'Franse banken deze week afgewaardeerd'

De grootste banken van Frankrijk zullen naar verwachting deze week worden afgewaardeerd door grote ratingbureaus, hebben bronnen tegen de Wall Street Journal gezegd. Dergelijke stappen zullen het vertrouwen van beleggers in Franse banken vermoedelijk verder ondermijnen.

De aandelenkoersen van de bedrijven hebben recent ook al flinke klappen gekregen door zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis. Moody's Investors Service zal naar verwachting de ratings van de banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole verlagen vanwege hun blootstelling aan Griekse schulden, zeggen de bronnen.

Dergelijke stappen zullen het vertrouwen van beleggers in Franse banken vermoedelijk verder ondermijnen, nadat de aandelenkoersen van de bedrijven recent al flinke klappen kregen door zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis.

Ook elders in Europa verloren banken terrein op de aandelenbeurzen. Het gebrek aan politieke daadkracht rond Griekenland in combinatie met verslechterende economische vooruitzichten zorgden voor de dalingen.

Société Générale, de tweede beursgenoteerde bank van Frankrijk, werd uitzonderlijk hard getroffen; sinds begin augustus verloor het aandeel bijna de helft van zijn waarde. Crédit Agricole, de nummer drie, zag 35 procent verdampen en BNP Paribas, de grootste kredietverstrekker, verloor 32 procent.

Zondag probeerde bestuursvoorzitter Frederic Oudea van Société Générale beleggers gerust te stellen. Hij zei dat zijn bank solide is en zal overleven als Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt. "Griekenland is een kleine economie, een klein land waarmee we om kunnen gaan", aldus Oudea tegenover het Franse tv-kanaal M6.