Schade door gewroet Limburgse zwijnen neemt toe

Limburgse boeren krijgen steeds meer last van wilde zwijnen. In de laatste jaren nam het aantal schademeldingen fors toe, meldt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maandag. Vooral mais- en graanvelden worden omgewroet. Ook weilanden worden vaak omgewoeld.

Het Faunafonds keerde vorig jaar een bedrag van 80.000 euro uit aan gedupeerde boeren. In 2006 was dat nog maar vijfduizend. Dit jaar zal het uitkeringsbedrag nog hoger liggen, verwacht de LLTB.

"Ik vrees dat de werkelijke schade aanzienlijk hoger ligt, want veel akkerbouwers en veehouders doen geen melding vanwege de strenge voorwaarden en de rompslomp die met de aanvraag van een tegemoetkoming gepaard gaan", zegt LLTB-bestuurder John Verhoijsen. "En ze krijgen ook maar een gedeeltelijke vergoeding. Daardoor komen vooral kleinere schades niet in beeld."

De LLTB wil extra maatregelen tegen de overlast van zwijnen. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan het verruimen van de jacht. Overigens hebben boeren niet alleen last van zwijnen. Ook ganzen, roeken, vossen en duiven zorgen geregeld voor schade.