Werkstraf voor bejaarde gifstrooier

Een 75-jarige inwoner van het Friese Makkinga is veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van acht weken. Ondanks stug ontkennen van de verdachte acht de rechter bewezen dat de man op verschillende tijdstippen in een bos achter zijn woning met gif doordrenkte dieren - mussen, kippen en mollen - heeft neergelegd.

Ook na vertoning van camerabeelden in de zittingszaal beweerde de verdachte dat hij niet degene was die de vergiftigde dieren had neergelegd. De rechter was niet overtuigd en vond dat de verdachte met vuur had gespeeld. Volgens hem hadden ook kinderen in het bos bij het spelen in aanraking kunnen komen met het gif.

Vanaf eind 2009 werden er in het Dokter Poolbos bij Makkinga dode dieren gevonden die waren doordrenkt of geïnjecteerd met landbouwgif. Drie honden uit de buurt zijn de afgelopen jaren overleden, vermoedelijk als gevolg van vergiftiging. Ook zijn in het bos en de directe omgeving regelmatig vergiftigde roofvogels gevonden.

Nadat eind juli vorig jaar weer vergiftigd aas was aangetroffen, plaatste de politie een verborgen camera in het bos. Enkele dagen later was op de beelden een man met een alpinopet te zien die aas neerlegde. Politiemensen herkenden de verdachte.

Bij een huiszoeking in augustus vorig jaar werd in een kippenhok bij de woning van de man een begraven fles landbouwgif gevonden. In de woning lagen flessen met bestrijdingsmiddelen die al meer dan twintig jaar verboden zijn.

De Fries tekent hoger beroep aan tegen de beslissing.