FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 september 2011

F1-test op Mugello definitief goedgekeurd

De Formule 1-teams hebben vandaag in Monza de testplannen voor het seizoen 2012 goedgekeurd. Er zullen drie testweken voorafgaand aan het seizoen zijn en een testweek tussen de Grand Prix van Bahrein en die van Spanje. Hiervoor wordt neergestreken op het circuit van Mugello.

Het testseizoen 2012 wordt van 7 tot en met 9 februari afgetrapt in Jerez. Daarna volgen van 21 tot en met 24 februari en van 1 maart tot en met 4 maart twee testweken in Barcelona. Vanaf 1 mei zullen de testwerkzaamheden worden hervat op het testcircuit van Ferrari, Mugello. Hiermee kunnen de teams zich goed voorbereiden op de start van het Europese seizoen dat op 13 mei in Spanje begint.

[Upd] 'Bankroet Griekenland in voorbereiding'

Berlijn zou zich voorbereiden op een faillissement van Griekenland. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag. Vrijdag was er een soortgelijk bericht van het persagentschap Bloomberg. Intussen zinkt Griekenland steeds dieper weg in een recessie, met een krimp van 5 procent dit jaar.

Volgens het Duitse blad werken ambtenaren van het Duitse ministerie van Financiën twee scenario's uit om om te gaan met een bankroet van de Grieken: in het ene scenario zou Griekenland de euro behouden, in het tweede scenario zouden de Grieken de drachme weer invoeren.

Het Europese noodfonds EFSF zou in beide gevallen een grote gaan rol spelen. Zo zouden kredietlijnen worden voorzien voor landen als Spanje of Italië als investeerders na het Griekse falen die landen geen geld meer zouden lenen. Ook banken in verscheidene landen zouden afhankelijk worden van hulp van het fonds, indien ze miljarden aan Griekse obligaties in hun boeken moeten afschrijven.

Duitsland werkt alvast aan een noodplan voor zijn eigen banken, weet het persagentschap Bloomberg. De Oosterburen zouden hun eigen steunfonds uit 2008 nieuw leven inblazen. Als Griekenland in gebreke blijft, riskeren de Duitse banken tot de helft van hun inleg op hun Grieks staatspapier te verliezen.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos ontkent de berichtgeving met klem. Hij noemt het een 'wansmakelijk spelletje'. De minister herhaalde dat Griekenland al zijn verplichtingen zal nakomen.

Update 23.28 uur - Duitse minister sluit wanbetaling niet langer uit
De Duitse minister van Economie Philipp Rösler sluit een begeleid faillissement van Griekenland om de euro te redden niet langer uit. Dat zegt hij in een interview met Die Welt dat maandag verschijnt.

"Om de euro te stabiliseren, mogen we niet langer bepaalde opties uitsluiten. Zo kan men in geval van nood denken aan een begeleide insolvabiliteit van Griekenland, indien men over de nodige instrumenten beschikt", aldus de minister.

De minister wil verder dat er automatische sancties worden ingesteld voor landen met grote schulden die hun verplichtingen niet nakomen. Hij noemt bijvoorbeeld het intrekken van EU-stemrechten als maatregel wanneer landen de regels breken.


'Bankroet Griekenland in voorbereiding' (Foto: Novum)

Vettel plakt achtste smiley in auto

Sebastian Vettel mag dan serieus zijn bij het racen op de baan, als hij de helm af heeft is hij dat heel wat minder. De Duitser heeft dan tijd om Formule 1-baas Bernie Ecclestone een looprek te geven of zijn bolide van een naam te voorzien. Wat minder bekend is dat hij bij iedere zege een smiley in zijn auto plakt. Vandaag was het tijd voor nummer acht.

"Het was mijn idee van de smileys. Hiermee laten we een oude traditie herleven," zei Vettel tegen Bild. Het is niet de eerste keer dat de Red Bull-coureur het doet, want in 2004 toen hij in de Formule BMW reed deed hij dit ook al. De Duitser won toen achttien van de twintig races en had derhalve zijn bolide bijna helemaal volgeplakt.

Dit seizoen heeft Vettel met de zege op Monza er bij al acht plaatjes in zijn cockpit geplakt. Er zijn nog zes races te gaan waardoor hij op veertien overwinningen uit kan komen. Dat zou er een meer zijn dan Michael Schumacher die in 2004 recordhouder in de Formule 1 werd met dertien zeges in één jaar.

[US Open] Huber/Raymond winnen damesdubbel

Liezel Huber en Lisa Raymond hebben het damesdubbelspel gewonnen op de US Open. In een lange finale wisten de Amerikaansen de titelverdedigsters Vania King en Yaroslava Shvedova te verslaan.

Na drie sets werd het 4-6, 7-6 (5) en 7-6 (3) voor het als vierde geplaatste koppel. Huber wist het toernooi vier jaar terug al te winnen en was de afgelopen twee jaar verliezend finaliste. Veterane Raymond wist het toernooi al twee keer eerder (2001/2005) te winnen.

[Serie A] Miccoli schiet Palermo langs Inter

Palermo is de Serie A dit jaar uitstekend begonnen. In eigen huis werd Internazionale op een 4-3 nederlaag getrakteerd. Fabrizio Miccoli was de uitblinker van de wedstrijd. De rappe aanvaller scoorde tweemaal en verzorgde de assist bij de tweede treffer.

Inter begon met Wesley Sneijder op de bank. Voor onze landgenoot was in de aanval geen plek, aangezien Diego Forlán, Diego Milito en Mauro Zárate de aanval vormden van de nerazzurri. Palermo deed in de eerste helft niet onder voor Inter, maar de bezoekers kwamen door een gelukkige treffer van Diego Milito toch op voorsprong. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Dejan Stankovic. Zijn mislukte schot ging er via Milito toch in. Direct na deze treffer werd Sneijder in het veld gebracht voor Zárate.

Palermo ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en deze kwam er direct na rust. Oud-N.E.C.'er Edgar Barretto bereikte Miccoli met een prachtige steekpass. De aanvaller mocht alleen op keeper Júlio César af en liet de Braziliaanse goalie van Inter kansloos. Inter kwam kort daarna toch weer op voorsprong. Walter Samuel werd bij een hoekschop dusdanig gehinderd dat de bal op de stip werd gelegd. Milito liet dit buitenkansje niet onbenut.

Drie minuten later was de stand echter alweer gelijk. Miccoli wist met een mooie voorzet zijn collega-aanvaller Abel Hernández te bereiken, die op zijn beurt de bal van dichtbij achter Júlio César schoot. Inter ging vervolgens flink op jacht naar de voorsprong, maar zag Miccoli kort voor tijd door middel van een prachtige vrije trap de 3-2 maken. Met een schitterend schot van buiten de zestien bracht Mauricio Pinilla zelfs de stand op 4-2.

In de blessuretijd wist Diego Forlán, na een mooi passje van Sneijder, nog zijn eerste treffer voor Inter te scoren. Verder dan de 4-3 van de Uruguyaan kwam Inter niet meer. Daardoor begint Inter, net als stadsgenoot AC Milan, de competitie direct met verliespunten.

Zweedse politie arresteert vier terreurverdachten

De Zweedse politie heeft vier mensen gearresteerd die worden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag. Dat hebben de Zweedse autoriteiten zondag bekendgemaakt. Een bedreigd kunstcentrum werd tijdelijk ontruimd.

Volgens de Zweedse veiligheidsdienst SAPO werd het verdachte viertal aangehouden in het aan de westkust gelegen Gøteborg, de tweede stad van het land. De politie van Gøteborg meldde het plaatselijke Roda Sten-kunstcentrum zaterdagavond te hebben ontruimd. Het centrum zou worden bedreigd door 'een ernstig gevaar voor levens, gezondheid en aanzienlijke materiële schade'. In het pand werd niets aangetroffen, en het centrum kon zondag zijn deuren weer openen.

Bij de ontruiming werkte de politie naar eigen zeggen samen met de SAPO, maar de politie verstrekte geen nadere informatie. SAPO op haar beurt wilde niet zeggen of de viervoudige arrestatie verband houdt met de herdenking van de aanslagen in New York die zondag exact tien jaar geleden plaatsvonden. De veiligheidsdienst ziet geen reden voor verhoogde waakzaamheid.

De Zweedse krant Expressen meldde op basis van een anonieme bron bij de politie dat de autoriteiten vermoeden dat het gearresteerde viertal banden heeft met Al-Qaida. Ze probeerden vuurwapens, explosieven en handgranaten te verkrijgen, of hadden deze reeds, aldus Expressen. De Zweedse veiligheidsdiensten wilden niet reageren op de berichtgeving in Expressen.


Zweedse politie arresteert vier terreurverdachten (Foto: Novum)

Costa winnaar grand prix Montréal

De grand prix cycliste de Montréal is gewonnen door de Portugees Rui Costa. Hij bleef in een sprint zijn medevluchter Pierrick Fédrigo net voor. De derde plaats was voor Philippe Gilbert, die de sprint vanuit de achtergrond te laat in had gezet.

Danny Pate (HTC) was de renner van een vroege groep met vluchters die het langst weg wist te blijven in de koers. De koers werd echter goed gecontroleerd door Rabobank, Sky en Omega Pharma-Lotto, waardoor aanvallers niet ver weg konden raken.

Drie ronden voor het einde lukte het een grote groep om een gaatje te krijgen. Daarin zaten onder andere Pieter Weening (Rabobank) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Omega Pharma-Lotto had geen mannetje mee en ging samen met de Rabobank in de achtervolging op de groep.

Vanuit het peloton besloot Philippe Gilbert, de winnaar van vrijdag in Québec, te versnellen en kreeg Robert Gesink mee in zijn wiel. Ze wisten de groep nog niet te achterhalen en zakten weer terug in het uitgedunde peloton. Bij de bel voor de laatste ronde werd de groep achterhaald. Op de laatste grote klim van de dag gingen Simon Gerrans, Rigoberto Uran en Christian Vande Velde ervandoor, waarna Gesink erachteraan ging.

Uiteindelijk vond een groep van twintig man elkaar op zes kilometer van de aankomst. Daaruit ontsnapten Rui Costa, Pierrick Fédrigo en Stefan Denifl. Ze kregen zestien seconden op een steeds groter wordende peloton, waaruit onder andere Gesink en Samuel Sánchez zonder succes probeerden te ontsnappen.

Met een kilometer te gaan was de voorsprong geslonken en de laatste bocht ging Gilbert op de pedalen staan, maar hij kwam te laat. Costa wist de race in de sprint af te maken, voor Fédrigo en Gilbert.

'Nederlander actief bij Somalische terreurgroep'

Een Nederlandse Somaliër is actief bij de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, meldt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zondag.

Een mensensmokkelaar zou de man in oktober met twee andere Europese Somaliërs, onder wie een Deen, via Nairobi naar Somalië hebben gebracht. De Monitoring Group baseert zich op een medewerker van de mensensmokkelaar en mensen die van zijn diensten gebruik hebben gemaakt.

Inlichtingendienst AIVD meldt in een reactie aan de VPRO onderzoek te doen naar de steun aan Al-Shabaab door Nederlandse Somaliërs. Al-Shabaab werd in 2008 op de lijst met terroristische organisaties gezet en zou banden met Al-Qaida onderhouden.

Vorig jaar werd op kerstavond in Nederland een groep Somaliërs opgepakt voor vermeend terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en aangehouden naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. Uiteindelijk zijn ze niet vervolgd.

Het islamitische Al-Shabaab heeft de macht in handen in een deel van het door oorlog verscheurde land. Volgens de Raad van Europa is de toepassing van de shariawetten door Al-Shabaab 'draconisch' en worden voor een licht vergrijp al zware straffen opgelegd.

[Upd] Man verbrandt Amerikaanse vlag tijdens 9/11 stilte

Demonstranten hebben een Amerikaanse vlag in brand gestoken tijdens de minuut stilte voor de slachtoffers van 9/11. De radicale moslims (waaronder de Muslims Against Crusades) stonden buiten bij de Amerikaanse ambassade in Londen en staken daar de vlag in brand. Het was precies op het moment dat het eerste vliegtuig het WTC raakte.

Een groep van ongeveer 100 man riep 'USA terrorists' en zwaaiden met anti-Amerika borden. Eerder vandaag werd een groep van de English Defence League door de politie verplaatst om de MAC tegemoet te komen. Zestig mensen van de EDL raakten kort slaags met de politie toen ze weg werden gestuurd van de originele locatie naar een andere plek van Grosvenor Square.

Update 22.20 uur
Op YouTube is een video geüpload met beelden van het verbranden van de vlag en het wegsturen van de EDL.

Straftraining voor Vitesse

De selectie van Vitesse krijgt morgen straftraining van trainer John van den Brom. De oefenmeester van de Arnhemse ploeg is nog altijd boos op zijn selectie na het 4-0 verlies tegen AZ. Daarom kon de ploeg fluiten naar hun vrije maandag.

Afgelopen zaterdag keek Vitesse bij rust in Alkmaar al tegen een 4-0 achterstand aan. Van den Brom was zichtbaar aangeslagen en bleef na het rustsignaal lang in zijn dug-out zitten. Vooral de eerste twee doelpunten van AZ wekten de woede bij Van den Brom. Pontus Wernbloom wist tweemaal uit een standaardsituatie tot een treffer te komen.

"Ik ben ontzettend teleurgesteld. Het is geen schande om van dit AZ te verliezen, maar de manier waarop we de doelpunten weggaven kan gewoon niet", reageerde Van den Brom op de treffers. "Ik ben vooral boos dat spelers gewoon afspraken niet nakomen."


Er kon zaterdagavond geen lach vanaf bij John van den Brom (Foto: Pro Shots)

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 5

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de vierde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg Bayer Leverkusen 1-4
Bayern München SC Freiburg 7-0
FSV Mainz 05 1899 Hoffenheim 0-4
VFB Stuttgart Hannover 96 3-0
Borussia Mönchengladbach FC Kaiserslautern 1-0
Borussia Dortmund Hertha BSC 1-2
Werder Bremen Hamburger SV 2-0
1.FC Köln 1.FC Nürnberg 1-2
VFL Wolfsburg FC Schalke 04 2-1

Stand: 

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 5 4 0 1 12 16-1
2 Werder Bremen 5 4 0 1 12 11-5
3 Borussia Mönchengladbach 5 3 1 1 10 7-3
4 Bayer Leverkusen 5 3 1 1 10 6-3
5 1899 Hoffenheim 5 3 0 2 9 9-4
6 FC Schalke 04 5 3 0 2 9 11-8
7 1.FC Nürnberg 5 3 0 2 9 5-5
8 Hertha BSC 5 2 2 1 8 6-5
9 Hannover 96 5 2 2 1 8 6-7
10 VFB Stuttgart 5 2 1 2 7 7-3
11 Borussia Dortmund 5 2 1 2 7 6-4
12 FSV Mainz 05 5 2 1 2 7 7-10
13 VFL Wolfsburg 5 2 0 3 6 6-9
14 SC Freiburg 5 1 1 3 4 9-16
15 1.FC Köln 5 1 1 3 4 7-14
16 FC Augsburg 5 0 2 3 2 4-10
17 FC Kaiserslautern 5 0 2 3 2 2-8
18 Hamburger SV 5 0 1 4 1 6-16

 topscorers: 

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 8
2 Huntelaar Schalke 04 4
2 Papiss Cissé SC Freiburg 4
4 Abdellaoue Hannover 96 3
4 Babel 1899 Hoffenheim 3
4 Grosskreutz Borussia Dortmund 3
4 Mölders FC Augsburg 3
4 Pizarro Werder Bremen 3
4 Raúl Schalke 04 3
4 Ribéry Bayern München 3

Programma volgende speelronde: 

Datum Thuis Uit
vr 16 sep, 20:30 SC Freiburg VFB Stuttgart
za 17 sep, 15:30 Bayer Leverkusen 1.FC Köln
za 17 sep, 15:30 Hamburger SV Borussia Mönchengladbach
za 17 sep, 15:30 1.FC Nürnberg Werder Bremen
za 17 sep, 15:30 1899 Hoffenheim VFL Wolfsburg
za 17 sep, 15:30 Hertha BSC FC Augsburg
za 17 sep, 18:30 FC Kaiserslautern FSV Mainz 05
zo 18 sep, 15:30 Hannover 96 Borussia Dortmund
zo 18 sep, 17:30 FC Schalke 04 Bayern München

Liuzzi bestraft voor startcrash

Vitantonio Liuzzi is door de stewards van de Grand Prix van Italië bestraft met vijf plaatsen gridstraf voor de volgende race. De Italiaan kwam na de start op het gras terecht en torpedeerde op hoge snelheid bij de chicane de auto's van Nico Rosberg en Vitaly Petrov die net als Liuzzi meteen uit konden stappen.

"Het was jammer en ik wil mijn excuses aanbieden aan Rosberg en Petrov, maar het was niet mijn fout, omdat ik het gras werd opgedwongen door Kovalainen. Eenmaal in het gras verloor ik de controle over de auto en dat is waarom alles gebeurde. Ik zat rechts naast Kovalainen toen hij mij het gras opduwde en toen ik daar op was, was er het rempunt. Ik probeerde nog te remmen, maar ik had geen grip en verloor de controle over de auto," zei Liuzzi tegen Autosport.

De Italiaan zei met de HRT een goede start te hebben gehad en al enkele auto's ingehaald te hebben voordat hij op het gras werd gedwongen. Hij wil de video van het incident nog wel graag terug zien, omdat hem verteld is dat ook Kovalainen uit moest wijken voor een andere rijder.

