ANC-jeugdleider schuldig aan haatzaaien

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft de leider van de jeugdbeweging van het African National Congress (ANC) schuldig bevonden aan het zaaien van haat. Julius Malema stond terecht voor het zingen van 'Dood de Boer', een strijdlied van de anti-apartheidsbeweging.

Rechter Colin Lamont oordeelde maandag dat dergelijke liederen weliswaar een rol vervulden in de strijd tegen apartheid, maar in het huidige Zuid-Afrika, dat zoekt naar nieuwe rassenrelaties, haat opwekken. Hij legde Malema's pleidooi naast zich neer dat 'Dood de Boer' geen feitelijke doodsbedreiging jegens blanke Afrikanen ('Boeren') inhoudt, maar een symbolische oproep op te staan tegen onderdrukking. Dat appèl is volgens het ANC-kopstuk nog altijd nodig, omdat apartheid dan mag zijn afgeschaft, maar zwarte Zuid-Afrikanen nog altijd de kans wordt onthouden zich aan de armoede te ontworstelen.

Het proces, dat was aangespannen door de blanke burgerrechtenbeweging Afriforum, werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Het staat los van de tuchtzaak die het ANC tegen Malema aanspande. Het ANC beschuldigt zijn enfant terrible van het ondermijnen van de positie van partijgenoot en president Jacob Zuma.

Het vonnis van maandag zal de populariteit van de 30-jarige jeugdleider mogelijk geen kwaad doen. Even na de uitspraak hief zijn voor het gerechtsgebouw verzamelde aanhang prompt het gewraakte lied aan. Nu de rechter Malema heeft veroordeeld kan een ieder die 'Dood de Boer' zingt voor het zaaien van haat worden vervolgd.


ANC-jeugdleider Malema schuldig aan haatzaaien (Foto: Novum)