Paleis president Cyprus belaagd door betogers

Honderden betogers hebben dinsdagavond het paleis van de Cypriotische president Dimitris Christofias belaagd. De betogers waren woedend over de explosie maandag op een marinebasis, waardoor twaalf doden vielen en een elektriciteitscentrale werd vernield. De ontploffing zou het gevolg zijn van onzorgvuldige opslag van in beslag genomen explosieven.

"Nalatigheid is misdadig", schreeuwden de betogers. Zij wisten door te dringen tot het paleisterrein, maar stuitten ongeveer honderd meter van het paleis zelf op de oproerpolitie. Die zette traangas in toen jonge relschoppers stenen begonnen te gooien en vuilnisbakken in brand staken. Er is geen melding gemaakt van arrestaties of gewonden.

Het was niet bekend of president Christofias in het paleis verbleef.

De explosie verwoestte maandag de marinebasis Evangelos Floriakis, ten zuiden van Nicosia. Brandweerwagens en legertrucks werden aan stukken geblazen en brokken staal en beton vlogen door de lucht. Onder de doden waren de commandant van de basis en het hoofd van de Cypriotische marine. De minister van defensie en het hoofd van de strijdkrachten dienden hun ontslag in. Grote delen van het eiland hebben te kampen met elektriciteitsstoringen doordat een bij de marinebasis gelegen centrale is beschadigd.

Griekse en Franse experts helpen het leger en de politie van Cyprus bij het onderzoek. Sabotage wordt uitgesloten. Militaire officieren hadden al eerder hun zorg uitgesproken over de omstandigheden waaronder de explosieven, die in 2009 waren onderschept, werden bewaard. Ze zaten verpakt in containers, die op elkaar waren gestapeld op een open terrein, waar ze bloot stonden aan de elementen.


Paleis president Cyprus belaagd door betogers (Foto: Novum)