From Dust nu zonder DRM

Na een flinke ophef en verschillende maatregelen rond de god-game From Dust is de DRM, die in veel gevallen het spelen flink bemoeilijkte, eruitgehaald. De patchnotes op Steam melden dat de game nu offline speelbaar is en dat de saves van gebruikers niet meer op de Ubisoft-servers opgeslagen worden.

From Dust werd door Ubisoft zwaar beveiligd door er een DRM op te plaatsen, die je verplichtte altijd online tijdens het spelen te zijn. Deze werd achteraf versoepeld door een eenmalige activatie. Dat bleek echter niet goed te werken, waardoor Ubisoft besloot om ontevreden spelers hun geld terug te geven als ze dat wilden.

Serie A'dam - E.V.A. in de prijzen in Frankrijk

De televisieserie A'dam - E.V.A. is in Frankrijk in de prijzen gevallen. De Nederlandse productie werd bekroond tot beste internationale dramaproductie op het Festival de la Fiction TV in La Rochelle, laten de makers zondag weten op Facebook.

Regisseur Norbert ter Hall en scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm waren van de partij op het belangrijkste televisiefestival van Frankrijk en namen de prijs in ontvangst. A'dam - E.V.A. werd door de jury verkozen boven negen andere producties, die uit zestig Europese inzendingen werden gekozen.

A'dam - E.V.A. werd eerder dit jaar uitgezonden door NTR, VPRO en VARA. Een nieuwe reeks is reeds in de maak.

Leger haalt al-Jazeera uit de lucht

De nieuwszender al-Jazeera Egypte is uit de lucht. Veiligheidsfunctionarissen deden zondag een inval. Ze arresteerden een technicus en namen zendapparatuur in beslag. Dat meldden de chef van het kantoor en Egyptische media.

Volgens staatspersbureau Mena zou de nieuwszender geen vergunning hebben om live uit te zenden. Woensdag hadden de autoriteiten besloten dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen aan satellietkanalen, zoals al-Jazeera, worden verstrekt.

Twee andere al-Jazeera-locaties, met de juiste vergunningen, zijn nog wel open.

Bedoeïenen tegen bouwplan Israël

De Israëlische regering heeft een plan ter waarde van omgerekend ruim 244 miljoen euro goedgekeurd om het door bedoeïenen bewoonde gebied in Israël te ontwikkelen. Volgens stamleiders van de bedoeïenen zullen dertigduizend van hen door de plannen ontheemd raken.

In Israël leven zo'n 180 duizend van oorsprong nomadische bedoeïenen. De helft van hen woont in armoedige, door de Israëlische overheid gebouwde gemeenschappen. De andere helft leeft in niet erkende sloppenwijken op wat volgens de bedoeïenen het grondgebied van hun voorouders is.

Volgens regeringswoordvoerder Mark Regev maken de plannen een einde aan een zestig jaar oud geschil over landen die al dan niet aan de bedoeïenen toebehoren. De helft van de sloppenwijken zal worden erkend, waardoor ze in aanmerking komen voor diensten als waterleiding, gezondheidszorg en onderwijs. De andere helft wordt de komende vijf jaar gesloopt. De inwoners van deze sloppenwijken zullen zich in nabijgelegen dorpen moeten vestigen, aldus Regev.

Khalil Alamour, een advocaat voor de bedoeïenen, noemt het plan een 'catastrofe'. "Ik word gewoon uit mijn gemeenschap weggerukt", zei Alamour.

Guidetti: "Feyenoord toont veel respect"

John Guidetti maakte zondagmiddag zijn debuut voor Feyenoord tegen NAC Breda. De Zweed was direct trefzeker in Breda (1-3). Guidetti kwam in de tweede helft als invaller binnen de lijnen en mocht kort voor tijd een penalty nemen.

De Zweedse huurling van Manchester City faalde niet vanaf elf meter. Het was een goede binnenkomer voor Guidetti. "Het is belangrijk voor het team en het wedstrijdverloop dat ik scoor. Het is ook mooi dat ik de strafschop mocht nemen", aldus de aanvaller tegen Eredivisie Live.

De Zweedse jeugdinternational voelt zich thuis in Rotterdam. "De spelers en de trainer (Ronald Koeman, red.) zijn fantastisch. Ze tonen veel respect voor mij. Ik ben erg blij met deze club", zei Guidetti. Een andere debutant voor Feyenoord wist ook te scoren tegen NAC. Middenvelder Otman Bakkal, op huurbasis overgekomen van PSV, maakte de gelijkmaker voor Feyenoord.

"Het ging heel erg lekker, ook omdat we winnen natuurlijk. Ik had het gevoel, vooral in de rust, dat we hier met een zege weg konden gaan. Uiteindelijk was het nog tot de 3-1 spannend. We speelden wel onrustig en het was voor mij ook even wennen", aldus Bakkal. "Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen met ons. We winnen en ik scoor. Het kan niet beter."

Layton VS Ace Attorney update op TGS

Na de aankondiging van Professor Layton VS Ace Attorney vorig jaar hebben we niets meer gehoord van de 3DS-game. Dat gaat volgende week veranderen. Capcom en Level-5 zullen eindelijk nieuwe informatie vrijgeven op de Tokyo Game Show.

Capcom houdt op de 16de een conferentie van 13:40 tot 14.10 (Japanse tijd). Shu Takumi (Ace Attornet-bedenker), Akihiro Hino (Level-5 CEO) en Hironobu Takeshita (Capcom-producer) zullen gezamenlijk over de game praten.

Hou FOK!games in de gaten voor meer informatie over de puzzelgekke tophat-dragende professor en de stekelharige advocaat met het blauwe pak.

Ten Rouwelaar: "Het was al iets beter"

Jelle ten Rouwelaar blijft kritisch op NAC Breda. De Brabanders verloren zondag in eigen huis met 1-3 van Feyenoord. NAC kent vooralsnog een tegenvallend seizoen, tot ongenoegen van Ten Rouwelaar. De doelman zag wel lichtpuntjes in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord, waarin NAC op voorsprong kwam via Robbert Schilder. "Maar op basis van de tweede helft hebben wij terecht verloren", aldus Ten Rouwelaar in gesprek met Eredivisie Live.

"Het is pijnlijk", refereerde Ten Rouwelaar aan de seizoenstart. "Als je ziet hoe we vandaag beginnen geeft dat vertrouwen. In de eerste tien minuten na rust geven we het weg. Twee weken geleden, tegen RKC Waalwijk, vond ik het heel pijnlijk. Nu was het al iets beter."

Schilder zette de club uit Breda nog wel op voorsprong, maar Otman Bakkal tekende nog voor de onderbreking voor de gelijkmaker. Na rust zorgden Karim El Ahmadi en John Guidetti (strafschop) voor de Rotterdamse treffers, dat zich in de top van de Eredivisie heeft genesteld.

Rutte: Wij zijn allen burgers van overal

De les van 9/11 is dat 'wij allen burgers van overal zijn'. Dat zei premier Mark Rutte zondagmiddag bij de tiende herdenking van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De wereld werd 'in het hart' geraakt, aldus de minister-president.

De bijna drieduizend mensen uit meer dan negentig landen die in 2001 omkwamen door de aanslagen van Al-Qaida moeten blijven worden herdacht, zei Rutte tijdens de multireligieuze herdenking in de Haagse Kloosterkerk. Omdat ze dat als individu verdienen "en ook omdat ze ons eraan herinneren dat vrijheid en democratie constante waakzaamheid vereisen." Die waakzaamheid kan ervoor zorgen dat er toch nog iets positiefs voortkomt uit de vreselijke gebeurtenissen van die dag, zei Rutte.

De herdenking werd georganiseerd door de Amerikaanse ambassade. Ook de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin hield een toespraak. De dienst werd geleid door een imam, een rabbijn en een priester.

Rutte zei dat New York sinds zijn eerste bezoek aan de stad in 1989 voor hem als een tweede huis voelt. De bijna 'aanraakbare' traditie van openheid en individuele vrijheid is voor hem voelbaar bij elk bezoek en wekt nog altijd indruk.

De vaste overtuiging van de New Yorkers dat terroristen na de aanslagen nooit zullen winnen, is Ruttes sterkste herinnering aan 9/11. Nederland deelt die overtuiging sinds dag één, zei Rutte, omdat democratische waarden het nooit mogen afleggen tegen 'de krachten van blinde haat en fundamentalisme'.

Dat is ook de reden dat Nederland samenwerkt met de Verenigde Staten om vrede en veiligheid te waarborgen, aldus de premier, die verwees naar de militaire operaties in Afghanistan, Irak en Libië. Hij erkende dat direct succes in de bestrijding van terrorisme zeldzaam is, zoals de aanslagen in Bali, Londen en Madrid hebben aangetoond. "Maar we winnen terrein, stap voor stap. Omdat tirannie en terroristisch geweld nooit kunnen triomferen over mensen die vast overtuigd zijn hun eigen lot vorm te geven."

PVV-leider Geert Wilders liet weten dat zijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers en nabestaanden. "Tien jaar later zijn beelden islamterreur op 9/11 nog altijd even hartverscheurend", twitterde hij zondagmiddag.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen opgeroepen bij de herdenking van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers de eendracht van tien jaar geleden te laten herleven. De president bezocht voor het herdenkingsconcert de drie plaatsen waar de terroristen in 2001 toesloegen. Zondagochtend woonden Obama en zijn vrouw Michelle een herdenkingsdienst bij op Ground Zero, de plaats waar ooit de Twin Towers stonden. Ook toenmalig president George W. Bush was aanwezig.


Rutte: Wij zijn allen burgers van overal

Hunter terug naar Garmin-Cervélo

Robert Hunter zal volgend seizoen weer uitkomen voor Garmin-Cervélo. De Zuid-Afrikaan, die dit jaar uitkomt voor RadioShack, bevestigde dit nieuws tegenover Cyclingnews. Vorig jaar verhuisde hij nog van Garmin naar RadioShack.

"Ik zal de komende twee jaar voor Gamin-Cervélo rijden," zei Hunter tegen Cyclingnews. "Ik ben blij met mijn beslissing. Ik denk dat ik van alles zal gaan rijden, van rittenkoersen tot eendagskoersen. De grootste reden om terug te keren is omdat ik weer met Tyler Farrar kan samenwerken."

"Wij hebben al eerder samengewerkt. Ik voelde echter dat er door de samenvoeging van Garmin en Cervélo weinig kansen meer voor mij zouden zijn en besloot ik weg te gaan. Nu er weer renners weggaan bij de ploeg, denken Tyler en ik dat het een goede tijd is om terug te gaan en samen te gaan werken."

Arrestaties in Britse 'slavernijzaak'

Vijf mensen zijn gearresteerd in Groot-Brittannië bij een inval in een woonwagenkamp. Het vijftal zou ruim twintig mannen hebben vastgehouden en hen hebben gedwongen te werken zonder vergoeding. Dat heeft de Britse politie zondag gezegd.

Volgens de politie zijn de vijf, vier mannen en een vrouw, bij een inval in de vroege ochtend in een kamp ten noorden van Londen gearresteerd. Aan de arrestaties ging een langdurig politieonderzoek vooraf.

Bij de inval in Leighton Buzzard zijn 24 mannen, de meesten van Britse of Oost-Europese afkomst, bevrijd en voorzien van medische bijstand, aldus de politie. "De mensen die we gevonden hebben verkeerden fysiek gezien in slechte staat en de omstandigheden waar ze in leefden waren schokkend smerig en krap", aldus politiechef Sean O'Neil. "We denken dat ze daar feitelijk als slaven werden vastgehouden. Sommigen pas enkele weken, maar anderen mogelijk al een jaar of vijftien."

Zo'n tweehonderd agenten waren betrokken bij de inval in het kamp, zei de politie.

Jans: "Dit is een opsteker"

Sc Heerenveen won vandaag de Noordelijke derby van FC Groningen met 3-0. Hiermee boekten de Friezen de eerste seizoenszege, "een opsteker" zoals trainer Ron Jans het noemde. "Na onze slechte serie konden we dit heel goed gebruiken. Nu kunnen we weer naar boven kijken."

Met name de tweede helft kon Jans bekoren. "De eerste helft was Groningen minstens zo dreigend. Na de rust zijn we doorgegaan met keihard werken en mede daardoor uitgelopen naar 3-0. We weten dat we wel wat kunnen, maar het is heel belangrijk dat we dat nu hebben laten zien."

Vader overleden kind dood gevonden

De vader van het het 1-jarige kind dat zaterdag omkwam in Veldhoven is zondagmiddag dood gevonden. De man werd gezocht, omdat hij ervan werd verdacht betrokken te zijn geweest bij het overlijden van het kind. Hij heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd, meldt de politie.

Het lichaam van de man werd rond 15.00 uur gevonden in een bosperceel aan de Eindhovenseweg. De exacte doodsoorzaak van zowel de vader als het kind wordt nog onderzocht.

De moeder was zaterdag rond 10.30 uur met haar zwaargewonde kind op haar arm een woning uitgelopen en een winkel aan de Dorpsstraat binnengegaan. Daar werden de hulpdiensten gebeld, maar reanimatie bleek tevergeefs. De politie heeft de moeder inmidels gehoord.

De politie gaf eerder zondag aan graag met de vader te willen spreken over zijn aandeel. Er was sprake van dat een opsporingsbericht zou uitgaan.

'Staak aanvallen op troepen VS'

De anti-Amerikaanse Iraakse geestelijke Muqtada al-Sadr heeft zijn aanhangers opgeroepen hun aanvallen op Amerikaanse troepen te staken zodat de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Irak geen vertraging oploopt. De oproep van Al-Sadr voert de druk op de Iraakse regering verder op, die overweegt de VS te vragen langer te blijven.

Al-Sadr deed zijn oproep zaterdagavond op zijn website. "Gezien mijn wens om de onafhankelijkheid van Irak en de terugtrekking van buitenlandse troepen te voltooien, voel ik mij verplicht militaire operaties van het Iraakse verzet te staken tot de terugtrekking van de bezetter is voltooid", aldus Al-Sadr. Een parlementariër gelieerd aan Al-Sadr bevestigde de oproep zondag. Al-Sadr waarschuwde dat als de 'terugtrekking niet plaatsvindt, de militaire operaties worden hervat op een nieuwe en stevigere manier'.

Er zitten momenteel nog zo'n 45 duizend Amerikaanse troepen in Irak. De Amerikaanse en Iraakse regering overwegen echter de Amerikaanse troepen langer te laten blijven dan de oorspronkelijk gestelde deadline van 31 december. De Iraakse regering begon vorige maand te onderhandelen met de VS om ten minste enkele duizenden Amerikaanse militairen in Irak te laten om de veiligheidsdiensten aldaar te trainen.

Volgens bronnen in Washington is president Barack Obama bereid om drieduizend tot tienduizend troepen langer in Irak te laten. De Iraakse regering en het parlement hebben echter nog steeds niet aangegeven hoeveel Amerikaanse troepen ze denken nodig te hebben, hoe veel langer ze moeten blijven of wat hun taakomschrijving precies moet worden.

De aanhangers van Al-Sadr zijn fel gekant tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Zijn volgelingen verlieten vorige maand een bijeenkomst toen politieke leiders besloten gesprekken te voeren over een verlenging van het verblijf van de Amerikaanse troepen.

Dubai in beeld voor Luiten

Joost Luiten heeft dit weekend goede zaken gedaan in de race naar Dubai. Daar mogen aan het eind van het jaar de zestig beste golfers van de Europese Tour spelen om miljoenen euro's.

Luiten werd dit weekend zesde bij de KLM Open in Hilversum en steeg daardoor naar 57e plaats. De zesde plek was goed voor 45.000 euro, wat zijn totaal van dit jaar op 381.000 euro brengt. Voor Robert-Jan Derksen lijkt Dubai uit zicht. Hij werd dit weekend twaalfde en kreeg daarvoor 28.000 euro. Hij staat nu op de 69e plaats in het klassement van de Europese Tour.

[Bundesliga] Schalke 04 onderuit in Wolfsburg

Klaas-Jan Huntelaar heeft zondag met Schalke 04 met 2-1 verloren bij VfL Wolfsburg. Die Königsblauen kwamen via Raúl wel op voorsprong, maar bij rust was het al 1-1 door een treffer van Mario Mandzukic. Diezelfde Mandzukic verschalkte in de 82e minuut met een aangeraakt schot Schalke-keeper Ralf Fährmann opnieuw.

Schalke zakt door de nederlaag na de zesde plaats in de Bundesliga. VfL Wolfsburg, dat zijn tweede zege boekte, staat nu dertiende.

Eerder zondag bleek FC Köln in eigen huis niet opgewassen tegen FC Nürnberg: 2-1. Oud-PSV'er Timmy Simons scoorde in de 31e en de 36e minuut namens de bezoekers. In de 39e minuut maakte Adil Chihi de aansluitingstreffer, maar verder kwam de ploeg uit Keulen niet.

Rutten kwaad op PSV-spelers

PSV leek vandaag in de wedstrijd tegen VVV-Venlo een gemakkelijke middag tegemoet te gaan met een 0-2 ruststand. Toen de kruitdampen waren opgetrokken prijkte er in Venlo een 3-3 eindstand op de borden, dit tot ergenis van PSV-trainer Fred Rutten die zijn team verweet dat ze veel kansen hebben laten liggen.

