'Raid Gaza-flottielje was reden voor oorlog'

De Israëlische raid vorig jaar op het scheepskonvooi naar Gaza was volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan 'reden voor een oorlog'. Maar zijn land heeft 'in lijn met Turkijes grandeur' geduld betoond en zich van een reactie onthouden, zei Erdogan in een interview met de Arabische televisiezender Al-Jazeera. Zijn uitspraken werden maandag door het Turkse staatspersbureau Anatolia verspreid.

Erdogan zei dat de Israëlische actie waarbij negen activisten werden gedood plaatsvond in internationale wateren en daarom 'onwettig' was. Israël stelt dat zijn commando's uit zelfverdediging handelden toen zij door de activisten werden aangevallen.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is de Israëlische zeeblokkade van Gaza rechtmatig, maar heeft Israël bij het tegenhouden van het konvooi 'buitensporig en onredelijk' geweld gebruikt. Israël weigert zich voor het optreden te verontschuldigen, waarop Turkije de diplomatieke betrekkingen op een laag pitje heeft gezet en de militaire samenwerking met Israël heeft opgezegd. Ook heeft Erdogan aangekondigd volgende konvooien naar Gaza te laten begeleiden door marineschepen.