Retro: Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse

Tijdens een zombieweek ga je automatisch nadenken over wat nou je favoriete zombiegame is. De oude Resident Evil-games of toch Left 4 Dead? Voor mij is dat een hele andere titel, namelijk Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse. Dit zombiespel brengt vijf jaar na dato nog steeds een lach op mijn gezicht vanwege de sfeer, de soundtrack maar vooral vanwege dat absurde zombiegevoel.

stubbs

Voordat je begint met lezen is het van uiterst belang dat je een van de liedjes van de OST luistert, bijvoorbeeld deze.

In het begin van 2006 kwam Wideload met hun eerste game uit die werkte op de engine die ook werd gebruikt in de Halo-serie. Dit was Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse (vanaf nu Stubbs the Zombie). In dit spel speel je als Eddie Stubbs, een zakenman die het eindelijk allemaal op een rijtje krijgt. Hij verdient wat meer geld, krijgt een leuke vriendin en alles gaat van een leien dakje. Uiteraard was het wachten op een vervelend keerpunt voor de beste knaap, want hij wordt doodgeschoten door de vader van zijn vriendin. Twintig jaar lang horen we niets van Eddie, maar dan in het jaar 1959 staat hij op uit zijn graf in het perfecte retro-futuristische stadje Punchbowl. Uiteraard heb je als zombie maar één doel: BRAAAAAAAAAAAINS….

Stubbs
Wat dit spel zelfs vijf jaar later nog zo leuk maakt, is dat je nu eens als zombie speelt en het de bedoeling is om lekker aan mensen te peuzelen. Door inwoners van Punchbowl te bijten veranderen ze ook in zombies en binnen de kortste keren heb je een heel zombieleger bij elkaar gesprokkeld. Zo’n leger heb je uiteindelijk ook wel nodig, want het stadje Punchbowl is behoorlijk goed beschermd. Punchbowl is namelijk bedacht door de Amerikaanse overheid en moet het allereerste futuristische stadje zijn. Vliegende auto’s, robots die als slaven werken en jetpacks, het is de normaalste zaak van de wereld in Punchbowl.

stubbs

‘Helaas’ wordt dit nette stadje bij de opening al wreed verstoord door de zombie Stubbs. Zijn hele look is voor een zombie eigenlijk veel te ‘bad-ass’.  Hij steekt regelmatig een sigaret op, heeft zijn mooie pak en hoed nog op en bij zijn schotwond zie je regelmatig de ingewanden hun werk nog doen. Ook is Stubbs een zombie als geen ander, het rijden in hovercrafts, tanks of het vliegen met jetpacks om is allemaal geen probleem. Zelfs met zijn spraakgebrek (wat je automatisch krijgt als zombie) heeft de beste man ook nog behoorlijk wat humor.

De game is helaas na vijf jaar nog wel wat gedateerd, dit is vooral grafisch te merken. Punchbowl moest flitsend zijn, de neonlichten moesten overal schijnen en het moest de toekomst zijn. Helaas ziet het er allemaal een beetje grauw uit. Als ik ooit om één HD-remake mag wensen dan zal het om Stubbs the Zombie gaan. De game heeft namelijk nu nog steeds ijzersterke gameplay. Het vrij wandelen door de straten om je zombieleger te vergroten is leuk, maar vooral de missies en de absurditeit ervan blijven tof. Wanneer je bijvoorbeeld ergens niet bij kan is het voor Stubbs geen probleem om zijn arm eraf te trekken zodat die naar een bepaald punt kan ‘wandelen’.

Conclusie:
Het moge duidelijk zijn, Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse is na vijf jaar nog steeds leuk. De soundtrack, de humor en de gameplay, alles werkt nog steeds top. Helaas is het grafisch wel wat achterhaald, maar het mocht zeker de pret niet drukken. De game was vorige week € 2,50 op Steam en is nu tien euro op Games on Demand voor de Xbox 360, dus als je je slag nog niet hebt geslagen is het nu prima tijd om dat nog te doen. De herinneringen die ik had aan Stubbs the Zombie waren niet voor niets, dit spel is nog steeds mijn leukste zombiegame ooit. Ik geef het vier van de vijf Stubbjes!

stubbs