"In een emotionele reactie ben ik heel erg boos," zei Rutten na afloop van de wedstrijd. De oefenmeester was kwaad over de periode na de hervatting. "Dat was eigenlijk ongekend, die zeven of acht minuten kunnen echt niet. We roepen het daarmee over onszelf af en dat mag niet. Ik ben heel boos over de start van PSV na rust. Als je zo begint, dan is het heel moeilijk om dat weer te keren. Moet ook gezegd dat VVV uitstekende goals maakte, dat waren beauties."

In de eerste helft hadden de Eindhovenaren juist de wedstrijd gedomineerd. "Bijna iedere aanval was een kans of een mogelijkheid. We gingen terecht met 0-2 de rust in, alleen verzuimden we om 0-3 of 0-4 te maken. We pakken het vervolgens wel weer op en krijgen kansen in de eindfase die erin moeten, dan ga je met de punten naar huis. Nu niet en daarom is deze wedstrijd zo wrang voor ons."

VVV-Venlo-coach Glen de Boeck kneep in zijn handen met het punt. "Er liep een ploeg met twee ideeën. We mochten blij zijn dat we maar met 0-2 de rust in gingen. In de rust heb ik het scenario tegen Ajax erbij gehaald en dat hebben ze opgepakt. Ik ben blij met het punt. Het had ook heel anders kunnen zijn, maar op basis van de tweede helft verdienen we het."

[Vuelta] Mollema blij met puntentrui

Bauke Mollema veroverde op de laatste dag alsnog de puntentrui in de Vuelta à España. De renner van de Rabobankploeg wist op de slotdag Joaquim Rodriguez uit de groene trui te rijden door negende te worden in de massasprint. Mollema, die vierde werd in het klassement, was er tevreden mee.

"Ik ben hier heel blij mee", reageerde Mollema na afloop tegen de NOS. "Vooraf was dit geen doel, maar in de laatste week ben ik steeds kort geëindigd. Superleuk wanneer je hem op de slotdag alsnog kan pakken. Op dit moment ben ik blijer met die trui, maar over de hele ronde gezien met het eindklassement. Ik ben over de hele ronde eigenlijk wel tevreden. Deze trui is de kers op de taart."

Hij is blij verrast met het resultaat. "Ik win hier toch een trui in een grote ronde. Het laat zien dat ik een hele regelmatige ronde gereden heb. Ik wist dat ik goed kon aankomen en dat ik me in massasprints goed weet te plaatsen. Het was in mijn voordeel dat er weinig massasprints zijn geweest. Deze trui komt erg onverwacht."

Relatie Ben Saunders momenteel 'ingewikkeld'

Het lijkt een beetje te rommelen in de relatie van Ben Saunders en zijn Soraya. De zanger veranderde zondag op Facebook zijn status onder het kopje 'burgerlijke staat' van 'verloofd' naar 'het is ingewikkeld'.

De winnaar van The Voice of Holland vroeg zijn liefje in juni tijdens een vakantie in Marokko ten huwelijk. "Op een kameel... Ze zei ja", twitterde Ben destijds.

Voordat de 28-jarige Ben een relatie kreeg met Soraya kenden ze elkaar al jaren. De zanger heeft al een dochter uit een eerdere relatie.

Tyton voorlopig eerste doelman PSV

Przemyslaw Tyton krijgt van PSV-trainer Fred Rutten voorlopig de voorkeur boven Andreas Isaksson. De Poolse doelman debuteerde vanmiddag in de competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. De van Roda JC gehuurde doelman mocht meteen driemaal vissen; 3-3.

Toch verkiest Rutten voorlopig Tyton boven Isaksson, die jarenlang de eerste keus was bij PSV. "Ik geef Tyton nu de kans en beslis straks wie onze nummer één is. Hij keept donderdag tegen Legia Warschau ook", licht Rutten zijn keuze toe.

Volgens Rutten kon Tyton overigens weinig aan de drie tegentreffers doen: "Die doelpunten kan ik hem niet aanrekenen."

Bezoekersrecord voor Monumentendag

De 25e Open Monumentendag heeft dit weekend een recordaantal bezoekers getrokken. Zo'n 950.000 mensen betraden een monument in een van de 330 deelnemende gemeenten, schat de organisatie zondag. Vorig jaar trok het evenement 905.000 bezoekers.

De Stichting Open Monumentendag spreekt van een fantastisch weekend met een ontspannen sfeer en is enorm blij met het record. Het thema was dit jaar Nieuw gebruik - Oud gebouw. Hierdoor waren veel monumenten voor het eerst te bezichtigen. Ook leegstaande bestemmingsloze gebouwen en complexen stonden eenmalig open voor het massaal toegestroomde publiek.

In Amsterdam werden 39.000 monumentenbezoekers geteld en in Dordrecht 37.000. Delft volgde met 25.000 en Den Haag had er 24.000. Dit weekend werd ook de Nationale Monumenten Estafette afgesloten. Die trok de afgelopen 25 weken ruim 26.000 bezoekers.


Bezoekersrecord voor Monumentendag (Foto: Novum)

Windhoos verwondt vrouw in Ameide

De bewoonster van een boerderij in Ameide is zaterdagavond lichtgewond geraakt nadat een windhoos haar boerderij had getroffen. Ze liep een pijnlijke hiel op, maar hoefde niet naar een ziekenhuis.

Rukwinden trokken rond 22.00 uur over de Alblasserwaard en tilden het dak van de boerderij aan de Zouwendijk op. Dat veroorzaakte een grote ravage, meldt de politie in Zuid-Holland zondag.

Het KNMI waarschuwde zaterdagavond voor extreem weer in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het westen van Brabant. Vooral Zeeland en Utrecht hadden het zwaar te verduren. De hevige regen, hagel en harde wind zorgden voor wateroverlast, afgewaaide takken, omgewaaide bomen en beschadigde auto's.

Uitslagen Eredivisie speelronde 5

Afgelopen weekend stond de vijfde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Ajax heroverde de leiding na de 2-3 overwinning bij Heracles Almelo, terwijl FC Twente (2-1 verlies bij Roda JC Kerkrade) en PSV (3-3 bij VVV-Venlo) punten verspeelden.

Roda JC Kerkrade heeft FC Twente zijn eerste punten afgesnoept in dit seizoen. In eigen huis versloegen zij de Enschedeërs met 2-1. Twente kwam via Janko na een half uur terecht op voorsprong, maar zag Roda via Vormer vrijwel direct gelijkmaken.

Na rust kwamen de Limburgers op een 2-1 voorsprong door een goal van Donald. Twente kwam daarna nog enkele keren goed weg om niet tegen een grotere nederlaag aan te lopen. Zelf kwamen zij niet verder dan een schot op de paal van Janssen.

sc Heerenveen heeft de eerste 'derby van het Noorden' gewonnen. In het eigen Abe Lentstra Stadion wisten zij Groningen met 3-0 te kloppen. De eerste helft leverde weinig hoogtepunten op, totdat Dost in blessuretijd de 1-0 binnenkopte.

Na rust ging Groningen meer in de aanval, maar wist geen gevaar te veroorzaken voor de goal van Heerenveen. De thuisclub kwam na een dik uur op 2-0 door een goal van Assaidi en vlak voor tijd besliste Djuricic het duel.

VVV-Venlo heeft voor de tweede keer in eigen huis punten gepakt tegen een kampioenskandidaat. Na een eerder gelijkspel tegen Ajax (2-2) werd vandaag PSV op een 3-3 gelijkspel gehouden. De Eindhovenaren stond bij rust nog met 0-2 voor door goals van Toivonen en Mertens.

Binnen een kwartier na rust was het spelbeeld totaal omgedraaid. VVV-Venlo had door drie fraaie goals een voorsprong genomen. Doelpuntenmakers waren De Reft, Nwofor en Yoshida. Een kwartier voor tijd wist Bouma nog wel de 3-3 te maken, maar ondanks een overtal situatie (rood Meeuwis) wist PSV niet meer te winnen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Roda JC Kerkrade FC Twente 2-1
AZ Vitesse 4-0
De Graafschap N.E.C. Nijmegen 1-0
ADO Den Haag RKC Waalwijk 0-1
Heracles Almelo Ajax 2-3
sc Heerenveen FC Groningen 3-0
VVV-Venlo PSV 3-3
NAC Breda Feyenoord 1-3
Excelsior FC Utrecht 2-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 5 4 1 0 13 18-7
2 AZ 5 4 0 1 12 14-3
3 FC Twente 5 4 0 1 12 13-4
4 Feyenoord 5 3 2 0 11 11-4
5 PSV 5 3 1 1 10 14-7
6 RKC Waalwijk 5 3 1 1 10 7-4
7 FC Utrecht 5 2 2 1 8 9-7
8 Vitesse 5 2 1 2 7 7-9
9 N.E.C. Nijmegen 5 2 1 2 7 6-8
10 Roda JC Kerkade 5 2 0 3 6 5-10
11 Heracles Almelo 5 1 2 2 5 8-9
12 sc Heerenveen 5 1 2 2 5 9-14
13 De Graafschap 5 1 2 2 5 5-10
14 ADO Den Haag 5 1 1 3 4 5-8
15 FC Groningen 5 1 1 3 4 7-12
16 VVV-Venlo 5 0 3 2 3 6-13
17 NAC Breda 5 0 1 4 1 5-10
18 Excelsior 5 0 1 4 1 4-14


Wernbloom wist twee keer te scoren tegen Vitesse. (Foto: Pro Shots)

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Rusland pakt onveilige luchtvaart aan

Rusland gaat ingrijpen in de luchtvaart wegens enkele grote vliegrampen. Het Kremlin werkt aan een wet waarmee het onveilige vliegmaatschappijen kan opheffen en andere maatregelen nemen. Dat heeft een woordvoerster zondag laten weten.

Rusland werd woensdag opgeschrikt door het neerstorten van een vliegtuig met de populaire ijshockeyploeg Lokomotiv Jaroslavl aan boord. 43 inzittenden kwamen om. Eén speler en een bemanningslid overleefden de ramp.

Het was de zevende vliegtuigcrash in Rusland dit jaar. Daarbij stierven in totaal 121 mensen.

Rusland pakt onveilige luchtvaart aan
Rusland pakt onveilige luchtvaart aan (Foto: ANP)

Griekenland voert extra belasting in

Griekenland gaat een nieuwe belasting op onroerend goed invoeren. De heffing die zondag werd aangekondigd door minister van Financiën Evangelos Venizelos wordt voor de duur van 2 jaar ingevoerd.

De Griekse regering hoopt er zo alsnog in te slagen om haar doelstelling voor het begrotingstekort te halen. Hiervoor is dit jaar 2 miljard euro aan extra inkomsten nodig. Venizelos verwacht dat als rentebetalingen niet worden meegenomen, Griekenland volgend jaar een begrotingsoverschot zal hebben.

De maatregel kon meteen op kritiek rekenen van Griekse makelaars. "Belasting heffen op onroerend goed is een makkelijke manier om inkomsten op te halen. Maar de onroerendgoedmarkt kan niet nog meer belastingen dragen", aldus het hoofd van de Atheense makelaarsvereniging.

Eerder hebben inspecteurs van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al aangegeven dat Griekenland belastingverhogingen zou moeten vermijden. Het land zou zich moeten richten op structurele hervormingen en bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

[Upd] Iran: 11 september was smoesje

Ook Iran staat zondag stil bij de terreuraanslagen van 11 september 2001. In de ogen van president Mahmoud Ahmadinejad was 9/11 slechts 'een gecompliceerd spel, bedoeld om de mensheid op te hitsen en een smoes te vinden om Irak en Afghanistan te bezetten'.

Dat meldden Iraanse staatsmedia zondag. Ahmadinejad heeft vaker openlijk getwijfeld aan de aanslagen. Zo suggereerde hij vorig jaar dat 'sommige onderdelen van de Amerikaanse regering de aanval in scene hebben gezet'.

Update 18.28 uur
Aanhangers van een islamistische politieke partij in Pakistan hebben de tiende verjaardag van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers aangegrepen voor anti-Amerikaanse protesten.

Zo'n honderd betogers uitten in liederen en op spandoeken hun verdenkingen dat de Verenigde Staten zelf of Israël de hand in de aanslagen hadden. Samenzweringstheorieën als deze zijn gemeengoed onder radicale moslims.

Ook in Multan en Karachi gingen enkele tientallen demonstranten de straat op. Zij protesteerden tegen de oorlog in Afghanistan. De betogingen waren georganiseerd door Jamat-e-Islami, de grootste islamistische partij van Pakistan.

Jamat-e-Islami werft veelvuldig steun door in te spelen op anti-Amerikaanse sentimenten onder Pakistanen. De Pakistaanse volkswoede jegens de VS is na de liquidatie van Osama bin Laden en ettelijke Amerikaanse raketaanvallen op Pakistaans grondgebied nog toegenomen.

Zondag kwamen drie mensen om toen twee vermoedelijk Amerikaanse raketten hun huis troffen. Volgens medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst vond het bombardement plaats in Mir Ali in het roerige Noord-Waziristan.

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Om 16:30 uur werd er in Rotterdam afgetrapt voor de wedstrijd tussen Excelsior en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag en de overige karakteristieken van deze wedstrijd.

Excelsior

2 - 3

FC Utrecht

 5' Oost
 69' Broerse
   26' Asare
 33' Vorstermans
 57' Asare
 
 Gele kaart: Scheimann, Alberg, Smith, Broerse, (Excelsior), Asare, Mulenga, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Scheimann (50/2xg) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
Eekman
v. Steensel
Smith
Scheimann
De Graaf
Alberg (Djellal/57)
Vorthoren
Broerse
Oost (v. Buren/77)
Te Vrede (Maatsen/65)
  v. Dijk
Bovenberg
Vorstermans
Heerlings
Zullo
Kali
Asare
Sneijder (Sarota/90+4)
Gerndt
Mulenga
Oar (Boldewijn/72)


Vorstermans (Utrecht) kopt de 1-2 binnen (Foto: Pro Shots)

Vos wint Holland Ladies Tour in stijl

Marianne Vos heeft de Holland Ladies Tour op haar naam geschreven. De renster van Nederland Bloeit wist vandaag haar derde etappezege deze week te pakken door de zesde en laatste etappe van Bunde naar Berg en Terblijt te winnen.

Vos zat mee in de ontsnapping van de dag en ging op dertien van de kilometer er alleen vandoor om solo over de streep te komen. Achter de Nederlandse wist Italiaanse Giorgia Bronzini de sprint van een klein groepje te winnen voor de Zweedse Emma Johansson.

[Jupiler League] Uitslag Volendam - Cambuur

SC Cambuur heeft zich zondag in de top drie van de Jupiler League genesteld. De ploeg uit Leeuwarden won op bezoek bij FC Volendam met 4-1. Cambuur heeft nu tien punten uit vijf duels, evenveel als nummer twee FC Zwolle, maar die club speelt maandag pas zijn vijfde wedstrijd van het seizoen. Met zes punten uit vijf duels staat Volendam dertiende.

Melvin de Leeuw opende de score voor de bezoekers na negen minuten, maar Jack Tuyp bracht de score een minuut later alweer in balans. Erik Bakker eiste vervolgens een hoofdrol voor zich op. Hij maakte in de zestiende minuut de 1-2 en zorgde in de 83e minuut voor de 1-4 eindstand. Vlak voor dat laatste doelpunt had Martijn Barto ook al namens de Leeuwarders gescoord.

Sprinter Blake maakt weer indruk

Sprinter Yohan Blake heeft wederom indruk gemaakt door in Berlijn de 100 meter te winnen in 9,82 seconden. De Jamaicaanse wereldkampioen evenaarde met deze tijd zijn persoonlijk record dat hij afgelopen donderdag in Zürich had gelopen.

Blake was in de Duitse hoofdstad te sterk voor Kim Collins die bij het WK in Daegu nog brons had gewonnen. Collins kwam tot een tijd van 10,01 seconden.

Luchtaanvallen op Gadhafi-getrouwen in Libië

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben zaterdag en zondag stellingen van aanhangers van kolonel Moammar Gadhafi in Libië aangevallen. De Libische rebellen zetten zondag de aanval in op Bani Walid, een bolwerk van aanhangers van Gadhafi, maar moesten zich terugtrekken nadat ze zwaar onder vuur waren genomen.

Na een patstelling van een week, waarin de rebellen probeerden een vreedzame overgave van Bani Walid te bewerkstelligen, zetten de Libische rebellen vrijdag de aanval in. De Gadhafi-loyalisten lijken van geen wijken te willen weten en wisten de aanval af te slaan.

De NAVO, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het verjagen van Gadhafi, zei zaterdag een tank, twee gepantserde voertuigen en een raketinstallatie nabij Bani Walid te hebben getroffen. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op het gebied rondom Gadhafi's geboortestad Sirte, en de zuidelijke steden Waddan en Sabha, aldus de NAVO.

Een commandant van de rebellen, Abdel-Razak al-Nadouri, zei zondag wederom op hevig verzet in Bani Walid te zijn gestoten. De NAVO heeft de rebellen verzocht zich terug te trekken zodat er luchtaanvallen op Bani Walid kunnen worden uitgevoerd. "Een grote groep mensen is Bani Walid binnengetrokken, maar we werden zwaar onder vuur genomen", zei Al-Nadouri. "Gisteren heeft de NAVO ons gevraagd ons 7 kilometer terug te trekken, zodat er luchtaanvallen op militaire bases en raketwerpers konden worden uitgevoerd."


Luchtaanvallen op Gadhafi-getrouwen in Libië (Foto: Novum)

Zwarte septemberdag

Het is alweer 10 jaar geleden. Zo lang, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. De ontzetting, het verdriet, de vraag wie hier verantwoordelijk voor was, en natuurlijk de verschrikkelijke beelden. De volgende dag stonden de kranten vol met niets anders dan het drama dat zich een dag eerder af had gespeeld. Iedereen had het erover, en iedereen dacht hetzelfde: dit mag nooit meer gebeuren.

