Onderzoeker VN eist toegang tot klokkenluider

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor marteling, Juan Mendez, zegt dat de Verenigde Staten VN-regels overtreden door hem geen ongehinderde toegang te geven tot Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die duizenden vertrouwelijke documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan zou hebben doorgespeeld aan de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Mendez zegt dat hij zijn werk niet kan doen als hij niet onder vier ogen met gedetineerden kan praten. Met de eis om met de gesprekken met Manning mee te luisteren schendt het Amerikaanse leger volgens hem 'lang staande regels' die de VN bij bezoeken aan gevangenen volgen.

Manning zit al bijna een jaar vast. Acht maanden zat hij zelfs 23 uur per dag in zijn eentje opgesloten in een cel in een gevangenis van de mariniers in Quantico in Virginia. In april werd hij overgeplaatst naar een militaire gevangenis in Kansas. De Amerikaanse regering verzekert dat hij daar beter behandeld wordt, maar Mendez wil dat zelf verifiëren. Om te kunnen bepalen of zijn omstandigheden neerkomen op 'foltering of wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf, moet ik zeker weten dat hij absoluut vrijuit kan praten'.

Medewerkers van het Pentagon hebben steeds gezegd dat de omstandigheden waaronder Manning wordt vastgehouden overeenkomen met de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht. Manning wordt onder meer beschuldigd van hulp aan de vijand, waarvoor hij de doodstraf of levenslang kan krijgen.


Onderzoeker VN eist toegang tot klokkenluider (Foto: Novum)