Drugscrimineel wordt voor acht ton geplukt

Een veroordeelde drugscrimineel moet de Nederlandse staat bijna acht ton betalen. Dat heeft de rechtbank Breda dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ruim vijf miljoen euro van de man, die een celstraf van negen jaar uitzit, geëist.

De man smokkelde in de jaren negentig op grote schaal xtc naar Duitsland, Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Staten. De crimineel zit sinds 2003 in de cel. De rechter schat dat hij met drugs- en wapenhandel ruim acht ton heeft verdiend. Omdat de behandeling van de zaak zo lang heeft geduurd, is het bedrag met tien procent verminderd en moet hij 770.000 euro betalen.

De man moet het geld betalen in het kader van de ontnemingswetgeving, ofwel de pluk-ze-wetgeving. Daarmee kan het Openbaar Ministerie crimineel verkregen geld en goederen afpakken.

Meestal duurt het jaren voordat een pluk-ze-vonnis onherroepelijk is en vaststaat hoeveel iemand moet betalen. Maandag werd bekend dat criminelen de staat nog 226,5 miljoen euro aan ontnemingsvorderingen moeten betalen. In totaal staan nog 5419 zaken open.