Man vrijgesproken van fatale mishandeling baby

Een 33-jarige man uit Aalten is dinsdag vrijgesproken van het dusdanig mishandelen van zijn ongeveer anderhalve maand oude zoontje dat het kind overleed. Volgens de rechtbank in Zutphen is niet bewezen dat de man het kind inderdaad heeft mishandeld.

Het Openbaar Ministerie had al vrijspraak geëist tegen de man omdat het niet kon bewijzen dat hij in april zijn zoontje in een buikdrager had gestopt en hem zo hard heen en weer had geschud dat de baby hersenschade opliep. Het jongetje overleed in juni aan de gevolgen van hersenbeschadiging.

In de zaak hebben twee deskundigen een rapport opgesteld. De eerste stelde dat, bij uitsluiting van andere mogelijke scenario's, het overlijden van het kind kwam door mishandeling. Een Engelse deskundige, die was ingeschakeld op verzoek van de verdediging, kwam echter met een alternatieve verklaring.

Volgens deze deskundige kan het kind aan de geboorte gerelateerde bloedingen hebben gehad. Het dossier bevat aanwijzingen dat hiervan kort na de geboorte al symptomen zichtbaar waren. Dat onderkent ook de Zutphense rechtbank. De ouders hadden over de mogelijke problemen van hun zoon ook aan de bel getrokken bij de behandelend artsen. De rechtbank stelt op basis van dit rapport dat een natuurlijke dood niet uit te sluiten valt.