Nederlandse militair vermist in Meinweggebied

Zeker 15 leden van de Koninklijke Marechaussee, 50 vrijwilligers en politie met speurhonden zijn zondag in Nationaal Park de Meinweg bij Herkenbosch op zoek naar een sinds vrijdag vermiste Nederlandse militair. De 30-jarige man verdween vrijdagmiddag in het bosrijke gebied, en sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Dat meldden politie en familie van de man, die onder meer in Afghanistan gediend heeft en bekendstaat als survivalspecialist. De mobiele eenheid is onderweg naar het gebied om te helpen zoeken.

[Vuelta] Cobo eindwinnaar, slotrit naar Sagan

Juan José Cobo heeft de Vuelta à España op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Geox-TMC zag zijn leidende positie in de slotrit niet in gevaar komen en behield zijn voorsprong op de Brit Chris Froome. De slotrit werd gewonnen door Peter Sagan, die de snelste was in de eindsprint.

Cobo veroverde de rode leiderstrui op de beklimming van de Angliru van vorige week zondag. Hij won die rit en pakte de trui over van Bradley Wiggins, die voor Bauke Mollema derde werd in het eindklassement. Froome deed afgelopen woensdag nog een ultieme poging de trui te veroveren, maar strandde in het klassement op dertien seconden.

In de slotrit was het zoals in elke slotrit van een grote ronde. Er reed een groepje vooruit, welke op tien kilometer van de finish werd ingelopen. In de massasprint bleek Peter Sagan voor de derde keer de sterkste de sterkste, voor Daniele Benatti en Alessandro Petacchi.

De enige strijd die er nog was, was die om de groene puntentrui. Mollema en Joaquin Rodriguez stonden bij het begin van de etappe gelijk in punten. Rodriguez deed in de slotsprint niet mee, terwijl Mollema negende werd en genoeg punten wist te pakken om de trui binnen te halen.

Uitslag slotrit

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Peter Sagan Slw Liquigas  
2 Daniele Benatti Ita Leopard-Trek z.t.
3 Alessandro Petacchi Ita Lampre z.t.
4 John Degenkolb Dui HTC-Highroad z.t.
5 Nikolas Maes Bel Quick-Step z.t.
6 Pim Ligthart NED Vacansoleil z.t.
7 Chris Sutton Aus Sky z.t.
8 Koen de Kort NED Skil-Shimano z.t.
9 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
10 Vicente Reynes Spa Omega Pharma-Lotto z.t.


Eindklassement
 
# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Juan José Cobo Spa Geox-TMC  
2 Chris Froome GBr Sky +0.13
3 Bradley Wiggins GBr Sky +1.39
4 Bauke Mollema NED Rabobank +2.03
5 Denis Menchov Rus Geox-TMC +3.48
6 Maxime Monfort Bel Leopard-Trek +4.13
7 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +4.31
8 Jurgen Van den broeck Bel Omega Pharma-Lotto +4.45
9 Daniel Moreno Spa Katusha +5.20
10 Mikel Nieve Spa Euskaltel +5.33


Juan José Cobo eindwinnaar Vuelta à España. (Foto: Pro Shots)

'Koffers vol cash voor Chirac'

Afrikaanse leiders gaven de vroegere Franse president Jacques Chirac koffers vol bankbiljetten. Het geld is gebruikt om verkiezingscampagnes te betalen, aldus een advocaat zondag in de krant Journal du Dimanche.

Hij beweert dat hij Chirac destijds hielp bij de ontvangst van het geld. Het zou gaan om ruim 7,5 miljoen euro voor de presidentscampagne in 2002.

Chiracs premier Dominique de Villepin kreeg ook zulke koffers vol cash, beweerde hij zondag. Chirac staat momenteel terecht voor een fraudezaak als burgemeester van Parijs.

'Koffers vol cash voor Chirac'
'Koffers vol cash voor Chirac' (Foto: ANP)

[GP3] Uitslag race 2 Italië

Antonio Felix da Costa heeft een fraaie laatste race van het GP3-seizoen op zijn naam geschreven. De Portugees bleef na een slipstreamrace Rio Haryanto en Nico Müller voor. De Nederlanders Nigel Melker en Thomas Hylkema kwamen niet aan de finish.

Mitch Evans mocht van poleposition starten en reed samen met Felix da Costa en Conor Daly op de eerste bocht af. Hier gebeurde veel, want kampioen Valterri Bottas tikte Daly aan die in de rondte spinde. Bottas maakte hierdoor een uitstapje naast de baan en Alexander Sims werd het slachtoffer toen de Fin weer de baan op kwam. Een drive-through was voor Bottas het gevolg.

In de chaos had James Calado de leiding gegrepen voor Felix da Costa en Evans. Een slipstreamduel volgde waarbij Calado ondanks vele aanvallen aan de leiding bleef rijden. Evans wist plaats twee te pakken en in de tiende ronde na een fout van Calado zelfs de eerste stek. Drie ronden probeerde Calado de Australiër terug te pakken, maar raakte hem en spinde hem in de rondte. Felix da Costa profiteerde hiervan door de leiding te pakken en te zegevieren. Calado werd als tweede afgevlagd, maar kreeg een drive-through opgelegd en werd hierdoor vandaag uiteindelijk als veertiende geklasseerd. Haryanto werd hierdoor tweede, voor Müller.

Voor de Nederlanders was het wederom een slechte race. Melker reed in het begin van de race in de punten, maar na een aanrijding met Richie Stanaway viel hij een eind terug. Een botsing in de Parabolica maakte vervolgens een einde aan zijn race. Melker was op dat moment in gevecht met Daniel Mancinelli, Nick Yelloly, Maxim Zinim en Vittorio Ghirelli die allen op hetzelfde moment de bocht in wilden duiken. Hylkema kwam niet verder dan één rondje. In het kampioenschap won Bottas de titel, voor Calado en Melker.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Antonio Felix da Costa Status 28:28.320
2 Rio Haryanto Manor +0.720
3 Nico Muller Jenzer +1.208
4 Simon Trummer MW Arden +1.935
5 Callum MacLeod Carlin +2.308
6 Adrian Quaife-Hobbs Manor +6.235
7 Gabriel Chaves Addax +7.027
8 Aaro Vainio Tech 1 +7.599
9 Tom Dillmann Addax +9.949
10 Lewis Williamson MW Arden +10.128
11 Michael Christensen RSC Mücke +10.699
12 Tamas Pal Kiss Tech 1 +11.320
13 Marlon Stockinger Atech CRS +11.426
14 James Calado Lotus ART +20.397
15 Daniel Mancinelli RSC Mücke +23.506
16 Maxim Zimin Jenzer +39.759
17 Valtteri Bottas Lotus ART +42.707
18 Vittorio Ghirelli Addax +1:04.588
19 Richie Stanaway Lotus ART +1:05.428
20 Christophe Hurni Jenzer +1:34.972
DNF Mitchell Evans MW Arden +3 Ronden
DNF Nigel Melker RSC Mücke +7 Ronden
DNF Nick Yelloly Atech CRS +7 Ronden
DNF Leonardo Cordeiro Carlin +10 Ronden
DNF Matias Laine Manor +11 Ronden
DNF Zoël Amberg Atech CRS +13 Ronden
DNF Ivan Lukashevich Status +13 Ronden
DNF Alexander Sims Status +15 Ronden
DNF Thomas Hylkema Tech 1 +15 Ronden
DNF Conor Daly Carlin +16 Ronden

Beveiliger mishandeld in Nunspeet

Jongeren hebben zaterdagnacht in Nunspeet een beveiligingsmedewerker mishandeld. Volgens de politie was daar geen enkele aanleiding voor.

De beveiliger reed rond 02.15 uur met zijn surveillanceauto naar een bedrijf toen hij op de Harderwijkerweg een groepje jongeren op de rijbaan zag staan. Hij dacht dat iemand misschien hulp nodig had en stopte. Een paar jongens begonnen de man uit te schelden en een van hen probeerde de band van zijn auto leeg te laten lopen. Toen de beveiligingsmedewerker uitstapte, werd hij belaagd en plotseling geslagen.

Agenten hebben de man opgevangen en stellen een onderzoek in.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag werd de vijfde speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs afgewerkt. Van de groep van drie koplopers wisten er twee opnieuw te winnen. De verbazende promovendus HSC '21 won knap uit bij AFC in Amsterdam en ook Achilles '29 won een lastige uitwedstrijd, namelijk bij FC Lienden. Hollandia haakte af als gedeeld koploper, want de ploeg uit Hoorn kwam op bezoek bij JVC Cuijk niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Hekkensluiter Quick '20 pakte door een thuiszege op WKE de eerste punten en staat nu niet meer alleen onderaan. Het heeft drie punten, net als VVSB en HBS. Het nog tegenvallende De Treffers, vooraf ingeschat als kampioenskandidaat, won vandaag wel weer eens. Argon werd met 1-0 verslagen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC HSC '21 1-2
EVV Haaglandia / Sir Winston 3-2
HBS UNA 1-2
FC Hilversum VVSB 2-1
JVC Cuijk Hollandia 0-0
FC Lienden Achilles '29 0-1
Quick '20 WKE 3-1
De Treffers Argon 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 HSC '21 5 4 1 0 13 18-4
2 Achilles '29 5 4 1 0 13 11-3
3 Hollandia 5 3 2 0 11 9-4
4 Haaglandia / W. 5 3 0 2 9 14-9
5 JVC Cuijk 5 2 3 0 9 9-7
6 WKE 5 3 0 2 9 6-6
7 De Treffers 5 2 1 2 7 8-7
8 FC Lienden 4 2 0 2 6 4-5
9 UNA 5 1 2 2 5 7-9
10 Argon 5 1 2 2 5 3-11
11 AFC 4 1 1 2 4 7-7
12 EVV 5 1 1 3 4 7-10
13 FC Hilversum 5 1 1 3 4 4-14
14 HBS 5 1 0 4 3 11-14
15 VVSB 5 0 3 2 3 3-6
16 Quick '20 5 1 0 4 3 6-11

Trio opgepakt voor beschieten autoruiten

De politie heeft vrijdag drie mannen aangehouden die een auto op de A6 zouden hebben geschoten. Ze zijn zondag weer op vrije voeten gesteld en worden vooralsnog alleen verdacht van betrokkenheid bij het incident. Het gaat om twee mannen uit Utrecht van 21 en 24 jaar en een 23 jarige man uit Houten.

Op de A6 bij Almere ging vrijdag rond 14.50 uur een zijruit van een personenauto kapot. In de omgeving waren drie mannen met luchtdrukgeweren gezien. Aan de hand van de signalementen hielden het Korps Landelijke Politiediensten en de politie Flevoland de drie mannen enige tijd later aan in een park tussen de A6 en Almere.

Bij de huiszoeking in de woning in Almere waar de mannen verbleven werden later twee luchtdrukgeweren aangetroffen en in beslag genomen. De verdachten zijn verhoord en zondag vrijgelaten. Het onderzoek naar hun mogelijke betrokkenheid bij de vernieling van de autoruit wordt voortgezet.

Politie en justitie onderzoeken sinds het weekend van 7 augustus incidenten met kapotte autoruiten op snelwegen. Het inmiddels uitgebreide onderzoeksteam onderzoekt de oorzaak van de autoruitschades, die mogelijk zijn veroorzaakt door een schutter. Nieuwe gevallen van 'afwijkende' autoruitschades worden uiterst serieus genomen, meldt het KLPD. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in en zoekt direct zowel op de grond als vanuit de lucht naar mogelijke sporen.

Sirenes bij herdenking tsunami Japan

Japanners hebben zondag de aardbeving en tsunami van 6 maanden geleden herdacht. Om 14.46 uur plaatselijke tijd gingen de sirenes af, die toen ook waarschuwden voor de zeer hoge golven.

De circa 20.000 slachtoffers werden in stilte herdacht in steden en dorpen langs de verwoeste kust. Bijvoorbeeld in de stad Minamisanriku, waar 900 doden vielen, kwamen mensen zwartgekleed bijeen in een sportzaal.

In de hoofdstad Tokio waren betogingen tegen kernenergie. De tsunami leidde tot een kernramp in Fukushima.

Sirenes bij herdenking tsunami Japan
Sirenes bij herdenking tsunami Japan (Foto: ANP)

Dyson wint KLM Open voor derde keer

De Engelse golfer Simon Dyson heeft zondag op de baan van de Hilversumsche de KLM Open op zijn naam geschreven. Dankzij een slotronde van 66 slagen eindigde Dyson, die ook in 2006 en 2009 al eens won op Nederlandse bodem, op een totaal van 268 slagen. Dat zijn er twaalf onder het baangemiddelde.

Dysons landgenoot David Lynn werd met een slag meer tweede. Rory McIlroy moest met weer een slag meer genoegen nemen met de derde plaats. Weer een slag boven de Noord-Ier was de vierde plaats voor de Schot Gary Orr. Met een eindscore van -7 werd Joost Luiten de beste Nederlander. De Bleiswijker eindigde daarmee op de gedeelde zesde plaats.

Met zijn derde zege op de KLM Open is Dyson gedeeld recordhouder. Hij schaart zich naast golflegendes Seve Ballesteros en Bernhard Langer, die beiden ook drie keer de beste waren in Nederland.

Uitslagen Eredivisie (11/09/2011)

Om 14:30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

NAC Breda

1 - 3

Feyenoord

 7' Schilder
   37' Bakkal 
 60' El Ahmadi 
 87' Guidetti (pen) 
 
 Gele kaart: Gorter, Lasnik, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Botteghin
Luijckx
Gorter
Gudelj (Bonevacia/84)
Gilissen (Lasnik/66)
Schilder
Kolk
Schalk (Bayram/70)
Lurling
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Ramsteijn
El Ahmadi
Clasie
Bakkal (Mokotjo/84)
Schaken
G. Fernandez (Guidetti/61)
Cabral (Cissé/70)



Cabral in gevecht om de bal met Botteghin (Foto: Pro Shots)

 


VVV-Venlo

3 - 3

PSV

 48' De Regt
 52' Nwofor
 54' Yoshida
   11' Toivonen 
 34' Mertens 
 76' Bouma 
 
 Gele kaart: Linssen, Cullen, Emenike, (VVV-Venlo), Mertens, Manolev, (PSV)
 Rode kaart: Meeuwis (83) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.931
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
De Regt
Yoshida
Mei (Timisela/46)
Emenike
Linssen (Maguire/46)
Molhoek (Kruysen/82)
Meeuwis
Musa
Nwofor
Cullen
  Tyton
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad (Matavz/59)
Lens
Mertens


Tyton maakte zijn debuut bij PSV en moest drie keer vissen. (Foto: Pro Shots)

Opstelten gaat wapenwetgeving aanpassen

Het is niet de bedoeling dat gewone burgers aan wapens kunnen komen zoals het semi-automatische geweer dat Tristan van der V. in Alphen aan den Rijn gebruikte. De wetgeving wordt zo aangepast dat deze wapens niet meer legaal verkrijgbaar zijn, kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zondag in Buitenhof aan.

Hij maakte niet concreet op wat voor punten de wetgeving wordt aangepast omdat hij nog wacht op rapporten over de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. Van der V. schoot in april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Hij gebruikte onder meer een semi-automatisch geweer waar hij een vergunning voor had.

Wat volgens de minister van belang wordt, is waar een wapen voor is bedoeld. "Is zo'n wapen bedoeld voor schieten op statische doelen of voor schieten op bewegende doelen?" Voor beoefenen van de schietsport is een wapen dat op bewegende doelen kan schieten volgens de minister niet nodig. Ook is het volgens hem niet nodig zo'n wapen mee naar huis te nemen.

Ook het verlenen van een wapenvergunning kan in de toekomst anders verlopen. "We moeten meer weten over personen die met wapens aan de slag gaan." De informatie die de geestelijke gezondheidszorg heeft moet daarbij volgens hem een belangrijkere rol gaan spelen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch reageert op Twitter kritisch. "Mensen met wapenvergunning worden vaak nooit gecontroleerd, terwijl dat jaarlijks moet gebeuren. Dus handhaven minister Opstelten!', stelt hij. Terugblikkend op de aanslagen in de VS van 11 september 2001, zondag precies tien jaar geleden, zei Opstelten dat de dreiging sindsdien is veranderd. Van radicaliserende en fundamentalistische jongeren gaat volgens hem veel minder dreiging uit. Nu richten veiligheidsdiensten zich meer op de zogenoemde alleengangers zoals Van der V. en Anders Behring Breivik die in Noorwegen toesloeg.

Hij reageerde ook op uitspraken van oud-directeur van de AIVD Sybrand van Hulst. Die vroeg zich zaterdag onder meer in het NOS-journaal af of Nederland niet te hard van stapel is gelopen met het invoeren van strengere veiligheidsmaatregelen. Ook stelde hij de vraag of bepaalde wetten nog wel nodig zijn.

Opstelten wees erop dat de commissie-Zuiver hier onderzoek naar gedaan heeft. Het beleid is volgens hem degelijk, niet in beton gegoten en ontvankelijk voor kritiek uit de samenleving. Ook benadrukte hij dat Nederland als eerste land in Europa het eigen contraterrorismebeleid tegen het licht heeft gehouden en in de Kamer heeft behandeld.


