Met Romana op de scooter

Wie herinnert zich Downisitie nog? De DWDD-soap volledig geacteerd door mensen met Downsyndroom. Het leverde gek genoeg een enorm debat op. Downistie kon echt niet, vonden een hoop mensen, omdat de soap een vertekend beeld zou geven van Down-kinderen. De soap zou aapjes kijken zijn. Het werd zowaar een vurige discussie in verschillende media, waarbij een groot deel van de argumenten ronduit debiel waren. Ik citeer: ‘Mijn dochter met Down zal nooit een kind krijgen; nooit moeder worden. De soap laat niet het leven met Down zien.' Nee natuurlijk laat een soap dat niet zien. Het is een soap. Een soap! Denken jullie werkelijk dat Erik de Vogel, Ludo in GTST, in zijn vrije tijd ook mensen als Martine Hafkamp onschuldig achter de tralies zet? Of dat hij echt zijn eerste vrouw en zoontje is kwijtgeraakt bij een bomaanslag? En dat dat zoontje later toch niet dood blijkt te zijn en dat ze toch weer herenigd worden? Nee. Het is een acteur in een soap. Maar omdat hij geen rond hoofd heeft en visogen, is dat allemaal anders.

Ik vond downistie amusante televisie. Het week in ieder geval af van de volledig uitgemolken standaardtelevisie. De passage waarbij een van de hoofdrolspeelsters in tranen uitbarst omdat het kindje waar ze zwanger van is waarschijnlijk geen down heeft, vond ik zelfs hilarisch en leuk gevonden. Uiteindelijk was de discussie rondom het onderwerp een stuk zieliger dan de betreffende downertjes.

Tijdens de discussie kwam het begrip ‘in bescherming nemen' nogal eens voorbij. Doodmoe word ik daarvan. Waar downers vooral tegen in bescherming genomen moet worden, is tegen al die zeikerds die alles maar onrespectvol vinden. Tegen mensen die hen het liefst in een bos neerzetten waar ze vervolgens de hele dag hun lieve lieve lieve mongooltje kunnen aaien. Terwijl ze tegen iedereen die het wel of niet wil horen zeggen dat ‘het ook gewoon mensen zijn hoor, hele speciale mensen'.

Ik was de discussie alweer een beetje vergeten. Tot een vriend me wees op het volgende YouTube-filmpje:


(Zanger Rinus - Met Romana op de scooter)

Want dit is wél heel erg. Downistie had in ieder geval klasse. Wat je er uiteindelijk van vond, daar mocht je over discussiëren, maar het was met veel zorg en aandacht gemaakt. Maar dit, ongelooflijk. Ik heb het filmpje drie keer moeten kijken, voordat ik mijzelf er van overtuigd had dat het geen grap was. Dit is echt ronduit zielig, heel zielig. Over beschermen gesproken. Deze twee mensen moeten echt tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Iemand moet dit duo erg intensief gaan begeleiden, bij voorkeur in een dwangbuis.

Ik vraag me sterk af waar nu het debat blijft. Want hier heb je twee ongelooflijke mongolen, die zich zo belachelijk maken, dat ze alle verstandelijk gehandicapten in een zwart daglicht zetten. Het gaat me niet eens direct om het liedje - al is het met afstand het meest vreselijke wat ik ooit gehoord heb - maar het clipje kan wat mij betreft niet kapot genoeg worden gemaakt, want ik vind het simpelweg grof. De manier waarop Ramona over haar lijf staat te wrijven en zelfs een keer haar tongetje tussen haar lippen doorhaalt, mag gewoon echt niet. Ze doet het omdat het kan, maar het mag niet. Toen ik de derde keer dit filmpje keek, was er maar een ding wat door mijn hoofd bleef gonzen: verplichte opname.

Nu weet ik dat er mensen zijn die over dit soort muziek zeggen: ‘Het is zo stom dat het weer leuk wordt' of erger nog ‘Het is lekker vrolijk en je zingt het makkelijk mee.' Ik zou ervoor willen pleiten dat deze mensen zwaar bekeurd worden, want zij houden deze horror in stand. Misschien zou een stevige lijfstraf nog wel beter zijn dan een bekeuring. Alle acht de hersencellen van Zanger Rinus denken nu waarschijnlijk dat hij goed bezig is, omdat zijn clipje goed bekeken wordt. En dat is zo oneerlijk. De man is niet in staat om te nuanceren. Niet in staat om zich te realiseren dat mensen mogelijk niet kijken omdat ze het leuk vinden, maar omdat het pijn doet. Want pijn doet het.

Van de week las ik een bericht dat Nederlandse gevangenissen redelijk onderbevolkt zijn vergeleken met de meeste EU-lidstaten. Als ik dit juist interpreteer, hebben we dus nog wat cellen vrij. Volgens mij is er geen totale leegstand, maar ergens moet toch nog een celletje leeg staan. Ik zou toch willen voorstellen deze te reserveren voor Romana en zanger Rinus. Opsluiten en alle mogelijkheden tot het opnemen van nieuw beeldmateriaal ontnemen. Is dit dan niet zielig? Nee. Wat zielig is, is dat de nieuwe single van Zanger Rinus meer dan honderdduizend keer is gekeken. En dat wij dat doen om even lekker te lijden, uit puur leedvermaak. Het is zielig om hem straks nog een clipje te laten maken, waar dan tweehonderdduizend mensen naar gaan kijken die hem daarmee allemaal motiveren om door te gaan. Om zichzelf nóg belachelijker te maken. Voor je het weet motiveert het succes Romana om haar volgende dansje in een bikinitje te doen. Echt, het is voor iedereen beter als deze mensen worden weggestopt, als ze tegen zichzelf beschermd worden.