Raadslid niet gestraft voor lekken

Gemeenteraadslid van Bergen op Zoom Louis van der Kallen is maandag schuldig bevonden aan schending van zijn ambtsgeheim. De rechtbank in Breda legde hem echter geen straf op, omdat hij uit goede bedoelingen heeft gehandeld.

Van der Kallen is fractievoorzitter van de lokale partij Bergse Sociaal Democraten. Het gemeentebestuur van Bergen op Zoom deed in december 2009 aangifte tegen het raadslid, nadat Van der Kallen drie maanden daarvoor in vragen aan het college vertrouwelijke financiële informatie over het woningbouwproject Bergse Haven had gemeld. Hij zette de brief met vragen ook op zijn website. Het OM stelde in mei vervolging in.

Het ging inderdaad om geheime informatie, en Van der Kallen heeft die bewust openbaar gemaakt, terwijl dat niet mocht. De stukken waren geheim om te voorkomen dat bij het project betrokken grondeigenaren meer informatie over hun onderhandelingspositie zouden krijgen.

De rechtbank trekt de integriteit van Van der Kallen niet in twijfel. "Hij wilde dat de gemeente zou leren van gemaakte fouten en meende burgers hierover te moeten informeren", stellen de rechters. Het raadslid heeft daarbij bewust de grenzen opgezocht en dat ging te ver. Maar ook omdat Van der Kallen geen strafblad had, de procedure lang heeft geduurd en de nodige impact op hem heeft gehad, was reden om geen straf op te leggen.

Op schending van het ambtsgeheim staat maximaal een jaar celstraf of een boete van maximaal negentienduizend euro.