Opstelten gaat wapenwetgeving aanpassen (Foto: Novum)

Sijsling wint Challenger in Alphen

Igor Sijsling heeft het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn op zijn naam geschreven. De Nederlandse tennisser was in de finale in Zuid-Holland te sterk voor de Duitser Jan-Lennard Struf. Het werd 7-6 (2) en 6-3.

Sijsling ging aanvankelijk gelijk op met de nummer 253 van de wereld, maar in de tiebreak haalde hij eenvoudig de eerste set binnen. In het tweede bedrijf sprong de Amsterdammer, 169e op de wereldranglijst, beter met de breekkansen om. Sijsling wist bij twee van de vijf mogelijkheden toe te slaan, waar zijn opponent slechts een van de zeven breekpunten benutte.

Bij de vrouwen zegevierde de Liechtensteinse Stephanie Vogt. Ze had een score van 6-2 en 6-4 nodig om zich te ontdoen van de Poolse Katarzyna Piter.

Dodental schipbreuk Tanzaniaanse veerboot loopt op

Bij de schipbreuk van een Tanzaniaanse veerboot zaterdag zijn meer dan tweehonderd opvarenden verdronken. Zo'n zeshonderd drenkelingen zijn gered van de MV Spice Islanders, die maar zeshonderd passagiers mocht vervoeren.

Volgens Mohammed Aboud Mohammed van het kantoor van de vicepremier op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn 192 van de 220 reeds geborgen lichamen door hun nabestaanden geïdentificeerd. De stoffelijke resten zijn uitgestald op een sportveld. Daar worden ze gebalsemd en bedienen imams hun de laatste sacramenten. Op Zanzibar zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

De veerboot zonk zaterdagochtend bij sterke stroming op open zee tussen Tanzania en het eiland Pemba, ten noorden van Zanzibar. Een van de overlevenden vertelde dat vanwege de zware belading enkele mensen ervan afzagen aan boord te gaan toen het schip nog in de haven van Dar es Salaam lag. Veel mensen op de kades van Stone Town op Zanzibar zijn woedend dat het kennelijk overladen schip de haven heeft mogen verlaten.

Het aantal opvarenden is nog onbekend, en de autoriteiten verwachten dat het dodental nog zal stijgen. "De regering verhoort de hoofdingenieur om meer duidelijkheid over de ramp te verkrijgen", aldus Mohammed. "De kapitein van de veerboot is nog altijd vermist, en het is onduidelijk wie de eigenaar van het schip is."

In de uren na het ongeluk werd journalisten sterk ontraden over de gebeurtenis te berichten en probeerde de regering informatie over het ongeluk achter te houden.

Advocaat vecht inburgering aan

Nederland mag mensen die in aanmerking komen voor gezinshereniging, niet verplichten een inburgeringsexamen te halen in het land van herkomst. Dat is in strijd met de Europese Richtlijn inzake gezinshereniging uit 2005 en het Turks Associatieverdrag uit de jaren zestig. Dat meent althans advocaat Ejder Köse, die de zaak 20 september voor de rechtbank in Rotterdam brengt.

Köse, die eerder succesvol de verplichte inburgering van Turken aanvocht, staat een Turks echtpaar bij. De man woont sinds halverwege de jaren negentig in Nederland. Diens vrouw wil naar Nederland komen, maar moet eerst het examen halen op de Nederlandse ambassade in Turkije.

Québec trekt zich terug voor WK 2015

Québec heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het organiseren van het WK wielrennen in 2015. De Canadese stad vindt de kosten voor de organisatie te hoog liggen en besloot daarom hun kandidatuur in te trekken.

"Het zou 20 miljoen dollar kosten, dat is enorm veel. Een WK duurt een kleine week en is dan weer over. Voor ons is herhaling belangrijk", zei Serge Arsenault die het organisatiecomité leidde. Op dit moment zijn alleen het Amerikaanse Richmond en het Arabische land Oman in de running om het WK te organiseren.

[F1] Uitslag Grand Prix van Italië

Sebastian Vettel heeft op eenvoudige wijze de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen wist zich op het podium in Monza geflankeerd door Jenson Button en Fernando Alonso. Door de zege neemt Vettel nu een groot voorschot op prolongatie van zijn titel.

Sebastian Vettel begon de race op Monza vanaf poleposition, maar de Duitser kon in de run naar de eerste bocht de leiding niet vasthouden, want de als vierde gestarte Fernando Alonso nam bij de eerste chicane de eerste plaats over. Er volgde meteen een safety car, want Daniel Ricciardo bleef met zijn HRT op de grid staan, terwijl teamgenoot Vitantonio Liuzzi door het gras schoof en met zijn bolide bij de chicane de Mercedes van Nico Rosberg en de Renault van Vitaly Petrov meenam. In het gedrang liepen ook de bolides van enkele andere coureurs schade op.

Na drie ronden kwam de safety car weer naar binnen, waarna Alonso het veld weer op gang bracht, voor Vettel. Michael Schumacher kende een goede herstart en nam de derde stek van Lewis Hamilton over, voor Felipe Massa en Mark Webber. Webber probeerde Massa in te halen bij de eerste chicane, maar reed zijn voorvleugel stuk op de Ferrari van de Braziliaan. Webber riskeerde hierna te veel en werd ridder te voet, terwijl Massa terugviel naar plaats tien. Vettel nam ondertussen de leiding van Alonso over door na de eerste chicane de Spanjaard buitenom in te halen.

Vettel sloeg hierna meteen een gat met Alonso, terwijl Schumacher voor de derde plaats Hamilton in zijn nek wist. Massa wist ondertussen weer op te klimmen na de zesde plaats door Pastor Maldonado op het lange rechte stuk in te halen. Adrian Sutil bleek na elf ronden de zevende uitvaller van de dag te zijn. Hamilton haalde na dertien ronden Schumacher eindelijk in, maar de Duitser sloeg direct hierna terug, waarna Button aansluiting bij het duo vond.

Er ontstond een interessant slipstreamgevecht tussen dit drietal, waarna Button na zestien ronden de vierde plaats van Hamilton afpakte en een halve ronde later ook de derde stek van Schumacher. Hierop pitte laatstgenoemde meteen, waardoor de McLaren's hem mogelijk via pitstops in konden halen. Button lukte dit na zijn stop wel, maar Hamilton kwam achter Schumacher weer naar buiten.

Vettel had nog voor de helft van de race een voorsprong van ruim elf seconden op Alonso opgebouwd, terwijl daarachter Button het gat met de Spanjaard voor een groot deel gedicht had. Schumacher en Hamilton bleven doorvechten, terwijl Massa eenzaam reed op plaats zes. Sergio Perez lag met de Sauber zevende, op het moment dat teamgenoot Kamui Kobayashi zijn auto met problemen aan de kant zette. Paul di Resta lag met de Force India achtste, voor de Toro Rosso's van Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi.

Na 28 ronden wist Hamilton bij de Ascari-chicane eindelijk Schumacher in te halen. Button zat inmiddels aan de staart van Alonso, maar kon de Ferrari voorlopig niet passeren. Er waren veel uitvallers tijdens de race, want ook Perez parkeerde zijn Sauber na 34 ronden aan de kant. De toppers zochten wederom de pits op en kozen voor het hardere rubber. Button profiteerde meteen van de stops door Alonso in te halen voor plaats twee.

Vettel kon uiteindelijk zeer eenvoudig naar de zege rijden, voor Button en Alonso. De Spanjaard moest in de slotfase nog wel zijn best doen om de aanstormende Hamilton van zich af te houden, maar slaagde daar in. Schumacher reed eenzaam naar een vijfde plaats, voor de al even eenzame Massa. Op een ronde achterstand werd Alguersuari zevende, voor Di Resta, Senna en Buemi. Door de zege kan Vettel over twee weken in Singapore wereldkampioen worden omdat hij met nog zes races te gaan in het kampioenschap 112 punten voorsprong heeft op Alonso.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:20:46.172
2 Jenson Button McLaren +9.590
3 Fernando Alonso Ferrari +16.909
4 Lewis Hamilton McLaren +17.417
5 Michael Schumacher Mercedes +32.677
6 Felipe Massa Ferrari +42.993
7 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
8 Paul di Resta Force India +1 Ronde
9 Bruno Senna Lotus Renault +1 Ronde
10 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
11 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
14 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
15 Timo Glock Virgin +2 Ronden
NC Daniel Ricciardo HRT +14 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +21 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +32 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +44 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +49 Ronden
DNF Jerome d'Ambrosio Virgin +52 Ronden
DNF Vitaly Petrov Lotus Renault +53 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +53 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT +53 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 284
2 Fernando Alonso Ferrari 172
3 Jenson Button McLaren 167
4 Mark Webber Red Bull
167
5 Lewis Hamilton McLaren 158
6 Felipe Massa Ferrari 82
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 56
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 52
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 24
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 16
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 13
15 Paul di Resta Force India F1 12
16 Sergio Perez Sauber 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Lotus Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 451
2 McLaren 325
3 Ferrari 254
4 Mercedes Grand Prix 108
5 Renault 70
6 Force India F1 36
7 Sauber 35
8 Scuderia Toro Rosso 29
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Duitsers gemolesteerd in Enkhuizen

In het centrum van Enkhuizen zijn zaterdagnacht twee Duitsers zwaar mishandeld. De twee 24-jarige mannen uit Oberhausen verklaarden zonder aanleiding te zijn aangevallen door ongeveer zeven jongeren toen zij uit een café kwamen. Ze zijn met een ambulance naar het Westfriesgasthuis in Hoorn gebracht.

De politie kreeg rond 02.15 uur een melding dat op de Wortelmarkt twee mannen gewond waren geraakt. Getuigen vertelden dat ze zeer ernstig mishandeld waren, maar wilden of konden niet vertellen wie de daders waren.

De daders zouden bij feest in een woning aan de Kaasmarkt zijn geweest. De politie heeft de woning met hulp van een politiehond ontruimd en de namen van de feestgangers genoteerd. Een aantal van hen gedroeg zich zeer agressief en is aangehouden.

De recherche, die camerabeelden in handen heeft, doet verder onderzoek naar het geweld.

Charlie Sheen heeft weer filmrol te pakken

Charlie Sheen gaat een rol spelen in de film A Glimpse Inside the Mind of Charlie Swan III. Het is de eerste keer sinds zijn vertrek uit de comedyserie Two and a Half Men dat hij een filmrol te pakken heeft.

A Glimpse Inside the Mind of Charlie Swan III gaat over een succesvolle grafisch ontwerper, schrijft Het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Wanneer zijn vriendin hem verlaat, belandt hij in een neerwaartse spiraal.

Welke rol Sheen speelt in de film is nog niet bekend. Hij wordt in ieder geval bijgestaan door Jason Schwartzman, die in 2009 naast Adam Sandler te zien was in de komedie Funny People.

Roman Coppola, de zoon van Godfather-regisseur Francis Ford Coppola, tekent voor het verhaal en de regie van A Glimpse Inside the Mind of Charlie Swan III. Wanneer de film moet verschijnen is nog niet bekend.

Sheen werd begin dit jaar ontslagen door de producers van Two and a Half Men, vanwege zijn drank- en drugsgebruik. Zijn plaats is ingenomen door Ashton Kutcher. Sheen is binnenkort weer op de buis te zien in een nieuwe sitcom en in The Roast of Charlie Sheen.


Charlie Sheen heeft weer filmrol te pakken (Foto: Novum)

Charlie Sheen belachelijk gemaakt door collega's

Charlie Sheen is zaterdag een avond lang bespot door collega's. De 46-jarige acteur nam deel aan de Comedy Central-show The Roast Of, waarin bekende mensen op humoristische wijze worden afgezeken.

Onder anderen bokser Mike Tyson en Jackass-ster Steve-O maakten Sheen belachelijk, met name om zijn ontslag uit de comedyserie Two and a Half Men vanwege drugs- en alcoholgebruik. "Een man met een groot hart, omdat het enorm opgezwollen is door cocaïnegebruik", luidde één van de grappen.

Aan het einde van de avond mocht de acteur revanche nemen op de grappenmakers. "Ik heb door de jaren heen opgetrokken met een hoop opmerkelijke figuren: mislukkelingen, drugsverslaafden en -handelaren en wanhopige hoeren. Dat jullie deze avond allemaal hier zijn is erg speciaal."

Comedy Central zendt The Roast Of Charlie Sheen op 19 september uit in de Verenigde Staten en op 26 september in Nederland.

Koe zoogt baby

Een 18 maanden oud jongetje in Cambodja zuigt al ruim een maand melk uit de uiers van een koe. Het jongetje, Tha Sophat, was door zijn ouders bij zijn opa achtergelaten en kon dus geen borstvoeding meer krijgen. De peuter was toen ziek geworden. Toen hij zag hoe een kalf bij een koe ging drinken, deed hij dat na en Tha knapte snel op.

Opa vertelde zondag dat de buren niet blij zijn met de gewoonte. "Ze vragen me te verbieden dat hij nog aan de uier sabbelt, omdat hij zich later zal schamen en ondeugend wordt."

Oblivion Nederlandse kandidaat Filminute-prijs

De korte film Oblivion van de Rotterdamse regisseur Shariff Nasr is als enige Nederlandse inzending genomineerd voor Filminute. Dat maakt het management van hoofdrolspeler Raymond Thiry vrijdag bekend. Op het internationale online filmfestival worden uitsluitend films van één minuut getoond.

Oblivion vertelt het verhaal van een alzheimerpatiënt die wakker wordt in een voor hem vreemde kamer. Als hij op zoek gaat naar zijn vrouw, ontdekt hij dat hij aan zijn bed is vastgebonden en raakt in paniek. Thiry, die de alzheimerpatiënt speelt, won een Gouden Kalf voor de beste bijrol in Oorlogswinter.

Nasr wil met Oblivion de misstanden in de zorg onder de aandacht brengen. "Het gebruik van de Zweedse band is, na het overlijden van zeven patiënten, dit jaar verboden. Fixeren gebeurt echter nog altijd en werkt contraproductief", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De 25 geselecteerde films uit achttien landen zijn deze maand te zien op de website van Filminute. Een jury bepaalt welke film er met de Best Filminute 2011 award vandoor gaat. Het publiek kan tot 30 september stemmen voor de People's Choice Award.

De winnaars van Filminute worden op 6 oktober bekendgemaakt.

Oscar-winnaar Cliff Robertson (88) overleden

Oscar-winnaar Cliff Robertson is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Dit meldt Stephanie Saunders, de dochter van Robertson, aan BBC.

Robertson is in zijn appartement in New York op natuurlijke wijze overleden. Stephanie Saunders sprak enkel lof over haar vader. "Mijn vader was een liefdevolle vader, een toegewijde vriend, professioneel en een eerbare man. Hij stond bij vrienden en familie in de goede en slechte tijden. We missen hem allemaal verschrikkelijk."

Robertson speelde op aanraden van John F. Kennedy de jongere versie van de president in de film PT 109. In 1968 won Robertson een Academy Award voor Beste Acteur voor zijn rol in de film Flowers For Algernon. De meest recente film was Spider-Man waar hij de rol van oom Ben speelde. In flashbacks speelde Robertson ook in de twee vervolgen mee.

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

Om 12:30 uur werd er in Heerenveen afgetrapt voor de 'derby van het Noorden' tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag en de overige karakteristieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

3 - 0

FC Groningen

 45+2' Dost
 62' Assaidi
 85' Djuricic
   
 
 Gele kaart: Hiariej, Kieftenbeld (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat (Svec/59)
Breuer
Gouweleeuw
El-Akchaoui
Djuricic
Elm
Kums
Assaidi
Dost
Narsingh (La Parra/89)
  v. Loo
Hiariej (Kappelhof/76)
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Bacuna
Kieftenbeld
Andersson (Texeira/65)
Sparv
Tadic
Pedersen


Dost zette Heerenveen vlak voor rust op 1-0. (Foto: Pro Shots)

F1-toekomst Kubica in oktober duidelijk

Lotus Renault GP wil halverwege oktober duidelijk hebben of Robert Kubica volgend seizoen terug zal keren bij het Formule 1-team of dat de renstal op zoek moet naar een andere coureur. Zo hoopt het team snel duidelijkheid te hebben over de sterkte van de rijdersbezetting voor 2012.

Kubica raakte begin februari zwaargewond bij een rallyongeval, waarna Renault op zoek moest naar een vervanger. Het team kwam hierbij uit bij Nick Heidfeld, maar de Duitser voldeed ondanks al zijn ervaring niet helemaal aan de verwachtingen. Daarom is nu Bruno Senna naast vaste rijder Vitaly Petrov gezet.

Om een herhaling van dit jaar te voorkomen wil Renault daarom snel duidelijkheid. Kubica's manager Daniele Morelli liet eerder weten dat het team een stoeltje vrijhoudt voor zijn pupil, maar dat is volgens teambaas Eric Boullier niet voor een lange periode. "De kans om Robert terug te krijgen mag ik niet laten lopen. Tegelijkertijd moet ik echter ook naar het teambelang kijken. Ik moet kijken naar de best mogelijke rijdersbezetting die ik kan veroorloven," zei Boullier tegen Autosport.

"Ik ben flexibel omdat ik gesteld ben op Robert en het zal het waard zijn om hem terug te hebben. Toch wil ik halverwege, en op z’n laatst eind oktober, zeker weten of hij terugkeert. Ook al moet hij nog werk verzetten. Ik verwacht niet dat hij net zo snel is als vorig jaar. Hij heeft een jaar niet geracet en dan is het lastig om het weer op te pakken. Ook heeft hij natuurlijk een ernstig ongeluk gehad. Het wordt niet makkelijk. Ik moet gewoon weten of hij weer kan racen."

