Gilbert weer leider UCI Worldtour

Philippe Gilbert heeft de leiding in de UCI Worldtour weer overgenomen. De Belg won vrijdag de GP Quebec en werd zondag derde in de GP Montreal. Dat was voldoende om Cadel Evans, die het klassement sinds zijn zege in de Tour de France aanvoerde, van de eerste plek te stoten. Alberto Contador blijft derde.

Robert Gesink is op de vijftiende plaats de beste Nederlander. Na zijn derde plaats in Quebec steeg de Varssevelder nog van negentien naar dertien, maar op de lijst van maandag levert hij weer twee plaatsen in.

De lagere positie van Gesink komt vooral door de stijging van de klassementsrenners in de Vuelta. Bradley Wiggins klom van achttien naar zeven en Vincenzo Nibali van vijftien naar negen. Bauke Mollema stormde van vijftig naar 21 op de lijst, terwijl Chris Froome dankzij zijn tweede plaats in Spanje uit het niets op de 25e plaats binnenkwam. Vueltawinnaar Juan Jose Cobo ontbreekt op de lijst. Zijn ploeg Geox-TMC heeft geen Worldtour-licentie.

Ook in het landenklassement doet Nederland goede zaken met een stijging van zeven naar zes. Spanje blijft het beste land, maar wordt nu gevolgd door België en Italië. Die beide landen stijgen een positie. Dat gaat ten koste van Australië, dat van de tweede naar de vierde plaats zakt.

Omega Pharma-Lotto is de beste wielerploeg van de wereld. De Belgische formatie loste Leopard-Trek af als lijstaanvoerder. Team Sky is de nieuwe nummer drie en wipt over BMC Racing heen, dat nu vierde staat. Rabobank klimt van de elfde naar de negende positie. Vacansoleil verlaat de achttiende en laatste plaats en klimt een positie.


Gilbert weer leider UCI Worldtour (Foto: Novum)