Brandwondencentra waarschuwen voor brandgel

Brandwondencentra in Nederland waarschuwen voor het gebruik van brandgel. De licht ontvlambare gel wordt gebruikt in sfeerhaarden en lampen, maar zorgt voor veel ongelukken. Volgens de brandwondencentra is er sprake van een forse toename van het aantal ongelukken met de uit bio-ethanol bestaande gel.

Alleen al in de brandwondencentra in Groningen en Rotterdam zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 49 mensen opgenomen na ongelukken met brandgel. Bij verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan. Bovendien blijft het brandende goedje plakken op de huid, waardoor het gevaar bij ongelukken nog groter is.

Het gaat vooral fout op het moment dat de brandgel in een lamp of sfeerhaard bijna op is. Het licht dimt dan, maar de houder is nog zo heet dat nieuwe gel tijdens het bijvullen direct ontbrandt met een steekvlam ten gevolg.

Volgens chirurg Gerard Beerthuizen van het brandwondencentrum in Groningen zijn het meestal omstanders die slachtoffer worden van brandgel. "Iemand vult het reservoir bij en de steekvlam die ontstaat, pakt de toeschouwer. De meeste patiënten hadden ernstige brandwonden op hun gezicht, hals, borst, armen, handen en soms benen."

De brandwondencentra willen dat fabrikanten duidelijke instructies geven bij brandgel. Er wordt gesproken met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de mogelijkheden fabrikanten te dwingen betere voorlichting te geven. Tot die tijd raden de brandwondenstichtingen het gebruik ervan af.