Kubica zal komende maand voor het eerst weer achter het stuur van een auto gaan kruipen. Nog niet duidelijk is of dit een simulator is of een racewagen op een circuit. Aan de hand van de resultaten van deze test zal Boullier waarschijnlijk genoeg informatie hebben over de Formule 1-toekomst van de Pool.

Mercedes wil Rosberg langer binden

Mercedes Grand Prix wil coureur Nico Rosberg graag langer behouden. De Duits/Britse formatie weet dat het contract van de Duitser eind volgend jaar afloopt en heeft een aanbod gedaan om het met drie seizoenen te verlengen, zo meldt Bild am Sonntag.

Rosberg wil graag langer bij Mercedes blijven als het team in staat is om hem een auto te geven die voor de zeges kan gaan. De 26-jarige Duitser weet echter ook dat volgend seizoen bij de topteams Red Bull en Ferrari de contracten van respectievelijk Mark Webber en Felipe Massa aflopen. Mocht hij bij Mercedes bijtekenen dan sluit hij de deur om naar een ander topteam te verkassen.

Interview: Ashley Rickards en Beau Mirchoff (Awkward.)

Op 4 september lanceerde MTV een nieuwe highschoolserie, genaamd Awkward. (met punt). De serie is in Amerika al een grote hit en uiteraard kan de Nederlandse MTV niet achterblijven. Elke zondag om 19:00 uur is er een nieuwe aflevering te bekijken van ongeveer 22 minuten. Om de kijkers meer te weten te laten te komen over de serie, mocht FOK! een aantal vragen stellen aan acteurs Ashley Rickards en Beau Mirchoff.

Awkward. laat de wereld zien van de 15-jarige Jenna Hamilton, gespeeld door Ashley Rickards (bekend van One Tree Hill). De comedyserie gaat over het overleven op de middelbare school en alle obstakels die daar bij horen. Jenna is een onopvallend meisje, dat er graag bij wil horen. Ze is verliefd op Matty, de hunk van de school. Nadat ze een keer samen in bed belanden, wil hij niets meer van haar weten. Als ze daarna in de badkamer uitglijdt en er een pot aspirinepillen de lucht in vliegt, denk iedereen dat ze zelfmoord wilde plegen. Ze wordt op slag bekend op school en in een persoonlijk blog vertelt ze over haar dagelijkse drama’s.

[GP2] Uitslag Race 2 Italië

Christian Vietoris heeft de laaste race van het GP2-seizoen 2011 op zijn naam geschreven. De Duitser bleef in Monza Fabio Leimer en Jules Bianchi voor. Giedo van der Garde sloot een teleurstellend weekend af met een dertiende plaats in de wedstrijd en een vijfde stek in de eindstand van het kampioenschap.

Bianchi mocht van poleposition starten, maar werd na de start direct voorbijgestoken door de als derde gestarte Vietoris en Leimer die als tweede mocht vertrekken. Dit duo sloeg in de beginfase een gaatje met de rest van het veld, maar omdat Leimer aanviel bij Vietoris konden de anderen dit gat dichten. Nadat de Zwitser zijn pogingen staakte konden ze weer iets verder weg lopen.

Bianchi had het in de race zwaar met Sam Bird en de winnaar van de eerste race Luca Filippi. Laatstgenoemde had zich bij de eerste chicane verremd en deed daarna verwoede pogingen om naar voren te komen. Het leverde hem de snelste ronde op en uiteindelijk een vijfde stek, net achter Bird die in de slotfase een gaatje moest laten met Bianchi.

In het kampioenschap was Grosjean al zeker van de titel. Filippi behaalde met zijn sterke optreden de tweede plaats in de titelstrijd, voor Bianchi. Charles Pic viel vandaag uit en moest daarom genoegen nemen met de vierde plaats in het kampioenschap, voor Van der Garde die deze race uit het achterveld moest komen. Een sterke start leverde de Nederlander uiteindelijk plaats dertien op.

Het kampioenschap mag er dan op zitten voor de GP2-rijders, maar het seizoen is nog niet helemaal voorbij. In november zullen de rijders in Abu Dhabi nog in actie komen in een race waarbij het gaat om prijzengeld. Verwacht wordt dat teams hier met het oog op volgend seizoen jonge coureurs gaan laten rijden.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 C. Vietoris Racing Engin. 32:51.770
2 F. Leimer Rapax +0.730
3 J. Bianchi Lotus ART +2.851
4 S. Bird iSport +3.556
5 L. Filippi Coloni +4.010
6 E. Gutiérrez Lotus ART +10.957
7 D. Clos Racing Engin. +11.584
8 M. Ericsson iSport +16.079
9 L. Razia Team Air Asia +17.619
10 P. Varhaug DAMS +19.814
11 A. Carroll Super Nova +22.136
12 Á. Parente Carlin +22.617
13 G. Van Der Garde Barwa Addax +22.966
14 S. Richelmi Trident +24.538
15 J. Cecotto Ocean Racing +35.241
16 R. González Trident +35.408
17 J. Král Arden +35.581
18 M. Chilton Carlin +36.244
19 J. Palmer Arden +37.728
20 B. Hartley Ocean Racing +1:23.392
21 R. Grosjean DAMS +2 Ronden
DNF D. Valsecchi Team Air Asia +9 Ronden
DNF J. Leal Rapax +21 Ronden
DNF C. Pic Barwa Addax +21 Ronden
DNF F. Fauzy Super Nova +21 Ronden

Hughes en Sáblíková naar WK wielrennen

Topschaatsters Martina Sáblíková en Clara Hughes zullen later deze maand aan de start verschijnen van het wereldkampioenschap wielrennen in Kopenhagen. De Tsjechische en Canadese staan aan de start van de weg- en tijdrit.

Hughes was in het verleden al langer actief in het damespeloton. Ze won eerder al twee bronzen medailles op de Spelen van Atlanta in 1996. Hughes is één van de weinig sporters die op zowel de Zomer- als Winterspelen een medaille veroverde. In 2006 won ze goud op de Winterspelen in Turijn.

Sáblíková is al Tsjechisch kampioene op de tijdrit. Zij staat voor het eerst aan de start van een WK wielrennen.

Raadsels rond blessure Robben

Arjen Robben blijft worstelen met zijn schaambeenontsteking. De artsen bij Bayern München weten zich geen raad met de kwetsuur. De aanvaller moet ook het openingsduel van de Champions League met Villarreal aan zich voorbij laten gaan.

"Geen arts kan zeggen of hij in één of twee weken fit is. Misschien duurt het nog wel drie of vier weken", aldus voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Bayern wil geen risico lopen met de Nederlandse sterspeler. "We willen dat hij pijnvrij is."

[US Open] Federer: "Dit doet pijn"

Roger Federer stond gisteravond op het punt om de finale te bereiken van de US Open. Zijn tegenstander Novak Djokovic werkte echter de twee matchpoints weg en zegevierde alsnog met 7-5 in de vijfde set. Opmerkelijk, want het was een herhaling van het scenario van vorig jaar toen Federer in New York ook twee matchpoints onbenut liet tegen The Joker.

"Natuurlijk is het teleurstellend, maar ik kan alleen mezelf de schuld geven. Ik deed al het voorwerk perfect, maar ik kon het niet afmaken. Dit doet pijn, maar het is goed zo. Het had ook nog erger gekund, het had namelijk in de finale kunnen gebeuren," zei Federer op nuchtere wijze na zijn verliespartij.

De US Open lijkt voor Federer steeds meer uit te draaien op een nachmerrie, want naast de optredens van dit jaar en vorig jaar was er een pijnlijke nederlaag voor de Zwitser in 2009. Toen ging hij tegen de Argentijn Juan Martin del Potro de finale in als favoriet en ook toen verspeelde hij een voorsprong. Overigens mag Federer niet klagen, want hij won het toernooi in New York in het verleden vijf jaar achtereen.

Vier doden door bermbom in Kunduz

In de Afghaanse provincie Kunduz zijn zaterdag vier burgers omgekomen door een bermbom. In de avond reed een auto op een bom in het noorden van de provincie. Onder de slachtoffers waren twee kinderen en een vrouw.

Nederland zit in de provincie voor een missie om agenten te trainen. Vrijdag sloeg nog een raket op het kamp in. Dat gaf echter geen schade of gewonden. Op het kamp zijn ongeveer 350 Nederlanders die deelnemen aan de missie.

In een andere provincie, Paktika, eiste een bermbom zaterdagmiddag zes slachtoffers. Een voertuig reed op een bom op een weg in het district Barmal, vlakbij de Pakistaanse grens. Twee vrouwen en vier mannen kwamen om, negen anderen raakten gewond.

CD: Grey Reverend - Of The Days

De naam Grey Reverend (L.D. Brown) zal bij veel mensen nog niet bekend in de oren klinken. Na voornamelijk actief geweest te zijn als jazzmuzikant werden zijn muzikale bezigheden opgepikt door Jason Swinscoe, frontman van (nu-)jazzgroep The Cinematic Orchestra. Een samenwerking die er in resulteerde dat hij een cover van het nummer 'To Build A Home' mocht verzorgen. Deze beviel zo goed dat hij samen met de band op tournee mocht. Zo’n vier jaar later levert hij zijn debuutalbum, genaamd Of The Days, af.

Grey Reverend album

Arm in Julianakanaal van Belg

De arm die zaterdag is gevonden in het Julianakanaal bij het Limburgse dorpje Geulle, is van een sinds 4 september vermiste Belg. Dat maakte de politie zondag bekend.

Het stoffelijk overschot van de vermiste 69-jarige inwoner van Lanaken (Belgie) werd afgelopen woensdag in verminkte staat gevonden in het Julianakanaal in de Beatrixhaven in Maastricht. De politie vermoedt dat de arm is afgerukt door een scheepsschroef. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

[WK Rugby] Overzicht derde speeldag

Vandaag stonden weer drie wedstrijden op het programma en voor een aantal grote landen begon hun race om de titel. Onder anderen moesten titelverdediger Zuid-Afrika en grootmacht Australië laten zien wat ze waard zijn in deze editie van het WK. Hieronder korte impressies van de wedstrijden, links naar de samenvattingen en de huidige stand.

(Poule C) Australië - Italië 32-6
De wedstrijd tussen Australië en Italië begon in de stromende regen en het sombere weer leek tekenend voor de eerste helft. Beide teams speelden mat. Italië kon niet door de verdediging van Australië breken en Australië leek teveel respect te hebben voor Italië. Na 40 minuten gingen de spelers de kleedkamers in met een stand van 6-6. Na rust kwam een heel ander Australië op het veld. Australië besloot korte metten te maken met de Zuid-Europeanen en in de 50e minuut was het Ben Alexander die de eerste try voor Australië scoorde. In de twintig daaropvolgende minuten liep Australië uit tot 32-6. Vlak voor tijd probeerde Italië nog wat terug te doen maar Sergio Parisse had de bal niet goed genoeg onder controle waardoor Scott Higginbotham een try kon voorkomen.
Samenvatting Australië - Italië

Australië:
Tries: Alexander, Ioane, Ashley-Cooper, O'Conner
Conversions: O'Conner(3)
Penalties: Cooper(2)
Drop goals: -

Italië:
Tries: -
Conversions: -
Penalties: Bergamasco(2)
Drop goals: -

(Poule C) Ierland - Verenigde Staten 22-10
Het duurde zeventien minuten voordat de eerste score een feit was. Na twee gemiste penalties was Jonathan Sexton dan eindelijk succesvol. Door het slechte weer was het voor Ierland niet mogelijk om het spel breed te houden. Dit in combinatie met de spijkerharde verdediging van de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de 3-0 heel lang op het scorebord bleef staan. Vlak voor rust was het dan eindelijk raak voor Ierland. Na een mooie linebreak tekende Tommy Bowe voor de eerste try van de wedstrijd. Sexton zorgde met een conversion voor de 10-0 ruststand. Na een kwartier in de tweede helft poetste Paterson de nul van het scorebord met een succesvolle penalty maar Ierland reageerde meteen met een try van Rory Best, een try van Bowe en een conversion door O'Gara: 22-3. Ierland ging toen op zoek naar een bonuspunt maar het lukte niet. In de laatste minuut profiteerde Paul Emerick van de ruimte en scoorde een try voor de Verenigde Staten. De laatste punten kwam van de schoen van Nese Malifa.
Samenvatting Ierland - Verenigde Staten

Ierland:
Tries: Bowe(2), Best
Conversions: Sexton, O'Gara
Penalties: Sexton
Drop goals: -

Verenigde Staten:
Tries: Emerick
Conversions: Malifa
Penalties: Paterson
Drop goals: -


(Poule D) Zuid-Afrika - Wales 17-16

De tweede kraker van het toernooi: de nummer drie en nummer zes van de wereldranglijst nemen het tegen elkaar op. Zuid-Afrika begon aanvallend en meteen stond de verdediging van Wales onder grote druk. Na slechts 3 minuten vond Frans Steyn een gaatje in de verdediging en scoorde een try. Morné Steyn maakte geen fout met de conversion. Meteen daarna draaide Wales de duimschroeven aan en James Hook benutte een penalty om de achterstand te verkleinen naar 7-3. Na een gelijk opgaande strijd, en wat penalties over en weer, was de ruststand van 10-6 een feit. De Springbokke leek ongeïnteresseerd aan de tweede helft te beginnen en Wales had dat goed in de gaten. Wales voerde de druk op en kreeg al snel een penalty die door Hook verzilverd werd. Kort daarna was Faletau succesvol met de eerste try voor Wales en de conversion was ook goed: 10-16. Zuid-Afrika leek zich weer te herpakken en Hougaard brak door de verdediging voor een try. Morné Steyn maakte goed gebruik van de conversion. Met nog een aantal kansen over en weer bleef het een spannende wedstrijd maar Wales kon niet voor de eerste verrassing van het toernooi zorgen.
Samenvatting Zuid-Afrika - Wales

Zuid Afrika:
Tries: F. Steyn, Hougaard
Conversions: M. Steyn(2)
Penalties: M. Steyn
Drop goals: -

Wales:
Tries: Faletau
Conversions: Hook
Penalties: Hook(3)
Drop goals: -

Stand Poule C:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Australië 1 1 0 0 32 6 4 0 1 5
2. Ierland 1 1 0 0 22 10 3 1 0 4
3. Verenigde Staten 1 0 0 1 10 22 1 3 0 0
4. Italië 1 0 0 1 6 32 0 4 0 0
5. Rusland 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Stand Poule D:
# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Fiji 1 1 0 0 49 25 6 2 1 5
2. Zuid-Afrika 1 1 0 0 17 16 2 1 0 4
3. Wales 1 0 0 1 16 17 1 2 1 1
4. Namibië 1 0 0 1 25 49 2 6 0 0
5. Samoa 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Navigatie stuurt automobiliste water in

Een navigatiesysteem heeft zaterdagavond een automobiliste bij Waalwijk het water in gestuurd. Haar navigatie gaf aan dat de Sluisweg in het water doorliep, maar in werkelijkheid vaart daar een veerpont. Toen de vrouw dit doorkreeg, was ze al op het schuine stuk waar de veerpont aanmeert, meldt de politie.

De vrouw kon niet meer voorkomen dat haar auto te water raakte. Toen de politie ter plaatse kwam, was de geëmotioneerde automobiliste al met doordrenkte kleding aan land gekomen. Ze was door het portierraam naar buiten geklommen en raakte niet gewond.

Ze vertelde de agenten niet bekend te zijn in het gebied. Daarom 'vaarde' ze op de aanwijzingen die haar navigatie gaf. Rijkswaterstaat bergt haar auto.

Weinig hoop dat Griekenland schulden aflost

Slechts 3 procent van de Nederlanders gelooft dat Griekenland zijn schulden aflost. Driekwart gaat ervan uit dat de schulden worden kwijtgescholden en dat Griekenland in de eurozone blijft, concludeert Maurice de Hond uit een peiling. Een op de vijf Nederlanders denkt dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei vrijdag na de ministerraad dat Griekenland met de huidige regels niet uit de eurozone kan worden gezet. Wel wil de Nederlandse regering een aparte eurocommissaris aanstellen die landen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels uiteindelijk uit de euro kan zetten.

Van de ondervraagden vindt 72 procent dit een goed idee. Wel denkt 84 procent dat de problemen in de eurozone ook met zo'n functionaris groot blijven.

VVD-coryfee Frits Bolkestein stelde vorige week zaterdag in Nieuwsuur dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet. Oud-minister van Financiën en partijgenoot Gerrit Zalm reageerde de volgende dag in Buitenhof. Daar zei hij dat het een slecht plan was. Het zou de crisis erger maken omdat dan meer landen uit de eurozone worden gezet en uiteindelijk alleen Duitsland en Nederland overblijven.

Slechts een derde van de Nederlanders denkt dat de eurozone over 3 jaar nog in de huidige samenstelling bestaat. Meer dan de helft (55 procent) denkt van niet en de rest weet het niet.

Minder 'gratis' advocaten bij ontslag

Nederlanders roepen steeds minder vaak de hulp in van een pro-Deoadvocaat bij de afwikkeling van hun ontslag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Raad voor Rechtsbijstand.

In de eerste helft van dit jaar deden bijna 3600 mensen een beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand voor hulp bij hun gedwongen ontslag; in de eerste helft van vorig jaar lag dat aantal op ruim 4300.

De Raad voor Rechtsbijstand vermoedt dat de cijfers onder meer te maken hebben met de werkloosheidscijfers, waarbij eenzelfde trend zichtbaar is.

