Arrestaties na scheepsramp Wolga

De Russische autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend en twee arrestaties verricht naar aanleiding van de scheepsramp op de Wolga die zondag aan mogelijk zo'n 130 mensen het leven heeft gekost. Tot dusverre zijn de lichamen van 88 slachtoffers geborgen; 41 mensen worden nog vermist. President Dmitri Medvedev had dinsdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen.

Het ongeluk met het cruiseschip Boelgaria voltrok zich op het stuwmeer van Koeibisjev, in de regio Tatarstan, ongeveer 750 kilometer ten oosten van Moskou. Het 55 jaar oude dubbeldekse schip maakte plotseling slagzij en verdween binnen enkele minuten onder water. Ter plaatse is het water twintig meter diep. Aan boord waren rond de tweehonderd mensen, terwijl het cruiseschip maar was berekend op 120 personen.

Overlevenden hebben verklaard dat de Boelgaria bij vertrek al naar een kant helde en dat er bovendien ook motorproblemen waren. Verder was het schip dus te zwaar beladen. De directeur van de reisorganisatie waaronder de Boelgaria ressorteerde en een medewerker van de instelling die over de registratie van rivierschepen gaat zijn gearresteerd. Hun wacht vermoedelijk een aanklacht wegens dood door schuld.

Overlevenden hebben ook verklaard dat twee schepen in de buurt van de gezonken Boelgaria gewoon doorvoeren zonder zich om de drenkelingen te bekommeren. Tegen de kapiteins van beide schepen is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldde het persbureau ITAR-Tass.