VS: Assad is 'legitimiteit kwijt'

De Syrische president Bashar Assad heeft zijn 'legitimiteit verloren' en is 'niet onmisbaar'. Dat heeft het Witte Huis dinsdag gezegd.

Woordvoerder Jay Carney bezigde de fermste taal van het Witte Huis over de regering-Assad tot nog toe. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton drukte zich maandag in soortgelijke bewoordingen uit. Zij zei dat het niet waar is dat de Verenigde Staten het huidige regime liever zouden zien aanblijven omwille van de stabiliteit in de regio.

Syrië heeft de uitspraken van Clinton dinsdag een provocatie genoemd. "Syrië benadrukt dat de legitimiteit van zijn politiek leiderschap niet afhangt van de Verenigde Staten of anderen, maar uitsluitend van de wil van het Syrische volk", liet het Syrische ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring weten.

De taal van de Amerikanen is verhard nadat aanhangers van Assad maandag de Amerikaanse ambassade en de woning van de ambassadeur in Damascus belaagden. Carney omschreef de belagers als 'geteisem' en zei dat de Syrische overheid verplicht is de diplomatieke missie te beschermen.

Assad-aanhangers vielen de Amerikaanse en Franse ambassade aan nadat de ambassadeurs de centrale stad Hama hadden bezocht, waar het verzet tegen het regime groot is. Syrië beschuldigde de diplomaten van inmenging in binnenlandse aangelegenheden en ondermijning van zijn stabiliteit. Het regime wijt de onrust in het land aan boeven en buitenlandse samenzweerders.