Steeds minder'gratis' advocaten bij ontslag
Steeds minder 'gratis' advocaten bij ontslag (Foto: ANP)

Ibrahimovic: "Guidetti kan veel leren van Koeman"

Feyenoord versterkte zich op de slotdag van de transfermarkt met de John Guidetti. Volgens landgenoot Zlatan Ibrahimovic kan Guidetti veel leren van zijn trainer Ronald Koeman.

Ibrahimovic speelde tussen 2001 en 2004 onder Koeman bij Ajax. De spits van AC Milan denkt dat Guidetti's tijdelijke verblijf bij Feyenoord een goede keuze is. Bij zijn werkgever Manchester City is de concurrentie hevig. "Het is geweldig leuk om op jonge leeftijd voor Manchester City te gaan spelen, maar een jonge voetballer kan alleen maar beter worden door veel te spelen", reageert Zlatan. "Zelf heb ik de weg der geleidelijkheid gekozen en dat is mij goed bevallen."

Ibrahimovic kwam via Ajax bij Juventus terecht. Later droeg hij de shirts van Internazionale en Barcelona en nu AC Milan. De afgelopen acht seizoenen sloot de Zweed telkens af met de landstitel. Guidetti krijgt nu ook de kans zich in de Eredivisie te ontwikkelen en die moet hij volgens Ibrahimovic dan ook pakken. "Het is verleidelijk voor een talent om te denken dat je met een stapje minder succesvol kunt zijn in de Eredivisie, maar niets is minder waar. Guidetti zal nu nog harder moeten werken."

Volgens zijn temperamentvolle landgenoot heeft Guidetti daarvoor de juiste trainer getroffen. Guidetti heeft in elk geval een trainer met verstand van zaken. "Hoewel ik bij Ajax ook mijn probleempjes heb gehad met Ronald Koeman, durf ik nu wel te zeggen dat je als jonge speler veel van hem kunt leren. Daar moet Guidetti van profiteren."

Weer wateroverlast op KLM Open

Het golftoernooi KLM Open wordt geteisterd door overvloedige regenval. Vielen de eerste twee dagen al deels in het water door de regen en kon de schade gisteren worden ingehaald, vandaag is het programma weer in de war gegooid door het hemelwater. Gisteravond is er in Hilversum wederom veel water gevallen.

Omdat voor vandaag ook regen wordt voorspeld is het programma naar voren gehaald. De eerste golfers zijn al om 9:00 uur van start gegaan, al was het de bedoeling om nog eerder te vertrekken.

Trulli rijdt ook in 2012 voor Team Lotus

Jarno Trulli meldde het al, maar nu is het ook officieel bevestigd dat de Italiaan in 2012 weer voor de Formule 1-renstal Team Lotus uit zal gaan komen. Nog niet duidelijk is of Heikki Kovalainen volgend jaar ook weer de teamgenoot van Trulli zal zijn.

"Ik ben erg blij dat we vandaag in staat zijn dat mijn contract met Team Lotus is verlengd tot en met 2012. De uitdaging die ik aanging toen ik bij dit team kwam, is alleen maar leuker en leuker aan het worden en ik ben er trots op dat ik het team voorwaarts kan blijven helpen. Ik wil het hele team hiervoor bedanken en ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen die voor me liggen," zei Trulli vandaag in een verklaring.

Teameigenaar Tony Fernandes is content met de verlenging van het contract. "Jarno heeft met zijn kwalificatie in Monza laten zien hoeveel snelheid er nog in hem zit. Hij weet elke laatste druppel prestatie uit de auto te wringen en is ook erg professioneel. Bovendien geeft hij ons een geweldig inzicht waardoor onze ontwikkeling uitstekend verloopt. Volgend jaar wordt weer een belangrijk jaar in de groei van ons team."

Ruim driekwart: Missie Kunduz militair

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft gelijk als hij zegt dat de missie in Kunduz een militaire missie is. Dat vindt 77 procent van de Nederlanders, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Wel vindt 59 procent het 'onhandig' dat Hillen dit in het openbaar heeft gezegd.

De tegenstand tegen de missie is nog net zo groot als in februari. Ook toen was 64 procent tegen.

Hillen noemde de politietrainingsmissie in Kunduz deze week in Vrij Nederland een 'militaire missie'. Hij wees erop dat er bijna alleen militairen in Kunduz zijn.

Dat ligt gevoelig omdat GroenLinks en D66 het kabinet aan een meerderheid voor de missie hielpen op voorwaarde dat de opgeleide agenten niet gaan meevechten tegen de Taliban. Zij willen niet dat er van een militaire missie wordt gesproken. Na aandringen van GroenLinks zei premier Mark Rutte (VVD) dan ook dat het geen militaire missie is.

Van degenen die bij de laatste verkiezingen GroenLinks stemden vindt 81 procent dat het wel een militaire missie is. Van de D66-stemmers is dat 71 procent. Van alle Nederlanders bij elkaar vindt 82 procent de missie militair. Opmerkelijk genoeg vindt slechts 77 procent dat Hillen gelijk heeft als hij dit zegt.

In de wekelijkse zetelpeiling leveren GroenLinks, D66 en SP ieder een zetel in. De PvdA, CDA en VVD winnen ieder een zetel. De gedoogcoalitie staat daarmee op precies 75 zetels. Een zetel te weinig voor een Kamermeerderheid.

[US Open] Petzschner en Melzer winnen dubbelspel

Philipp Petzschner en Jürgen Melzer hebben de titel in het herendubbel op de US Open veroverd. Het Duits-Oostenrijkse duo rekende in de finale af met de Polen Marcin Matkowski en Mariusz Fyrstenberg: 6-2 en 6-2. Petzschner en Melzer gingen eerder dit jaar nog onderuit in de eindstrijd van Wimbledon, waar ze hun titel verdedigden.

De Duits-Oostenrijkse combinatie stond al na acht minuten met 4-0 voor in het eerste bedrijf. Na 22 minuten was de setwinst een feit. In de tweede set ging het gelijk op tot 2-2, maar daarna kwamen de Polen er niet meer aan te pas.

[WRC] Hirvonen wint Rally van Australië

Mikko Hirvonen heeft de door teamorders gekenmerkte Rally van Australië op zijn naam geschreven. De Fin bleef met de Ford zijn land- en teamgenoot Jari-Matti Latvala en de Noor Petter Solberg voor. Kampioenschapsleider Sébastien Loeb werd slechts tiende. Peter van Merksteijn eindigde op een dertiende plaats.

Voor Loeb en Citroën-teamgenoot Sébastien Ogier leek er in de beginfase van de rally niets aan de hand en de twee bouwden een voorsprong op de Fords op. De door regen glad geworden ondergrond zorgde er in eerste instantie voor dat Latvala en Hirvonen tijd verloren, maar niet veel later ging de auto van Loeb over de kop en raakte Ogier een boom, waardoor de Fords leidden.

Voor Loeb leek er niet meer in te zitten dan een elfde stek, maar Citroën greep in en klokte Ogier bij een proef te laat in en liet de Fransman onderweg zelfs tien minuten wachten, waardoor Loeb toch nog tiende kon worden. Ook Ford paste een dergelijke truc toe, want Latvala was sneller dan Hirvonen, maar laatstgenoemde moest de wedstrijd winnen om zo Loeb in het kampioenschap te benaderen. Latvala hield dan ook duidelijk in, waardoor Hirvonen als eerste afgevlagd kon worden, voor Latvala en Solberg.

Amerika herdenkt aanslagen 9/11

Onder strenge veiligheidsmaatregelen herdenken de Verenigde Staten zondag de terreuraanslagen van 11 september 2001. Precies 10 jaar geleden vlogen vliegtuigkapers twee vliegtuigen in het World Trade Centre in New York en een in het ministerie van Defensie in Washington. Een vierde toestel stortte neer in een weiland in Pennsylvania.

De terreuracties door moslimextremisten eisten bijna 3000 levens. De Amerikaanse president Barack Obama zei dit weekeinde dat de aanslagen van 10 jaar geleden de Verenigde Staten sterker hebben gemaakt. "Als een veerkrachtige natie zullen we doorgaan", zei het staatshoofd.

Obama bezoekt zondag de drie plaatsen waar de vliegtuigkapers toesloegen. In New York zal voormalig president George W. Bush hem vergezellen.

De Amerikanen staan bij de 9/11 herdenking op scherp. In de hoofdstad Washington DC neemt de politie extra maatregelen nadat eerder dit jaar in het complex van Osama Bin Laden aanwijzingen voor 'jubileumaanslagen' werden gevonden. Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei dat er betrouwbare informatie is dat terroristen een aanslag willen plegen.

Amerika herdenkt aanslagen 11 september
Amerika herdenkt aanslagen 11 september (Foto: ANP)

Overtoom niet onder de indruk van Ajax

Heracles Almelo ging zaterdagavond op eigen veld met 2-3 onderuit tegen Ajax. Willie Overtoom speelde een prima pot, maar baalde wel van de nederlaag.

Overtoom rook bloed tegen Ajax, dat het in de eerste helft niet makkelijk had in Almelo. "Of Ajax kampioen wordt? Het is nu nog wat vroeg om daar wat over te zeggen, maar ik was niet onder de indruk van ze", aldus Overtoom na afloop tegen NUsport.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Ajax op gelijke hoogte. "Dat was een knakmoment voor ons. Bij mij niet. Ik wilde na rust op dezelfde voet doorgaan, maar we waren slechts een schim van de ploeg voor rust. In het begin was het even zoeken, maar daarna grepen we Ajax bij de keel en konden we lekker meevoetballen. Het ging gewoon erg goed, precies volgens onze strijdwijze vooraf."

In de tweede helft zorgden Siem de Jong en Miralem Sulejmani voor de Amsterdamse treffers. Vlak voor tijd schoot Glynor Plet de aansluitingstreffer nog tegen de touwen. Lorenzo Ebecilio werd daarna nog met rood van het veld gestuurd.

[US Open] Williams en Stosur naar eindstrijd

Serena Williams en Samantha Stosur hebben zich geplaatst voor de finale van de US Open. Williams rekende eenvoudig af met nummer één van de wereld Caroline Wozniacki: 6-2 en 6-4. De Australische Stosur ontdeed zich op haar beurt van de Duitse qualifier Angelique Kerber met 6-3, 2-6 en 6-2.

Williams stond door blessures lang aan de kant, waardoor ze slechts als 28e is ingeschaald in New York. Tegen Wozniacki was de Amerikaanse echter op alle fronten beter. Ze pakte in de vierde game van het tweede bedrijf de opslag van de Deense af, waarna ze eenvoudig de zege in de wacht sleepte.

Stosur ondervond aanvankelijk de nodige tegenstand van Kerber, maar die kon haar niveau in de beslissende set niet vasthouden. De als negende geplaatste Australische liep snel uit naar 5-0, waarna Kerber zich gewonnen moest geven.

De finale op Flushing Meadows wordt de zevende ontmoeting tussen Williams en Stosur. In de voorgaande zes duels stapte Williams, die al dertien grandslamtitels op haar naam heeft staan, vier keer als winnaar van de baan.


Williams en Stosur naar eindstrijd in New York (Foto: Novum)

Judith Osborn kan niet flirten

Judith Osborn heeft geen verstand van flirten. De 44-jarige ontwerpster en presentatrice durft naar eigen zeggen alleen te sjansen met mannen die ze 'gewoon leuk' vindt.

"Ik ben hartstikke slecht in dat soort dingen", vertelt Osborn voor de camera van Novum Nieuws. "Eigenlijk moet ik daar eens op studeren: hoe een man te krijgen. Ik flirt wel met mannen, maar eigenlijk alleen met mannen die ik niet spectaculair vind. Niet de mannen van wie je denkt: ik wil 'm."

De ontwerpster, die sinds dit jaar samenwoont met haar vriend, programmamaker Bert van der Veer, zegt eigenlijk heel verlegen te zijn. "Ik klap dicht", illustreert ze. "Omdat je dan denkt: die man zit toch niet te wachten op mij?" Toch zegt Osborn gelukkig te zijn in de liefde. "Ik heb een leuke man, dus wat heb ik te klagen?"

Vader omgekomen kind Veldhoven nog zoek

De vader van het 1-jarige kind dat zaterdag waarschijnlijk omkwam door een misdrijf in Veldhoven is nog niet gevonden. De politie heeft geen vermoeden waar hij kan zijn, zegt een woordvoerder. "Anders hadden we daar wel gekeken."

De moeder was zaterdag rond 10.30 uur met haar zwaargewonde kind op haar arm een woning uitgelopen en een nabijgelegen winkel aan de Dorpsstraat binnengegaan. Daar werden de hulpdiensten gebeld. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

De politie heeft een uitgebreid onderzoek op touw gezet. Met de moeder is gesproken, er zijn geen aanhoudingen verricht.


Vader omgekomen kind Veldhoven nog zoek (Foto: Novum)

[US Open] Nadal opnieuw in mannenfinale

Rafael Nadal staat voor het tweede jaar op rij in de finale van de US Open. In de halve eindstrijd was de Spanjaard te sterk voor de Brit Andy Murray. De setstanden waren 6-4, 6-2, 3-6 en 6-2.

In de eerste set slaagde Nadal er in om Murray in de zevende game de benodigde break te forceren. Vervolgens sleepte de Spanjaard deze set zonder grote problemen in de ewacht. In de tweede set kreeg de Brit opnieuw een aantal kansen, maar wist deze niet te verzilveren. In de vijfde game sloeg Nadal weer toe en schreef deze ook op zijn naam.

Met een fraai staaltje alles-of-niets tennis sleepte Murray er uiteindelijk nog wel een vierde set uit, maar hij kon niet tippen aan het baselinetennis van zijn Spaanse tegenstander. De vierde set was uiteindelijk een formaliteit, aangezien Nadal deze eenvoudig wist te pakken.

Nadal neemt het in de finale van de US Open op tegen Novak Djokovic, die te sterk was voor Roger Federer. Het is de zesde onderlinge wedstrijd tussen beide tennissers in 2011. Alle voorgaande duels werden door de Serviër gewonnen.

Verbeek wist het even niet meer

AZ-coach Gertjan Verbeek onthield zich gedurende de rust van complimenten voor de goede prestaties, omdat hij verbaasd was vanwege het goede spel.

"Ik kan ze wel complimenten geven, maar dat krijg ik al moeilijk mijn strot uit en dan gaan ze misschien te makkelijk spelen. Ik wist het even niet meer. Als dit de norm is, gaan we zeker meedoen in de top", zo verklaarde Verbeek na afloop van het duel op de persconferentie.

De Alkmaarders stonden bij de rust al op een 4-0 voorsprong. Na de rust kwam geen verandering in de stand, maar de overmacht van de Noord-Hollanders bleek duidelijk. Vitesse had geen antwoord klaar.

In vijf speelrondes heeft AZ vier overwinningen weten te boeken. De ploeg van Gertjan Verbeek staat op de tweede plaats. De Alkmaarders dulden vooralsnog alleen Ajax boven zich. Het aantal punten met FC Twente is weliswaar gelijk, maar AZ heeft een beter doelsaldo.

Van Veldhoven: "Het geeft vleugels"

Roda JC-coach Harm van Veldhoven zag zijn ploeg dit seizoen voor de tweede keer winnen. De oefenmeester heeft goede hoop voor de komende duels.

Roda JC leed drie nederlagen achter elkaar, maar volgens Van Veldhoven is het vertrouwen bij de Kerkraders weer terug. De ploeg uit Zuid-Limburg  versloeg FC Twente met 2-1. Laatstgenoemde moest daardoor afstand nemen van de koppositie, aangezien Ajax met 2-3 bij Heracles Almelo won.

Op de persconferentie toonde Van Veldhoven zich een tevreden man. "Het geeft vleugels om de koploper te verslaan", aldus de oefenmeester. Volgens de coach was het belangrijkste punt van de wedstrijd de snelle gelijkmaker na de voorsprong van Twente. "Meteen na de achterstand kwamen we op 1-1. Dat was heel belangrijk voor het vertrouwen. Het eerste half uur hebben we het moeilijk gehad. Daarna kwamen we steeds beter in ons spel. Nadat we op 2-1 kwamen, hebben we ook bijna niets meer weggegeven."

Ulderink: "Prima arbeid geleverd"

De Graafschap won zaterdagavond in De Vijverberg met 1-0 van N.E.C. Nijmegen. Trainer Andries Ulderink was tevreden over de inzet van zijn ploeg.

De Graafschap had het moeilijk met de tactiek van de Nijmegenaren. "We kwamen eigenlijk de hele wedstrijd niet onder de druk van N.E.C. vandaan. Dat had ik al herkend uit andere wedstrijden die ik van N.E.C. heb gezien. Schöne speelde erg diep, naast Platje en er schoof ook constant één van de twee verdedigende middenvelders door", analyseerde Ulderink op de officiële website van de Doetinchemmers.

Soufian El Hassnaoui bracht De Graafschap in de 24e minuut op voorsprong. Het was pas de eerste kans van De Superboeren. "Het doelpunt dat we scoorden, paste niet in het beeld van de wedstrijd. N.E.C. was aan de bal duidelijk beter dan wij. Dat bleef de gehele wedstrijd zo. We kregen het niet voor elkaar om de opbouw van hen te onderbreken en hadden veel moeite met het spel op het middenveld. Het lukte niet ballen te veroveren", aldus de oefenmeester.

