeft er nimmer over gedacht om de stad te verlaten na de aanslagen. Via Rolling Stone zegt de zangeres: "Ik heb veel tijd doorgebracht buiten New York, maar er geen andere plek op de wereld die zo is als New York. Ik woon er nu al vele jaren. Het is een prachtige stad."

Beady Eye voorman Liam Gallagher hield zijn reactie kort en plaatste de tweet NYC, Live Forever....LG. Andere artiesten die hun reactie gaven op het gebeuren waren onder meer Ne-Yo, die aangaf dat het 'gestoord' is dat het alweer tien jaar geleden is, dat de aanslagen plaats vonden. Ook Justin Bieber kan zich de elfde september van 2001 nog goed herinneren wat hij die dag op de televisie zag. "Ik zag dat tweede vliegtuig de toren in gaan, en het was traumatisch," aldus Bieber.

Busta Rhymes, afkomstig uit New York, had het volgende te melden: "Weet je. We zijn nog steeds in staat om onze veerkracht en uithoudingsvermogen te tonen als een stad. We komen bij elkaar en herdenken degenen die we hebben verloren. Het is zo mooi om te weten dat we niet vieren dat ze zijn omgekomen maar we vieren hun levens."

Eerder vandaag werd er stilgestaan bij het feit dat het alweer tien jaar geleden is, dat de aanslagen op het World Trade Center plaatsvonden. Bij de ceremonie, op de plaats waar de twee torens stonden, las president Barrack Obama uit de bijbel en lazen nabestaanden de namen van de overledenen voor. Later vandaag zal Obama het Concert Of Hope bezoeken in Washington D.C. waar onder meer Patti LaBelle en Alan Jackson zullen optreden.

[US Open] Stosur klopt S. Williams in finale

Samantha Stosur heeft verrassend de US Open op haar naam geschreven. De Australische tennisster was op Flushing Meadows in de finale van het enkelspel met 6-2 en 6-3 te sterk voor thuisfavoriete Serena Williams. Het was voor Stosur haar eerste zege in een Grand Slam na vorig jaar in Parijs al eens de finale gehaald te hebben.

Stosur begon goed aan het duel en werd mede geholpen door het hoge aantal afzwaaiers dat Williams in de finale produceerde. Na een half uur spelen had de sterk spelende Australische dankzij een dubbele break de eerste set binnen.

In de tweede set werd de partij overschaduwd door een uitbarsting van Williams. De Amerikaanse schreeuwde het uit na een forehand waarmee ze een punt pakte, maar omdat de scheidsrechter vond dat de rally op het moment van de schreeuw nog niet uitgespeeld was moest het punt overgespeeld worden. Williams werd woedend en kreeg een waarschuwing voor een scheldkannonade.

Williams leek zich hiermee in de wedstrijd te vechten en haar spelniveau op te krikken, maar Stosur bleef kalm en plaatste op de stand van 3-3 in het tweede bedrijf de beslissende break. Vervolgens maakte de Australische het op de service van Williams op haar derde matchpoint af.

Preventie hart- en vaatziekten dichterbij

Een internationale groep onderzoekers heeft een set belangrijke genen ontdekt die de bloeddruk reguleren. Deze genen voorspellen gezamenlijk niet alleen de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, maar ook het risico van hart- en vaatziekten en beroertes. Het onderzoek staat zondag in twee belangrijke internationale vaktijdschriften. Ook Nederlandse onderzoekers leverden er een bijdrage aan.

Hart- en vaatziekten en beroertes vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Meer dan een miljard mensen kampen met een hoge bloeddruk. Van de Nederlanders boven de 60 jaar heeft 40 procent een verhoogde bloeddruk. Tot nu toe waren de erfelijke factoren die daarvoor verantwoordelijk zijn moeilijk te achterhalen.

Genetisch epidemioloog Cornelia van Duijn, onderzoeksleider vanuit Nederland, zegt dat allerlei aspecten van bloeddruk zijn onderzocht. "Er zijn nu meer dan 30 varianten in het erfelijk materiaal die van invloed blijken te zijn op de bloeddruk. Hoewel de afzonderlijke effecten klein zijn, is het gezamenlijke effect van de genen op de bloeddruk beduidend."

Vanuit Nederland leverden onderzoekers uit Rotterdam, Utrecht, Leiden, Amsterdam en Groningen een bijdrage aan de onderzoeksresultaten, nu gepubliceerd in Nature en Nature Genetics.

Game of the Decade-toernooi - Halve Finale - dag 1

De halve finale is hier! Welke van de twee onderstaande games gaat naar finale? Beslis het in de poll op FOK!games.

Warcraft III
Toen Warcraft nog een RTS was kwam Warcraft III uit. Dit spel wordt nog steeds gezien als een van de beste RTS-games ooit. De markt en de competitie voor deze game werd zo groot dat er tegenwoordig nog steeds Warcraft III-toernooien worden gehouden.

Battlefield 1942
First Person Shooter gezet in Tweede Wereldoorlog. In de game kan je voertuigen besturen zoals helikopters, jeeps en zelfs tanks. BF42 was de grote concurrent van Call of Duty in de tijd en overtrof zijn collega op meerdere fronten.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.