Hij is desondanks erg tevreden met de eerste overwinning van het seizoen en bedankt daar ook het publiek voor. "Dan nadert het einde en gaat het publiek er nog meer achter staan. Samen met de strijd en inzet resulteerde dat in onze eerste overwinning van het seizoen. Voetballend was het één van de mindere duels van ons. Maar de arbeid was prima. We zijn heel blij met de drie punten," besluit Ulderink.

Meer bloed, gore en strippers in House of the Dead

SEGA heeft een trailer uitgebracht met meer beelden uit de shooter on rails-game The House of the Dead: Overkill Extended Cut. Het mutantenbloed vliegt in het rond en hoofden rollen over de vloer, terwijl je een crimineel probeert te vangen in een dorpje waar een experiment is mislukt.

Het spel wordt ontwikkeld door Headstrong Games. De Wii-versie is al uitgebracht in 2009, maar de PlayStation 3-versie komt deze herfst uit. Op de PlayStation 3 kun je het spel met de Move spelen en de HD-beelden in 3D zien. De versie krijgt twee exclusieve levels erbij.

The House of the Dead: Overkill Extended Cut komt 28 oktober uit voor PlayStation 3.

'Geen aanwijzing aanslag tijdens herdenking 9/11'

Er zijn geen aanwijzingen dat terroristen van Al-Qaida de Verenigde Staten zijn binnengedrongen om op de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september toe te slaan. Dat melden ingewijden.

Toch zijn de veiligheidsmaatregelen rond de herdenkingen in Washington en New York zondag uit voorzorg opgeschroefd. Na een tip onderzoeken terrorisme-experts sinds woensdag of Al-Qaida drie mannen naar de VS heeft gestuurd om een autobom in een van de steden te laten ontploffen. Zeker twee mannen zouden Amerikaanse staatsburgers zijn.

Na veel onderzoek zijn er nog altijd geen aanwijzingen dat de tipgever het bij het juiste eind had, maar de autoriteiten blijven de zaak onderzoeken. De inlichtingendiensten krijgen wel vaker dergelijke informatie binnen, maar deze tip kreeg extra aandacht vanwege de verjaardag van de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis van de VS.

Dat verband is ook de reden dat bronnen binnen de overheid hier informatie over naar buiten brengen. De inlichtingendiensten hebben reispatronen en gedragingen van mensen die onlangs het land zijn binnengekomen nagetrokken. Dat leverde een aantal kandidaten voor extra onderzoek op, maar niemand bleek volgens de ingewijden betrokken bij een samenzwering.

De tip komt van een informant van de CIA. Hij zou zich in het verleden al betrouwbaar hebben getoond. Volgens hem zouden de mannen op bevel van de nieuwe leider van Al-Qaida Ayman al-Zawahri op 11 september toeslaan. Het zou gaan om mannen van Arabische afkomst die mogelijk Arabisch en Engels spreken.

Sommige veiligheidsexperts hebben zo hun vragen bij het verhaal, vooral vanwege de korte voorbereidingstijd die de terroristen zouden hebben. Zij moeten in enkele dagen aan de benodigdheden voor een autobom zien te komen. Zelfs met veel voorbereidingstijd zou dat een lastige opgave zijn.

Toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. Zo is meer beveiligingspersoneel ingezet bij onder meer vliegvelden, kerncentrales, treinstations. De politie in New York steekt extra aandacht in het onderzoek naar de diefstal van twee busjes van een aannemer van de bouwplaats van het World Trade Center en van een opslagbedrijf in New Jersey. De politie zegt geen verband met een terroristisch plan te zien, maar extra voorzorgsmaatregelen te nemen. President Barack Obama had zaterdag een vergadering met zijn nationaal veiligheidsteam, maar het Witte Huis gaf geen nieuwe informatie vrij over mogelijke dreigingen.

Zet je tanden in Skyrim

Goed nieuws voor de mensen die niet tegen zonlicht kunnen: je kunt vampier worden in The Elder Scrolls V: Skyrim. Todd Howard, game director van het spel heeft bevestigd dat je, net als in alle voorgaande delen, wederom deze vloek kunt krijgen.

Het spel speelt geheel anders als je vampier bent. Als vampier ben je sterker, maar kun je niet goed tegen zonlicht. Hoe sterker je wordt, hoe slechter je tegen zonlicht kunt. En natuurlijk voed je jezelf door mensen in hun slaap te bijten. Of je ook drakenbloed kunt drinken is nog niet bekend, maar dat gaat iedereen natuurlijk proberen.

The Elder Scrolls V: Skyrim komt 11 november uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Space Marine launch-trailer

Warhammer 40000: Space Marine is vrijdag uitgekomen en daarom heeft THQ een launch-trailer uitgebracht. Het spel is beschikbaar voor Xbox 360, Windows en PlayStation 3.

In de game vecht je als de ultieme supersoldaat van het Imperium in de eeuwige veldslagen van het Warhammer 40k-universum. In de bloederige third-person knaller gebruik je verschillende wapens, waaronder je trouwe kettingzaagzwaard tegen onder andere Orks en de gestoorde krachten van Chaos.

Nieuwe Duitse bunker gevonden in Westland

In het dorp Maasdijk (gemeente Westland) is een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Een woordvoerster van de gemeente heeft zaterdag een bericht daarover van Omroep West bevestigd.

De vondst werd gedaan toen in het kader van een herinrichtingsproject van de provincie een stuk riolering werd weggehaald. Hieronder werd de bunker gevonden. De gemeente dacht voorheen dat zich op die plek alleen de fundering van een verdedigingswerk bevond.

'Ambtenaar Justitie moet weg tijdens onderzoek'

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie moet terugtreden tijdens het onderzoek naar de aangifte die tegen hem is gedaan van het verkrachten van minderjarigen. In totaal is 63 procent deze mening toegedaan. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Maurice de Hond.

Eerder meldden verschillende media dat twee mannen aangifte hadden gedaan. De topambtenaar zou de twee hebben verkracht toen zij minderjarig waren. Het Openbaar Ministerie zou een oriënterend onderzoek zijn gestart, meldde Spits eerder deze week.

De secretaris-generaal is al vaker in opspraak gekomen wegens vermeende seksuele relaties met minderjarige jongens. Tot nog toe zou dat echter niet bewezen zijn geweest.

Het onderzoek van de Hond wijst verder uit dat 43 procent van de Nederlanders denkt dat het Openbaar Ministerie gezien de positie van de ambtenaar geen objectief onderzoek zal doen naar de beschuldigingen. Vooral SP-kiezers zijn achterdochtig: van hen denkt 59 procent dit. De CDA-stemmers hebben het meeste vertrouwen in justitie. Van hen is 35 procent ervan overtuigd dat het onderzoek niet objectief zal zijn.

Loos alarm op vliegveld Washington

Een bomalarm heeft zaterdagavond voor opschudding gezorgd op de luchthaven Dulles International in Washington. Nadat een speurhond was aangeslagen bij vracht die aan boord van een vliegtuig werd geladen, werden meerdere gates ontruimd. Na een onderzoek van enkele uren door onder meer de explosievenopruimingsdienst verklaarden de autoriteiten het vliegveld veilig: er werd niets verdachts aangetroffen, meldde CNN.

De veiligheidsmaatregelen op onder meer luchthavens, stations en bij openbare gebouwen in de Verenigde Staten zijn verscherpt wegens de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vrijdag dat Washington over "betrouwbare, maar onbevestigde berichten" over terreurdreiging beschikt.

Chavez zegt kanker te overwinnen

President van Venezuela Hugo Chavez heeft zaterdag gezegd dat hij er alle vertrouwen in heeft over zijn kanker heen te komen. Hij is bijna op het eind van zijn chemokuur en verwacht zijn haar binnen enkele maanden terug te hebben, zei hij in een toespraak op televisie.

De 56-jarige Chavez sprak vanaf zijn presidentieel paleis en was omgeven door mensen die voor hem bidden en zongen voor zijn gezondheid. Ook voerden zij rituelen uit. Een vrouw gaf Chavez een 'genezingshoed' met een open bovenkant.

"Binnenkort heb ik een afrokapsel", zei de Venezolaanse leider. In december of januari verwacht hij weer haar te hebben. De president maakte eerder al bekend dat de behandeling rond oktober moet zijn afgerond.

De Venezolaanse president onderging 20 juni al een operatie in Cuba om een kankergezwel uit naar verluidt zijn bekkenstreek te laten verwijderen. Hij liet zelf niet los om wat voor soort kanker het gaat. Wel meldde hij dat hij vrij is van kwaadaardige cellen, maar chemotherapie nodig is om ervoor te zorgen dat die niet terugkeren.

Chavez, die sinds 1998 aan de macht is in het Zuid-Amerikaanse land, heeft gezworen volgend jaar nogmaals de presidentsverkiezingen te winnen.

Utrecht zwaar getroffen door storm

De provincie Utrecht is zaterdagavond zwaar getroffen door het onweer dat over Nederland trok. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen binnen over wateroverlast, stormschade aan huizen en omgewaaide bomen, meldt RTV Utrecht.

Bij station Bunnik sloopte een boom in zijn val een bovenleiding van het spoor. Vervolgens botste een trein op de boom. Het spoor was hierdoor enige tijd afgesloten, maar inmiddels rijden de treinen weer. Op de snelwegen zetten meerde mensen hun auto volgens de omroep aan de kant omdat ze het te gevaarlijk vonden om verder te rijden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het KNMI had code oranje, een waarschuwing voor extreem weer, afgegeven voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het westen van Brabant. In Noord-Brabant bleef de overlast beperkt tot schademeldingen. Het treinverkeer had er volgens Omroep Brabant weinig last van. Inwoners van West- en Midden-Brabant genoten volgens de omroep vooral van de 'lichtshow' die het onweer veroorzaakte.

In het Zuid-Hollandse dorp Ameide raakte volgens RTV Rijnmond iemand lichtgewond toen daar de bliksem in een huis sloeg. Het Lingehavenconcert in Gorinchem werd gestopt omdat de organisatie het niet verantwoord vond door te spelen. Rond Rotterdam waren er weinig problemen, meldt de omroep.

Inmiddels is het weer weggetrokken en geldt nergens meer een waarschuwing.

Het Zondagse Orakel - Een timmerman heeft altijd de grootste

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat geen waardeoordeel. Een goede column is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Dave Grohl vet gematst

Foo Fighters' zanger Dave Grohl werd donderdag door de politie van de snelweg gehaald nadat hij te hard reed en daarbij ook nog eens aan het telefoneren was. Grohl was onderweg naar een opname voor een tv-show.

De rocker was aan de late kant voor zijn optreden bij Conan O'Brien en was zo dom om de producer van de show op te bellen, terwijl hij door Hollywood scheurde. In de uitzending sprak Grohl met lof over het optreden van de verkeersagent.

Dave Grohl: "Hij liet me voor het te hard rijden gaan met een waarschuwing." Grohl kreeg echter wel een boete voor het bellen in de auto.

[Upd] Noodweer in diverse provincies

Delen van Nederland krijgen de komende uren te maken met noodweer. Buien met stevig onweer, windstoten, stevige hagel en slagregens trekken vanuit Zeeuws-Vlaanderen de komende uren richting het noordoosten, meldt Weeronline zaterdagavond.

Zeeuws-Vlaanderen heeft rond 20.00 uur al te maken met het noodweer. "Daar is een waar spektakel aan de gang", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Volgens hem is het moeilijk te voorspellen waar het noodweer exact losbarst. "We weten niet precies waar zich iets gaat ontwikkelen op dit moment." De komende uren krijgen vermoedelijk Zeeland, het westen van Brabant en Zuid-Holland last van het slechte weer.

Het KNMI heeft zaterdagavond voor Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland een waarschuwing voor extreem weer, code oranje, afgegeven. In deze provincies kunnen de buien leiden tot wateroverlast, aldus het KNMI. Ook in het westen en noorden van het land kunnen de komende uren onweersbuien voorkomen.

Update 22.36 uur
Delen van Nederland worden zaterdagavond geteisterd door noodweer. In Zeeland is plaatselijk in een halfuur tijd twintig tot veertig millimeter regen gevallen. Ook zijn er meldingen van hagelstenen die zo groot zijn als pingpongballen. Ook onweert het flink: per minuut zijn er veel ontladingen. "Het is echt schitterend", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Het KNMI waarschuwt zaterdagavond voor extreem weer in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het westen van Brabant. Eerder op de avond werd nog een zogenoemde code oranje afgegeven voor Zeeland, maar voor die provincie geldt momenteel weer code geel.

In de gebieden waarvoor omstreeks 22.00 uur code oranje geldt, kan de komende uren zwaar onweer dat noordoostwaarts trekt voorkomen. De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten tot tachtig kilometer per uur, hagel en wateroverlast.

De woordvoerder van Weeronline denkt dat de buien zeker voor wateroverlast zorgen. Na Zeeland zijn de buien richting Breda en Utrecht getrokken. Daarna krijgt vermoedelijk Amersfoort ermee te maken. "Eerst is er veel bliksem en geroffel, daarachter zitten de buien met veel neerslag."

De situatie in Terneuzen (Zeeland):

Update 01.18 uur
Hoewel het op veel plaatsen in het land nog onweert, is het ergste noodweer voorbij. Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, die nog in drie provincies gold, zondag kort na middernacht beëindigd. Wel kunnen lokaal nog zware windstoten, hagel en wateroverlast optreden. Oplettendheid is dus nog geboden, maar van 'groot gevaar' is volgens het meteorologisch instituut geen sprake meer.

Onweersbuien hebben zaterdagavond flink huisgehouden in het land. Zo moest de NS het treinverkeer staken tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke en Utrecht en Driebergen. Op het eerstgenoemde traject sloeg de bliksem in, waardoor de bediening van seinen en wissels verstoord raakte. Bij Bunnik reed een trein tegen een omgewaaide boom die op het spoor terecht kwam. De spoorwegen hopen de problemen rond 2.00 uur verholpen te hebben.

[GP3] Uitslag Race 1 Italië

Valtteri Bottas heeft de titel in de GP3 Series binnengesleept door de eerste race op Monza te winnen. De Fin bleef in Italië James Calado en Ryo Haryanto nipt voor. Nigel Melker eindigde als negende, terwijl Thomas Hylkema veertiende werd.

Adrian Quaife-Hobbs mocht van poleposition starten en leidde in de beginfase van de race. De Brit zou echter de finishvlag niet zien. Bottas moest de race vanaf plaats vijf aanvangen en klom meteen naar de derde stek. Daar had hij een lang gevecht met Haryanto dat hij uiteindelijk in zijn voordeel besliste. De Fin rekende daarna snel af met Quaife-Hobbs om enkele ronden later ook Nico Muller te passeren.

Teamgenoot Calado moest van verder naar achteren komen en wist gedurende de race op te klimmen naar de tweede stek. Een crash van Quaife-Hobbs is de Ascari-chicane bracht de safety car naar buiten, waarna er na het zwaaien van de groene vlag nog maar drie ronden te gaan waren. Calado kon pas in de laatste ronde Bottas aanvallen, maar de Fin ving hem op, waarna hij als eerste werd afgevlagd. Achter dit duo wist Haryanto na een spannend gevecht de derde stek van Muller af te snoepen.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Valtteri Bottas Lotus ART 30:03.132
2 James Calado Lotus ART +0.378
3 Rio Haryanto Manor +1.513
4 Nico Müller Jenzer +2.121
5 Simon Trummer MW Arden +4.297
6 Conor Daly Carlin +4.375
7 Antonio Felix da Costa Status +4.816
8 Mitch Evans MW Arden +4.816
9 Nigel Melker RSC Mücke +5.937
10 Richie Stanaway Lotus ART +5.986
11 Callum Macleod Carlin +8.572
12 Michael Christensen RSC Mücke +12.440
13 Leonardo Cordeiro Carlin +12.880
14 Thomas Hylkema Tech 1 +17.130
15 Daniel Mancinelli RSC Mücke +17.310
16 Christophe Hurni Jenzer +24.470
17 Gabby Chaves Addax +25.220
18 Lewis Williamson MW Arden +25.940
19 Marlon Stockinger Atech CRS +38.990
20 Matias Laine Manor +40.120
DNF Alexander Sims Status +1 Ronde
DNF Aaro Vainio Tech 1 +2 Ronden
DNF Tom Dillmann Addax +3 Ronden
DNF Adrian Quaife-Hobbs Manor +6 Ronden
DNF Nick Yelloly Atech CRS +7 Ronden
DNF Tamás Pál Kiss Tech 1 +8 Ronden
DNF Ivan Lukashevich Status +14 Ronden
DNF Zoël Amberg Atech CRS +16 Ronden
DNF Maxim Zimin Jenzer +16 Ronden

Game of the Decade-toernooi - kwartfinale - dag 4

Welke van de twee onderstaande games mag door naar de halve finale om te gaan strijden voor Game of the Decade? Laat het weten via de poll en misschien zie je jouw favoriete game wel terug als ultieme winnaar.

Half Life 2
Half Life 2 bracht een nieuw element in de gamingwereld, de gravitygun. Hiermee kon je objecten oppakken en wegschieten zonder enige moeite. Zonder twijfel een pareltje in zijn tijd, Half Life 2 zorgde met veel veel spanning en sensatie ervoor dat vele gamers urenlang achter hun beeldscherm waren gekluisterd.

Grand Theft Auto: Vice City
Volgens sommigen de beste GTA uit zijn reeks. In de game speel je Tommy Vercetti die net uit de gevangenis is ontsnapt. Hij komt gelijk in een aantal vreemde situaties terecht waarna zijn opmars naar de top begint. Rockstar bracht humor, geweld, hoertjes en geld naar een heel ander niveau met deze game.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.